Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Τσουχτερό κρύο στη Β. Ελλάδα — Χιόνια αναμένονται και στην Αθήνα

‘Αρχι­σε την ‘επέ­λα­σή’ της η κακο­και­ρία «Μήδεια», καθώς από τις πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα έχουν ξεκι­νή­σει τα ασθε­νή φαι­νό­με­να στα κεντρι­κά και βόρεια της χώρας.

Σύμ­φω­να με τα δια­θέ­σι­μα προ­γνω­στι­κά στοι­χεία του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/Meteo.gr, τα φαι­νό­με­να βαθ­μιαία θα εντα­θούν και θα επε­κτα­θούν στα υπό­λοι­πα τμή­μα­τα κατά τη διάρ­κεια του Σαβ­βά­του, καθώς το βαρο­με­τρι­κό χαμη­λό, που σχε­τί­ζε­ται με την πρώ­τη φάση της κακο­και­ρί­ας, θα πλη­σιά­ζει τη χώρα μας.

Κατά την πρώ­τη φάση της «Μήδειας» το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο αναμένονται:

-Πολύ χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες στα κεντρι­κά και βόρεια. Ολι­κός παγε­τός στη Δυτι­κή Μακεδονία

-Βρο­χές ή χιο­νό­νε­ρο στα πεδι­νά και παρα­θα­λάσ­σια σήμε­ρα. Τοπι­κές καται­γί­δες στο Ιόνιο και στο Αιγαίο

-Πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις σήμε­ρα, αρχι­κά στα ορει­νά και ημιο­ρει­νά και βαθ­μιαία σε χαμη­λά υψό­με­τρα της Βόρειας και Κεντρι­κής Ελλάδας

-Πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις την Κυρια­κή σε περιο­χές της Κεντρι­κής και Βόρειας Ελλά­δας με πολύ χαμη­λά υψό­με­τρα. Χιο­νο­πτώ­σεις και στα νησιά του Βορεί­ου Αιγαίου

-Θυελ­λώ­δεις βόρειοι άνε­μοι αρχι­κά στα βόρεια και βαθ­μιαία την Κυρια­κή και στα κεντρικά.

Χιόνια στην Αθήνα

Με αφορ­μή της χιο­νο­πτώ­σεις που θα προ­κα­λέ­σει η κακο­και­ρία «Μήδεια» τις επό­με­νες ημέ­ρες σε μεγά­λο τμή­μα της χώρας μας, πιθα­νώς και στην πρω­τεύ­ου­σα, το ΕΑΑ-meteo παρου­σί­α­σε έναν πίνα­κα με τα δέκα σημα­ντι­κό­τε­ρα επει­σό­δια χιο­νό­πτω­σης στην Αθή­να και τις από­λυ­τες ελά­χι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες κατά τη διάρ­κεια των επει­σο­δί­ων, κατά τα τελευ­ταία 110 χρό­νια (όπως μετρή­θη­καν από το μετε­ω­ρο­λο­γι­κό σταθ­μό του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών στο Θησείο). Το σημα­ντι­κό­τε­ρο επει­σό­διο χιο­νό­πτω­σης σημειώ­θη­κε το Φεβρουά­ριο του 1911, όταν είχαν πέσει έως ενά­μι­σι μέτρο χιό­νι, ενώ η πλειο­ψη­φία των σημα­ντι­κό­τε­ρων επει­σο­δί­ων χιο­νό­πτω­σης σημειώ­θη­καν το μήνα Φεβρουά­ριο. Το πιο πρό­σφα­το επει­σό­διο σημα­ντι­κής χιο­νό­πτω­σης στην Αθή­να ήταν στις 17–18 Φεβρουα­ρί­ου 2008, όταν είχαν πέσει 20 εκα­το­στά χιονιού.

Η χαμη­λό­τε­ρη θερ­μο­κρα­σία που κατα­γρά­φη­κε στο Θησείο, ήταν οι μεί­ον 5,7 βαθ­μοί στις 14–15 Φεβρουα­ρί­ου 1934, ενώ και στο χιο­νιά του Φεβρουα­ρί­ου του 2008 το θερ­μό­με­τρο είχε πέσει στους μεί­ον 5 βαθ­μούς. Οι μεγα­λύ­τε­ρης διάρ­κειας χιο­νο­πτώ­σεις κατα­γρά­φη­καν το Φεβρουά­ριο 1934, Ιανουά­ριο 1964 και Ιανουά­ριο 2002 (από 48 ώρες και στις τρεις περιπτώσεις).

Χιόνι και τσουχτερό κρύο στη Βόρεια Ελλάδα

Χιό­νι και τσου­χτε­ρό κρύο έφε­ρε η κακο­και­ρία “ Μήδεια”, στη Βόρεια Ελλά­δα. Από το πρωί του Σαβ­βά­του ξεκί­νη­σε να χιο­νί­ζει σε Φλώ­ρι­να, Κοζά­νη, Καστο­ριά, Πτο­λε­μαϊ­δα, στην Βέροια, στην Καβά­λα, την Κατε­ρί­νη, καθώς και στον Πολύ­γυ­ρο και άλλες περιο­χές της Χαλκιδικής.

Σε ό,τι αφο­ρά τη Θεσ­σα­λο­νί­κη, ασθε­νής χιο­νό­πτω­ση σημειώ­νε­ται στο κέντρο της πόλης, ενώ νωρί­τε­ρα ξεκί­νη­σε στα ορει­νά του νομού και συγκε­κρι­μέ­να σε Χορ­τιά­τη και Ωραιό­κα­στρο. Μέχρι στιγ­μής, δεν έχουν ανα­φερ­θεί προβλήματα.

Ιδιαί­τε­ρα χαμη­λές είναι η θερ­μο­κρα­σί­ες. Στη Φλώ­ρι­να η θερ­μο­κρα­σία είναι ‑6 βαθ­μοί Κελ­σί­ου, στη Βλά­στη Κοζά­νης και στο χιο­νο­δρο­μι­κό κέντρο Καϊ­μα­κτσα­λάν ‑7, στην Πτο­λε­μαϊ­δα και το Αμύ­νταιο ‑5, στο Νευ­ρο­κό­πι ‑4, στη Νάου­σα ‑2, στη Νέα Σάντα Κιλ­κίς ‑1, στα Γρε­βε­νά 0, στα Γιαν­νι­τσά 1. Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη η θερ­μο­κρα­σία είναι 2 βαθ­μοί Κελσίου.

Σε επι­φυ­λα­κή έχουν τεθεί μέχρι και την Παρα­σκευή, οπό­τε και ανα­μέ­νε­ται να κοπά­σει η κακο­και­ρία, τα τμή­μα­τα Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας των Περι­φε­ρειών, αλλά και οι δήμοι.

Η Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας έχει προ­μη­θευ­τεί 10.000 τόνους αλά­τι, ενώ έχει πάνω από εκα­τό μηχα­νή­μα­τα έργου σε όλα τα εργοτάξια.

Ογδό­ντα εκχιο­νι­στι­κά μηχα­νή­μα­τα της, παντός τύπου είναι σε πλή­ρη ετοι­μό­τη­τα προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στεί το νέο ισχυ­ρό κύμα χιο­νο­πτώ­σε­ων, που ανα­μέ­νε­ται να εκδη­λω­θεί από το μεση­μέ­ρι του Σαβ­βά­του σε όλη τη δυτι­κή Μακεδονία.

Σε πλή­ρη ετοι­μό­τη­τα βρί­σκο­νται οι δήμοι της ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και η Περι­φέ­ρεια Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης, για την αντι­με­τώ­πι­ση του νέου κύμα­τος ψύχους

Μέτρα ετοι­μό­τη­τας με μηχα­νή­μα­τα και απο­θέ­μα­τα σε αλά­τι έχουν λάβει και οι δήμοι του νομού Θεσ­σα­λο­νί­κης, ώστε σε ενδε­χό­με­νη χιο­νό­πτω­ση να μην δημιουρ­γη­θούν προ­βλή­μα­τα ούτε στους δρό­μους για την κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των αλλά ούτε και στις μετα­κι­νή­σεις των πολιτών.

Στον δήμο Θεσ­σα­λο­νί­κης από χθες και μέχρι την υπο­χώ­ρη­ση των φαι­νο­μέ­νων λει­τουρ­γεί εντός των χώρων της Διε­θνής Έκθε­σης Θεσ­σα­λο­νί­κης ξενώ­νας φιλο­ξε­νί­ας αστέγων.

Οι αρχές συνι­στούν στους πολί­τες να απο­φεύ­γουν τις άσκο­πες μετα­κι­νή­σεις και αν χρεια­στεί να μετα­κι­νη­θούν να ενη­με­ρώ­νο­νται για τον και­ρό και την κατά­στα­ση του οδι­κού δικτύ­ου και να είναι εφο­δια­σμέ­νοι με αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυσίδες.

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Έκτα­κτη συντο­νι­στι­κή σύσκε­ψη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε χθες Παρα­σκευή, στην Πολι­τι­κή Προ­στα­σία υπό τον υπουρ­γό Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, Μιχά­λη Χρυ­σο­χο­ΐ­δη, και τον υφυ­πουρ­γό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων, Νίκο Χαρ­δα­λιά, ενό­ψει της κακο­και­ρί­ας. Ουσια­στι­κά η κυβέρ­νη­ση για ακό­μα μια φορά «πετά­ει το μπα­λά­κι» στους δήμους, με τα ανε­παρ­κή μέσα που έχουν εξαι­τί­ας της χρό­νιας υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης, αλλά και στην «ατο­μι­κή ευθύ­νη» αφού καλεί το λαό να λάβει μέτρα «αυτο­προ­στα­σί­ας».

Σκέ­ψεις γυναι­κών, της Μαρί­ας Παπαϊωαννίδου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο