Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: «Παγώνει» αύριο Δευτέρα η Αττική — Τι και πώς (δεν) θα λειτουργεί

Για το πρωί της Δευ­τέ­ρας ανα­μέ­νο­νται έντο­να φαι­νό­με­να της κακο­και­ρί­ας «Μπάρ­μπα­ρα» και βάσει των ανα­κοι­νώ­σε­ων των αρχών «παγώ­νει» η λει­τουρ­γία υπη­ρε­σιών, κατα­στη­μά­των και σχο­λεί­ων σε όλη τη χώρα και κυρί­ως στην Αττική.

Στο μετα­ξύ βασι­κοί οδι­κοί άξο­νες ανοι­γο­κλεί­νουν ενώ για τη Δευ­τέ­ρα 06/02/2023, θα εφαρ­μο­στεί σε όλα τα λεω­φο­ρεία και τα τρό­λεϊ, ειδι­κό πρό­γραμ­μα δρο­μο­λο­γί­ων. Το επι­βα­τι­κό κοι­νό θα μπο­ρεί να ενη­με­ρώ­νε­ται για το ημε­ρή­σιο πρό­γραμ­μα εκτέ­λε­σης δρο­μο­λο­γί­ων κάθε γραμ­μής από την εφαρ­μο­γή OASA Telemetics καθώς και από το πλη­ρο­φο­ρια­κό κέντρο 11185.

Πρώ­τα απ’ όλα, με τηλερ­γα­σία θα εργα­στούν οι εργα­ζό­με­νοι στο Δημό­σιο, ενώ υπάρ­χει ισχυ­ρή σύστα­ση για τηλερ­γα­σία και στον ιδιω­τι­κό τομέα.

Mάλι­στα, σε ενη­μέ­ρω­ση αργά το από­γευ­μα της Κυρια­κής, ο εκπρό­σω­πος Τύπου της Πυρο­σβε­στι­κής Γιάν­νης Αρτο­ποιός απηύ­θυ­νε ισχυ­ρή σύστα­ση να υπάρ­ξει δυνα­τό­τη­τα στους εργα­ζό­με­νους των οποί­ων απαι­τεί­ται η φυσι­κή παρου­σία, να προ­σέλ­θουν στις εργα­σί­ες τους μετά τις δέκα το πρωί, καθώς τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες της Δευ­τέ­ρας ανα­μέ­νε­ται έξαρ­ση των φαι­νο­μέ­νων με ισχυ­ρές χιο­νο­πτώ­σεις, χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες και παγετό.

Επι­πλέ­ον, με από­φα­ση του Υπουρ­γού Δικαιο­σύ­νης Κώστα Τσιά­ρα, κλει­στά θα είναι τη Δευ­τέ­ρα και την Τρί­τη όλα τα δικα­στή­ρια της Περι­φέ­ρειας Αττι­κής (Αθη­νών- Πει­ραιώς), όπως επί­σης και των Περι­φε­ρεια­κων Ενο­τή­των Βοιω­τί­ας (Θήβών- Λει­βα­διάς), Εύβοιας (Χαλ­κί­δας) της Περι­φέ­ρειας Στε­ρε­άς Ελλάδος.

Όσον αφο­ρά στην Αττι­κή, δεν θα λει­τουρ­γή­σουν τη Δευ­τέ­ρα οι λαϊ­κές αγο­ρές σε όλους τους Δήμους της Αττι­κής. Παράλ­λη­λα, αναβάλ­λο­νται οι αυρια­νές εξε­τά­σεις των φοι­τη­τών στα πανε­πι­στή­μια της Αττι­κής, με από­φα­ση των πρυ­τα­νι­κών αρχών.

Κλει­στά θα είναι όλα τα σχο­λεία στην Αττι­κή, με από­φα­ση του Περι­φε­ρειάρ­χη Γιώρ­γου Πατούλη.

Δεν θα λει­τουρ­γή­σουν επί­σης οι παι­δι­κοί και βρε­φο­νη­πια­κοί σταθ­μοί της Αττι­κής και του Πειραιά.

Χωρίς εμπορικά καταστήματα και delivery στη Βόρεια Αττική

Κλει­στά θα είναι τα εμπο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα στα βόρεια, βορειο­α­να­το­λι­κά και βορειο­δυ­τι­κά του λεκα­νο­πε­δί­ου και συγκε­κρι­μέ­να σε: Άγιο Στέ­φα­νο, Άνοι­ξη, Στα­μά­τα, Δρο­σιά, Κηφι­σιά, Εκά­λη, Θρα­κο­μα­κε­δό­νες, Λυκό­βρυ­ση, Κεφα­λά­ρι, Αγία Παρα­σκευή, Αχαρ­νές, Μαρού­σι, Πεντέ­λη, Νέα Ερυ­θραία, Βαρυ­μπό­μπη, Τατόι, Πεύ­κη, Ηρά­κλειο, Χολαρ­γό, Ολυ­μπια­κό Χωριό, Παπά­γου, Φιλο­θέη, Ψυχι­κό, Βρι­λήσ­σια, Χαλάν­δρι, Μετα­μόρ­φω­ση, Νέα Ιωνία, Μελίσ­σια, Γέρα­κα, Παλ­λή­νη, Σπά­τα, Κορω­πί και Μαρκόπουλο.

Παράλ­λη­λα, απα­γο­ρεύ­ε­ται από ώρα 18.00 της Δευ­τέ­ρας 6 Φεβρουα­ρί­ου 2023 η μετα­φο­ρά και η πώλη­ση αγα­θών μέσω υπη­ρε­σιών delivery ή courier στις ίδιες περιοχές.

Απο­κλει­στι­κά για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση άμε­σων και επει­γου­σών ανα­γκών του κατα­να­λω­τι­κού κοι­νού κατ’ εξαί­ρε­ση θα μπο­ρούν να λει­τουρ­γούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευ­τέ­ρας 6 Φεβρουα­ρί­ου 2023: τα φαρ­μα­κεία, τα κατα­στή­μα­τα τρο­φί­μων και supermarket, τα πρα­τή­ρια καυ­σί­μων και τα κατα­στή­μα­τα πώλη­σης εργα­λεί­ων και αλυ­σί­δων χιο­νιού για τα οχήματα.

Σε ισχύ η απαγόρευση απόπλου από Πειραιά,Ραφήνα και Λαύριο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Σε ισχύ παρα­μέ­νει το απα­γο­ρευ­τι­κό από­πλου από τα λιμά­νια του Πει­ραιά, της Ραφή­νας και του Λαυ­ρί­ου, λόγω δυσμε­νών και­ρι­κών συν­θη­κών που επι­κρα­τούν σε πολ­λές θαλάσ­σιες περιο­χές, ενώ οι άνε­μοι σύμ­φω­να με την ΕΜΥ, φθά­νουν κατά τόπους στα πελά­γη τα 9 μποφόρ.

Κλει­στές είναι οι γραμ­μές Αλε­ξαν­δρού­πο­λη-Σαμο­θρά­κη, Καβά­λα-Πρί­νου Θάσου, Βόλος-Σποράδες,Αρκίτσα-Αιδηψός και Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Καλό είναι όσοι πρό­κει­ται σήμε­ρα να ταξι­δέ­ψουν πριν την ανα­χώ­ρη­σή τους να επι­κοι­νω­νούν με τα κατά τόπους λιμε­ναρ­χεία και του­ρι­στι­κά πρα­κτο­ρεία για να ενη­με­ρώ­νο­νται για τις αλλα­γές η τρο­πο­ποι­ή­σεις δρομολογίων.

Πώς θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ αύριο, ποιες γραμμές δεν θα λειτουργούν

Τρο­πο­ποι­ή­σεις και δια­κο­πές δρο­μο­λο­γί­ων έχουν ανα­κοι­νω­θεί από τον ΟΑΣΑ λόγω της κακο­και­ρί­ας «Μπάρ­μπα­ρα».

Σε ανα­κοί­νω­σή του ανα­φέ­ρει πως «λόγω των έντο­νων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων, συνε­χί­ζουν να υπάρ­χουν μεταβολές/τροποποιήσεις στις δια­δρο­μές των λεω­φο­ρεια­κών γραμ­μών που ανα­προ­σαρ­μό­ζο­νται ανά­λο­γα με τις επι­κρα­τού­σες ανά περιο­χή συν­θή­κες. Επι­πλέ­ον, αύριο Δευ­τέ­ρα 06/02/2023 θα εφαρ­μο­στεί σε όλα τα λεω­φο­ρεία και τα τρό­λεϊ, ειδι­κό πρό­γραμ­μα δρο­μο­λο­γί­ων. Το επι­βα­τι­κό κοι­νό θα μπο­ρεί να ενη­με­ρώ­νε­ται για το ημε­ρή­σιο πρό­γραμ­μα εκτέ­λε­σης δρο­μο­λο­γί­ων κάθε γραμ­μής από την εφαρ­μο­γή OASA Telemetics καθώς και από το πλη­ρο­φο­ρια­κό κέντρο 11185. Για οποια­δή­πο­τε μετα­βο­λή στη λει­τουρ­γία των ΜΜΜ θα υπάρ­ξει νέα ενημέρωση».

Ανα­λυ­τι­κά δεί­τε ΕΔΩ

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο οι τράπεζες

Σε συνέ­χεια και της εγκυ­κλί­ου του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών (αριθ­μός Πρω­το­κόλ­λου ΔΙΔΑΠ/Φ/69/οικ 1866/5.2.2023 για τη λει­τουρ­γία του Δημό­σιου Τομέα την 6η Φεβρουα­ρί­ου 2023, αλλά και των συστά­σε­ων του Υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων για τηλερ­γα­σία και στον ιδιω­τι­κό τομέα), η Ελλη­νι­κή Ένω­ση Τρα­πε­ζών με σημε­ρι­νή της ανα­κοί­νω­ση διευ­κρι­νί­ζει ότι μεγά­λος αριθ­μός τρα­πε­ζι­κών κατα­στη­μά­των ενδέ­χε­ται να μην εκτε­λεί συναλ­λα­γές για το κοι­νό, ανά­λο­γα με τις επι­κρα­τού­σες συν­θή­κες, την Δευ­τέ­ρα 6/2/2023 Φεβρουα­ρί­ου 2023, ιδί­ως σε όσες περιο­χές πλήτ­το­νται από τις ιδιαί­τε­ρες και­ρι­κές συν­θή­κες (μετα­ξύ αυτών ο Βόρειος Τομέ­ας της Περι­φέ­ρειας Αττι­κής και η περι­φε­ρεια­κή ενό­τη­τα Βοιωτίας).

Ως εκ τού­του συνι­στά­ται όπως ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση της ΕΕΤ οι συναλλασσόμενοι:

α) να περιο­ρί­σουν κατά το δυνα­τόν τις επι­σκέ­ψεις τους στα κατα­στή­μα­τα και

β) πριν την μετά­βα­ση τους σε αυτά, να υπάρ­χει προη­γού­με­νη τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία, με το συγκε­κρι­μέ­νο κατάστημα.

Οι λοι­πές τρα­πε­ζι­κές λει­τουρ­γί­ες και ηλε­κτρο­νι­κές πλη­ρω­μές και απα­ραί­τη­τες εκκα­θα­ρί­σεις συναλ­λα­γών θα διε­νερ­γού­νται κανονικά.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο