Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Χιόνια και στην Αττική — Η κατάσταση στην υπόλοιπη χώρα (ΦΩΤΟ_ΒΙΝΤΕΟ)

Χιο­νί­ζει από το πρωί και στα ορει­νά της Αττι­κής, όπου η Αστυ­νο­μία έκλει­σε ήδη δρό­μους και προ­χώ­ρη­σε σε μερι­κές απα­γο­ρεύ­σεις της κυκλο­φο­ρί­ας, για την ασφά­λεια των πολι­τών, στο πλαί­σιο του προ­γραμ­μα­τι­σμού που σχε­διά­στη­κε κατά την χτε­σι­νή μεγά­λη σύσκε­ψη υπό τον υπουρ­γό Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, Μιχά­λη Χρυ­σο­χο­ΐ­δη, στην Πολι­τι­κή Προστασία.

Από τις 05.45 το πρωί, προ­κει­μέ­νου να μην υπάρ­ξει κυκλο­φο­ρια­κό πρό­βλη­μα στην εθνι­κή οδό Αθη­νών- Λαμί­ας, από τυχόν ακι­νη­το­ποί­η­ση αυτο­κι­νή­των και να παρα­μεί­νει ο δρό­μος ανοι­χτός, απα­γο­ρεύ­τη­κε η κυκλο­φο­ρία παντός είδους βαρέ­ως οχή­μα­τος μέγι­στου επι­τρε­πό­με­νου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύ­μα­τα κυκλο­φο­ρί­ας στο τμή­μα από τον κόμ­βο Καλυ­φτά­κη στην Κηφι­σιά μέχρι το Σχη­μα­τά­ρι (67.655 χιλιο­με­τρι­κή θέση).

Εξαι­ρού­νται μόνο τα οχή­μα­τα εκτά­κτου ανά­γκης, οδι­κής βοή­θειας και τα φορ­τη­γά που μετα­φέ­ρουν αλά­τι. Επί­σης δια­κό­πη­κε η κυκλο­φο­ρία στην λεω­φό­ρο Πάρ­νη­θας και στα δύο ρεύ­μα­τα κυκλο­φο­ρί­ας από το τελε­φε­ρίκ και πάνω, καθώς και για τα φορ­τη­γά στην παλαιά εθνι­κή οδό Αθη­νών- Θηβών, από το 4ο χιλιό­με­τρο, στο ρεύ­μα κυκλο­φο­ρί­ας προς Θήβα. Η κυκλο­φο­ρία των Ι.Χ. γίνε­ται μόνο με αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυσίδες.

Πριν από λίγο έκλει­σε η κυκλο­φο­ρία και στον Υμητ­τό και συγκε­κρι­μέ­να στην οδό Ανα­παύ­σε­ως στου Παπά­γου, στο ρεύ­μα προς το βου­νό και η περι­φε­ρεια­κή οδός Αλί­μου- Κατε­χά­κη προς Καλο­πού­λα, από το ύψος του πυρο­φυ­λα­κί­ου Καισαριανής.

Τέλος, δια­κό­πη­κε η κυκλο­φο­ρία στην περι­φε­ρεια­κή οδό Πεντέ­λης- Νέας Μάκρης από το 414 Στρα­τιω­τι­κό Νοσο­κο­μείο και πάνω, την λεω­φό­ρο Διο­νύ­σου από το ύψος της λεω­φό­ρου Θησέ­ως και στην λεω­φό­ρο Φυλής, προς Μονή Κλει­στών στην Πάρ­νη­θα, από το ύψος τελευ­ταί­ας ταβέρνας.

Στα “λευκά” ντύθηκε η Θεσσαλονίκη

Στα “λευ­κά έχει ντυ­θεί η Θεσ­σα­λο­νί­κη, με τον “Λέαν­δρο” να κάνει άκρως αισθη­τή την παρου­σία του και στην πόλη μας.

Χιό­νι πέφτει ακό­μη και στο κέντρο της πόλης, με τον “Λέαν­δρο” να χαρί­ζει όμορ­φες εικό­νες και στις υπό­λοι­πες περιο­χές της Θεσσαλονίκης.

Στις ορει­νό­τε­ρες περιο­χές μάλι­στα, το έχει στρώ­σει για τα καλά, ενώ χιο­νό­πτω­ση σημειώ­νε­ται σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης.

Σε επι­φυ­λα­κή βρί­σκο­νται εργα­ζό­με­νοι σε δήμους και Περι­φέ­ρεια προ­κει­μέ­νου να μην δημιουρ­γη­θούν προ­βλή­μα­τα από την κακοκαιρία.

thessaloniki 40 ekklisies thessaloniki ano poli thessaloniki asvestoxori thessaloniki eukarpia thessaloniki oraiokastro thessaloniki perifereiaki thessaloniki retziki thessaloniki xortiatis thessalonki trilofos

Όπως δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χαρά­λα­μπος Στερ­γιά­δης, Διευ­θυ­ντής πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας της περι­φέ­ρειας Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, χρειά­ζε­ται προ­σο­χή, χωρίς να έχουν προ­κύ­ψει σημα­ντι­κά προ­βλή­μα­τα, ενώ αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες χρειά­ζο­νται προς το Χορ­τιά­τη και προς το νοσο­κο­μείο Παπα­νι­κο­λά­ου. Κλει­στές παρα­μέ­νουν οι επαρ­χια­κές οδοί Ωραιο­κά­στρου- Μελισ­σο­χω­ρί­ου και Αγί­ου Βασι­λεί­ου- Χορ­τιά­τη. Αλυ­σί­δες χρειά­ζο­νται επί­σης τα οχή­μα­τα που κινού­νται σε τμή­μα­τα του οδι­κού δικτύ­ου των Περι­φε­ρεια­κών Ενο­τή­των Χαλ­κι­δι­κής, της Πέλ­λας και του Κιλκίς.

Ειδι­κό­τε­ρα, στη Χαλ­κι­δι­κή απα­ραί­τη­τες είναι οι αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες στην παλαιά εθνι­κή οδό Θεσ­σα­λο­νί­κης- Ιερισ­σού (από το 55ο έως το 85ο χλμ), στη δια­σταύ­ρω­ση Βάβδου, στο δημο­τι­κό δια­μέ­ρι­σμα Παλαιο­κά­στρου — Ταξιάρ­χη και στη δασι­κή οδό Πολυ­γύ­ρου — Ταξιάρ­χη (μέσω Τσουκαλά).

Στην Πέλ­λα, αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες χρειά­ζο­νται τα οχή­μα­τα που κινού­νται στο επαρ­χια­κό και δημο­τι­κό οδι­κό δίκτυο της Δημο­τι­κής Ενό­τη­τας Βεγο­ρί­τι­δας του Δήμου Έδεσ­σας και στο Κιλ­κίς, στην επαρ­χια­κή οδό Καστα­νε­ρής — Λιβαδίων.

Παράλ­λη­λα, συνε­χί­ζε­ται η έντο­νη χιο­νό­πτω­ση στην Αλε­ξάν­δρεια Ημα­θί­ας ενώ σε πολ­λούς δρό­μους και περιο­χές το έχει στρώ­σει. Σύμ­φω­να με ανα­γνώ­στες του GRTimes.gr, από την κακο­και­ρία σημειώ­νο­νται και δια­κο­πές ρεύ­μα­τος σε διά­φο­ρες περιο­χές του δήμου, ανά δια­στή­μα­τα. Από τις 10 το πρωί περί­που χωρίς ρεύ­μα έχου­νε μεί­νει οι κάτοι­κοι του χωριού Αγκαθιά.

Ανοικτοί οι δρόμοι στην Καρδίτσα

Ανοι­κτοί είναι οι δρό­μοι στην Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Καρ­δί­τσας από την χιο­νό­πτω­ση των τελευ­ταί­ων ωρών, σύμ­φω­να με όσα δηλώ­νει στο Αθη­ναϊ­κό — Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Καρ­δί­τσας Κων­στα­ντί­νος Νούσιος.

mouzaki

Στους δρό­μους βρί­σκο­νται 58 μηχα­νή­μα­τα της Π.Ε. Καρ­δί­τσας, τα οποία καθα­ρί­ζουν και ρίχνουν αλά­τι στο επαρ­χια­κό και εθνι­κό δίκτυο. Το ύψος του χιο­νιού, σύμ­φω­να με τον ίδιο, στην περιο­χή της Αργι­θέ­ας φτά­νει τα 40 εκα­το­στά, στην περιο­χή της Λίμνης Πλα­στή­ρα τα 20 περί­που εκα­το­στά και στο υπό­λοι­πο κομ­μά­τι της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας τα τρία περί­που εκατοστά.

Χιόνι στα ορεινά και πεδινά των Τρικάλων

Με χιό­νι έχει σκε­πα­στεί τόσο στα ορει­νά όσο και στα πεδι­νά η Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Τρι­κά­λων, γεγο­νός που έχει σημά­νει συνα­γερ­μό στις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες, προ­κει­μέ­νου να παρα­μεί­νει ανοι­κτό το οδι­κό δίκτυο της περιο­χής. Σε αυτή την προ­σπά­θεια συν­δρά­μουν 32 μηχα­νή­μα­τα της Π.Ε. Τρι­κά­λων, ρίχνο­ντας αλά­τι στους δρό­μους, οι οποί­οι σύμ­φω­να με όσα δηλώ­νει στο Αθη­ναϊ­κό — Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Τρι­κά­λων Χρή­στος Μιχα­λά­κης, είναι ανοι­κτοί και δεν υπάρ­χει κανέ­να πρό­βλη­μα στις μετακινήσεις.

trikala

Το ύψος του χιο­νιού ποι­κίλ­λει ανά περιο­χή. Στο Δήμο Πύλης και προς Μεσο­χώ­ρα αυτό κυμαί­νε­ται από 25–30 εκα­το­στά, στα ορει­νά της Καλα­μπά­κας από 5–10 εκα­το­στά και στις υπό­λοι­πες περιο­χές από 2–5 εκα­το­στά. Ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Τρι­κά­λων εφι­στά επί­σης την προ­σο­χή στους οδη­γούς κατά τις μετα­κι­νή­σεις τους και να ακο­λου­θούν πιστά τις οδη­γί­ες των αστυ­νο­μι­κών αρχών.

Έχουν εξασθενήσει τα φαινόμενα στη Λάρισα

Χιο­νό­πτω­ση σημειώ­θη­κε στην πόλη της Λάρι­σας σήμε­ρα τα ξημε­ρώ­μα­τα κυρί­ως στις συνοι­κί­ες της περιο­χής αλλά και στο κέντρο της πόλης, ενώ αυτή την ώρα το φαι­νό­με­νο έχει εξασθενήσει.

Μηχα­νή­μα­τα του Δήμου Λαρι­σαί­ων επι­χεί­ρη­σαν κάνο­ντας τον ανα­γκαίο απο­χιο­νι­σμό στους κεντρι­κούς δρό­μους αλλά και ρίχνο­ντας αλά­τι στις κεντρι­κές αρτη­ρί­ες και στις εισό­δους της πόλης για την προ­στα­σία από τον παγετό.

Η υπη­ρε­σία καθα­ριό­τη­τας του Δήμου Λαρι­σαί­ων βρί­σκε­ται σε ετοι­μό­τη­τα, για το ενδε­χό­με­νο το φαι­νό­με­νο να εντα­θεί τις επό­με­νες ώρες. Παρά­ληλ­λα η υπη­ρε­σία του δήμου έχει προ­χω­ρή­σει και σε ενη­μέ­ρω­ση των διευ­θυ­ντών των σχο­λεί­ων ώστε να προ­μη­θευ­τούν τις απα­ραι­τη­τες ποσό­τη­τες αλατιού.

Χιόνιζε όλη τη νύχτα στα Ιωάννινα

Χιο­νο­πτώ­σεις σημειώ­νο­νται από την νύχτα σε όλους τους ορει­νούς δήμους της Ηπεί­ρου από το Πωγώ­νι μέχρι τα Τζου­μέρ­κα. Ασθε­νής χιο­νό­πτω­ση παρα­τη­ρεί­ται και στο λεκα­νο­πέ­διο Ιωαν­νί­νων. Αλα­τιέ­ρες και μηχα­νή­μα­τα απο­χιο­νι­σμού έχουν βγει από τα ξημε­ρώ­μα­τα σε όλο το επαρ­χια­κό δύκτιο για την αντι­με­τώ­πι­ση των προ­βλη­μά­των στην κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των. Το ύψος του χιο­νιού κυμαί­νε­ται από 3 εκα­το­στά στις παρυ­φές της πόλης των Ιωαν­νί­νων, έως μισό μέτρο στην Αετο­μι­λί­τσα, Δίστρα­το, Φούρ­κα, Μηλιά.

Χιο­νί­ζει στην Ορει­νή Ναυ­πα­κτία — Η κατά­στα­ση στο οδι­κό δίκτυο.

Χιόνι και στα ορεινά της Αχαΐας

Πυκνή χιο­νό­πτω­ση σημειώ­νε­ται στα ορει­νά της Αχα­ΐ­ας, χωρίς μέχρι στιγ­μής να υπάρ­χουν ιδιαί­τε­ρα προ­βλή­μα­τα στην κυκλο­φο­ρία. Προ­σε­κτι­κοί θα πρέ­πει να είναι οι οδη­γοί που κινού­νται στην επαρ­χια­κή οδό Πού­ντας — Καλα­βρύ­των όπου χρειά­ζο­νται αλυσίδες.

kalavruta

Περιορισμένα τα προβλήματα στη Στερεά Ελλάδα

Στην Ευρυ­τα­νία, τη Φωκί­δα αλλά και νοτιό­τε­ρα προς Φθιώ­τι­δα και Βοιω­τία μετα­φέ­ρε­ται το κύμα της κακο­και­ρί­ας από τον «Λέαν­δρο». Ωστό­σο από τις 8.00 π.μ παρα­τη­ρεί­ται μια ύφε­ση στα φαι­νό­με­να. Οι χιο­νο­πτώ­σεις έχουν ξεκι­νή­σει από τα μεσά­νυ­χτα ωστό­σο όμως έχουν περιο­ρι­στεί σε ένα ύψος από 400 μέτρα και πάνω με συνέ­πεια να μην δημιουρ­γού­νται προ­βλή­μα­τα στα πεδινά.

Στην Περι­φέ­ρεια Στε­ρε­άς Ελλά­δας είναι περιο­ρι­σμέ­να τα προ­βλή­μα­τα ενώ όλος ο μηχα­νι­σμός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας είναι σε ετοι­μό­τη­τα από τα μεσάνυχτα.

Σύμ­φω­να με απο­φά­σεις που έχουν εκδο­θεί από τις Αστυ­νο­μι­κές Διευ­θύν­σεις ουσια­στι­κά απα­γο­ρεύ­ε­ται η κυκλο­φο­ρία των φορ­τη­γών αυτο­κι­νή­των που έχουν ωφέ­λι­μο φορ­τίο πάνω από 1,5 τόνων στον αυτο­κι­νη­τό­δρο­μο ΠΑΘΕ στο ρεύ­μα κυκλο­φο­ρί­ας προς την Αθή­να από τον κόμ­βο των Ραχών στο 242 χιλιό­με­τρο μέχρι η Μαλα­κά­σα και το 56ο χιλιό­με­τρο της εθνι­κής οδού Θεσ­σα­λο­νί­κης Αθη­νών. Επί­σης η ίδια απα­γό­ρευ­ση ισχύ­ει και για τον δρό­μο από Χαλ­κί­δα προς Σχη­μα­τά­ρι στο ρεύ­μα προς το Σχηματάρι.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι οι αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις σε διά­φο­ρα κρί­σι­μα σημεία παρεμ­βαί­νουν και ακι­νη­το­ποιούν τα φορ­τη­γά αυτο­κί­νη­τα που κινού­νται στον εθνι­κό δρό­μο έτσι ώστε να μην δημιουρ­γη­θούν προβλήματα.

euritania

Σύμ­φω­να με σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση της Αστυ­νο­μι­κής Διεύ­θυν­σης Ευρυ­τα­νί­ας τα προ­βλή­μα­τα εντο­πί­ζο­νται στην κίνη­ση των οχη­μά­των σχε­δόν σε όλους τους οδι­κούς άξο­νες του νομού όπου οι οδη­γοί θα πρέ­πει να έχουν οπωσ­δή­πο­τε αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες. Αλυ­σί­δες χρειάζονται:

– Εθνι­κή οδό Καρ­πε­νη­σί­ου – Λαμί­ας, από την 5η χ/θ έως την 8η χ/θ,

– Εθνι­κή οδό Καρ­πε­νη­σί­ου – Αγρι­νί­ου, από την 2η χ/θ έως την 18η χ/θ,

– Παλαιά Εθνι­κή οδό Καρ­πε­νη­σί­ου – Λαμί­ας, από την 8η χ/θ έως την 12η χ/θ,

– Επαρ­χια­κή οδό Καρ­πε­νη­σί­ου – Κρι­κέλ­λου – Δομνί­στας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ,

– Επαρ­χια­κή οδό Καρ­πε­νη­σί­ου – Στε­νώ­μα­τος, από την 2η χ/θ έως την 17η χ/θ.

– Επαρ­χια­κή οδό Καρ­πε­νη­σί­ου – Φιδα­κί­ων – Αγί­ας Βλα­χέρ­νας, από την 3η χ/θ έως την 25η χ/θ,

– Επαρ­χια­κή οδό Καρ­πε­νη­σί­ου – Φουρ­νάς, από την 12η χ/θ έως την 22η χ/θ,

– Επαρ­χια­κή οδό Φουρ­νάς – Καρ­δί­τσας, από την 2η χ/θ έως την 14η χ/θ,

– Επαρ­χια­κή οδό Καρ­πε­νη­σί­ου – Πρου­σού – Αγρι­νί­ου, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ,

– Επαρ­χια­κή οδό Καρ­πε­νη­σί­ου – Χιο­νο­δρο­μι­κού Κέντρου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.

Σε ότι αφο­ρά την Φωκί­δα δεν υπάρ­χει πρό­βλη­μα στο οδι­κό δίκτυο από τη Λαμία μέχρι την Άμφισ­σα και την Ναύ­πα­κτο αντί­θε­τα υπάρ­χουν προ­βλή­μα­τα κυρί­ως στο επαρ­χια­κό δίκτυο.

Σύμ­φω­να με σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση της Αστυ­νο­μι­κής Διεύ­θυν­σης Φωκί­δας οι αλυ­σί­δες είναι απα­ραί­τη­τες για την κίνη­ση των οδη­γών στους παρα­κά­τω δρόμους.

– Παλαιά Εθνι­κή οδό Αντιρ­ρί­ου – Λιδο­ρι­κί­ου, από την 25η χ/θ έως την Ιερά Μονή Βαρνάκοβας,

– Παλαιά Εθνι­κή οδό Αντιρ­ρί­ου – Λιδο­ρι­κί­ου, από την 25η χ/θ έως την 42η χ/θ (Χάνι Ρέρεση),

– Επαρ­χια­κή οδό Γρα­βιάς – Καλο­σκο­πής – Πυράς – Μαυ­ρο­λι­θα­ρί­ου – Καστριώτισσας,

– Επαρ­χια­κή οδό Γρα­βιάς – Καστελ­λί­ων – Οινοχωρίου,

– Επαρ­χια­κή οδό Γρα­βιάς – Βάργιανης,

– Επαρ­χια­κή οδό Πολύ­δρο­σου – Άνω Πολύ­δρο­σου – Χιο­νο­δρο­μι­κού Κέντρου Παρνασσού,

– Επαρ­χια­κή οδό Πολύ­δρο­σου – Επτα­λό­φου – Χιο­νο­δρο­μι­κού Κέντρου Παρνασσού,

– Επαρ­χια­κή οδό Τει­χί­ου – Περιθιώτισσας.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο