Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα — Σοβαρές ευθύνες κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων: Ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρ. Μακεδονίας του ΚΚΕ

Σε ανα­κοί­νω­σή της σχε­τι­κά με τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα που προ­κλή­θη­καν από την κακο­και­ρία των τελευ­ταί­ων ημε­ρών, η ΚΟ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ αναφέρει:

«Τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα από την κακο­και­ρία των τελευ­ταί­ων ημε­ρών, παρά τις προει­δο­ποι­ή­σεις που υπήρ­χαν, ανα­δει­κνύ­ουν τις σοβα­ρές ευθύ­νες που έχει τόσο η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και η Περι­φέ­ρεια και οι Δήμοι για τις ελλεί­ψεις σε υπο­δο­μές και μηχα­νι­σμούς αντι­με­τώ­πι­σης τέτοιων καταστάσεων.

Οι βου­λευ­τές Θεσ­σα­λο­νί­κης του ΚΚΕ, Σάκης Βαρ­δα­λής και Γιάν­νης Δελής, καθώς και όλοι οι περι­φε­ρεια­κοί και δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι της Κ. Μακε­δο­νί­ας με την “Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση”, με παρεμ­βά­σεις τους από το πρωί σε όλους τους εμπλε­κό­με­νους φορείς ζητά­νε να λυθούν άμε­σα τα προ­βλή­μα­τα που έχουν δημιουρ­γη­θεί και παρα­μέ­νουν μέχρι τώρα.

Το πρό­βλη­μα του αερο­δρο­μί­ου “Μακε­δο­νία” δεν είναι τωρι­νό, είναι χρό­νιο και έχουν ευθύ­νη όλες δια­χρο­νι­κά οι κυβερ­νή­σεις και η σημε­ρι­νή για το γεγο­νός μετά από τόσες δεκα­ε­τί­ες δεν έχει λυθεί το ζήτη­μα του συστή­μα­τος προ­σγεί­ω­σης για τέτοιες περι­πτώ­σεις και κάθε φορά που υπάρ­χει “χαμη­λή νέφω­ση” ανα­γκά­ζε­ται ο κόσμος να ταλαι­πω­ρεί­ται με τις καθυ­στε­ρή­σεις και τις ακυ­ρώ­σεις πτήσεων.

Προ­κα­λεί επί­σης εντύ­πω­ση ο τρό­πος με τον οποίο επι­λέ­γει η διοί­κη­ση του ΟΑΣΘ, μετά τα επί­σης προ­κλη­τι­κά περί μη καθυ­στε­ρή­σε­ων στα δρο­μο­λό­για, να εμπαί­ξει για ακό­μα μια φορά το λαό της Θεσ­σα­λο­νί­κης, κρύ­βο­ντας τον πραγ­μα­τι­κό λόγο για τον οποίο “πάγω­σε” τα δρο­μο­λό­για των λεω­φο­ρεί­ων. Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι αυτή που εδώ και και­ρό έχου­με επι­ση­μά­νει και είναι, εκτός όλων των άλλων, και η έλλει­ψη σύγ­χρο­νου στό­λου, που με ευθύ­νη όλων προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων και διοι­κή­σε­ων αλλά και των σημε­ρι­νών δεν έχουν ανα­νε­ω­θεί εδώ και πολ­λά χρόνια.

Προ­κύ­πτουν χρή­σι­μα συμπε­ρά­σμα­τα για τους εργα­ζό­με­νους και τον λαό της πόλης και αυτή τη φορά. Όσο τα έργα υπο­δο­μής, οι μηχα­νι­σμοί αντι­με­τώ­πι­σης εκτά­κτων φαι­νο­μέ­νων, οι συγκοι­νω­νί­ες, θα λει­τουρ­γούν και θα υπο­τάσ­σο­νται στη λογι­κή του “κόστους-οφέ­λους”, η οποία είναι βασι­κή κατεύ­θυν­ση της Ε.Ε., δια­χρο­νι­κά των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων, των περι­φε­ρεια­κών και δημο­τι­κών διοι­κή­σε­ων, τόσο θα μεγα­λώ­νουν οι ελλεί­ψεις και τα προ­βλή­μα­τα κάθε φορά που κάποιο έντο­νο και­ρι­κό φαι­νό­με­νο θα κάνει την εμφά­νι­σή του στην περιο­χή μας. Να απαι­τή­σουν άμε­σα μέτρα για την τάχι­στη αντι­με­τώ­πι­ση της σημε­ρι­νής κατά­στα­σης, καθώς και μέτρα για μελ­λο­ντι­κές παρό­μοιες καταστάσεις.

Άμε­σα η κυβέρ­νη­ση, η περι­φέ­ρεια και δημο­τι­κές αρχές να φρο­ντί­σουν να:

  • Να εξα­σφα­λι­στεί με όλα τα μέσα ο καθα­ρι­σμός των δρό­μων. Να εξα­σφα­λι­στεί πρω­τευό­ντως η ασφα­λής πρό­σβα­ση σε νοσο­κο­μεία με άνοιγ­μα των δρό­μων προς αυτά και την κινη­το­ποί­η­ση κρα­τι­κών μέσων (μέσω τηλε­φω­νι­κού αριθ­μού έκτα­κτης ανά­γκης) σε ασθε­νείς και εργα­ζό­με­νους σ’ αυτά. Να ληφθούν μέτρα για την περι­φέ­ρεια της Θεσ­σα­λο­νί­κης αλλά και για όλες τις περι­φε­ρεια­κές ενό­τη­τες που αντι­με­τω­πί­ζουν κίν­δυ­νο αποκλεισμού.
  • Να δοθεί άμε­σα λύση στο πρό­βλη­μα των εγκλω­βι­σμέ­νων στο αερο­δρό­μιο Θεσ­σα­λο­νί­κης. Με κρα­τι­κή ευθύ­νη να εξα­σφα­λι­στεί η μετα­φο­ρά τους σε άλλα μέσα μετα­φο­ράς (λεω­φο­ρεία, τραί­νο) ή σε ξενο­δο­χεία για δια­μο­νή και σίτι­ση με οικο­νο­μι­κή επι­βά­ρυν­ση των αερο­πο­ρι­κών εται­ριών και της δια­βό­η­της FRAPORT στην οποία παρα­δό­θη­κε το αερο­δρό­μιο για να “εκσυγ­χρο­νι­στεί”.
  • Ο ΟΑΣΘ να αφή­σει τις δικαιο­λο­γί­ες και να θέσει σε κίνη­ση ΑΜΕΣΑ σε όλες τις γραμ­μές της πόλης.
  • Το Υπουρ­γείο Εργα­σί­ας να ανα­κοι­νώ­σει άμε­σα ότι οι εργα­ζό­νε­νοι που αργούν ή δεν μπο­ρούν να φτά­σουν στη δου­λειά τους μπο­ρούν ΝΟΜΙΜΑ και χωρίς καμιά επί­πτω­ση από τους εργο­δό­τες να λεί­ψουν από αυτή, χωρίς να θεω­ρη­θεί άδεια. Οι επι­θε­ω­ρή­σεις εργα­σί­ας να ελέγ­ξουν άμε­σα σχε­τι­κές καταγ­γε­λί­ες από εργαζόμενους.

Καλού­με όλα τα μέλη και τους φίλους του Κόμ­μα­τος, τους μαζι­κούς φορείς, να είναι σε ετοι­μό­τη­τα, ώστε να συμ­βάλ­λουν στην επί­λυ­ση όποιων ζητη­μά­των προ­κύ­ψουν από τη συνε­χι­ζό­με­νη κακοκαιρία.»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο