Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Και οι σκύλοι περνούν τη δική τους δύσκολη εφηβεία

Οι έφη­βοι είναι συχνά κακο­διά­θε­τοι, δύστρο­ποι, απρό­βλε­πτοι και απρό­θυ­μοι να τηρή­σουν τους κανό­νες σωστής συμπεριφοράς.

Τώρα οι επι­στή­μο­νες βεβαιώ­νουν ότι κάτι ανά­λο­γο συμ­βαί­νει και με τους σκύ­λους, που περ­νούν τη δική τους δύσκο­λη εφηβεία.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τη δρα Λού­σι Άσερ του βρε­τα­νι­κού Πανε­πι­στη­μί­ου του Νιού­κα­σλ, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό βιο­λο­γί­ας Biology Letters, σύμ­φω­να με το Science και την «Γκάρ­ντιαν», μελέ­τη­σαν 82 σκύ­λους ηλι­κί­ας πέντε μηνών και 80 σκύ­λους ηλι­κί­ας οκτώ μηνών από διά­φο­ρες ράτσες, στις οποί­ες η εφη­βεία αρχί­ζει μετα­ξύ του έκτου και του ένα­του μήνα ζωής (στα περισ­σό­τε­ρα σκυ­λιά η εφη­βεία αρχί­ζει κατά τον όγδοο μήνα).

Η βασι­κή δια­πί­στω­ση ήταν ότι τα μεγα­λύ­τε­ρα σκυ­λιά, που βρί­σκο­νταν στη δική τους εφη­βεία, ήταν λιγό­τε­ρο υπά­κουα και αντα­πο­κρί­νο­νταν λιγό­τε­ρο στις εντο­λές των ανθρώπων.

Ένα σκυ­λί οκτώ μηνών είχε σχε­δόν διπλά­σια πιθα­νό­τη­τα να αγνο­ή­σει μια εντο­λή σε σχέ­ση με κάποιο πέντε μηνών.

Επί­σης, δια­πι­στώ­θη­κε ότι, όπως συμ­βαί­νει και με τους εφή­βους, οι εφη­βι­κής ηλι­κί­ας σκύ­λοι, που είναι λιγό­τε­ρο ασφα­λείς όσον αφο­ρά το δεσμό τους με το φρο­ντι­στή τους, «δοκι­μά­ζουν» περισ­σό­τε­ρο την αντο­χή του, ζυγί­ζο­ντας έτσι κατά πόσον αξί­ζει να μεί­νουν μαζί του.

Είναι αξιο­ση­μεί­ω­το ότι ένας «αντάρ­της» σκύ­λος εφη­βι­κής ηλι­κί­ας υπα­κού­ει περισ­σό­τε­ρο στις εντο­λές ενός ξένου παρά σε εκεί­νες του αφε­ντι­κού του, με τον οποί­ον δεν έχει ασφα­λή και στε­νή σχέ­ση, κάτι που συμ­βαί­νει και με τους ανθρώ­πους εφη­βι­κής ηλικίας.

Έχει παρα­τη­ρη­θεί ότι, όταν σκυ­λιά βρί­σκο­νται σε αυτήν την πιο δύστρο­πη εφη­βι­κή φάση, συχνά τα αφε­ντι­κά τους τα βάζουν τιμω­ρία, τους δεί­χνουν αδια­φο­ρία ή τα διώ­χνουν από το σπίτι.

Η Άσερ δήλω­σε ότι η έρευ­να θα βοη­θή­σει τους ιδιο­κτή­τες κατοι­κι­δί­ων να δεί­ξουν μεγα­λύ­τε­ρη κατα­νό­η­ση για τους σκύ­λους τους που βρί­σκο­νται σε εφη­βι­κή ηλικία.

«Όπως και στους ανθρώ­πους, οι ορμό­νες τους μαί­νο­νται και υπάρ­χουν πράγ­μα­τα που συμ­βαί­νουν στον εγκέ­φα­λό τους» ανέφερε.

Η μελέ­τη συμπέ­ρα­νε επί­σης ότι τα πιο ανα­σφα­λή σκυ­λιά, ιδί­ως τα θηλυ­κά που νιώ­θουν μεγα­λύ­τε­ρη ανα­σφά­λεια στη σχέ­ση τους με το φρο­ντι­στή τους, αρχί­ζουν νωρί­τε­ρα την εφη­βεία (περί­που στον πέμ­πτο μήνα της ζωής τους), για άγνω­στο λόγο.

Κάτι ανά­λο­γο συμ­βαί­νει και με τους ανθρώ­πους, καθώς τα κορί­τσια με κακές σχέ­σεις με τους γονείς τους εισέρ­χο­νται νωρί­τε­ρα στην εφη­βεία, άρα και στην ανα­πα­ρα­γω­γι­κή ηλικία.

Όσο πιο στε­νός και ασφα­λής είναι ο δεσμός, τόσο φαί­νε­ται να καθυ­στε­ρεί η εφη­βεία, τόσο στους ανθρώ­πους όσο και στους σκύλους.

Επί­σης, όπως συμ­βαί­νει και με τους ανθρώ­πους, η προ­βλη­μα­τι­κή εφη­βεία των σκύ­λων είναι μια παρο­δι­κή φάση.

Οι σκύ­λοι τόσο σε προ­ε­φη­βι­κό όσο και σε ενή­λι­κο στά­διο είναι πιο υπά­κουοι και εύκο­λα εκπαι­δεύ­σι­μοι σε σχέ­ση με τους σκύ­λους εφη­βι­κής ηλικίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο