Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία «Ιανός»: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δυτική Πελοπόννησος, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη

Για μία δύσκο­λη κατά­στα­ση έκα­νε λόγο ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων Νίκος Χαρ­δα­λιάς, με αφορ­μή την κακο­και­ρία «Ιανός», σημειώ­νο­ντας πως ήδη τέθη­καν σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης οι Περι­φε­ρια­κές Ενό­τη­τες Ηλεί­ας, Αχα­ΐ­ας, Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας, Αρκα­δί­ας, Μεσ­ση­νί­ας, Ιθά­κης, Κεφα­λο­νιάς και Ζακύνθου.

Οπως είπε μέχρι το βρά­δυ θα έχου­με και την εικό­να σε σχέ­ση με την εξέ­λι­ξη της κακο­και­ρί­ας και όσον αφο­ρά την περιο­χή της Κορίν­θου, της Αττι­κής, «το δεύ­τε­ρο κύμα της πορεί­ας της καταιγίδας».

Ο κ. Χαρ­δα­λιάς επα­νέ­λα­βε στη συνέ­χεια τις βασι­κές οδη­γί­ες που εξέ­δω­σε η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας προς τους πολί­τες. Οι πολί­τες που βρί­σκο­νται στις περιο­χές όπου ανα­μέ­νε­ται να περά­σει ο «Ιανός θα πρέ­πει «να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί, να περιο­ρί­σουν τις μετα­κι­νή­σεις και εάν στο παρελ­θόν αντι­με­τώ­πι­σαν προ­βλή­μα­τα με πλημ­μύ­ρες, να μην παρα­μεί­νουν σε υπό­γειους χώρους και να φιλο­ξε­νη­θούν, ει δυνα­τόν, σε σπί­τια συγ­γε­νών και φίλων».

Οι αρμό­διες κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες, που εμπλέ­κο­νται επι­χει­ρη­σια­κά, έχουν ενη­με­ρω­θεί από τη Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας όπως επί­σης και οι Περι­φέ­ρειες και οι δήμοι της χώρας, ώστε να βρί­σκο­νται σε αυξη­μέ­νη ετοι­μό­τη­τα πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πί­σουν άμε­σα τις επι­πτώ­σεις από την εκδή­λω­ση των έντο­νων και­ρι­κών φαινομένων.

Μετα­ξύ άλλων, η ΓΓΠΠ συστή­νει στους κατοί­κους περιο­χών που προ­βλέ­πε­ται να πλη­γούν από την κακοκαιρία: 

– Να ασφα­λί­σουν αντι­κεί­με­να τα οποία αν παρα­συρ­θούν ενδέ­χε­ται να προ­κα­λέ­σουν κατα­στρο­φές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιω­θούν ότι τα λού­κια και οι υδρορ­ρο­ές των κατοι­κιών δεν είναι φραγμένα.

– Να απο­φεύ­γουν να δια­σχί­ζουν χεί­μαρ­ρους και ρέμα­τα, πεζή ή με όχη­μα, κατά τη διάρ­κεια καται­γί­δων και βρο­χο­πτώ­σε­ων, αλλά και για αρκε­τές ώρες μετά το τέλος τους.

– Να απο­φεύ­γουν τις εργα­σί­ες υπαί­θρου και δρα­στη­ριό­τη­τες σε θαλάσ­σιες και παρά­κτιες περιο­χές κατά τη διάρ­κεια εκδή­λω­σης των έντο­νων και­ρι­κών φαινομένων.

– Να προ­φυ­λα­χθούν αμέ­σως κατά τη διάρ­κεια μιας χαλαζόπτωσης.

– Να απο­φύ­γουν τη διέ­λευ­ση κάτω από μεγά­λα δέν­δρα, κάτω από αναρ­τη­μέ­νες πινα­κί­δες και γενι­κά από περιο­χές, όπου ελα­φρά αντι­κεί­με­να (π.χ. γλά­στρες, σπα­σμέ­να τζά­μια κ.λπ.) μπο­ρεί να απο­κολ­λη­θούν και να πέσουν στο έδαφος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο