Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία «Ελπίς» – Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Σε δύο φάσεις η ψυχρή εισβολή – Χιόνια από την Αττική μέχρι και τα νησιά

Δια­δο­χι­κά και­ρι­κά συστή­μα­τα προ­βλέ­πε­ται να προ­κα­λέ­σουν κακο­και­ρία με το όνο­μα «Ελπίς» στη χώρα μας τις επό­με­νες ημέρες. 

Το πρώ­το και­ρι­κό σύστη­μα θα μας επη­ρε­ά­σει από το Σάβ­βα­το (22/1/2022) και το δεύ­τε­ρο, που θα είναι πιο ισχυ­ρό, από τη Δευ­τέ­ρα (24/1/2022). 

Τα κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά θα είναι οι πολύ χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, οι πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις ακό­μα και σε πεδι­νές περιο­χές της βόρειας και της ανα­το­λι­κής Ελλά­δας καθώς και στα νησιά του Αιγαί­ου και οι βόρειοι άνε­μοι εντά­σε­ως 8 με 9 μπο­φόρ στα ανατολικά.

Ανα­λυ­τι­κά

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από το Σάβ­βα­το ανα­μέ­νε­ται βαθ­μιαία πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας σε όλη τη χώρα. Επι­ση­μαί­νε­ται ότι από τη Δευ­τέ­ρα έως την Τετάρ­τη οι θερ­μο­κρα­σί­ες θα είναι πολύ χαμη­λές και οι μέγι­στες τιμές τους δε θα ξεπε­ρά­σουν τους 2 με 3 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Παράλ­λη­λα ο παγε­τός θα είναι ισχυ­ρός και ειδι­κά στην κεντρι­κή και τη βόρεια χώρα τοπι­κά ολικός.

Χιονοπτώσεις

Α) το Σάβ­βα­το 22/1/2022 θα επη­ρε­α­στούν με χιο­νο­πτώ­σεις ακό­μα και πεδι­νές περιο­χές αρχι­κά της Μακε­δο­νί­ας και της Θρά­κης και βαθ­μιαία της Θεσ­σα­λί­ας, της ανα­το­λι­κής Στε­ρε­άς και της Εύβοιας. Προς το βρά­δυ χιο­νο­πτώ­σεις θα ξεκι­νή­σουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρι­κό και το βόρειο τμή­μα του θα είναι πυκνές.

Β) την Κυρια­κή 23/1/2022 ανα­μέ­νε­ται ύφε­ση των φαι­νο­μέ­νων στα ηπει­ρω­τι­κά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνε­χι­στούν κατά δια­στή­μα­τα οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Γ) τη Δευ­τέ­ρα 24/1/2022 οι χιο­νο­πτώ­σεις θα εντα­θούν και θα είναι τοπι­κά πυκνές αρχι­κά στο κεντρι­κό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανα­το­λι­κή Θεσ­σα­λία και την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά και βαθ­μιαία στην ανα­το­λι­κή Πελο­πόν­νη­σο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρή­τη και τα Δωδε­κά­νη­σα. Κατά δια­στή­μα­τα χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειώ­νο­νται στη Μακε­δο­νία και τη Θράκη.

Δ) την Τρί­τη 25/1/2022 τα φαι­νό­με­να θα παρου­σιά­σουν ύφε­ση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπό­λοι­πες περιο­χές θα συνε­χι­στούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Θυελλώδεις Άνεμοι

Τη Δευ­τέ­ρα και την Τρί­τη θα επι­κρα­τούν στην ανα­το­λι­κή Ελλά­δα και κυρί­ως στην περιο­χή του Αιγαί­ου θυελ­λώ­δεις έως πολύ θυελ­λώ­δεις βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί άνε­μοι (8 με 9 μποφόρ).

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο