Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία «Μήδεια»: «Άσπρισαν» πολλές περιοχές της χώρας — Χαμηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα-Παγετός από το μεσημέρι (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Χιό­νια και ιδιαί­τε­ρα χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες έφε­ρε η κακο­και­ρία «Μήδεια» στη Βόρεια Ελλά­δα, όπως και στο μεγα­λύ­τε­ρο τμή­μα της χώρας.

Ανα­μέ­νε­ται να κορυ­φω­θεί σήμε­ρα η πρώ­τη φάση της κακο­και­ρί­ας «Μήδεια» που ξεκί­νη­σε το Σάβ­βα­το, φέρ­νο­ντας χιό­νια, μετα­ξύ άλλων, στην Αττι­κή και στα βόρεια προ­ά­στια της Αθή­νας από το από­γευ­μα της Κυρια­κής και μετά.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, σύμ­φω­να με τα προ­γνω­στι­κά στοι­χεία του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/Meteo.gr, ανα­μέ­νο­νται αρχι­κά χιο­νο­πτώ­σεις κατά δια­στή­μα­τα πυκνές από το ύψος της Στε­ρε­άς Ελλά­δας και βορειό­τε­ρα, καθώς και στα υπό­λοι­πα ορει­νά και ημιο­ρει­νά της ηπει­ρω­τι­κής χώρας. Μετά το από­γευ­μα της Κυρια­κής τα φαι­νό­με­να βαθ­μιαία θα εξα­σθε­νή­σουν στα βόρεια και θα περιο­ρι­στούν στα ανα­το­λι­κά και νότια, με τις χιο­νο­πτώ­σεις στα­δια­κά να εκδη­λώ­νο­νται σε χαμη­λό­τε­ρα υψό­με­τρα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των βορεί­ων προ­α­στί­ων της Αθήνας.

Επί­σης ανα­μέ­νο­νται από το πρωί έως το από­γευ­μα της Κυρια­κής βρο­χές ή χιο­νό­νε­ρο στα πεδι­νά της Δυτι­κής και Ανα­το­λι­κής Στε­ρε­άς, της Πελο­πον­νή­σου και στα παρα­θα­λάσ­σια της Ηπεί­ρου, ενώ καται­γί­δες θα εκδη­λω­θούν τις πρω­ι­νές ώρες στα νησιά του Ιονί­ου και πιθα­νώς αργό­τε­ρα στις Κυκλάδες.

Εκτός από τα προ­α­να­φε­ρό­με­να φαι­νό­με­να, κατά τη διάρ­κεια της Κυρια­κής η κακο­και­ρία «Μήδεια» θα προ­κα­λέ­σει πολύ χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες στα κεντρι­κά και βόρεια, παγε­τό κατά τόπους ισχυ­ρό στα βόρεια και ολι­κό παγε­τό στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία, καθώς επί­σης θυελ­λώ­δεις βόρειους ανέ­μους αρχι­κά στο Βόρειο Αιγαίο και βαθ­μιαία στο Κεντρι­κό Αιγαίο.

Διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Πάρνηθος

Δια­κό­πη­κε, σύμ­φω­να με την ΕΛΑΣ, λόγω της χιο­νό­πτω­σης, η κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των στη λεω­φό­ρο Πάρ­νη­θος, από το ύψος του τελε­φε­ρίκ στο ρεύ­μα προς καζί­νο. Παράλ­λη­λα, επι­τρέ­πε­ται πλέ­ον η κυκλο­φο­ρία των φορ­τη­γών οχη­μά­των άνω των 3,5 τόνων στην εθνι­κή οδό Αθη­νών — Λαμί­ας στο ρεύ­μα προς Λαμία.

xioni thessaloniki xioni thessaloniki1 xioni thessaloniki2 xioni thessaloniki3 xioni thessaloniki4 xioni thessaloniki5

Χωρίς προβλήματα η χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις της ΠΚΜ

Χιό­νια και ιδιαί­τε­ρα χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες έφε­ρε η κακο­και­ρία «Μήδεια» στη Βόρεια Ελλά­δα, όπως και στο μεγα­λύ­τε­ρο τμή­μα της χώρας.

Συνε­χί­ζε­ται με μειω­μέ­νη έντα­ση η χιο­νό­πτω­ση στην Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας και προ­βλή­μα­τα έχουν παρου­σια­στεί μόνο στο ορει­νό οδι­κό δίκτυο, όπου είναι απα­ραί­τη­τη η χρή­ση αντιο­λι­σθη­τι­κών αλυ­σί­δων για την κυκλο­φο­ρία των οχημάτων.

Η Τρο­χαία δια­κό­πτει την κυκλο­φο­ρία, όπου διε­ξά­γε­ται με δυσκο­λία ή είναι αδύ­να­τη η κίνη­ση των οχημάτων.

Στις μεγά­λες πόλεις και στη Θεσ­σα­λο­νί­κη οι δρό­μοι είναι καθα­ροί, δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επι­κε­φα­λής του τμή­μα­τος Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας της Περι­φέ­ρειας Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, Χαρά­λα­μπος Στεργιάδης.

Από το μεση­μέ­ρι, όπως μας έχουν ενη­με­ρώ­σει, οι μετε­ω­ρο­λο­γι­κές υπη­ρε­σί­ες η χιο­νό­πτω­ση θα στα­μα­τή­σει, αλλά θα επι­κρα­τή­σει παγε­τός γι αυτό η σύστα­σή μας είναι ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή και υπο­μο­νή, τόνι­σε ο κ. Στεργιάδης.

Επί ποδός παρέ­μει­ναν όλο το βρά­δυ τα συνερ­γεία και ειδι­κά οχή­μα­τα στους δήμους του πολε­ο­δο­μι­κού συγκρο­τή­μα­τος Θεσ­σα­λο­νί­κης για να κρα­τή­σουν τους δρό­μους ανοιχτούς.

Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στον Δήμο Ωραιοκάστρου

Με αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες διε­ξά­γε­ται η κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των σε δρό­μους του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Λόγω των δύσκο­λων συν­θη­κών η δημο­τι­κή αρχή συνι­στά στους οδη­γούς να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί, να περιο­ρί­σουν τις μετα­κι­νή­σεις τους στις απο­λύ­τως απα­ραί­τη­τες και να κάνουν χρή­ση αντιο­λι­σθη­τι­κών αλυσίδων.

Υπεν­θυ­μί­ζει ακό­μη στους πολί­τες ότι σε περί­πτω­ση έκτα­κτης ανά­γκης μπο­ρούν να καλούν στα τηλέ­φω­να που έχουν ανα­κοι­νω­θεί από την δημο­τι­κή αρχή του Δήμου Ωραιο­κά­στρου και είναι αναρ­τη­μέ­να στην κεντρι­κή ιστο­σε­λί­δα του Δήμου Ωραιο­κά­στρου (oraiokastro.gr)

Κλειστά τα σχολεία αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στον δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη

Λόγω του πολύ μεγά­λου συνε­χι­ζό­με­νου παγε­τού και των πολύ χαμη­λών θερ­μο­κρα­σιών, για την πρό­λη­ψη ατυ­χη­μά­των, κλει­στά θα παρα­μεί­νουν αύριο Δευ­τέ­ρα 15 Φεβρουα­ρί­ου τα σχο­λεία σε όλες τις δημο­τι­κές ενό­τη­τες του δήμου Πυλαί­ας-Χορ­τιά­τη (Πανό­ρα­μα, Πυλαία, Χορ­τιά­της, Ασβε­στο­χώ­ρι, Εξο­χή και Φίλυρο).

Επί­σης κλει­στοί θα παρα­μεί­νουν και οι δημο­τι­κοί παι­δι­κοί σταθμοί.

Ο δήμος Πυλαί­ας — Χορ­τιά­τη, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση, παρα­μέ­νει με τις υπη­ρε­σί­ες του σε 24ωρη επι­φυ­λα­κή για την παρα­κο­λού­θη­ση και την αντι­με­τώ­πι­ση των και­ρι­κών φαινομένων.

Ανα­φο­ρι­κά με τη λει­τουρ­γία των ιδιω­τι­κών σχο­λεί­ων οι ενδια­φε­ρό­με­νοι θα πρέ­πει να επι­κοι­νω­νούν με τη διεύ­θυν­ση του σχο­λεί­ου τους.

Σε ποια τμήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι απαραίτητες αντιολισθητικές

Σύμ­φω­να με τη Γενι­κή Περι­φε­ρεια­κή Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, λόγω χιο­νό­πτω­σης — παγε­τού είναι απα­ραί­τη­τες οι αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες στα εξής σημεία

-Ημα­θία

σε όλο το εθνι­κό & επαρ­χια­κό οδι­κό δίκτυο της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Ημαθίας,

Κιλ­κίς

▪σε όλο το εθνι­κό & επαρ­χια­κό οδι­κό δίκτυο της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Κιλ­κίς, εκτός από τη Νέα Εθνι­κή Οδό Αθη­νών — Ευζώ­νων (Π.Α.Θ.Ε.)

-Πέλ­λα

▪σε όλο το εθνι­κό & επαρ­χια­κό οδι­κό δίκτυο της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Πέλλας,

Η κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των δια­κό­πη­κε στο οδι­κό δίκτυο από τοπι­κή κοι­νό­τη­τα Κερα­σιάς έως το χιο­νο­δρο­μι­κό κέντρο Βόρας.

-Πιε­ρία

▪από το 17 έως το 44 χιλιό­με­τρο της εθνι­κής οδού Κατε­ρί­νης — Ελασσόνας

▪από το 23 χιλιό­με­τρο της επαρ­χια­κής οδού Κατε­ρί­νης — Ελατοχωρίου

▪επαρ­χια­κή οδός Κολιν­δρού — Ρυα­κί­ων — Καστανίας

-Σέρ­ρες

▪στην επαρ­χια­κή οδό Σερ­ρών — Χρυ­σο­πη­γής — Ορεινής

▪στην επαρ­χια­κή οδό Σερ­ρών — Ελαιώ­να — Άνω Βροντούς

▪στην επαρ­χια­κή οδό Νιγρί­τας — Λαγκαδίου

▪στην επαρ­χια­κή οδό Σερ­ρών — Λαϊ­λιά (χιο­νο­δρο­μι­κό κέντρο)

▪οδι­κό δίκτυο τοπι­κών κοι­νο­τή­των Καπνό­φυ­του, Αχλα­δο­χω­ρί­ου, Καρυ­δο­χω­ρί­ου του Δήμου Σιντικής.

▪στις τοπι­κές κοι­νό­τη­τες Αγρια­νής, Αγί­ου Χρι­στο­φό­ρου, Ανα­στα­σιάς, Σφε­λι­νού, Σκο­πιάς, Σιδη­ρο­δρο­μι­κού Σταθ­μού Αγγί­στας του Δήμου Νέας Ζίχνης.

▪στις τοπι­κές κοι­νό­τη­τες Ηλιο­κώ­μης, Κορ­μί­στας, Αγγί­στας του Δήμου Αμφίπολης

-Χαλ­κι­δι­κή

▪από το 31 έως το 47 χιλιό­με­τρο της νέας εθνι­κής οδού Θεσ­σα­λο­νί­κης — Μου­δα­νιών (κόμ­βος Λακ­κώ­μα­τος έως κόμ­βος Σωζόπολης)

▪από το 38 έως το 110 χιλιό­με­τρο της εθνι­κής οδού Θεσ­σα­λο­νί­κης — Ιερισσού

▪από το 38 έως το 62 χιλιό­με­τρο της εθνι­κής οδού Θεσ­σα­λο­νί­κης — Πολυγύρου

▪από το 31 έως το 46 χιλιό­με­τρο της επαρ­χια­κής οδού Πολυ­γύ­ρου — Ιερισσού

▪από το 33 έως το 38 χιλιό­με­τρο της επαρ­χια­κής οδού Μου­δα­νιών — Κυκλώ­μα­τος Κασσάνδρας

▪από το 17 έως το 37 χιλιό­με­τρο της επαρ­χια­κής οδού Ρεντί­νας — Ουρανούπολης

▪στην επαρ­χια­κή οδό Μετα­μόρ­φω­σης — Μεταγγιτσίου

▪στην επαρ­χια­κή οδό Βάβδου — Σημάντρων

▪στην επαρ­χια­κή οδό Σανών — Δουμπιών

▪στην επαρ­χια­κή οδό Νεο­χω­ρί­ου — Βαρβάρας

▪στην επαρ­χια­κή οδό Αρναί­ας — Στανού

▪στην επαρ­χια­κή οδό Πολυ­γύ­ρου — Πλανών

▪από το 1 έως το 17 χιλιό­με­τρο της επαρ­χια­κής οδού Παλαιο­χω­ρί­ου — Αγ. Νικολάου

▪στα δημο­τι­κά δια­με­ρί­σμα­τα Πολυ­γύ­ρου, Ταξιάρ­χη, Βάβδου, Σανών, Παλαιο­κά­στρου & Δουμπιών

▪από δια­σταύ­ρω­ση Βάβδου έως Βάβδο

▪στις δασι­κές οδούς Παλαιό­χω­ρας — Ταξιάρ­χη, Πολυ­γύ­ρου — Ταξιάρ­χη, Βρα­στά­μων — Ταξιάρ­χη & Φούρ­κας — Κασσανδρείας

Προ­σω­ρι­νή απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας όλων των οχη­μά­των είναι σε ισχύ από το 54 έως το 85 χιλιό­με­τρο της παλαιάς εθνι­κής οδού Θεσ­σα­λο­νί­κης — Ιερισ­σού (μέσω Ταξιάρχη).

xioni drama xioni rama

Έντονες χιονοπτώσεις σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Οι χιο­νο­πτώ­σεις που ξεκί­νη­σαν το μεση­μέ­ρι του Σαβ­βά­του δεν έχουν δημιουρ­γή­σει μέχρι στιγ­μής κάποιο σοβα­ρό πρό­βλη­μα στην Περι­φέ­ρεια δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας. Ογδό­ντα εκχιο­νι­στι­κά μηχα­νή­μα­τα παντός τύπου είναι διά­σπαρ­τα σε όλο το εθνι­κό και επαρ­χια­κό δίκτυο της Περι­φέ­ρειας προ­σπα­θώ­ντας να κρα­τή­σουν ανοι­κτούς όλους τους οδι­κούς άξο­νες. Σύμ­φω­να με τον επι­κε­φα­λής της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας της περι­φέ­ρειας Πρό­δρο­μο Ασλα­νί­δη, το ύψος του χιο­νιού στα πεδι­νά κυμαί­νε­ται στα 25 εκ. ενώ στα ορει­νά πάνω από τα 800 μέτρα το ύψος φθά­νει και τα 35 εκ.

Για προ­λη­πτι­κούς λόγους με δια­τα­γή της Αστυ­νο­μι­κής διεύ­θυν­σης δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας από το βρά­δυ του Σαβ­βά­του έχει απα­γο­ρευ­θεί η κίνη­ση των φορ­τη­γών αυτο­κι­νή­των άνω των 3,5 τόνων σε όλο το μήκος της Εγνα­τί­ας οδού από Πολύ­μυ­λο Κοζά­νης έως Ιωάν­νι­να, στους καθέ­τους άξο­νες Σιά­τι­στα — Ιερο­πη­γή (Α‑29) και Φλώ­ρι­να — Νίκη (Α‑27). Επί­σης, έχει απα­γο­ρευ­θεί η κίνη­ση των φορ­τη­γών σε όλο το επαρ­χια­κό δίκτυο των Περι­φε­ρεια­κών Ενο­τή­των Κοζά­νης, Γρε­βε­νών, Καστο­ριάς και Φλώρινας.

Η κίνη­ση των οχη­μά­των στον αυτο­κι­νη­τό­δρο­μο της Εγνα­τί­ας οδού, στους κάθε­τους άξο­νες και σε όλο το επαρ­χια­κό οδι­κό δίκτυο γίνε­ται με αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες ή ελα­στι­κά χιο­νιού, ενώ σε ετοι­μό­τη­τα βρί­σκο­νται όλες οι μονά­δες του ΕΚΑΒ προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πί­σουν περι­στα­τι­κά άμε­σης πρό­σβα­σης στις μονά­δες Υγεί­ας. Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση της Γενι­κής Αστυ­νο­μι­κής διεύ­θυν­σης δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας οποιοσ­δή­πο­τε πολί­της θελή­σει να εμβο­λια­στεί για τον κορο­νο­ϊό και χρεια­στεί βοή­θεια για να μετα­βεί σε εμβο­λια­στι­κό κέντρο, καθώς επί­σης και οποιοσ­δή­πο­τε πολί­της χρεια­στεί βοή­θεια για να μετα­βεί σε νοσο­κο­μείο ή ιατρι­κό κέντρο (π.χ. νεφρο­πα­θείς για αιμο­κά­θαρ­ση κ.λπ.), μπο­ρεί να καλέ­σει στο 100, ώστε οι Υπη­ρε­σί­ες της Αστυ­νο­μι­κής Διεύ­θυν­σης Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας να συν­δρά­μουν στην ασφα­λή μετα­κί­νη­σή του.

Η θερ­μο­κρα­σία κυμαί­νε­ται στους ‑2 και ‑3 βαθ­μούς κελ­σί­ου γεγο­νός που καθι­στά ποιο δύσκο­λο το έργο αποχιονισμού.

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η κίνηση των αυτοκινήτων στην ανατολική Μακεδονία και την Ξάνθη

Αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες χρειά­ζο­νται από νωρίς το πρωί όλα τα αυτο­κί­νη­τα που κινού­νται στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του εθνι­κού και επαρ­χια­κού οδι­κού δικτύ­ου των περιο­χών της ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και της Ξάν­θης λόγω την έντο­νη χιο­νό­πτω­σης που επι­κρα­τεί από χθες το βράδυ.

Τόσο τα συνερ­γεία της Περι­φέ­ρειας Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης όσο και τα τεχνι­κά συνερ­γεία των κατά τόπους δήμων στις Περι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες Καβά­λας και Δρά­μας κατα­βάλ­λουν μεγά­λες προ­σπά­θειες να κρα­τή­σουν ανοι­χτές τις κεντρι­κές οδι­κές αρτη­ρί­ες, κυρί­ως αυτές που οδη­γούν στα νοσο­κο­μεία των δυο πόλε­ων, όπως επί­σης και τους κεντρι­κούς δρό­μους στα αστι­κά κέντρα.

Από νωρίς το πρωί έχει απα­γο­ρευ­θεί η κυκλο­φο­ρία όλων των φορ­τη­γών οχη­μά­των άνω των 3,5 τόνων στην Εγνα­τία οδό, στο τμή­μα που διέρ­χε­ται κατά μήκος της Περι­φέ­ρειας Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και Θράκης.

Οχή­μα­τα των δήμων Καβά­λας και Δρά­μας καθ’ όλη τη διάρ­κεια της νύχτας αλλά και από νωρίς το πρωί, κάνουν συνε­χείς ρίψης αλα­τιού και αλα­τό­νε­ρου προ­κει­μέ­νου να κρα­τή­σουν ανοι­χτούς του βασι­κούς οδι­κούς άξονες.

Ιδιαί­τε­ρα μεγά­λη προ­σο­χή χρειά­ζε­ται στο ορει­νό επαρ­χια­κό οδι­κό δίκτυο της Καβά­λας, της Δρά­μας και της Ξάν­θης όπου η κίνη­ση των αυτο­κί­νη­των γίνε­ται μόνο με αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες, ενώ αρκε­τοί δρό­μοι παρα­μέ­νουν ακό­μα κλειστοί.

Τέλος, με από­φα­ση του δημάρ­χου Δρά­μας Χρι­στό­δου­λου Μαμ­σά­κου, αύριο Δευ­τέ­ρα όλα τα σχο­λεία της πρω­το­βάθ­μιας και δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκπαί­δευ­σης του δήμου Δρά­μας καθώς και οι παι­δι­κοί και βρε­φο­νη­πια­κοί σταθ­μοί θα παρα­μεί­νουν κλει­στά λόγω του ολι­κού παγε­τού, του χιο­νιού και των χαμη­λών θερ­μο­κρα­σιών που επι­κρα­τούν στην περιοχή.

Άσπρισε όλη η Φθιώτιδα

Χιο­νί­ζει με μεγά­λη έντα­ση κατά μήκος του Εθνι­κού δικτύ­ου Αθη­νών-Λαμί­ας από την περιο­χή της Υλί­κης και του Κάστρου μέχρι τα όρια της Φθιώ­τι­δας με την Μαγνη­σία στους Αγί­ους Θεο­δώ­ρους. Στα τρία κρί­σι­μα τμή­μα­τα, το τμή­μα του Μαρ­τί­νου, το τμή­μα των Καμέ­νων Βούρ­λων και το τμή­μα της Στυ­λί­δας τις τελευ­ταί­ες ώρες τα εκχιο­νι­στι­κά μηχα­νή­μα­τα έχουν δώσει μία πραγ­μα­τι­κή μάχη και έχουν κρα­τή­σει το δρό­μο ανοιχτό.

Ειδι­κό­τε­ρα από τις 5:00 το πρωί εντά­θη­καν τα και­ρι­κά φαι­νό­με­να στην περιο­χή του Μαρ­τί­νου και χρειά­στη­κε τα εκχιο­νι­στι­κά μηχα­νή­μα­τα να ρίχνουν αλά­τι και να απο­μα­κρύ­νουν το χιό­νι από το δρό­μο προ­κει­μέ­νου η κυκλο­φο­ρία στο εθνι­κό δίκτυο να γίνε­ται κανονικά.

Το ίδιο σκη­νι­κό έχου­με και στην περιο­χή των Καμέ­νων Βούρ­λων αλλά και στην περιο­χή της Στυ­λί­δας. Η κίνη­ση στο εθνι­κό δίκτυο είναι ελά­χι­στη με συνέ­πεια να διευ­κο­λύ­νο­νται τα εκχιο­νι­στι­κά μηχα­νή­μα­τα και να κάνουν παρεμβάσεις.

Στο υπό­λοι­πο δίκτυο, όλη τη νύχτα δίνε­ται μία πραγ­μα­τι­κή μάχη από τα μηχα­νή­μα­τα της Περι­φέ­ρειας και των Δήμων για να κρα­τη­θούν ανοι­χτοί οι δρό­μοι από τη Λαμία προς την ‘Άμφισ­σα στη δύσκο­λη περιο­χή του Μπρά­λου, ο δρό­μος από τη Λαμία προς Δομο­κό και από τη Λαμία προς το Καρπενήσι.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι άρχι­σε να χιο­νί­ζει λίγο μετά τα μεσά­νυ­χτα όμως ιδιαί­τε­ρη έντα­ση στη χιο­νό­πτω­ση έχου­με μετά τις 5:00 το πρωί όπου ακό­μη και μέσα στην πόλη της Λαμί­ας το χιό­νι έχει φτά­σει τους 5 πόντους.

Κατά περιό­δους η αστυ­νο­μία χρειά­στη­κε να επι­βάλ­λει περιο­ρι­στι­κά μέτρα μέχρις ότου τα μηχα­νή­μα­τα απο­μα­κρύ­νουν το χιό­νι και ρίξουν αλά­τι. Αυτή την ώρα δεν υπάρ­χουν προ­βλή­μα­τα σε κανέ­ναν από τους δρό­μους ωστό­σο όμως οι οδη­γοί θα πρέ­πει να έχουν μαζί τους και αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυσίδες.

Στο υπό­λοι­πο επαρ­χια­κό δίκτυο ήδη από το ξημέ­ρω­μα ξεκί­νη­σαν τα μηχα­νή­μα­τα των δήμων για να δημιουρ­γή­σουν προ­σβά­σεις ιδιαί­τε­ρα προς τα ορει­νά χωριά της δυτι­κής Φθιώ­τι­δας όπου το χιό­νι φτά­νει και τα 30 cm. Η χιο­νό­πτω­ση είναι ιδιαί­τε­ρα έντο­νη ωστό­σο οι αρμό­διοι της Περι­φέ­ρειας περι­μέ­νουν και το δεύ­τε­ρο κύμα το οποίο ανα­μέ­νε­ται μετά το μεσημέρι.

Τέλος έχου­με δια­κο­πές ρεύ­μα­τος σε χωριά της Δυτι­κής Φθιώ­τι­δας από τις 4:00 το πρωί και ήδη συνερ­γεία της ΔΕΗ βρί­σκο­νται εκεί για να εντο­πί­σουν τη βλά­βη και να την αποκαταστήσουν.

Σύμ­φω­να με τον Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη της Φθιώ­τι­δας Θανά­ση Καρα­κα­τζα «η κατά­στα­ση είναι απο­λύ­τως ελεγ­χό­με­νη χωρίς να υπάρ­χουν προ­βλή­μα­τα» όπως σημειώ­νει και με νόη­μα συμπλη­ρώ­νει πως «χρειά­ζε­ται προ­σο­χή από όλους μας καθώς το δεύ­τε­ρο κύμα ανα­μέ­νε­ται να είναι περισ­σό­τε­ρο έντο­νο στην περιο­χή. Είμα­στε σε από­λυ­τη ετοι­μό­τη­τα και το προ­σω­πι­κό αλλά και τα μηχα­νή­μα­τα για να μπο­ρέ­σου­με να ανταποκριθούμε».

Έντονη χιονόπτωση στη πόλη της Λάρισας

Συνε­χί­ζε­ται η χιο­νό­πτω­ση στη πόλη της Λάρι­σας, με απο­τέ­λε­σμα να έχει “ντυ­θεί στα λευ­κά” ολό­κλη­ρη η περιοχή.

Οι θερ­μο­κρα­σί­ες είναι χαμη­λές και η χιο­νό­στρω­ση έντο­νη από την επέ­λα­ση της κακο­και­ρί­ας «Μήδειας», ενώ μηχα­νή­μα­τα του δήμου Λαρι­σαί­ων αλλά και της Περι­φέ­ρειας Θεσ­σα­λί­ας επι­χει­ρούν ώστε να δια­τη­ρη­θεί το οδι­κό δίκτυο ανοι­χτό σε όλο το νομό.

xionialarisa xionialarisa1 xionialarisa2 xionialarisa3 xionialarisa4 xionialarisa5

Παράλ­λη­λα λόγω της κακο­και­ρί­ας έχει υπάρ­ξει απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας όλων των φορ­τη­γών οχη­μά­των, ωφε­λί­μου φορ­τί­ου άνω των 3,5 τόνων στα παρα­κά­τω σημεία:

- στην εθνι­κή οδό Λάρι­σας — Κοζάνης

-στην νέα εθνι­κή οδό Λάρι­σας — Ελασ­σό­νας — Κοζάνης

-στην επαρ­χια­κή οδό Λάρι­σας — Καρ­δί­τσας, σε όλο το μήκος της.

Η κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των διε­ξά­γε­ται με τη χρή­ση αντιο­λι­σθη­τι­κών αλυ­σί­δων στα παρα­κά­τω σημεία:

-από το 34ο χλμ. έως το 70ο χλμ. της νέας εθνι­κής οδού Λάρι­σας — Κοζάνης,

-από το 40ο χλμ. έως το 63ο χλμ. της εθνι­κής οδού Κατε­ρί­νης — Ελασσόνας

-σε όλο το επαρ­χια­κό οδι­κό δίκτυο Ελασσόνας

-σε όλο το επαρ­χια­κό οδι­κό δίκτυο Φαρσάλων

-στην επαρ­χια­κή οδό Πυρ­γε­τού — Κρα­νιάς Τεμπών

-στην επαρ­χια­κή οδό Ανα­το­λής — Μεγα­λο­βρύ­σου Αγιάς

-στην επαρ­χια­κή οδό Σκλή­θρου — Καλα­μα­κί­ου Αγιάς, από την τοπι­κή κοι­νό­τη­τα Ελά­φου έως την τοπι­κή κοι­νό­τη­τα Σκλήθρου

-στην επαρ­χια­κή οδό Στο­μί­ου — Καρί­τσας Αγιάς

στην επαρ­χια­κή οδό Κόκ­κι­νου Νερού — Αγιο­κά­μπου (παρα­λια­κή οδός), από την τοπι­κή κοι­νό­τη­τα Βελί­κας (θέση Βρα­χά­κι) έως την τοπι­κή κοι­νό­τη­τα Κόκ­κι­νου Νερού,

-στην επαρ­χια­κή οδό Δήμη­τρας — Ανα­το­λής, από την τοπι­κή κοι­νό­τη­τα Δήμη­τρας έως την τοπι­κή κοι­νό­τη­τα Ανατολής,

-στην επαρ­χια­κή οδό Στο­μίυ — Ομο­λί­ου και

-στη Σπη­λιά του Δήμου Τεμπών.

Πυκνό χιόνι στον Βόλο — Στα λευκά το Πήλιο

Στα λευ­κά ντύ­θη­κε και ο Βόλος όπου χιο­νί­ζει ακα­τά­παυ­στα από τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες και η θερ­μο­κρα­σία έχει πέσει στον ‑1 βαθ­μό, αλλά εξαι­τί­ας των πολύ ισχυ­ρών ανέ­μων η αίσθη­ση του κρύ­ου είναι για 3 και 4 βαθ­μούς πιο κάτω.

Σε όλο το πολε­ο­δο­μι­κό συγκρό­τη­μα του Βόλου δεν υπάρ­χουν προ­βλή­μα­τα από το χιό­νι, αλλά πάνω από τον περι­φε­ρεια­κό όπου η χιο­νό­στρω­ση ξεπερ­νά τα 5 εκα­το­στά στις ΒΑ συνοι­κί­ες με τους στε­νούς δρό­μους, η συνέ­χι­ση της χιο­νό­πτω­σης θα δημιουρ­γή­σει προβλήματα.

Στα προ­ά­στια του Βόλου προς το Πήλιο, δηλα­δή Ανω Βόλος, Ανα­κα­σιά, Αγία Τριά­δα, Άλλη Μεριά μέχρι και Πορ­τα­ριά και Μακρυ­νί­τσα η χιο­νό­πτω­ση είναι πολύ έντο­νη και το χιό­νι φθά­νει τα 10 εκατοστά.

xionia pilio

Όλο το Πήλιο έχει καλυ­φθεί από χιό­νι και σε ορι­σμέ­νες περιο­χές επι­κρα­τεί χιο­νο­θύ­ελ­λα, όπως στα Χάνια όπου χιο­νί­ζει ακα­τά­παυ­στα από χθες και επι­τά­θη­κε η χιο­νό­πτω­ση καθ’ όλη τη διάρ­κεια της νύχτας το ύψος του χιο­νιού έχει ξεπε­ρά­σει τα 20 εκα­το­στά και η θερ­μο­κρα­σία έπε­σε στους ‑9 βαθμούς.

Σε ολό­κλη­ρο το οδι­κό δίκτυο του Πηλί­ου οι δρό­μοι δια­τη­ρού­νται ανοι­χτοί, αλλά με πολύ μεγά­λη προ­σπά­θεια, αφού επι­κρα­τεί παντού πυκνή χιονόπτωση.

Στους δρό­μους του Πηλί­ου και κυρί­ως στον άξο­να Βόλου-Χανί­ων-Ζαγο­ράς και Βόλου-Μηλε­ών-Τσα­γκα­ρά­δας δου­λεύ­ουν πάνω από 50 εκχιο­νι­στι­κά μηχα­νή­μα­τα και αλα­τιέ­ρες, που απο­χιο­νί­ζουν το δίκτυο και απο­πα­γο­ποιούν το οδό­στρω­μα, αλλά η χρή­ση αντιο­λι­σθη­τι­κών αλυ­σί­δων είναι υπο­χρε­ω­τι­κή από τον Άνω Βόλο και πάνω, λόγω του παγω­μέ­νου χιονιού.

xionia argalasti

Με αλυ­σί­δες και με μεγά­λη δυσκο­λία γίνε­ται η κίνη­ση στον επαρ­χια­κό δρό­μο Καναλίων-Κεραμιδίου.

Πολύ χιό­νι πέφτει και στην Όθρυ και σε όλα τα ορει­νά του Αλμυ­ρού, ενώ στην Ανά­βρα το χιό­νι ξεπέ­ρα­σε τα 20 εκα­το­στά και κατα­βάλ­λε­ται μεγά­λη προ­σπά­θεια από εκχιο­νι­στι­κά μηχα­νή­μα­τα να κρα­τη­θεί ο δρό­μος ανοιχτός.

Στην ΠΑΘΕ και σε όλο το μήκος του αυτο­κι­νη­τό­δρο­μου στην Μαγνη­σία χιο­νί­ζει συνε­χώς και απαι­τεί­ται μεγά­λη προ­σο­χή, παρ’ όλο που γίνε­ται απο­χιο­νι­σμός, στις ημιο­ρει­νές δια­βά­σεις του Αερι­νού κοντά στο Βελε­στί­νο και στις στρο­φές των Αγί­ων Θεο­δώ­ρων, λόγω της χαμη­λής θερ­μο­κρα­σί­ας και του παγετού.

Πυκνό χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες στην Ήπειρο

Στην πόλη των Ιωαν­νί­νων άρχι­σε λίγο μετά τις 8 το πρωί η χιο­νό­πτω­ση, ενώ πυκνό χιό­νι πέφτει απο τα μεσά­νυ­χτα στις περιο­χές του Μετσό­βου, της Κόνι­τσας, του Ζαγορίου,του Πωγω­νί­ου και των Τζου­μέρ­κων. Μηχα­νή­μα­τα των Δήμων και της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας δου­λεύ­ουν αστα­μά­τη­τα για να μεί­νει ανοι­κτό το επαρ­χια­κό δίκτυο. Οι χιο­νο­πτω­σεις ξεκί­νη­σαν απο χθες το από­γευ­μα απο τα 1200 μέτρα και πανω και στην συνέ­χεια το χιό­νι κατέ­βη­κε σε χαμη­λό­τε­ρα υψόμετρα.

xioniagiannena

Στην ορει­νή Άρτα σε κλειό χιο­νο­πτώ­σε­ων βρί­σκο­νται 7 χωριά και 40 οικι­σμοί στο Δήμο Γεωρ­γί­ου Καραι­σκά­κη όπου τα μηχα­νή­μα­τα του Δήμου βρί­σκο­νται στο δρό­μο απο τα μεσάνυχτα.

Η πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας ειναι αισθη­τή σε όλη την Ηπειρο.

Μέχρι και ένα μέτρο το ύψος του χιονιού στην Π.Ε. Τρικάλων

Συνε­χί­ζε­ται η χιο­νό­πτω­ση στη Δυτι­κή Θεσ­σα­λία και σήμε­ρα, όπου άνθρω­ποι και μηχα­νή­μα­τα καθ’ όλη τη διάρ­κεια της νύχτας έδω­σαν τη δική τους μάχη για να μεί­νουν ανοι­κτοί οι δρό­μοι. Στην Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Τρι­κά­λων, σύμ­φω­να με όσα δηλώ­νει στο Αθη­ναϊ­κό — Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων, ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Τρι­κά­λων κ. Χρή­στος Μιχα­λά­κης το ύψος του χιο­νιού φτά­νει σε ορι­σμέ­να σημεία στα ορει­νά μέχρι και το ένα μέτρο. Συνο­λι­κά 51 μηχα­νή­μα­τα της Π.Ε. Τρι­κά­λων ρίχνουν αλά­τι και προ­σπα­θούν να κρα­τή­σουν ανοι­κτό το οδι­κό δίκτυο. Σύμ­φω­να με τη Γενι­κή Περι­φε­ρεια­κή Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση Θεσ­σα­λί­ας απα­γο­ρεύ­ε­ται η κυκλο­φο­ρία των φορ­τη­γών οχη­μά­των μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λοι­πών βαρέ­ων οχη­μά­των (λεω­φο­ρεί­ων κ.λπ.) και στα δύο ρεύ­μα­τα κυκλο­φο­ρί­ας, στα εξής σημεία:

- από το 28ο χλμ. της ε.ο. Τρι­κά­λων — Ιωαν­νί­νων (κόμ­βος Μουρ­γκα­νί­ου) έως το 65ο χλμ. της ε.ο. Τρι­κά­λων-Ιωαν­νί­νων (ανι­σό­πε­δος κόμ­βος Μαλακασίου),

- από το 1ο χλμ. της ε.ο. Μουρ­γκα­νί­ου — Γρε­βε­νών (κόμ­βος Μουρ­γκα­νί­ου) έως το 24ο χλμ. της ε.ο. Μουρ­γκα­νί­ου — Γρεβενών,

- στην ε.ο. Τρι­κά­λων — Καρ­δί­τσας, σε όλο το μήκος της,

- από το 22ο χλμ. έως το 75ο χλμ. της ε.ο. Τρι­κά­λων — ‘Αρτας (Γέφυ­ρα Αλε­ξί­ου) και

- από το 4ο χλμ. έως το 55ο χλμ. της επαρ­χια­κής Οδού Πύλης — Μεσοχώρας.

Π.Ε. Καρδίτσας

Με 62 μηχα­νή­μα­τα η Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Καρ­δί­τσας δίνει τη δική της μάχη στην επέ­λα­ση της κακο­και­ρί­ας “Μήδειας”. Σύμ­φω­να με όσα δηλώ­νει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Καρ­δί­τσας Κων­στα­ντί­νος Νού­σιος, το ύψος του χιο­νιού κυμαί­νε­ται στην περιο­χή της Λίμνης Πλα­στή­ρα 60–70 εκα­το­στά, ενώ στα πεδι­νά και στην πόλη της Καρ­δί­τσας φτά­νει στα 30 εκα­το­στά. Σύμ­φω­να με τη Γενι­κή Περι­φε­ρεια­κή Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση Θεσ­σα­λί­ας απα­γο­ρεύ­ε­ται η κυκλο­φο­ρία όλων των φορ­τη­γών οχη­μά­των άνω των 3,5 τόνων και λοι­πών βαρέ­ων οχη­μά­των (λεω­φο­ρεί­ων κ.λπ.) και στα δύο ρεύ­μα­τα κυκλο­φο­ρί­ας, σε όλο το οδι­κό δίκτυο του νομού.

Λόγω χιο­νό­πτω­σης, είναι απα­ραί­τη­τη η χρή­ση αντιο­λι­σθη­τι­κών αλυ­σί­δων, σε όλο το οδι­κό δίκτυο του νομού.

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβε­λα­αρ, Μια ιστο­ρία εκμε­τάλ­λευ­σης στις αποι­κί­ες καφέ»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο