Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Και οι «ποινικοί» για την .. «σωτηρία της Ελλάδας» (Ντοκουμέντο του Νοέμβρη του 1944)

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

 Η σύγκρου­ση του Δεκέμ­βρη του 1944 από την μεριά των «εθνι­κών δυνά­με­ων» εκτός από τις δυνά­μεις της Μ. Βρε­τα­νί­ας, της 3ης ορει­νής ταξιαρ­χία, μονά­δες της Χωρο­φυ­λα­κής, της Αστυ­νο­μί­ας και των οργα­νώ­σε­ων τύπου ”X” και φυσι­κά  άνδρες των Ταγ­μά­των Ασφα­λεί­ας και άλλων δοσι­λο­γι­κών σωμά­των που βρί­σκο­νταν “έγκλει­στοι” είτε στην Αθή­να είτε σε νησιά του Σαρω­νι­κού, περιε­λάμ­βα­νε και «πατριώ­τες», κοι­νού ποι­νι­κού δικαίου!

Το ντο­κου­μέ­ντο που παρου­σιά­ζου­με το ανα­σύ­ρα­με από την εφη­με­ρί­δα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (5/11) και αφο­ρά την από­δρα­ση από τις φυλα­κές Συγ­γρού πάνω από 700 κατα­δί­κων ποι­νι­κού δικαί­ου- εξο­πλι­σμέ­νων- που ενσω­μα­τώ­θη­καν και αυτοί στην συνέ­χεια στον «εθνι­κό κορ­μό», με τη βοή­θεια των δεσμο­φυ­λά­κων τους…

Η εφη­με­ρί­δα- που δεν μπο­ρεί να κατη­γο­ρη­θεί για «κομ­μου­νι­στι­κή προ­πα­γάν­δα»- δεί­χνει προ­φη­τι­κά με το κύριο άρθρο της την προ­ε­τοι­μα­σία για τη σύγκρου­ση από την πλευ­ρά των «εθνι­κών δυνάμεων».

«Η ΑΠΟΔΡΑΣΙΣ

Εις την ήδη ανε­παρ­κή τάξιν η οποία επι­κρα­τεί ανά την Πρω­τεύ­ου­σαν, προ­σε­τέ­θη από της χθες νέος παρά­γων ατα­ξί­ας και ανη­συ­χί­ας. Επτα­κό­σιοι κρα­τού­με­νοι εις τας φυλα­κάς Συγ­γρού, κατά­δι­κοι δι’ αδι­κή­μα­τα κοι­νού ποι­νι­κού δικαί­ου ωπλι­σθη­σαν- άγνω­στον πως- και εμφα­νι­σθέ­ντες πάνο­πλοι προς των φυλά­κων των εξήλ­θον πανη­γυ­ρι­κώς των φυλα­κών και διε­σκορ­πί­σθη­σαν ανά την πόλιν. Φέρουν, βεβαί­ως πάντο­τε μεθ’ εαυ­τών και τα όπλα τα οποία τους εδό­θη­σαν και τα οποία φυσι­κά, δεν πρό­κει­ται να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν ενα­ντί­ον του κατα­κτη­τού, προ πολ­λού απελθόντος…

Από το χαρα­κτη­ρι­στι­κό αυτό γεγο­νός, ερω­τή­μα­τα άπει­ρα προ­κα­λού­νται. Ερω­τή­μα­τα πολ­λά και δυσά­ρε­στα τόσον δια την Κυβέρ­νη­σιν όσον και δι’ ημάς όλους και δια την εν γένει κατά­στα­σιν και δια τας ελπί­δας μιας όπως ιδού­με κάπο­τε απο­κα­θι­στά­με­νον ένα κάποιο κρά­τος δικαί­ου και υπα­κο­ής εις τους νόμους.

Ποί­ος ώπλι­σεν όλους αυτούς τους εγκλη­μα­τί­ας; Δια­τί του ώπλι­σε; Ποιο τους ώπλι­σε; Πώς οι φύλα­κες δεν αντε­λή­φθη­σαν τίπο­τε; Δια­τί οι αντι­λη­φθέ­ντες δεν είπαν τίπο­τε; Δια­τί εάν εζή­τη­σαν ενί­σχυ­σιν δεν τους εδό­θη; Δια­τί δεν ελή­φθη κανέν μέτρον αφού είχα­με το γεγο­νός της προ ελα­χί­στων ημε­ρών στά­σε­ως και απει­θαρ­χί­ας των ιδί­ων αυτών κρα­του­μέ­νων; Και τέλος; Τι θα γίνη εις την Πρω­τεύ­ου­σαν όταν εις τους ήδη κυκλο­φο­ρού­ντας εγκλη­μα­τί­ας προ­στε­θούν και άλλοι επτα­κό­σιοι, εκ των οποί­ων τρια­κό­σιοι υπό­τρο­ποι και όλοι πάνοπλοι;

Και αν ακό­μη υπο­στη­ρι­χθή ότι μέσα εις τας τόσς χιλιά­δας πανό­πλων Αθη­ναί­ων, άλλοι επτα­κό­σιοι είναι στα­γών εν τω ωκε­α­νώ, και αν ακό­μη λεχθή ότι εις τους τόσους κυκλο­φο­ρού­ντας ελεύ­θε­ρους ερα­σι­τέ­χνας κου­μπου­ρά­δες δεν είναι τίπο­τα να προ­στε­θούν ολί­γοι επαγ­γελ­μα­τί­αι πάλιν, το χθε­σι­νόν κρού­σμα δεν ημπο­ρεί να μεί­νη απα­ρα­τή­ρη­τον. Διό­τι απο­δει­κνύ­ει ότι το «Κρά­τος» δεν ημπο­ρεί ούτε τους φυλα­κι­σμέ­νους του να δια­φυ­λά­ξη. Διό­τι αύριο-μεθαύ­ριο, θ’ απο­δρά­σουν από άλλα φυλα­κάς άλλοι κρα­τού­με­νοι, και οι νόμοι θα ποδο­πα­τιώ­νται από τον πρώ­τον τυχό­ντα και από τον έσχα­τον εγληματίαν.

Θλι­βε­ραί δια­πι­στώ­σεις Ασφα­λώς. Αλλά πρέ­πει να γίνουν. Διό­τι πρέ­πει, όλοι ν’ αντι­λη­φθώ­μεν πού ευρι­σκό­με­θα, τι συμ­βαί­νει γύρω μας και έντρο­μοι- έστω- από την κατά­στσιν να σπεύ­σω­μεν όλοι με την Κυβέρ­νη­σιν επί κεφα­λής, να οργα­νώ­σω­μεν Κρά­τος. Κρά­τος νόμου, Κρά­τος δικα­λί­ου, κρά­τος πραγ­μα­τι­κόν. Διό­τι από εκεί πρέ­πει ν΄αρχίσουμε. Και εκεί να στη­ρί­ζω­με όλα τα άλλα. Διό­τι ανευ αυτού δεν γίνε­ται τίπο­τε. Ούτε Μεγά­λη Ελλάς, ούτε «ακέ­ραιοι Ελλά­δα», ούτε καν Ελλάς..»

***

Να σημειώ­σου­με απλά ότι την ίδια μέρα (5/11/1944) ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ πρω­το­σέ­λι­δα προει­δο­ποιού­σε και αυτός με τη σει­ρά του: «Μέσα στο γενι­κώ­τε­ρο σχέ­διο του αντε­θνι­κού και αντι­λαϊ­κού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος που οργα­νώ­νε­ται από τους προ­δό­τες, περι­λαμ­βά­νε­ται φαί­νε­ται και η ομα­δι­κή από­δρα­ση 780 κατα­δί­κων και υπο­δί­κων των φυλα­κών Συγ­γρού που έγι­νε χτες μέρα μεση­μέ­ρι. Πράγ­μα­τι από τους κατα­δί­κους του «Σωτη­ρία» αντλού­σαν οι Πλυ­τζα­νό­που­λος, Παπα­δό­γκω­νας και χίτες για τα τάγ­μα­τα ασφα­λεί­ας και τις άλλες συμ­μο­ρί­ες τους»..

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο