Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Και πέμπτος νεκρός από τα γεγονότα στο Καπιτώλιο — Ο Τραμπ υπόσχεται «ομαλή» και «εύτακτη» μεταβίβαση της εξουσίας

Ένας από τους άνδρες της αστυ­νο­μί­ας του Καπι­τω­λί­ου (USCP) υπέ­κυ­ψε στα τραύ­μα­τα που υπέ­στη όταν συνε­πλά­κη με οπα­δούς του Ρεπου­μπλι­κά­νου προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ καθώς εισέ­βα­λαν στο εμβλη­μα­τι­κό κτί­ριο την Τετάρ­τη, επι­βε­βαί­ω­σε το ομο­σπον­δια­κό αστυ­νο­μι­κό σώμα το βρά­δυ της Πέμπτης.

Πρό­κει­ται για τον πέμ­πτο άνθρω­πο που γίνε­ται γνω­στό ότι έχα­σε τη ζωή του εξαι­τί­ας της εισβο­λής των οπα­δών του Τραμπ με σκο­πό να εμπο­δι­στεί το αμε­ρι­κα­νι­κό Κογκρέ­σο να επι­κυ­ρώ­σει τη νίκη του Δημο­κρα­τι­κού Τζο Μπάι­ντεν στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο αστυ­νο­μι­κός Μπράιαν Σίκνικ «τραυ­μα­τί­στη­κε» κατά τη διάρ­κεια συμπλο­κής «με δια­δη­λω­τές» την 6η Ιανουα­ρί­ου, και αφού επέ­στρε­ψε στις εγκα­τα­στά­σεις της USCP «κατέρ­ρευ­σε», ανα­φέ­ρε­ται σε ανα­κοί­νω­ση του σώμα­τος που δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα. «Δια­κο­μί­στη­κε σε νοσο­κο­μείο όπου υπέ­κυ­ψε στα τραύ­μα­τά του» χθες βρά­δυ, προστίθεται.

Ο Σίκνικ είχε εντα­χθεί στο σώμα το 2008.

Για τον θάνα­τό του θα διε­νερ­γη­θεί έρευ­να από την αστυ­νο­μία της Ουά­σινγ­κτον, την USCP και ομο­σπον­δια­κές υπη­ρε­σί­ες επι­βο­λής του νόμου.

Παραιτήθηκαν ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης της Γερουσίας και ο επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου

Ο Ρεπου­μπλι­κά­νος πρό­ε­δρος της Γερου­σί­ας Μιτς Μακό­νελ ανα­κοί­νω­σε χθες Πέμ­πτη ότι ζήτη­σε και έλα­βε την παραί­τη­ση με άμε­ση ισχύ του επι­κε­φα­λής της αστυ­νο­μί­ας της Γερου­σί­ας, του Μάικλ Στέν­γκερ, μία ημέ­ρα μετά την εισβο­λή οπα­δών του Ντό­ναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Σε ανα­κοί­νω­ση που δημο­σιο­ποί­η­σε, ο κ. Μακό­νελ ανέ­φε­ρε ότι η υπαρ­χη­γός της υπη­ρε­σί­ας, η Τζέ­νι­φερ Χέμιν­γου­εϊ, θα ανα­λά­βει τον συντο­νι­σμό της ασφά­λειας της Γερου­σί­ας ώστε να αντι­με­τω­πι­στούν τα «σοβα­ρά» σφάλ­μα­τα και οι παρα­λεί­ψεις που κατα­γρά­φη­καν, ενό­ψει της τελε­τής ορκω­μο­σί­ας του Δημο­κρα­τι­κού εκλεγ­μέ­νου προ­έ­δρου Τζο Μπάι­ντεν την 20ή Ιανουαρίου.

Νωρί­τε­ρα χθες, ο επι­κε­φα­λής της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας των Δημο­κρα­τι­κών Τσακ Σού­μερ — θα ανα­λά­βει πρό­ε­δρος του σώμα­τος την 20ή Ιανουα­ρί­ου — είχε δια­μη­νύ­σει μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους ότι εάν ο κ. Μακό­νελ δεν απέ­πε­μπε τον κ. Στέν­γκερ, θα το έκα­νε ο ίδιος «την πρώ­τη ημέ­ρα», κατη­γο­ρώ­ντας τον υπεύ­θυ­νο για την ασφά­λεια της Γερου­σί­ας για παρά­λει­ψη καθήκοντος.

Και ο επι­κε­φα­λής της αστυ­νο­μί­ας του Καπι­τω­λί­ου (US Capitol Police, USCP), ο Στί­βεν Σαντ, ανα­κοί­νω­σε ότι υπέ­βα­λε την παραί­τη­σή του, με ισχύ τη 16η Ιανουαρίου.

Την παραί­τη­ση του Σαντ απαί­τη­σε η πρό­ε­δρος της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων Νάν­σι Πελόσι.

Ο τρό­πος που έγι­νε η εισβο­λή στο Καπι­τώ­λιο προ­κά­λε­σε σωρεία επι­κρί­σε­ων στις ΗΠΑ. Για να απω­θη­θούν οι οπα­δοί του Τραμπ από τον χώρο επε­νέ­βη­σαν δυνά­μεις της Εθνο­φρου­ράς. Δεκά­δες αστυ­νο­μι­κοί τραυ­μα­τί­στη­καν. Ορι­σμέ­νοι νοση­λεύ­ο­νταν χθες σε κρί­σι­μη κατάσταση.

Ο Μάικ Πενς εναντιώνεται στην επίκληση της 25ης τροπολογίας για να παυθεί ο Ντ. Τραμπ

Ο Ρεπου­μπλι­κά­νος απερ­χό­με­νος αντι­πρό­ε­δρος Μάικ Πενς ενα­ντιώ­νε­ται στη χρη­σι­μο­ποί­η­ση της εικο­στής πέμ­πτης τρο­πο­λο­γί­ας του Συντάγ­μα­τος των ΗΠΑ ώστε να απο­μα­κρυν­θεί από το αξί­ω­μά του ο πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ, σύμ­φω­να με πηγές προ­σκεί­με­νες στο περι­βάλ­λον του που επι­κα­λού­νται ο ειδη­σε­ο­γρα­φι­κός ιστό­το­πος Business Insider, η εφη­με­ρί­δα New York Times και το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Ρόιτερς.

Δημο­κρα­τι­κοί και ορι­σμέ­νοι Ρεπου­μπλι­κά­νοι πολι­τι­κοί προ­τρέ­πουν τα μέλη της κυβέρ­νη­σης του Τραμπ να επι­κα­λε­στούν την 25η τρο­πο­λο­γία και να απαλ­λά­ξουν άμε­σα τον πρό­ε­δρο από τα καθή­κο­ντά του, δύο εβδο­μά­δες πριν παρα­δώ­σει την εξου­σία, καθώς του προ­σά­πτουν ότι υπο­κί­νη­σε την αιμα­τη­ρή εισβο­λή στο Καπι­τώ­λιο προ­χθές Τετάρτη.

Αν δεν υπάρ­ξει τέτοια πρω­το­βου­λία, ηγε­τι­κά στε­λέ­χη του Κογκρέ­σου που ανή­κουν στους Δημο­κρα­τι­κούς, ιδί­ως η πρό­ε­δρος της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων, η Νάν­σι Πελό­σι, και ο επι­κε­φα­λής της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας των Δημο­κρα­τι­κών στη Γερου­σία, ο Τσακ Σού­μερ, ειση­γού­νται να κινη­θεί εσπευ­σμέ­να δια­δι­κα­σία παρα­πο­μπής του προ­έ­δρου σε δίκη και να καθαι­ρε­θεί πάραυ­τα αν κρι­θεί ένοχος.

Ο Ντ. Τραμπ υπόσχεται «ομαλή» μεταβίβαση της εξουσίας και καλεί για «συμφιλίωση»

Ο Ρεπου­μπλι­κά­νος απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ ανέ­φε­ρε χθες Πέμ­πτη ότι στρέ­φει πλέ­ον την προ­σο­χή του στο να γίνει «ομα­λή» και «εύτα­κτη» μετα­βί­βα­ση της εξου­σί­ας, μετά την κύρω­ση του απο­τε­λέ­σμα­τος των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών της 3ης Νοεμ­βρί­ου από το Κογκρέ­σο, μερι­κές ώρες μετά την εισβο­λή οπα­δών του μεγι­στά­να στο Καπιτώλιο.

Στην πρώ­τη ανάρ­τη­ση του Τραμπ στον ιστό­το­πο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Twitter μετά την αιμα­τη­ρή εισβο­λή και το χάος στο Καπι­τώ­λιο, ένα βίντεο που μετα­φόρ­τω­σε, ο Ντό­ναλντ Τραμπ ανέ­φε­ρε ότι αφού «το Κογκρέ­σο κύρω­σε τα απο­τε­λέ­σμα­τα», «νέα κυβέρ­νη­ση θα ορκι­στεί την 20ή Ιανουα­ρί­ου», προ­σθέ­το­ντας πως «στρέ­φω την προ­σο­χή μου τώρα στο να εξα­σφα­λί­σω την ομα­λή, εύτα­κτη και απρο­βλη­μά­τι­στη μετα­βί­βα­ση της εξου­σί­ας», προ­σθέ­το­ντας πως είναι «η στιγ­μή που απο­τε­λεί­ται επού­λω­ση και συμφιλίωση».

Στο βίντεο ο Τραμπ δεν προ­φέ­ρει ούτε μία φορά το όνο­μα του Τζο Μπάιντεν.

Δηλώ­νει ότι αυτοί που ενε­πλά­κη­σαν στα βίαια επει­σό­δια της Τετάρ­της δεν «αντι­προ­σω­πεύ­ουν» τις ΗΠΑ και θα «πλη­ρώ­σουν».

Νωρί­τε­ρα, η εκπρό­σω­πος του Λευ­κού Οίκου Κέι­λι Μακε­νά­νι, σε σύντο­μη παρέμ­βα­σή της, δια­βε­βαί­ω­σε ότι ο Τραμπ και η κυβέρ­νη­σή του «κατα­δι­κά­ζουν με τον πλέ­ον σθε­να­ρό τρό­πο» τα επει­σό­δια στο Καπιτώλιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συζητήσει με συνεργάτες του το ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του 

Ο Ρεπου­μπλι­κά­νος απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ έχει ανα­φερ­θεί κατά τη διάρ­κεια συζη­τή­σε­ων με συνερ­γά­τες του τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες στο ενδε­χό­με­νο να δώσει χάρη στον εαυ­τό του, δήλω­σε πηγή ενη­με­ρω­μέ­νη σχε­τι­κά στο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Ρόι­τερς χθες Πέμπτη.

Την ίδια πλη­ρο­φο­ρία δημο­σί­ευ­σε νωρί­τε­ρα χθες η εφη­με­ρί­δα The New York Times, επι­κα­λού­με­νη δύο πηγές, τις οποί­ες επί­σης δεν κατονόμασε.

Εάν πράγ­μα­τι συμ­βεί κάτι τέτοιο, θα πρό­κει­ται για πολύ ασυ­νή­θι­στη χρή­ση αυτού του προ­νο­μί­ου του Τραμπ, ο οποί­ος ηττή­θη­κε στις εκλο­γές της 3ης Νοεμ­βρί­ου 2020 και θα παρα­δώ­σει την εξου­σία την 20ή Ιανουαρίου.

Ο Λευ­κός Οίκος απέ­φυ­γε να σχο­λιά­σει την πληροφορία.

Ο Τραμπ, ο οποί­ος το τελευ­ταίο διά­στη­μα απέ­νει­με χάρη ή έδει­ξε επιεί­κεια σε διά­φο­ρους πολι­τι­κούς συμ­μά­χους και φίλους του, ανέ­φε­ρε το 2018 σε ανάρ­τη­σή του στο Twitter πως έχει «το από­λυ­το δικαί­ω­μα» να «απο­νεί­μει χάρη στον εαυ­τό του».

Πιο πρό­σφα­τα, «σε αρκε­τές συζη­τή­σεις μετά την ημέ­ρα των εκλο­γών, ο κ. Τραμπ είπε σε συνερ­γά­τες του πως σκέ­φτε­ται να δώσει στον εαυ­τό του χάρη και, σε άλλες περι­πτώ­σεις, τους ρώτη­σε αν θα έπρε­πε και ποιες θα ήταν οι επι­πτώ­σεις νομι­κά και πολι­τι­κά», ανέ­φε­ραν οι πηγές των Τάιμς.

Δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ έθι­ξε ξανά το ζήτη­μα μετά την εισβο­λή οπα­δών του στο Καπι­τώ­λιο την Τετάρ­τη, που ώθη­σε τα κορυ­φαία στε­λέ­χη των Δημο­κρα­τι­κών στο Κογκρέ­σο να ειση­γη­θούν την παρα­πο­μπή του σε νέα δίκη και την παύ­ση του από το αξί­ω­μα «άμε­σα».

Συνταγ­μα­το­λό­γοι επι­ση­μαί­νουν ότι δεν είναι ξεκά­θα­ρο εάν ο πρό­ε­δρος της χώρας μπο­ρεί να δώσει χάρη στον εαυ­τό του. Κανέ­νας πρό­ε­δρος δεν έχει απο­πει­ρα­θεί κάτι τέτοιο, δεν υπάρ­χει επο­μέ­νως νομι­κό ή δικα­στι­κό προηγούμενο.

«Όταν ο κόσμος με ρωτά­ει αν ένας πρό­ε­δρος μπο­ρεί να δώσει χάρη στον εαυ­τό του, η απά­ντη­σή μου είναι πάντα ‘λοι­πόν, μπο­ρεί να το δοκι­μά­σει’», χαρι­το­λό­γη­σε ο Μπράιαν Καλτ, συνταγ­μα­το­λό­γος στο πανε­πι­στή­μιο του Μίσι­γκαν. «Το Σύνταγ­μα δεν δίνει ξεκά­θα­ρη απά­ντη­ση ως προς το ζήτη­μα αυτό», εξήγησε.

Άλλοι συνταγ­μα­το­λό­γοι επι­ση­μαί­νουν πάντως ότι το να δώσει ο πρό­ε­δρος χάρη στον εαυ­τό του θα είναι αντι­συ­νταγ­μα­τι­κό, αφού αντί­κει­ται προς την αρχή ότι κανέ­νας δεν μπο­ρεί να είναι δικα­στής στην δική του υπόθεση.

«Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» του Νικο­λάς Γκι­γιέν, από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο