Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία: Δύσκολη ημέρα η σημερινή — Πώς θα κινηθούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Σε εξέ­λι­ξη η κακο­και­ρία σε όλη τη χώρα, με κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά με καται­γί­δες, χιο­νο­πτώ­σεις και θυελ­λώ­δεις ανέ­μους να χτυ­πούν νησιω­τι­κές, ημιο­ρει­νές και ορει­νές περιοχές.

Χτες, Τετάρ­τη (25/1) εστά­λη μήνυ­μα από το 112 για επι­κίν­δυ­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να στους κατοί­κους αρκε­τών περιο­χών του Ιονί­ου, της Πελο­πον­νή­σου και της Θεσ­σα­λί­ας. Τα ισχυ­ρά φαι­νό­με­να, προ­ο­δευ­τι­κά, θα κινη­θούν ανα­το­λι­κό­τε­ρα και θα επη­ρε­ά­σουν το σύνο­λο της χώρας. Στην Αττι­κή, ανα­μέ­νο­νται από τις προ­με­σημ­βρι­νές ώρες ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες, ενώ είναι πιθα­νόν να συνο­δεύ­ο­νται από τοπι­κές χαλα­ζο­πτώ­σεις και το βρά­δυ τα φαι­νό­με­να θα εξασθενήσουν.

Για σήμερα Πέμπτη

Ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες προβλέπονται:

– μέχρι το μεση­μέ­ρι στα νησιά του Ιονί­ου, την Ήπει­ρο, τη δυτι­κή Στε­ρεά και τη δυτι­κή Πελοπόννησο
– από τις πρω­ι­νές ώρες στην ανα­το­λι­κή Πελο­πόν­νη­σο και βαθ­μιαία στην κεντρι­κή Στε­ρεά και τη Θεσ­σα­λία με εξα­σθέ­νη­ση από το απόγευμα
– από τις προ­με­σημ­βρι­νές ώρες στην ανα­το­λι­κή Στε­ρεά (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Αττι­κής), την Εύβοια και τις Σπο­ρά­δες με εξα­σθέ­νη­ση το βράδυ
– από το από­γευ­μα στις Κυκλά­δες και στην κεντρι­κή και την ανα­το­λι­κή Μακεδονία
– από νωρίς το βρά­δυ στη Θρά­κη και τα νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαίου.

Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ηπει­ρω­τι­κά ορει­νά-ημιο­ρει­νά και τοπι­κά σε περιο­χές στα βόρεια με σχε­τι­κά χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο οι οποί­ες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

– στη δυτι­κή Μακε­δο­νία, την κεντρι­κή Μακε­δο­νία και την Ήπει­ρο (με ενδει­κτι­κό υψό­με­τρο τα 400–500 μέτρα και πάνω)
– στη Θεσ­σα­λία (με ενδει­κτι­κό υψό­με­τρο τα 500–600 μέτρα και πάνω)
– στη δυτι­κή και κεντρι­κή Στε­ρεά (με ενδει­κτι­κό υψό­με­τρο τα 700–800 μέτρα και πάνω)
– από νωρίς το βρά­δυ στην ανα­το­λι­κή Μακε­δο­νία και τη Θρά­κη (ενδει­κτι­κό υψό­με­τρο τα 400–500 μέτρα και πάνω).

Οι νότιοι άνε­μοι στο Αιγαίο στα­δια­κά θα ενι­σχυ­θούν στα 8 και τοπι­κά στα 9 μποφόρ.

Στην Αττι­κή, ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες ανα­μέ­νο­νται από τις προ­με­σημ­βρι­νές ώρες, πιθα­νόν να συνο­δεύ­ο­νται από τοπι­κές χαλα­ζο­πτώ­σεις και το βρά­δυ θα εξασθενήσουν.
Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν ανα­το­λι­κοί νοτιο­α­να­το­λι­κοί 4 με 6 και από το από­γευ­μα νότιοι 6 με 7 μπο­φόρ. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 6 έως 12 βαθ­μούς Κελσίου.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη προ­βλέ­πο­νται βρο­χές και καται­γί­δες με πιθα­νές χαλα­ζο­πτώ­σεις τοπι­κά ισχυ­ρές από το από­γευ­μα. Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ορει­νά-ημιο­ρει­νά αλλά σε περιο­χές με σχε­τι­κά χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο (ενδει­κτι­κό υψό­με­τρο τα 400–500 μέτρα και πάνω). Οι άνε­μοι θα είναι ανα­το­λι­κοί 4 με 5 και από το από­γευ­μα βόρειοι βορειο­δυ­τι­κοί 5 με 6 μπο­φόρ και η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 4 έως 8 βαθ­μούς Κελσίου.

Παρασκευή

Ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες προ­βλέ­πο­νται: έως και τις πρω­ι­νές ώρες στη Θρά­κη και τις ανα­το­λι­κές Κυκλά­δες και έως τις μεσημ­βρι­νές ώρες στα νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου και τα Δωδεκάνησα.

Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα ηπει­ρω­τι­κά ορει­νά-ημιο­ρει­νά, οι οποί­ες έως και τις πρω­ι­νές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θρά­κη (ενδει­κτι­κό υψό­με­τρο τα 500–600 μέτρα και πάνω).

Οι άνε­μοι θα φθά­νουν τοπι­κά στο ανα­το­λι­κό Αιγαίο τα 8 με 9 μπο­φόρ τις πρω­ι­νές ώρες.

Προβλήματα

Προ­βλή­μα­τα κατα­γρά­φο­νται ήδη σε Ζάκυν­θο και Ημα­θία, ενώ μέσα στις επό­με­νες ώρες τα φαι­νό­με­να θα εντα­θούν σε Ήπει­ρο, Δυτι­κή και Βόρεια Θεσ­σα­λία και Δυτι­κή Μακε­δο­νία, σύμ­φω­να με την ΕΜΥ.

Τα κυριό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα κατα­γρά­φο­νται στη Ζάκυν­θο με την πυρο­σβε­στι­κή να έχει προ­χω­ρή­σει σε του­λά­χι­στον δύο απε­γκλω­βι­σμούς οδη­γών από αυτο­κί­νη­τα που ακι­νη­το­ποι­ή­θη­καν λόγω της υψη­λής στάθ­μης του νερού στο οδό­στρω­μα σε Αργά­σι και Γαϊ­τά­νι. Στο νησί σημειώ­θη­κε και κατο­λί­σθη­ση στην εθνι­κή οδό Ζακύν­θου- Κεριού.

Σημειώ­νε­ται ότι σε Ζάκυν­θο, Κεφα­λο­νιά και Ιθά­κη, οι κάτοι­κοι των οποί­ων έχουν λάβει μήνυ­μα από το 112 από το μεση­μέ­ρι της Τετάρ­της (25/1) τα σχο­λεία όλων των βαθ­μί­δων θα μεί­νουν κλει­στά για σήμε­ρα, Πέμ­πτη (26/1).

Στη Φλώ­ρι­να στα λευ­κά ντύ­θη­καν η τοπι­κή κοι­νό­τη­τα Κέλ­λης στο Αμύ­νταιο καθώς και η περιο­χή Πισο­δέ­ρι. Η κίνη­ση των οχη­μά­των πραγ­μα­το­ποιεί­ται με χει­με­ρι­νά ελα­στι­κά ή αλυ­σί­δες η κίνη­ση των οχη­μά­των. Τα σχο­λεία στον δήμο της Φλώ­ρι­νας θα ανοί­ξουν σήμε­ρα μια ώρα αργό­τε­ρα από την κανο­νι­κή και δύο ώρες μετά στον δήμο Πρεσπών.
Δυο ώρες αργό­τε­ρα, στις 10:00 θα ξεκι­νή­σουν σήμε­ρα Πέμ­πτη 26 Ιανουα­ρί­ου 2023 τα σχο­λεία Α’ & Β’ /θμιας εκπαί­δευ­σης στην Πρέ­σπα, λόγω των έντο­νων και­ρι­κών συν­θη­κών που θα επι­κρα­τή­σουν στην περιο­χή. Ο παι­δι­κός σταθ­μός θα λει­τουρ­γή­σει κανονικά.

Σφο­δρή είναι η χιο­νό­πτω­ση στα ορει­νά του νομού Ιωαν­νί­νων. Στο Μέτσο­βο το χιό­νι έχει ξεπε­ρά­σει τα 15 εκα­το­στά, ενώ στα λευ­κά ντύ­θη­καν η Μηλιά Μετσό­βου, η Βοβού­σα το Συρά­κο στα Τζου­μέρ­κα και πολ­λά χωριά του Ζαγορίου.

Η κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των στο επαρ­χια­κό οδι­κό δίκτυο σε ορι­σμέ­να τμή­μα­τα χρειά­ζο­νται αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες οι οδη­γοί που κινού­νται τόσο στην Εγνα­τία οδό όσο και στο υπό­λοι­πο οδι­κό δίκτυο πρέ­πει να είναι εφο­δια­σμέ­νοι με αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες η να φέρουν τα οχή­μα­τα του ελα­στι­κά χειμερινά.

Επί­σης, η Τρο­χαία Ιωαν­νί­νων απα­γό­ρευ­σε την κυκλο­φο­ρία φορ­τη­γών άνω των 3,5 τόνων προς την Κοζά­νη. Η από­φα­ση να απα­γο­ρευ­τεί η κυκλο­φο­ρία στις ντα­λί­κες πάρ­θη­κε μετά από πρό­βλη­μα που δημιουρ­γή­θη­κε στο Μαλα­κά­σι όπου δίπλω­σε νταλίκα.

Ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Προει­δο­ποι­η­τι­κά μηνύ­μα­τα από το 112 ανα­μέ­νε­ται να στα­λούν στους κατοί­κους πολ­λών περιο­χών της χώρας λόγω της κακο­και­ρί­ας που είναι σε εξέ­λι­ξη, όπως τόνι­σε ο εκπρό­σω­πος Τύπου του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, επι­πυ­ρα­γός Ιωάν­νης Αρτοποιός.

Παράλ­λη­λα, ο κ. Αρτο­ποιός απηύ­θυ­νε ισχυ­ρή σύστα­ση στους πολί­τες να περιο­ρί­σουν τις μετα­κι­νή­σεις τους στις απο­λύ­τως απα­ραί­τη­τες κατά την εκδή­λω­ση των έντο­νων και­ρι­κών φαινομένων.

Συγκε­κρι­μέ­να, μέχρι στιγ­μής έχει στα­λεί προει­δο­ποι­η­τι­κό μήνυ­μα από το 112 προς τους κατοί­κους των περιο­χών της Κεφα­λο­νιάς, της Ιθά­κης, της Λευ­κά­δας, της Ζακύν­θου, της Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας, της Αχα­ΐ­ας και της Ηλεί­ας, ενώ, όπως είπε ο κ. Αρτο­ποιός, ανα­μέ­νε­ται να εκδο­θεί και δεύ­τε­ρο προει­δο­ποι­η­τι­κό μήνυ­μα από το 112 στους κατοί­κους της Κοριν­θί­ας, της Αργο­λί­δας, της Λακω­νί­ας, της Μεσ­ση­νί­ας, της Ανα­το­λι­κής Αρκα­δί­ας, της Καρ­δί­τσας και των Τρι­κά­λων. Αργό­τε­ρα θα ακο­λου­θή­σει και τρί­το προει­δο­ποι­η­τι­κό μήνυ­μα από το 112 προς τις περιο­χές της δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας όπου ανα­μέ­νο­νται ισχυ­ρό­τα­τες χιονοπτώσεις.

Στην Αττι­κή, όπως είπε ο κ. Αρτο­ποιός, ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες ανα­μέ­νο­νται αύριο (σ.σ.) το απόγευμα.

«Συστή­νου­με περιο­ρι­σμό των μετα­κι­νή­σε­ων στις απο­λύ­τως απα­ραί­τη­τες. Ανά­λο­γα με την εξέ­λι­ξη των φαι­νο­μέ­νων και την ενη­μέ­ρω­ση από την ΕΜΥ θα απο­στα­λούν κι άλλα μηνύ­μα­τα από το 112 εφό­σον κρι­θεί απα­ραί­τη­το», σημείωσε.

Παράλ­λη­λα, νέα ευρεία συντο­νι­στι­κή σύσκε­ψη θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί αύριο για την εκ νέου αξιο­λό­γη­ση της πορεί­ας της κακοκαιρίας.

Επι­πλέ­ον όλες οι δυνά­μεις της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας έχουν τεθεί στο μέγι­στο βαθ­μό ετοι­μό­τη­τας, ενώ οι Πυρο­σβε­στι­κές Υπη­ρε­σί­ες των περιο­χών που ανα­μέ­νε­ται να εκδη­λω­θούν τα φαι­νό­με­να βρί­σκο­νται σε κατά­στα­ση αυξη­μέ­νης ετοιμότητας.

«Όλες οι δυνά­μεις της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας έχουν τεθεί στο μέγι­στο βαθ­μό ετοι­μό­τη­τας και επα­γρύ­πνη­σης για την αντι­με­τώ­πι­ση κάθε έκτα­κτης ανά­γκης. Οι πυρο­σβε­στι­κές υπη­ρε­σί­ες των περιο­χών που ανα­μέ­νε­ται να εκδη­λω­θούν τα φαι­νό­με­να έχουν τεθεί σε κατά­στα­ση αυξη­μέ­νης ετοι­μό­τη­τας και περαι­τέ­ρω κλι­μά­κω­σης εφό­σον απαι­τη­θεί προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πί­σουν άμε­σα τυχόν προ­βλή­μα­τα. Απευ­θύ­νου­με ισχυ­ρή σύστα­ση στους πολί­τες να είναι ιδιαι­τέ­ρως προ­σε­κτι­κοί και να ακο­λου­θούν πιστά βασι­κές οδη­γί­ες αυτο­προ­στα­σί­ας», ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο κ. Αρτο­ποιός και προ­σέ­θε­σε: «Περιο­ρί­στε τις μετα­κι­νή­σεις σας στις απο­λύ­τως απα­ραί­τη­τες κατά τη διάρ­κεια εκδή­λω­σης των έντο­νων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων. Έχε­τε πάντα υπ’ όψιν σας σε περι­πτώ­σεις εκδή­λω­σης πλημ­μυ­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων να μετα­κι­νη­θεί­τε στα ψηλό­τε­ρα σημεία του σπι­τιού. Μην δια­σχί­σε­τε για κανέ­να λόγο χει­μάρ­ρους, ρέμα­τα ή δρό­μους που έχουν πλημ­μυ­ρί­σει πεζή ή με όχημα».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο