Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία Ιανός: Και δεύτερος νεκρός στην Καρδίτσα — Αγνοείται 40χρονη — Μετρούν τις πληγές τους οι πληγείσες περιοχές (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Νεκρός βρέ­θη­κε ο 64χρονος κτη­νο­τρό­φος που αγνο­ού­νταν σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες που έρχο­νται από την περιο­χή της Καρ­δί­τσας, ενώ συνε­χί­ζο­νται οι έρευ­νες για την 40χρονη αγνο­ού­με­νη από το Μου­ζά­κι,  η οποία παρα­σύρ­θη­κε από τα ορμη­τι­κά νερά του Πάμι­σου ποτα­μού, όταν επι­χεί­ρη­σε να περά­σει τον πλημ­μυ­ρι­σμέ­νο δρό­μο με το αυτο­κί­νη­το της,

Την ίδια ώρα, συγκλο­νι­σμέ­νη είναι η τοπι­κή κοι­νό­τη­τα των Φαρ­σά­λων, καθώς το πρώ­το θύμα της κακο­και­ρί­ας κατα­γρά­φη­κε στο χωριό Βασί­λι. Η άτυ­χη ηλι­κιω­μέ­νη ανα­σύρ­θη­κε χωρίς τις αισθή­σεις της στον οικι­σμό, ανα­κοί­νω­σε νωρί­τε­ρα η Πυροσβεστική.

Εξα­κο­λου­θεί να αγνο­εί­ται  μια 40χρονη γυναί­κα στο Μου­ζά­κι ενώ από χτες έχει δηλω­θεί αγνο­ού­με­νος και ένας κτη­νο­τρό­φος από την περιο­χή Μαγου­λί­τσας Καρ­δί­τσας. Τις πλη­γές της μετρά με το πρώ­το φως της ημέ­ρας η Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Καρ­δί­τσας, καθώς η επέ­λα­ση του «Ιανού» ήταν ιδιαί­τε­ρα σφο­δρή, κυρί­ως στον δήμο Μου­ζα­κί­ου, που δέχθη­κε τερά­στιο χτύ­πη­μα της κακοκαιρίας.

Μεγά­λες κατα­στρο­φές έχουν προ­κλη­θεί από το πέρα­σμα του «Ιανού», ο οποί­ος δεν έχει ακό­μα ολο­κλη­ρώ­σει την πορεία του. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι πως στο Μου­ζά­κι κατέρ­ρευ­σε μέρος της ορο­φής στο κέντρο Υγεί­ας, όπως φαί­νε­ται και στη φωτο­γρα­φία που δημοσιεύουμε.

kakokairia karditsa6

Η Πυρο­σβε­στι­κή έχει δεχτεί χιλιά­δες κλή­σεις για παρο­χές βοή­θειας και απε­γκλω­βι­σμούς ατό­μων που κιν­δύ­νευ­σαν στις πλημ­μυ­ρι­σμέ­νες περιο­χές και έχουν κάνει εκα­το­ντά­δες διασώσεις.

Η ηλι­κιω­μέ­νη γυναί­κα ανα­σύρ­θη­κε νεκρή από συνερ­γεία της Πυρο­σβε­στι­κής από το σπί­τι της, στον οικι­σμό Βασι­λί Φαρ­σά­λων, όπου δια­σώ­θη­καν και πολ­λά άλλα άτο­μα από σπί­τια και την εκκλη­σία όπου είχαν κατα­φύ­γει αρκε­τοί για να σωθούν.

Οι δύο αγνο­ού­με­νοι είναι μια 40χρονη γυναί­κα στο Μου­ζά­κι η οποία παρα­σύρ­θη­κε από τα ορμη­τι­κά νερά του Πάμι­σου ποτα­μού, όταν επι­χεί­ρη­σε να περά­σει τον πλημ­μυ­ρι­σμέ­νο δρό­μο με το αυτο­κί­νη­το της, ενώ από χτες έχει δηλω­θεί αγνο­ού­με­νος και ένας κτη­νο­τρό­φος από την περιο­χή Μαγου­λί­τσας Καρ­δί­τσας.

Αίσιο τέλος είχε η περι­πέ­τεια τριών ατό­μων που είχαν εγκλω­βι­στεί σε ορμη­τι­κό χεί­μαρ­ρο στον Αλμυ­ρό Βόλου. Η επι­χεί­ρη­ση της Πυρο­σβε­στι­κής ολο­κλη­ρώ­θη­κε και απο­μα­κρύν­θη­καν σώοι. Για την αντι­με­τώ­πι­ση του συμ­βά­ντος επι­χεί­ρη­σαν 18 πυρο­σβέ­στες με ειδι­κό εξο­πλι­σμό διά­σω­σης ορμη­τι­κών νερών, 1 ειδι­κό ερπυ­στριο­φό­ρο όχη­μα και 1 δια­σω­στι­κή λέμβος.

Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή των Φαρσάλων

Ανυ­πο­λό­γι­στες είναι οι ζημιές που έχει προ­κα­λέ­σει η έντο­νη βρο­χό­πτω­ση στην περιο­χή των Φαρ­σά­λων. Η κακο­και­ρία που έκα­νε την εμφά­νι­σή της χθες το βρά­δυ, συνε­χί­στη­κε με μεγα­λύ­τε­ρη έντα­ση τα ξημε­ρώ­μα­τα. Όπως σημεί­ω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρ­χος Φαρ­σά­λων Μάκης Εσκί­ο­γλου η ποσό­τη­τα του νερού ήταν τερά­στια με απο­τέ­λε­σμα να υπάρ­χουν πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να σε μεγά­λη έκταση.

Μετα­ξύ άλλων ο δήμαρ­χος Φαρ­σά­λων, τόνι­σε ότι από τη βρο­χό­πτω­ση υπήρ­ξε υπερ­χεί­λι­ση του ποτα­μού Ενι­πέα, με απο­τέ­λε­σμα τα νερά να προ­κα­λέ­σουν ανυ­πο­λό­γι­στες κατα­στρο­φές ειδι­κά στις περιο­χές δυτι­κά των Φαρ­σά­λων σε σπί­τια και αγρο­τι­κές εκτά­σεις. Σύμ­φω­να με τον δήμαρ­χο «τα πλημ­μυ­ρι­σμέ­να σπί­τια είναι απε­ριό­ρι­στα σε αριθ­μό με απο­τέ­λε­σμα να γίνο­νται ολο­νύ­χτιες προ­σπά­θειες για απε­γκλω­βι­σμούς ανθρώ­πων στις συγκε­κρι­μέ­νες περιοχές».

Από τη μεριά του ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης πρω­το­γε­νούς τομέα Γεώρ­γιος Λαδό­που­λος σημεί­ω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το φαι­νό­με­νο ήταν εξω­φρε­νι­κό καθώς υπήρ­χαν πολ­λές περι­πτώ­σεις ανθρώ­πων που ενη­μέ­ρω­σαν τις υπη­ρε­σί­ες ότι κινδύνεψαν».

Μετα­ξύ άλλων ο κ. Λαδό­που­λος τόνι­σε ότι πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν επι­χει­ρή­σεις της Περι­φέ­ρειας Θεσ­σα­λί­ας και του δήμου με μηχα­νή­μα­τα για τον απε­γκλω­βι­σμό ανθρώ­πων σε συνερ­γα­σία με την ΕΜΑΚ σε αρκε­τά χωριά δυτι­κά των Φαρ­σά­λων, σημειώ­νο­ντας παράλ­λη­λα ότι αυτή την στιγ­μή το χωριό το οποίο έχει σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα και συνε­χί­ζο­νται οι επι­χει­ρή­σεις με μηχα­νή­μα­τα είναι ο Σταυ­ρός Φαρ­σά­λων, όπου περί­που 30 άνθρω­ποι βρί­σκο­νται εγκλω­βι­σμέ­νοι. Σύμ­φω­να με τον κ. Λαδό­που­λο αυτή τη στιγ­μή επι­χει­ρεί στην περιο­χή η πυρο­σβε­στι­κή με τη συμ­βο­λή της ΕΜΑΚ με σκο­πό τη μετα­φο­ρά των ανθρώ­πων σε ασφα­λές σημείο.

«Μετρούν τις πληγές» στη Φθιώτιδα από τη σφοδρή κακοκαιρία

Εφιαλ­τι­κή νύχτα πέρα­σαν οι κάτοι­κοι στα χωριά της Λαμί­ας και μαζί τους πυρο­σβέ­στες, αστυ­νο­μι­κοί αλλά και χει­ρι­στές μηχα­νη­μά­των που επι­χει­ρού­σαν σε πολ­λές περιο­χές ακο­λου­θώ­ντας την πορεία που είχαν τα ακραία και­ρι­κά φαινόμενα.

Μέχρι αυτή την ώρα διά­φο­ροι χεί­μαρ­ροι στα καμπο­χώ­ρια της Λαμί­ας συνε­χί­ζουν να δημιουρ­γούν προ­βλή­μα­τα και στο οδι­κό δίκτυο αλλά και μέσα στα χωριά.

Τα ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να από χθες το μεση­μέ­ρι μέχρι σήμε­ρα έχουν χτυ­πή­σει μια περιο­χή η οποία έχει ακτί­να 20 χιλιο­μέ­τρων από την Λαμία και έχουν προ­κα­λέ­σει τερά­στιες καταστροφές.

Η πόλη της Λαμί­ας δεν αντι­με­τώ­πι­σε ακραί­ες κατα­στά­σεις παρά το γεγο­νός ότι απει­λή­θη­κε με έντο­νη βρο­χό­πτω­ση μέσα στη νύχτα.

Η προ­σο­χή είναι στραμ­μέ­νη στον Σπερ­χειό ποτα­μό και τα όρια της αντο­χής του ιδιαι­τέ­ρα στην περιο­χή που είναι το χωριό Κόμ­μα 8 χιλιό­με­τρα νότια της Λαμί­ας. Συνερ­γεία της Περι­φέ­ρειας Στε­ρε­άς και του Δήμου Λαμί­ας βρί­σκο­νται στο ποτά­μι το οποίο δεί­χνει μέχρι στιγ­μής να αντέ­χει την έντα­ση της βρο­χό­πτω­σης. Αντί­θε­τα μικρά γεφύ­ρια και δρό­μοι στην περιο­χή της Μακρα­κώ­μης δεν άντε­ξαν. Έχουν παρα­συρ­θεί από τα νερά δημιουρ­γώ­ντας εμπό­δια στην κυκλο­φο­ρία των αυτοκίνητων.

Η αρχή έγι­νε από τα χωριά γύρω από τα Λου­τρά Υπά­της χθες το μεση­μέ­ρι και συνε­χί­στη­κε στα χωριά γύρω από το Λια­νο­κλά­δι χθες το από­γευ­μα, και η νύχτα ήταν εφιαλ­τι­κή για τα χωριά νότια της πόλης της Λαμί­ας γύρω από το Μοσχο­χώ­ρι, την Ηρά­κλεια και τη Δαμά­στα. Προ­βλή­μα­τα υπάρ­χουν στο χωριό ‘Αγιος Στέ­φα­νος του Δομο­κού που απο­κλεί­στη­κε από τα νερά που κατέ­βη­καν από την βόρεια πλευ­ρά του όρους Όθρυς.

Τα ξημε­ρώ­μα­τα οδη­γοί με τα αυτο­κί­νη­τά τους ακι­νη­το­ποι­ή­θη­καν στο επαρ­χια­κό δίκτυο μέσα στα νερά με την πυρο­σβε­στι­κή να προ­σπα­θεί να τους απε­γκλω­βί­σει. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι οι κλή­σεις για άντλη­ση υδά­των από υπό­γεια στην πυρο­σβε­στι­κή είναι εκα­το­ντά­δες μετα­ξύ των οποί­ων και κλή­σεις μέσα στην πόλη της Λαμί­ας ενώ ένα μεγά­λο τμή­μα του οδι­κού δικτύ­ου από και προς τη Λαμία παρα­μέ­νει κλει­στό όπως ο δρό­μος από Λαμία για Καρ­πε­νή­σι, η ΠΕΟ Λαμί­ας — Αθη­νών ενώ σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα δια­πι­στώ­νο­νται και στο οδι­κό δίκτυο της περιο­χής του Δομοκού.

Στο αερο­δρό­μιο της Λαμί­ας όπου σταθ­μεύ­ουν πυρο­σβε­στι­κά αερο­πλά­να το ύψος του νερού ξεπερ­νά τα 60 εκ. με μηχα­νή­μα­τα του Δήμου της Λαμί­ας και της Περι­φέ­ρειας Στε­ρε­άς να προ­σπα­θούν να ανοί­ξουν δίο­δο για να φύγουν τα νερά.

«Μετρού­με ακό­μη τις πλη­γές μας ενώ όλες οι δυνά­μεις της πυρο­σβε­στι­κής ενι­σχυ­μέ­νες και από γύρω περιο­χές προ­σπα­θούν να διώ­ξουν τα νερά μέσα από σπί­τια και υπό­γεια. Οι βασι­κές υπο­δο­μές μας άντε­ξαν». σημειώ­νει ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Θανά­σης Καρα­κά­τζας που λίγο πριν το ξημέ­ρω­μα ολο­κλή­ρω­σε μαζί με τον περι­φε­ρειάρ­χη Φάνη Σπα­νό ολο­νύ­κτια περιο­δεία στην Φθιώ­τι­δα και την Βοιω­τί­ας περ­νώ­ντας απ όλα τα κρί­σι­μα σημεία

«Τα και­ρι­κά φαι­νό­με­να συνε­χί­ζο­νται με διαρ­κείς μετα­βο­λές στη θέση και στην έντα­ση. Πυρο­σβε­στι­κή, ΕΜΑΚ, ΕΛΑΣ, ΕΚΑΒ, Περι­φέ­ρεια και Δήμοι είμα­στε σε ετοι­μό­τη­τα και επι­χει­ρού­με όπου απαι­τη­θεί. Απα­ραί­τη­το είναι να προ­σέ­χου­με πάρα πολύ τις μετα­κι­νή­σεις και γενι­κά τις ενέρ­γειές μας, για­τί έχου­με ακό­μη δρό­μο μπρο­στά μας» γρά­φει ο περι­φε­ρειαρ­χης κ. Σπα­νός στον προ­σω­πι­κό του λογα­ρια­σμό στο FB λίγο πριν το ξημέ­ρω­μα με την ολο­κλή­ρω­ση της περιο­δεί­ας του στα κρί­σι­μα σημεία .

Από νωρίς το πρωί κλι­μά­κιο των μηχα­νι­κών τις Περι­φέ­ρειας ξεκί­νη­σε ήδη τις κατα­γρα­φές και την απο­τί­μη­ση των ζημιών όπως επί­σης και τις ανα­γκαί­ες και άμε­σες παρεμ­βά­σεις που πρέ­πει να γίνουν σε περιο­χές που έχει στα­μα­τή­σει το φαι­νό­με­νο και έχουν απο­μα­κρυν­θεί τα νερά .

Σύμ­φω­να με τον αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη «ένα μεγά­λο τμή­μα του κάμπου της Λαμί­ας έχει μετα­τρα­πεί σε λίμνη και το ξημέ­ρω­μα δια­πι­στώ­νο­νται πολ­λές ζημιές ιδιαί­τε­ρα στον αγρο­τι­κό τομέα».

kakokairia karditsa1 kakokairia karditsa2 kakokairia karditsa3 1 kakokairia karditsa4 kakokairia karditsa5 kakokairia lamia1 kakokairia lamia2 kakokairia lamia3

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο