Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία Ιανός: Βρέθηκε το ΙΧ της αγνοούμενης 40χρονης — Μεγάλες καταστροφές στη Θεσσαλία — Δύο νεκροί

Εντο­πί­στη­κε από την αστυ­νο­μία στη θέση Παλαιά Σφα­γεία στο Μου­ζά­κι Καρ­δί­τσας το αυτο­κί­νη­το της 40χρονης που αγνο­εί­ται εξαι­τί­ας της κακο­και­ρί­ας, όπως δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρ­χος Μου­ζα­κί­ου Φάνης Στά­θης. Αυτή την ώρα δυνά­μεις της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας και του δήμου κατευ­θύ­νο­νται στο σημείο προ­κει­μέ­νου να ξεκι­νή­σουν ενέρ­γειες ανά­συρ­σης του αυτοκινήτου.

Στο μετα­ξύ δεύ­τε­ρος νεκρός κατε­γρά­φη το πρωί του Σαβ­βά­του από το σφο­δρό πέρα­σμα της κακο­και­ρί­ας από τη Θεσ­σαλία. Μετά την ανά­συρ­ση γυναί­κας από σπί­τι στα Φάρ­σα­λα, νεκρός εντο­πί­στη­κε και ο κτη­νο­τρό­φος που αγνο­εί­το στην Καρδίτσα. 

Πρό­κει­ται για 63χρονο αλβα­νι­κής κατα­γω­γής τον οποίο ανα­ζη­τού­σε ο γιός του από χθες καθώς είχε εξα­φα­νι­στεί λόγω της κακο­και­ρί­ας. Ο 63χρονος βρέ­θη­κε νεκρός από συνερ­γεία της Πυρο­σβε­στι­κής και τον γιό του στην περιο­χή πίσω από το νοσο­κο­μείο της Καρδίτσας.

Επι­πλέ­ον, εγκλω­βι­σμέ­νο βρί­σκε­ται ζευ­γά­ρι ηλι­κιω­μέ­νων στο σπί­τι του στο χωριό Καστα­νιά Καρ­δί­τσας καθώς λόγω της κακο­και­ρί­ας έπε­σε η στέ­γη την ώρα που κοι­μό­ντου­σαν. Κλι­μά­κιο της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας της Καρ­δί­τσας προ­σπα­θεί να φτά­σει στο σημείο για να απε­γκλω­βί­σει τους δύο ηλικιωμένους.

Η πόλη της Καρ­δί­τσας, σύμ­φω­να με όσα δηλώ­νει Αθη­ναϊ­κό Πρα­κτο­ρείο ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Κων­στα­ντί­νος Νού­σιος, δέχθη­κε τερά­στιες ποσό­τη­τες νερού με απο­τέ­λε­σμα δρό­μοι και σπί­τια να πλημ­μυ­ρί­σουν με το ύψος του νερού να φτά­νει και το ένα μέτρο.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού στο Καρποχώρι Σοφάδων

Μεγά­λη επι­χεί­ρη­ση για τον απε­γκλω­βι­σμό τρι­με­λούς οικο­γέ­νειας στο Καρ­πο­χώ­ρι Σοφά­δων έχει στη­θεί από την Πυρο­σβε­στι­κή υπηρεσία.

Το ύψος της βρο­χής που έπε­σε στην περιο­χή ήταν μεγά­λο, με συνέ­πεια η οικο­γέ­νεια να εγκλω­βι­στεί και να ζητή­σει τη συν­δρο­μή της ΕΜΑΚ, προ­κει­μέ­νου να δια­φύ­γουν τον κίνδυνο.

Εκτεταμένες ζημιές στη Θεσσαλία

Από τις σφο­δρές βρο­χο­πτώ­σεις το μεση­μέ­ρι και το από­γευ­μα, στην περιο­χή του Αλμυ­ρού κατέρ­ρευ­σε η γέφυ­ρα στο Χολό­ρε­μα. Κατα­στρά­φη­κε και η γέφυ­ρα στον παρά­δρο­μο της εθνι­κής οδού.

Στον Βόλο η καται­γί­δα δεν προ­κά­λε­σε άλλα προ­βλή­μα­τα, πλην των συνε­χών δια­κο­πών στην ηλεκτροδότηση.

Σε λίμνη μετα­τρά­πη­κε η πόλη της Καρ­δί­τσας. Χιλιά­δες στρέμ­μα­τα καλ­λιερ­γειών και χωριά βυθί­στη­καν στο νερό, ενώ πολ­λοί πολί­τες εγκλω­βί­στη­καν και μέσα στην Καρ­δί­τσα, καθώς έσπα­σαν φράγ­μα­τα σε παρα­κεί­με­νους ποτα­μούς, με το νερό να κατα­κλύ­ει την πόλη και να φτά­νει ακό­μη και σε ύψος μισού μέτρου. Οι κατα­στρο­φές είναι πολύ μεγά­λες σε όλη την περιοχή.

Σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα δημιουρ­γή­θη­καν σε πολ­λά σημεία του οδο­στρώ­μα­τος της επαρ­χί­ας Φαρ­σά­λων. Πολ­λά από τα ποτά­μια έφτα­σαν στο όριο τους, ενώ πολ­λά ρέμα­τα πλημ­μύ­ρι­σαν. Ιδιαί­τε­ρο πρό­βλη­μα παρου­σιά­στη­καν στην περιο­χή της οδού Βόλου, στα Φάρ­σα­λα και σε σπί­τια κοντά στο αγροκήπιο.

Μεγά­λες ζημιές σημειώ­θη­καν και στα χωριά της Λαμίας.

Προβλήματα σε Κορινθία και Φθιώτιδα

Προ­βλή­μα­τα με πλημ­μύ­ρες έχουν σημειω­θεί και σε περιο­χές της ανα­το­λι­κής Κοριν­θί­ας. Σύμ­φω­να με τον αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Κοριν­θί­ας υπάρ­χουν προ­βλή­μα­τα στην παρα­λια­κή περιο­χή των Κεχριών καθώς «λόγω των βρο­χο­πτώ­σε­ων, το βου­νό που βρί­σκε­ται σε από­στα­ση δύο χιλιο­μέ­τρων και τον περα­σμέ­νο Ιού­λιο είχε εκδη­λω­θεί πυρ­κα­γιά “κατέ­βα­σε” νερά στην παρα­λια­κή περιο­χή των Λου­τρών της Ωραί­ας Ελέ­νης, με απο­τέ­λε­σμα να έχου­με κάποια προ­βλή­μα­τα με πλημ­μύ­ρες, ενώ πέτρες έχουν πέσει στο οδό­στρω­μα της λεω­φό­ρου Επιδαύρου».

Η διάσωση στον Αλμυρό

Ολο­κλη­ρώ­θη­κε τα ξημε­ρώ­μα­τα η επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης τριών ατό­μων. Από νωρίς το από­γευ­μα είχαν εγκλω­βι­σθεί στα νερά του Ξηριά στον Αλμυ­ρό του Βόλου, καθώς προ­σπα­θού­σαν να φύγουν από το εργο­τά­ξιο της λιμνο­δε­ξα­με­νής του Ξηριά, καθώς από την σφο­δρή βρο­χό­πτω­ση πλημ­μύ­ρι­σε η περιο­χή. Οι τρεις άνδρες αμέ­σως μετά τη διά­σω­σή τους μετα­φέρ­θη­καν στο Κέντρο Υγεί­ας Αλμυ­ρού, όπου δια­πι­στώ­θη­κε ότι βρί­σκο­νται σε καλή κατάσταση.

Εκατοντάδες διασώσεις της Πυροσβεστικής

Λόγω των επι­κίν­δυ­νων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων που βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη σε πολ­λές περιο­χές της Ελλά­δας, από τις νυχτε­ρι­νές ώρες της 17 Σεπτεμ­βρί­ου 2020, η Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία έχει δεχθεί 2450 κλή­σεις για παρο­χή βοή­θειας και αντλή­σεις υδά­των, κυρί­ως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτι­κή Ελλά­δα, στη Στε­ρεά Ελλά­δα και τη Θεσ­σα­λία και αρκε­τές από αυτές είναι σε εξέ­λι­ξη, ενώ έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί 619 απε­γκλω­βι­σμοί – δια­σώ­σεις μέχρι τώρα.

Ειδι­κό­τε­ρα, σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση των αρχών:

• Στο νότιο Ιόνιο (Κεφα­λο­νιά, Ιθά­κη, Ζάκυν­θο και Λευ­κά­δα) οι Πυρο­σβε­στι­κές Υπη­ρε­σί­ες έχουν δεχθεί 750 κλή­σεις και μέχρι τώρα έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί 93 δια­σώ­σεις, 308 αντλή­σεις, 198 κοπές δέντρων, και 35 αφαι­ρέ­σεις αντικειμένων.

• Στη Δυτι­κή Ελλά­δα (Αχα­ΐα, Ηλεία, Αιτω­λο­α­καρ­να­νία) οι Πυρο­σβε­στι­κές Υπη­ρε­σί­ες έχουν δεχθεί 63 κλή­σεις και μέχρι τώρα έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί 24 αντλή­σεις και 39 κοπές δέντρων.

• Στην Στε­ρεά Ελλά­δα (Λαμία, Λου­τρά Υπά­της, Λεια­νο­κλά­δι, Μακρα­κώ­μη και Μεξιά­τες) οι Πυρο­σβε­στι­κές Υπη­ρε­σί­ες έχουν δεχθεί 230 κλή­σεις και μέχρι τώρα έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί 76 δια­σώ­σεις, 91 αντλή­σεις και 2 κοπές δέντρων.

• Στη Θεσ­σα­λία (Μαγνη­σία, Φάρ­σα­λα, Καρ­δί­τσα, Μου­ζά­κι, Ρού­σο και Σοφά­δες) οι Πυρο­σβε­στι­κές Υπη­ρε­σί­ες έχουν δεχθεί 630 κλή­σεις και μέχρι τώρα έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί 450 δια­σώ­σεις, 120 αντλή­σεις και 40 κοπές δέντρων.

karditsa karditsa1 karditsa2 karditsa3 karditsa4 karditsa5 karditsa6 karditsa7 karditsa8

hleia

kakokairia korinthos 2 kakokairia korinthos kakokairia korinthos3

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο