Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία ΑΘΗΝΑ: Καταστροφικό πέρασμα εξαιτίας των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης (ΦΩΤΟ)

Ενώ η Βόρεια Εύβοια μετρά τις πλη­γές της από τη χτε­σι­νή βρο­χή, δυσα­νά­λο­γη με την έκτα­ση της κατα­στρο­φής, ανα­μέ­νε­ται το τρί­το κύμα της κακο­και­ρί­ας αυτής να πλή­ξει κυρί­ως την κεντρι­κή και νότια Ελλά­δα τη Δευ­τέ­ρα, με νέες καται­γί­δες και τοπι­κές χαλαζοπτώσεις.

Σύμ­φω­να με τον καθη­γη­τή δια­χεί­ρι­σης κατα­στρο­φών, κ. Ευθύ­μη Λέκ­κα, υπάρ­χουν δέκα περιο­χές στη χώρα οι οποί­ες κιν­δυ­νεύ­ουν άμε­σα από τις πλημ­μύ­ρες. Μεγα­λύ­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να υπο­στούν πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να συγκε­ντρώ­νουν πέντε περιο­χές στην Εύβοια και συγκε­κρι­μέ­να η Λίμνη, η Αγία Άννα και η όλη η βορειο­α­να­το­λι­κή περιοχή, δήλω­σε ο κ. Λέκ­κας στον Σκάι. Επί­σης, τρεις περιο­χές στην Αττι­κή, οι Αχαρ­νές, το Θριά­σιο Πεδίο και τα Μέγα­ρα μαζί με τον Σχί­νο, και δύο στην Πελο­πόν­νη­σο, ο δήμος Πύρ­γου και η Αρχαία Ολυμπία.

grafima1 grafima3

Είναι πάλι σε κίν­δυ­νο η Βόρεια Εύβοια για­τί δύο μήνες μετά τις κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές τα αντι­δια­βρω­τι­κά έργα θα μπο­ρού­σαν να βρί­σκο­νται στη φάση της ολο­κλή­ρω­σης για το σύνο­λο της καμέ­νης περιο­χής και όμως μόνο ελά­χι­στα εξ αυτών έχουν ξεκι­νή­σει, ενώ «οι αντι­πλημ­μυ­ρι­κές μελέ­τες δεν έχουν εκπο­νη­θεί. Θα μπο­ρού­σε με στο­χευ­μέ­να έργα να θωρα­κι­στεί η περιο­χή και να απο­φευ­χθούν οι καταστροφές.

Την ίδια ώρα, την οργή των πλημ­μυ­ρο­πα­θών προ­κα­λούν οι δηλώ­σεις στε­λε­χών της κυβέρ­νη­ση όπως του Στ. Πέτσα που ανα­ρω­τιό­ταν τι σχέ­ση έχουν οι φωτιές με τις πλημ­μύ­ρες στην Εύβοια (!!!)  και του υφυ­πουρ­γού παρά τω πρω­θυ­πουρ­γό Χρ. Τρια­ντό­που­λου, αρμό­διου για θέμα­τα κρα­τι­κής αρω­γής και απο­κα­τά­στα­σης από φυσι­κές κατα­στρο­φές, ότ,ι έγι­νε «ήταν ανθρω­πί­νως δυνα­τό να γίνει μέσα σε αυτό το χρο­νι­κό διά­στη­μα, για να απο­φύ­γου­με τα χειρότερα»!!! 

euboia Plummires 6 euboia Plummires 7 euboia Plummires 8 euboia Plummires 9

«Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα»

Ενώ το δεύ­τε­ρο κύμα της κακο­και­ρί­ας «Αθη­νά» πλήτ­τει το μεγα­λύ­τε­ρο κομ­μά­τι της χώρας, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Αττι­κής, η Εύβοια, η Θεσ­σα­λία και η Πελο­πόν­νη­σος μετρούν τις πλη­γές τους ύστε­ρα από ένα πολύ δύσκο­λο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο για τους πολί­τες και την Πυροσβεστική.

Οι ζημιές από τις πλημ­μύ­ρες ιδιαι­τέ­ρως στη Βόρεια Εύβοια αλλά και στη Μαγνη­σία και τη Δυτι­κή Πελο­πόν­νη­σο είναι πολύ μεγά­λες από την πρώ­τη κακο­και­ρία του φετι­νού φθινοπώρου.

Η κάθο­δος του νερού της βρο­χής ήταν σφο­δρή στα παρα­λια­κά σημεία της Βόρειας Εύβοιας, αφού δεν υπάρ­χει πια δάσος να το συγκρα­τή­σει, ούτε ανα­γκαία έργα είχαν γίνει, παρα­σύ­ρο­ντας ό,τι έβρι­σκε στον δρό­μο του. «Από θαύ­μα δεν θρη­νή­σα­με θύμα­τα», δήλω­σε ο Δήμαρ­χος Μαντου­δί­ου-Λίμνης-Αγί­ας Άννας, Γιώρ­γος Τσαπρουνιώτης.

«Πλημ­μύ­ρι­σαν τα πάντα. Στο Αχλά­δι, την Κοτσι­κιά και την Αγία Άννα όλο το βρά­δυ προ­σπα­θού­σα­με να βγά­λου­με τον κόσμο από τα πλημ­μυ­ρι­σμέ­να σπί­τια», δήλω­σε ο ίδιος στην τοπι­κή ιστο­σε­λί­δα Evima.gr.

Χεί­μαρ­ρος παρέ­συ­ρε ολό­κλη­ρο σπί­τι στην περιο­χή, ενώ η παρα­λία γέμι­σε με πολ­λά βαριά φερ­τά αντι­κεί­με­να όπως καρέ­κλες και ένα ψυγείο παγωτών.

Κυβερ­νη­τι­κό κλι­μά­κιο βρέ­θη­κε στην Εύβοια και ανα­κοί­νω­σε έκτα­κτη επι­χο­ρή­γη­ση 20 εκατ. ευρώ  όλη κι όλη, «σε συνέ­χεια της ωρί­μαν­σης του σχε­δια­σμού που είχαν τις προη­γού­με­νες μέρες για το κομ­μά­τι των παρεμ­βά­σε­ων που πρέ­πει να γίνουν μετά τις πυρκαγιές».

Πήλιο: Η βροχή ανήλθε στα 700 χιλιοστά

Στη Μακρυρ­ρά­χη του Πηλί­ου απο­κολ­λή­θη­κε κομ­μά­τι του βου­νού και έπε­σε στο χωριό, χωρίς ευτυ­χώς να προ­κα­λέ­σει κάποιον τραυ­μα­τι­σμό, πέρα από τις ζημιές.

Σύμ­φω­να με το Εθνι­κό Αστε­ρο­σκο­πείο Αθη­νών, η βρο­χή που έπε­σε στη Ζαγο­ρά Πηλί­ου ανήλ­θε στα 700 χιλιο­στά, δηλα­δή τη διπλά­σια ποσό­τη­τα όσης εκτι­μά­ται ότι πέφτει για έναν ολό­κλη­ρο χρό­νο στην Αθήνα.

Προβλήματα και στη Λάρισα

Οι ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες έπλη­ξαν τα παρά­λια της Αγιάς στη Λάρι­σα, την στιγ­μή που η Περι­φέ­ρεια Θεσ­σα­λί­ας εξέ­δω­σε έκτα­κτο και­ρι­κό δελ­τίο για νέο κύμα κακο­και­ρί­ας τις επό­με­νες ώρες (Δευ­τέ­ρα).

Βελί­κα-Παλιου­ριά-Κου­τσου­πιά είχαν απο­κλει­στεί καθώς οι δρό­μοι πλημ­μύ­ρι­σαν με την αστυ­νο­μία να έχει τοπο­θε­τή­σει κορ­δέ­λες κλεί­νο­ντας τα σημεία. Κατο­λι­σθή­σεις σημειώ­θη­καν στον δρό­μο προς Πολυδένδρι.

Όπως εξή­γη­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρ­χος Αγί­ας, Αντώ­νης Γκου­ντά­ρας, στην περιο­χή λόγω της βρο­χό­πτω­σης, σημειώ­θη­καν πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να με απο­τέ­λε­σμα να πλημ­μυ­ρί­σουν του­λά­χι­στον 30 σπί­τια στα παρά­λια της περιο­χής αλλά και να προ­κλη­θούν σοβα­ρές ζημιές στο παρα­λια­κό δρό­μο από Βελί­κα προς την Παλιουριά.

larisa velika larisa velika1

Η επέμβαση της πυροσβεστικής

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι μόνο στις 16,5 ώρες από τις 4 το πρωί ως τις 8.30 το βρά­δυ της Κυρια­κής, το Κέντρο Επι­χει­ρή­σε­ων του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος δέχθη­κε 165 κλή­σεις, ενώ ενέρ­γειες πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν σε 145 περι­πτώ­σεις, από τις οποί­ες σε 26 για αντλή­σεις υδά­των και σε 119 για κοπές δέντρων.

Ανα­λυ­τι­κά:
– Η Περι­φέ­ρεια Στε­ρε­άς Ελλά­δας δέχτη­κε 11 κλή­σεις για αντλή­σεις υδά­των στις περιο­χές Ψαρο­πού­λι και Αγία Άννα στην Εύβοια.
– Η Περι­φέ­ρεια Θεσ­σα­λί­ας δέχτη­κε 16 κλή­σεις εκ των οποί­ων 12 για αντλή­σεις υδά­των και τέσ­σε­ρις για κοπές δέντρων.
– Η Περι­φέ­ρεια Δυτι­κής Ελλά­δας δέχτη­κε 26 κλή­σεις εκ των οποί­ων τρεις για αντλή­σεις υδά­των και 23 για κοπές δέντρων.
– Η Περι­φέ­ρεια Πελο­πον­νή­σου δέχτη­κε 72 κλή­σεις, για κοπές δέντρων στις περιο­χές: Καλα­μά­τα, Τρι­φυ­λία, Τρί­πο­λη, Οιχα­λία, Πύλο, Μεσ­σή­νη, Μεγα­λό­πο­λη, Άργος και Κόρινθο.
– Οι Περι­φέ­ρειες, Αττι­κής, Κ. Μακε­δο­νί­ας, Δ. Μακε­δο­νί­ας και Ιονί­ων Νήσων δέχτη­καν συνο­λι­κά 20 κλή­σεις για κοπές δέντρων.

Εντονη βροχή και στην Αττική

Το βρά­δυ της Κυρια­κής στο μάτι της καται­γί­δας βρέ­θη­κε και η Αττι­κή, με έντο­νη βρο­χό­πτω­ση σε πολ­λά σημεία της πρω­τεύ­ου­σας, μετα­ξύ των οποί­ων και το κέντρο της Αθή­νας, μετα­τρέ­πο­ντ­τας για λίγη ώρα αρκε­τούς δρό­μους σε ποτάμια.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο