Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία Ζηνοβία: Χιόνι και παγωνιά — Κλειστοί δρόμοι — Απαγορευτικό απόπλου — Αναλυτική πρόβλεψη

Πολύ χαμη­λό για την επο­χή ήταν το ποσο­στό χιο­νο­κά­λυ­ψης στην Ελλά­δα πριν την έλευ­ση της κακο­και­ρί­ας «Ζηνο­βία». Στις 27 Δεκεμ­βρί­ου ήταν μόλις 3%, ενώ την τελευ­ταία 15ετία ο μέσος όρος του ποσο­στού χιο­νο­κά­λυ­ψης για την ίδια ημε­ρο­μη­νία στη χώρα μας ανέρ­χε­ται στο 8%.

Τις επό­με­νες ημέ­ρες πάντως και μέχρι το τέλος του χρό­νου, χάρη στη «Ζηνο­βία», η χιο­νο­κά­λυ­ψη στη χώρα μας ανα­μέ­νε­ται να αυξη­θεί σημα­ντι­κά, σύμ­φω­να με τη μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών. Ήδη υπάρ­χει τάση σημα­ντι­κής αύξη­σης του ποσο­στού χιο­νο­κά­λυ­ψης κατά τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες του Δεκεμβρίου

Αισθη­τή είναι η πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας που προ­κά­λε­σε το κύμα κακο­και­ρί­ας που ονο­μά­στη­κε «Ζηνο­βία». Στην κεντρι­κή και νότια Ελλά­δα σημειώ­νο­νται έντο­νες χιονοπτώσεις.

Στην Αττι­κή χιο­νί­ζει στα βόρεια, ενώ στις υπό­λοι­πες περιο­χές του Λεκα­νο­πε­δί­ου σημειώ­νο­νται βρο­χές και καταιγίδες.

Λόγω της χιο­νό­πτω­σης έχει δια­κο­πεί η κυκλο­φο­ρία στη λεω­φό­ρο Πάρ­νη­θος, από το τελε­φε­ρίκ και πάνω, στο ρεύ­μα προς το καζί­νο. Επί­σης, κλει­στή είναι η περι­φε­ρεια­κή Πεντέ­λης — Νέας Μάκρης από το ύψος της Ανα­το­λής έως το στρα­τιω­τι­κό Νοσο­κο­μείο, καθώς και από το ύψος του γηπέ­δου Διο­νύ­σου έως τον Άγιο Πέτρο και στα δύο ρεύ­μα­τα κυκλο­φο­ρί­ας. Στην παλαιά εθνι­κή οδό Αθή­νας — Θήβας, έχει δια­κο­πεί η κυκλο­φο­ρία από το 5ο χιλιό­με­τρο, στη Μάν­δρα, στο ρεύ­μα προς Θήβα.

Επι­πλέ­ον, από την τρο­χαία απα­γο­ρεύ­τη­κε η κίνη­ση των φορ­τη­γών στη νέα εθνι­κή οδό Αθη­νών — Λαμί­ας, από τον κόμ­βο Σχη­μα­τα­ρί­ου, στο ρεύ­μα προς Λαμία. Η κίνη­ση των φορ­τη­γών άνω των 3,5 τόνων απα­γο­ρεύ­τη­κε προ­λη­πτι­κά από το Σχη­μα­τά­ρι και πάνω, καθώς υπάρ­χει κίν­δυ­νος να κλεί­σει ο δρό­μος αν ακι­νη­το­ποι­η­θεί κάποιο μεγά­λο όχημα.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων

Προ­βλή­μα­τα έχουν δημιουρ­γη­θεί στις ακτο­πλοϊ­κές συγκοι­νω­νί­ες, λόγω των ισχυ­ρών βόρειων ανέ­μων που πνέ­ουν σε πολ­λές θαλάσ­σιες περιο­χές και φθά­νουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Από τον Πει­ραιά και τη Ραφή­να δεν πραγ­μα­το­ποιού­νται τα δρο­μο­λό­για των πλοί­ων για Κυκλά­δες. Επί­σης, δεν θα εκτε­λε­στεί το πρω­ι­νό δρο­μο­λό­γιο για Μαρ­μά­ρι από το λιμά­νι της Ραφή­νας. Από το λιμά­νι του Λαυ­ρί­ου δεν θα εκτε­λε­στεί το πρω­ι­νό δρο­μο­λό­γιο για Κέα. Ακό­μη, κλει­στή είναι η πορ­θμεια­κή γραμ­μή Αγία Μαρί­να — Νέα Στύρα.

Οι επι­βά­τες που πρό­κει­ται σήμε­ρα να ταξι­δέ­ψουν καλό είναι πριν την ανα­χώ­ρη­σή τους να επι­κοι­νω­νούν με τα κατά τόπους λιμε­ναρ­χεία και του­ρι­στι­κά πρακτορεία.

Κάτω από τους ‑10 βαθμούς έπεσαν οι θερμοκρασίες σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας

Πολύ χαμη­λές, αρνη­τι­κές θερ­μο­κρα­σί­ες σημειώ­θη­καν το πρωί της Κυρια­κής στα ορει­νά και ημιο­ρει­νά ηπει­ρω­τι­κά τμή­μα­τα της χώρας, ιδί­ως στο Βορρά.

Σύμ­φω­να με το δίκτυο αυτό­μα­των μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών / meteo.gr οι χαμη­λό­τε­ρες ελά­χι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες κατα­γρά­φη­καν στο Ανή­λιο Μετσό­βου (-10,1 βαθ­μοί Κελ­σί­ου), στον ‘Αγιο Παύ­λο Ημα­θί­ας (-8,6), στην Κοι­λά­δα Κοζά­νης (-7,1), στο Πλη­κά­τι Ιωαν­νί­νων (-6,9), στο Νευ­ρο­κό­πι (-6,8) και στο Παρα­νέ­στι Δρά­μας (-6,6 βαθμοί).

Σε σταθ­μούς που λει­τουρ­γούν σε χιο­νο­δρο­μι­κά κέντρα και σε ορει­νά κατα­φύ­για, ο υδράρ­γυ­ρος έπε­σε αρκε­τά χαμη­λό­τε­ρα, όπως στο χιο­νο­δρο­μι­κό κέντρο Καϊ­μα­κτσα­λάν (-13,3 βαθ­μοί), στο Σέλι (-11,1 βαθ­μοί) και στο χιο­νο­δρο­μι­κό κέντρο Παρ­νασ­σού στα 1.950 μέτρα (-9,4 βαθμοί).

Εγκλωβίστηκαν φοιτητές στην Εύβοια

Στα ορει­νά της Εύβοιας έχει πέσει πολύ χιό­νι. Μάλι­στα, 53 φοι­τη­τές της Γεω­πο­νι­κής Σχο­λής Αθη­νών που είχαν πάει για πεζο­πο­ρία εγκλω­βί­στη­καν κοντά στο Μετό­χι Ευβοί­ας, όταν το λεω­φο­ρείο στο οποίο επέ­βαι­ναν ακι­νη­το­ποι­ή­θη­κε λόγω της χιονόπτωσης.

Οι φοι­τη­τές απε­γκλω­βί­στη­καν από την Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία, χωρίς ευτυ­χώς να υπάρ­ξει κάποιο πρόβλημα.

Έντο­νη χιο­νό­πτω­ση σημειώ­νε­ται τις τελευ­ταί­ες ώρες στις περιο­χές του Πηλί­ου σε υψό­με­τρο άνω των 300 μέτρων, «ντύ­νο­ντας» στα λευ­κά μεγά­λο μέρος της ορει­νής Μαγνησίας.

Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην εθνική Αθηνών- Λαμίας στο Σχηματάρ

Απα­γο­ρεύ­τη­κε από την Τρο­χαία η κίνη­ση των φορ­τη­γών στη νέα εθνι­κή οδό Αθη­νών- Λαμί­ας, από τον κόμ­βο Σχη­μα­τα­ρί­ου, στο ρεύ­μα προς Λαμία, λόγω χιο­νό­πτω­σης, ενώ δια­κό­πη­κε η κυκλο­φο­ρία όλων των οχη­μά­των στην παλαιά εθνι­κή οδό Αθή­νας- Θήβας, από το 5ο χιλιό­με­τρο, στη Μάν­δρα, στο ρεύ­μα προς Θήβα.

Όπως έγι­νε γνω­στό από την αστυ­νο­μία, η κίνη­ση των φορ­τη­γών άνω των 3,5 τόνων απα­γο­ρεύ­τη­κε προ­λη­πτι­κά από το Σχη­μα­τά­ρι και πάνω, καθώς υπάρ­χει κίν­δυ­νος να κλεί­σει ο δρό­μος αν ακι­νη­το­ποι­η­θεί κάποιο μεγά­λο όχη­μα. Ωστό­σο επι­χει­ρούν συνε­χώς τα εκχιο­νι­στι­κά μηχα­νή­μα­τα για να κρα­τη­θούν οι δρό­μοι ανοιχτοί.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι από τη νύχτα παρα­μέ­νουν κλει­στές η λεω­φό­ρος Πάρ­νη­θος από το τελε­φε­ρίκ και πάνω στο ρεύ­μα προς το καζί­νο, η περι­φε­ρεια­κή Πεντέ­λης- Νέας Μάκρης από το ύψος της Ανα­το­λής έως το στρα­τιω­τι­κό Νοσο­κο­μείο, καθώς και από το ύψος του γηπέ­δου Διο­νύ­σου έως τον ‘Αγιο Πέτρο και στα δύο ρεύ­μα­τα κυκλοφορίας.

Προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου

Προ­βλή­μα­τα σε τμή­μα­τα του ορει­νού οδι­κού δικτύ­ου των νομών Αχα­ΐ­ας, Κοριν­θί­ας Αρκα­δί­ας και Λακω­νί­ας έχουν προ­κα­λέ­σει οι χιο­νο­πτώ­σεις, με απο­τέ­λε­σμα να είναι απα­ραί­τη­τες οι αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες για την κίνη­ση των οχημάτων.

Ειδι­κό­τε­ρα, σύμ­φω­να με την Αστυ­νο­μία, στην Αχα­ΐα, οι αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες είναι απα­ραί­τη­τες στις εθνι­κές οδούς Καλα­βρύ­των-Πού­ντας (μέσω Μεγά­λου Σπη­λαί­ου), Καλα­βρύ­των ‑Πατρών (μέσω Χαλαν­δρί­τσας) και Καλα­βρύ­των — Αιγί­ου (μέσω Φτέρης).

Επί­σης, αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες χρειά­ζο­νται τα αυτο­κί­νη­τα που κινού­νται στις επαρ­χια­κές οδούς, Καλα­βρύ­των — Κλει­το­ρί­ας, μέσω Λου­σών και μέσω Πριο­λί­θου, από το 5ο έως το 16ο χιλιό­με­τρο του δρό­μου που συν­δέ­ει τα Καλά­βρυ­τα με το χιο­νο­δρο­μι­κό κέντρο, καθώς και μέσα στην πόλη των Καλαβρύτων.

Στο νομό Κοριν­θί­ας, οι αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες είναι απα­ραί­τη­τες στα παρα­κά­τω σημεία:

*Στην επαρ­χια­κή οδό Τρι­κά­λων ‑Καρυάς, από το 1ο έως το 4ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρ­χια­κή οδό Ξυλο­κά­στρου — Τρι­κά­λων, από το ύψους του 14ου χιλιο­μέ­τρου, έως και τα Τρίκαλα.

*Στην επαρ­χια­κή οδό Κιά­του — Γκού­ρας, από το 10ο χιλιό­με­τρο, έως και την Γκούρα.

Στην Αρκα­δία, χρειά­ζο­νται αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες στις εξής περιοχές:

*Στην εθνι­κή οδό Τρί­πο­λης — Σπάρ­της, από το 16ο έως το 23ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρ­χια­κή οδό ‘Αστρους — Αγί­ου Πέτρου, από το ύψος του 20ου χιλιομέτρου.

*Στην επαρ­χια­κή οδό ‘Αστρους — Καστά­νι­τσας, από το 17ο χιλιό­με­τρο, έως την Καστάνιτσα.

Στην Λακω­νία, οι αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες είναι απα­ραί­τη­τες στην εθνι­κή οδό Τρί­πο­λης — Σπάρ­της, από το 23ο έως το 40ο χιλιόμετρο.

Τέλος, να σημειω­θεί ότι σε όλες τις περιο­χές επι­χει­ρούν εκχιο­νι­στι­κά μηχα­νή­μα­τα των περι­φε­ρειών και των δήμων, προ­κει­μέ­νου να καθα­ρί­ζουν τους δρό­μους από το χιό­νι και τον παγετό.

Η πρόβλεψη του καιρού για σήμερα Κυριακή

Την Κυρια­κή ανα­μέ­νε­ται περαι­τέ­ρω πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας, βρο­χές ή χιο­νό­νε­ρο στα ανα­το­λι­κά και νότια ηπει­ρω­τι­κά, χιό­νια στα ορει­νά, στα ημιο­ρει­νά και κατά τόπους σε περιο­χές με χαμη­λό υψό­με­τρο, καθώς και θυελ­λώ­δεις βοριά­δες στο Αιγαίο.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, στο Κεντρι­κό, Ανα­το­λι­κό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρή­τη ανα­μέ­νο­νται τοπι­κά ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες, με χιό­νια στα ορει­νά και κατά τόπους στα ημιο­ρει­νά. Στις Σπο­ρά­δες και πιθα­νώς στα νησιά του Βορεί­ου Αιγαί­ου οι χιο­νο­πτώ­σεις θα φτά­σουν σε πολύ χαμη­λό υψό­με­τρο. Παρο­δι­κές χιο­νο­πτώ­σεις ανα­μέ­νο­νται επί­σης κατά δια­στή­μα­τα σε περιο­χές της Χαλ­κι­δι­κής, της Θρά­κης και πιθα­νώς της Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας. Από το βρά­δυ τα φαι­νό­με­να στα ανα­το­λι­κά και νότια θα εντα­θούν και θα επε­κτα­θούν σε περιο­χές της Κεντρι­κής Στε­ρε­άς και της Θεσσαλίας.

Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από ‑7 έως 2 βαθ­μούς στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία, από ‑5 έως 7 στην υπό­λοι­πη Βόρεια Ελλά­δα, από ‑2 έως 9 βαθ­μούς στην Ήπει­ρο, από ‑4 έως 7 στην Κεντρι­κή Ελλά­δα, από 2 έως 10 στη Δυτι­κή και Νότια Ελλά­δα, από ‑2 έως 8 βαθ­μούς στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά, από 1 έως 10 στα νησιά του Ιονί­ου, από 1 έως 7 βαθ­μούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειο­α­να­το­λι­κού Αιγαί­ου και από 5 έως 12 βαθ­μούς στα υπό­λοι­πα νησιω­τι­κά τμή­μα­τα του Αιγαί­ου και την Κρήτη.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν στο Αιγαίο από βόρειες διευ­θύν­σεις 8 μπο­φόρ, ενι­σχυό­με­νοι βαθ­μιαία τοπι­κά στα βόρεια πελά­γη και στη θάλασ­σα των Κυθή­ρων στα 9 μπο­φόρ. Στο Ιόνιο οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βορειο­α­να­το­λι­κές διευ­θύν­σεις, αρχι­κά με εντά­σεις έως 5 μπο­φόρ, και από τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες με εντά­σεις 6 έως 7 μποφόρ.

Στην Αττι­κή ανα­μέ­νο­νται νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές ή χιο­νό­νε­ρο στα πεδι­νά και τοπι­κές χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά, στα ημιο­ρει­νά και πιθα­νώς κατά δια­στή­μα­τα σε περιο­χές με χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο στα βόρεια και στα δυτι­κά. Από το βρά­δυ τα φαι­νό­με­να ανα­μέ­νε­ται να εντα­θούν, ενώ κατά τη διάρ­κεια της νύχτας προς Δευ­τέ­ρα οι χιο­νο­πτώ­σεις είναι πιθα­νό να επη­ρε­ά­σουν αρκε­τές περιο­χές με χαμη­λό υψό­με­τρο, ιδιαί­τε­ρα στα βόρεια, στα δυτι­κά και κοντά στους ορει­νούς όγκους. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 5 έως 7 βαθ­μούς, αλλά στα βόρεια και δυτι­κά οι θερ­μο­κρα­σί­ες θα είναι 2 με 3 βαθ­μούς χαμη­λό­τε­ρες. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις με εντά­σεις έως 6 μπο­φόρ, και στα θαλάσ­σια τμή­μα­τα 7 με 8 μποφόρ.

Παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με πιθα­νό­τη­τα να εκδη­λω­θούν ασθε­νείς χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά και στα ανα­το­λι­κά του νομού Θεσ­σα­λο­νί­κης. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 1 έως 5 βαθ­μούς αλλά περι­φε­ρεια­κά της πόλης οι ελά­χι­στες θα είναι 2 με 4 βαθ­μούς χαμη­λό­τε­ρες. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν βορειο­δυ­τι­κοί με εντά­σεις έως 6 μποφόρ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο