Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία «EVA»: Ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλη τη χώρα — Σε αποστολή μηνυμάτων εξαντλείται η προετοιμασία του κράτους

Ραγδαία επι­δεί­νω­ση παρου­σιά­ζει ο και­ρός σήμε­ρα, με βρο­χές και καται­γί­δες, ενώ η θερ­μο­κρα­σία θα υπο­χω­ρή­σει μέχρι και 8 βαθ­μούς Κελσίου.

Σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις της Εθνι­κής Μετε­ω­ρο­λο­γι­κής Υπη­ρε­σί­ας, την Κυρια­κή ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες θα εκδη­λώ­νο­νται μέχρι το μεση­μέ­ρι στο Ιόνιο, μέχρι το από­γευ­μα στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα (πλην της Θρά­κης), από τις πρω­ι­νές ώρες στις Κυκλά­δες, τη δυτι­κή Κρή­τη και τις Σπο­ρά­δες και από νωρίς το από­γευ­μα στην περιο­χή Σάμου — Ικα­ρί­ας και στα Δωδε­κά­νη­σα. Τα φαι­νό­με­να ανα­μέ­νε­ται να είναι κατά τόπους ιδιαί­τε­ρα έντο­να στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία, τη Θεσ­σα­λία, τις Σπο­ρά­δες, την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Αττι­κής), την ανα­το­λι­κή και νότια Πελο­πόν­νη­σο και τη δυτι­κή Κρήτη.

Στην Αττι­κή, λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσά­νυ­χτα άρχι­σε να βρέ­χει καταρ­ρα­κτω­δώς στο σύνο­λο του νομού, με αστρα­πές και βρο­ντές και ισχυ­ρούς ανέ­μους. Τα φαι­νό­με­να κόπα­σαν, αλλά η βρο­χή δεν στα­μά­τη­σε όλη νύχτα, κατά τόπους ήταν μάλι­στα έντο­νη, χωρίς ωστό­σο να παρου­σια­στούν σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα. Η Πυρο­σβε­στι­κή κλή­θη­κε μόνο για κοπές δέν­δρων, οι τρεις αφο­ρού­σαν το κέντρο της Αθή­νας και άλλες τέσ­σε­ρις κυρί­ως προς τα νότια και δυτι­κά (Καλ­λι­θέα, Σαλα­μί­να, Νίκαια, αλλά και Κορω­πί). Σε ένα άλλο περι­στα­τι­κό, κεραυ­νός έπε­σε σε φοί­νι­κα στο Χαϊ­δά­ρι με απο­τέ­λε­σμα να εκδη­λω­θεί πυρ­κα­γιά, χωρίς να υπάρ­ξουν άλλες ζημιές ή τραυματισμοί.

Το κύμα κακο­και­ρί­ας που κινή­θη­κε από την Ιτα­λία προς την χώρα μας, έπλη­ξε από το Σάβ­βα­το τη δυτι­κή Ελλά­δα και συγκε­κρι­μέ­να τα νησιά του Ιονί­ου και την Ήπει­ρο, όπου σημειώ­θη­καν βρο­χο­πτώ­σεις και ισχυ­ρό­τα­τοι άνε­μοι. Χαρα­κτη­ρι­στι­κά έντο­νη βρο­χό­πτω­ση σημειώ­νε­ται στα νησιά του Ιονί­ου και τη Δυτι­κή Πελο­πόν­νη­σο, ενώ υδρο­στρό­βι­λοι κατα­γρά­φη­καν στην Ηγου­με­νί­τσα. Στη Γαρί­τσα της Κέρ­κυ­ρας λόγω των ισχυ­ρών ανέ­μων, θαλα­μη­γός παρα­σύρ­θη­κε και προ­σά­ρα­ξε στο Λιμά­νι. Το βρά­δυ του Σαβ­βά­του σημειώ­θη­καν επί­σης κεραυ­νοί κοντά την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Αποθέωση της «ατομικής ευθύνης» από την κυβέρνηση

Την ίδια ώρα η κυβέρ­νη­ση με την απο­στο­λή προει­δο­ποι­η­τι­κών μηνυ­μά­των από το 112 για «περιο­ρι­σμό των μετα­κι­νή­σε­ων», επι­χει­ρεί η κυβέρ­νη­ση ν’ αντι­με­τω­πί­σει την κακο­και­ρία. Μηνύ­μα­τα έχουν στα­λεί σχε­δόν στο σύνο­λο των κατοί­κων της χώρας (Αττι­κή, Θεσ­σα­λο­νί­κη, Πελο­πόν­νη­σο, Εύβοια, Αργο­σα­ρω­νι­κό, Πιε­ρία, Πέλ­λα, Ημα­θία, Χαλ­κι­δι­κή, Δυτι­κή Ελλά­δα, Ήπει­ρο, Ιόνιο).

Η κυβέρ­νη­ση απο­θε­ώ­νει για ακό­μη μια φορά την ατο­μι­κή ευθύ­νη, καθώς αντί να πάρει μέτρα πρό­λη­ψης και προ­στα­σί­ας του κόσμου καλεί τους κατοί­κους να προ­στα­τευ­θούν μόνοι τους και να περιο­ρί­σουν τις μετα­κι­νή­σεις τους.

Σημειώ­νε­ται ότι από την Παρα­σκευή, εκλεγ­μέ­νοι σύμ­βου­λοι με την «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» πραγ­μα­το­ποί­η­σαν παρεμ­βά­σεις σε δήμους και περι­φέ­ρειες της χώρας, καλώ­ντας για άμε­ση λήψη μέτρων προ­στα­σί­ας της ζωής, της σωμα­τι­κής ακε­ραιό­τη­τας και της περιου­σί­ας του λαού.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο