Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καλά μαντάτα από την Πάτρα για όσους νοιάζονται για τα αδέσποτα ζώα, η πόλη αποκτά Δημοτικό Κτηνιατρείο

Καλά μαντά­τα από την Πάτρα για όσους νοιά­ζο­νται για τα αδέ­σπο­τα ζώα, ο Δήμος Πατρέ­ων (η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση με τον Κώστα Πελε­τί­δη στη διοί­κη­ση) εφαρ­μό­ζο­ντας σχε­τι­κή από­φα­ση του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου για έναρ­ξη της δια­δι­κα­σί­ας μίσθω­σης χώρου προ­κει­μέ­νου να δημιουρ­γη­θεί Δημο­τι­κό Κτη­νια­τρείο για τα αδέ­σπο­τα της πόλης μας, πραγ­μα­το­ποιεί φανε­ρό, προ­φο­ρι­κό, μειο­δο­τι­κό δια­γω­νι­σμό, προ­κει­μέ­νου να μισθώ­σει κτί­ριο, που θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για την ίδρυ­ση και λει­τουρ­γία του κτηνιατρείου.

Είναι μια από­φα­ση που προ­έ­κυ­ψε ύστε­ρα από εκτε­τα­μέ­νη συζή­τη­ση με τα φιλο­ζω­ι­κά σωμα­τεία της πόλης μας, ώστε να βρε­θεί η καλύ­τε­ρη δυνα­τή λύση για τα αδέ­σπο­τα και τους κατοί­κους της πόλης. Είναι ήδη σε ισχύ σύμ­βα­ση με κτη­νί­α­τρο της πόλης Πάτρας, ενώ προ­ε­τοι­μά­ζε­ται η επό­με­νη ώστε να συνε­χι­στούν οι στει­ρώ­σεις, η σήμαν­ση και ο εμβο­λια­σμός στα αδέσποτα.

Θυμί­ζου­με τις δρά­σεις που ανέ­λα­βε ο Δήμος ύστε­ρα από το κλεί­σι­μο της Μέρι­μνας που έγι­νε με ευθύ­νη της Περι­φέ­ρειας Δυτι­κής Ελλάδας.

  1. «Ύστε­ρα από την από­φα­ση αυτή της Περι­φέ­ρειας – αρνη­τι­κό­τα­τη εξέ­λι­ξη – ο Δήμαρ­χος Πατρέ­ων μαζί με τους υπο­λοί­πους Δημάρ­χους της Αχα­ΐ­ας επι­σκέ­φτη­καν τον Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Γρη­γό­ρη Αλε­ξό­που­λο, έτσι ώστε να επα­να­λει­τουρ­γή­σει ο «Σταθ­μός». Η απά­ντη­ση από την Περι­φέ­ρεια ήταν αρνητική.
  2. Από εκεί­νη τη στιγ­μή και μετά και ενώ είχε απο­φα­σι­στεί σε κοι­νή σύσκε­ψη με τους Δημάρ­χους όλης της Αχα­ΐ­ας η ανα­ζή­τη­ση χώρου για δημιουρ­γία κάποιου κατα­φυ­γί­ου για τα αδέ­σπο­τα, και ενώ είχαν προ­ϋ­πο­λο­γι­στεί 100.000 ευρώ, δεν βρέ­θη­κε κάποιος χώρος είτε δημο­τι­κός είτε ιδιω­τι­κός ώστε να αγοραστεί.
  3. Στη συνέ­χεια ο Δήμος Πατρέ­ων απευ­θύν­θη­κε στο Ελλη­νι­κό Δημό­σιο για να του παρα­χω­ρη­θεί κάποιο δημό­σιο οικό­πε­δο για να προ­χω­ρή­σου­με στην κατάλ­λη­λη δια­μόρ­φω­ση του. Η απά­ντη­ση από το Δασαρ­χείο και την Κτη­μα­τι­κή Υπη­ρε­σία ήταν αρνητική.
  4. Στη συνέ­χεια και ενώ το πρό­βλη­μα είχε οξυν­θεί λόγω της εγκα­τά­λει­ψης σκυ­λιών σε όλη την πόλη, προ­χω­ρή­σα­με σε δια­γω­νι­σμό αξί­ας 70.000€ για τη στεί­ρω­ση, εμβο­λια­σμό, σήμαν­ση και ιατρι­κή περί­θαλ­ψη των αδέ­σπο­των ζώων συντρο­φιάς. Ο δια­γω­νι­σμός αυτός βγή­κες άγο­νος λόγω έλλει­ψης ενδια­φέ­ρο­ντος. Στα μέσα του 2017 επα­να­λή­φτη­κε η δια­δι­κα­σία με τα ίδια αποτελέσματα.
  5. Το 2018 προ­χω­ρή­σα­με σε σύμ­βα­ση με κτη­νί­α­τρο της πόλης αξί­ας 24.000 ευρώ, η οποία ολο­κλη­ρώ­θη­κε τον Ιού­νιο του 2018. Το 2019 υπο­γρά­φη­κε νέα σύμ­βα­ση με κτη­νί­α­τρο της πόλης μας αξίας.
  6. Στο διά­στη­μα μετα­ξύ του πρώ­του και του δεύ­τε­ρου προ­γράμ­μα­τος, προ­χω­ρή­σα­με στη στεί­ρω­ση, εμβο­λια­σμό και σήμαν­ση 100 περί­που αδέ­σπο­των ζώων, με τη συν­δρο­μή του Πανελ­λή­νιου Κτη­νια­τρι­κού Συλ­λό­γου, που παρεί­χε δωρε­άν τις υπη­ρε­σί­ες του, ενώ ο Δήμος Πατρέ­ων κάλυ­ψε τα έξο­δα για τη δια­μο­νή και σίτι­ση των εθε­λο­ντών κτη­νιά­τρων καθώς και τα ανα­λώ­σι­μα ιατρι­κά φάρ­μα­κα και εργα­λεία συνο­λι­κής αξί­ας 8.000 ευρώ.
  7. Ο Δήμος ενι­σχύ­ει τα σωμα­τεία εθε­λο­ντών για τα αδέ­σπο­τα της πόλης μας παρέ­χο­ντας σκυλοτροφή.
  8. Προ­χω­ρά­με σε προ­μή­θεια μηχα­νη­μά­των ανα­κύ­κλω­σης, που τοπο­θε­τώ­ντας ανα­κυ­κλώ­σι­μα υλι­κά, από ειδι­κή θυρί­δα θα παρέ­χε­ται σκυλοτροφή.
  9. Το επό­με­νο διά­στη­μα θα δια­μορ­φω­θεί –οριο­θε­τη­θεί χώρος στο Νότιο Πάρ­κο για να μπο­ρέ­σουν οι ιδιο­κτή­τες σκύ­λων να αφή­νουν τα σκυ­λιά να παί­ζουν και να μην υπάρ­χει αντι­πα­ρά­θε­ση με άλλους περι­πα­τη­τές του Πάρκου.
  10. Πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε ενη­με­ρω­τι­κή καμπά­νια σχε­τι­κά με τα αδέ­σπο­τα και την ευαι­σθη­το­ποί­η­ση του κόσμου.
  11. Το προη­γού­με­νο διά­στη­μα τόσο στις Παι­δι­κές Κατα­σκη­νώ­σεις του Δήμου όσο και τον υπό­λοι­πο χρό­νο στο Πάρ­κο Εκπαι­δευ­τι­κών δρά­σε­ων, γίνο­νται εκπαι­δευ­τι­κές δρά­σεις σε παι­διά σχο­λεί­ου σχε­τι­κά με τα αδέ­σπο­τα ζώα και την ανά­γκη υιο­θε­σί­ας σε αντί­θε­ση με την αγο­ρά από petshop.

Ταυ­τό­χρο­να το προη­γού­με­νο διά­στη­μα απευ­θυν­θή­κα­με τόσο στον υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών όσο και στον Υπουρ­γό Περι­βάλ­λο­ντος, διεκ­δι­κώ­ντας προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού (επι­στη­μο­νι­κού και φύλα­ξης) καθώς και χρη­μα­το­δό­τη­ση. Ο Δήμος Πατρέ­ων δεν επι­τρέ­πε­ται να προ­σλά­βει προ­σω­πι­κό λόγω των μνη­μο­νια­κών νόμων και δεν έχει υπαλ­λή­λους με ειδι­κό­τη­τες όπως αυτή του κτηνιάτρου.

Η μετα­φο­ρά αρμο­διο­τή­των στο Δήμο μας χωρίς το ανα­γκαίο προ­σω­πι­κό και χρη­μα­το­δό­τη­ση βάζει πολύ συγκε­κρι­μέ­να όρια στο πόσο μπο­ρού­με να συμ­βάλ­λου­με και να βοη­θή­σου­με τα αδέ­σπο­τα ζώα της πόλης μας. Στα πλαί­σια των δυνα­το­τή­των μας, γίνε­ται προ­σπά­θεια από τις υπη­ρε­σί­ες του Δήμου ώστε να βελ­τιω­θεί η κατάσταση.

Το επό­με­νο διά­στη­μα με την υλο­ποί­η­ση του παρα­πά­νω σχε­δια­σμού, η Πάτρα θα απο­κτή­σει ένα σύγ­χρο­νο και άρτια εξο­πλι­σμέ­νο Δημο­τι­κό Κτηνιατρείο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο