Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Και τρίτο καραβάνι προσφύγων με προορισμό τις ΗΠΑ

Περί­που 1.500 μετα­νά­στες από το Ελ Σαλ­βα­δόρ πέρα­σαν την Παρα­σκευή από το έδα­φος της Γουα­τε­μά­λας στην επι­κρά­τεια του Μεξι­κού, πράγ­μα που σημαί­νει ότι ένα τρί­το «καρα­βά­νι» δια­σχί­ζει πλέ­ον το έδα­φος της χώρας αυτής με κατεύ­θυν­ση προς βορ­ρά, με την ελπί­δα να φθά­σει στις ΗΠΑ.

Οι μετα­νά­στες βάδι­σαν κατά μήκος του ποτα­μού Σου­τσιά­τε, ο οποί­ος χωρί­ζει την πόλη Τεκούν Ουμάν της Γουα­τε­μά­λας από τη Σιου­δάδ Ιδάλ­γο του Μεξικού.

Το «καρα­βά­νι» αυτό, που ανα­χώ­ρη­σε από το Ελ Σαλ­βα­δόρ την Τετάρ­τη, κατά­φε­ρε να περά­σει χωρίς κανέ­να μέλος του να συλ­λη­φθεί. Οι μετα­νά­στες άρχι­σαν κατό­πιν να βαδί­ζουν προς τη Φρο­ντέ­ρα Ιδάλ­γο, περί­που 11 χιλιό­με­τρα από τα σύνορα.

Περί­που 200 μέλη της ομά­δας παρέ­μει­ναν στη γέφυ­ρα, καθώς έχουν την πρό­θε­ση να ζητή­σουν άσυ­λο στο Μεξικό.

Η εξέ­λι­ξη σημειώ­θη­κε την ίδια μέρα που ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ υπα­να­χώ­ρη­σε από τη δήλω­σή του, μία ημέ­ρα νωρί­τε­ρα, ότι οι αμε­ρι­κα­νοί στρα­τιώ­τες που διέ­τα­ξε να ανα­πτυ­χθούν στα σύνο­ρα της χώρας του με το Μεξι­κό ενδέ­χε­ται να ανοί­ξουν πυρ εάν μετα­νά­στες τους πετά­ξουν πέτρες. Ο Ρεπου­μπλι­κά­νος είπε ότι σε μια τέτοια περί­πτω­ση, οι μετα­νά­στες απλά θα συλ­λη­φθούν, ωστό­σο θα παρα­μεί­νουν υπό κρά­τη­ση για μεγά­λο διάστημα.

Η δήλω­ση του Τραμπ την Πέμ­πτη περί του ότι οι αμε­ρι­κα­νοί στρα­τιώ­τες μπο­ρεί να πυρο­βο­λή­σουν μετα­νά­στες επι­κρί­θη­κε έντο­να από οργα­νώ­σεις ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, που κατη­γό­ρη­σαν τον μεγι­στά­να κρί­νο­ντας ότι απο­πει­ρά­ται να ενσταλ­λά­ξει και να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει κλί­μα φόβου για εκλο­γι­κό όφε­λος — την Τρί­τη διε­ξά­γο­νται οι ενδιά­με­σες εκλο­γές για την ανα­νέ­ω­ση του Κογκρέ­σου στις ΗΠΑ. Η ΜΚΟ Human Rights First χαρα­κτή­ρι­σε «παρά­λο­γο και απάν­θρω­πο» το ότι ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος χαρα­κτή­ρι­σε απει­λή για την εθνι­κή ασφά­λεια της χώρας του τους μετα­νά­στες που κατευ­θύ­νο­νται προς τα σύνορα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο