Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καλαμαριά: Το πρώην στρατόπεδο ΚΟΔΡΑ ανήκει στο λαό — ΌΧΙ στην παραχώρησή του σε ιδιώτες

Με σύν­θη­μα «Το πρώ­ην στρα­τό­πε­δο ΚΟΔΡΑ ανή­κει στο λαό. Καμία σκέ­ψη για παρα­χώ­ρη­ση του στα ιδιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα», συνε­χί­ζο­νται οι παρεμ­βά­σεις εξορ­μή­σεις των Κομ­μα­τι­κών Οργα­νώ­σεις Καλα­μα­ριάς του ΚΚΕ και της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης του Δήμου, προ­βάλ­λο­ντας το αίτη­μα το πρώ­ην στρα­τό­πε­δο να απο­δο­θεί στο λαό της περιο­χής και να γίνει πάρ­κο — χώρος πρασίνου.

Θυμί­ζου­με ότι πρό­σφα­τα έγι­νε γνω­στή η από­φα­ση του Συμ­βου­λί­ου της Επι­κρα­τεί­ας (ΣτΕ) με την οποία κατο­χυ­ρώ­νει 20,5 στρέμ­μα­τα του πρώ­ην στρα­το­πέ­δου Κόδρα, υπέρ του «Αυτό­νο­μου Οικο­δο­μι­κού Οργα­νι­σμού Αξιω­μα­τι­κών» (ΑΟΟΑ). Με την από­φα­ση αυτή στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ακυ­ρώ­νε­ται ο χαρα­κτη­ρι­σμός του πρώ­ην στρα­το­πέ­δου Κόδρα ως χώρος «αστι­κού πρα­σί­νου» και ανοί­γει ο δρό­μος για την παρά­δο­ση του σε ιδιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, για δόμη­ση και επι­χει­ρη­μα­τι­κή αξιοποίηση.

Η συγκε­κρι­μέ­νη έκτα­ση των 20,5 στρεμ­μά­των είχε παρα­χω­ρη­θεί στον ΑΟΟΑ από το κρά­τος, την περί­ο­δο της δικτα­το­ρί­ας. Χαρα­κτη­ρί­ζε­ται ως έκτα­ση «φιλέ­το» που ξεκι­νά από την συμ­βο­λή των οδών Παπά­γου και Σοφού­λη και εκτεί­νε­ται μέχρι τη Βιο­λο­γι­κή αγο­ρά της Καλαμαριάς.

Με παρεμ­βά­σεις και εξορ­μή­σεις οι κομ­μου­νι­στές καλούν το λαό της Καλα­μα­ριάς να μην χάσει άλλο πολύ­τι­μο χρό­νο, να περά­σει στη δρά­ση, μέσα από έναν μεγά­λο συντο­νι­σμό σωμα­τεί­ων και φορέ­ων της περιο­χής διεκδικώντας:

Να απο­δο­θεί το σύνο­λο του πρώ­ην στρα­το­πέ­δου Κόδρα στο δήμο Καλαμαριάς

Να φύγουν άμε­σα οι εγκα­τα­στά­σεις του ΝΑΤΟ

Να γίνει πάρ­κο — χώρος πρα­σί­νου με δυνα­τό­τη­τα υπο­δο­χής αθλη­τι­κών και πολι­τι­στι­κών δρα­στη­ριο­τή­των, χαρα­κτη­ρι­σμέ­νο ως Περιο­χή Ειδι­κής Προ­στα­σί­ας. Επαρ­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση για την ανά­πτυ­ξη και λει­τουρ­γία του, χωρίς καμιά εμπο­ρευ­μα­τι­κή λειτουργία.

Η από­φα­ση του ΣτΕ απο­τε­λεί αρνη­τι­κή εξέ­λι­ξη, όμως δεν είναι κεραυ­νός εν αιθρία. Είχε προη­γη­θεί, συζή­τη­ση στο Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο, του Ειδι­κού Πολε­ο­δο­μι­κού Σχε­δί­ου για το πρώ­ην στρα­τό­πε­δο Κόδρα, όπου απο­κα­λύ­φθη­κε ότι η κυριό­τη­τά του γίνε­ται αντι­κεί­με­νο «παζα­ριού» για τη μοι­ρα­σιά των χώρων του, μετα­ξύ δια­φο­ρε­τι­κών κρα­τι­κών θεσμών  με επι­δί­ω­ξη ο καθέ­νας να επω­φε­λη­θεί και σε κάτι. Ένα «παζά­ρι» που συνο­δεύ­ε­ται με τα μεγά­λα λόγια περί «προ­σέλ­κυ­σης του­ρι­σμού» και «οικο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης» και που μόνο οι κομ­μου­νι­στές εκλεγ­μέ­νοι με την «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» κατήγ­γει­λαν. Μάλι­στα στο παζά­ρι αυτό μπαί­νει ακό­μα και το πάρ­κο Κερα­σού­ντος όπου βρί­σκε­ται το μνη­μείο του μπλό­κου της Καλαμαριάς!

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι στο ίδιο Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο, λίγους μήνες πριν, η δημο­τι­κή αρχή Δαρ­δα­μα­νέ­λη, με τις πλά­τες των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και των λεγο­μέ­νων «ανε­ξάρ­τη­των» Τεμε­κε­νί­δη και Περ­σί­δη, συναί­νε­σε στην παρα­χώ­ρη­ση της μαρί­νας σε επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, ακό­μα και για το χερ­σαίο κομ­μά­τι της περιοχής!.

«Καμία φιλο­λαϊ­κή λύση δεν ήρθε ποτέ από “επί­δο­ξους σωτή­ρες”», σημειώ­νουν με κοι­νή ανα­κοί­νω­ση τους οι εκλεγ­μέ­νοι δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι Καλα­μα­ριάς με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» Βικέ­ντιος Αντω­νά­κης, Δήμη­τρα Χατζή και Λεμο­νιά Ντιντή.

Η ΤΟ Ανα­το­λι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης του ΚΚΕ με ανα­κοί­νω­σή της τονί­ζει ότι το πρώ­ην στρα­τό­πε­δο Κόδρα ανή­κει στο λαό και δεν πρέ­πει να υπάρ­ξει καμία σκέ­ψη για παρα­χώ­ρη­σή του σε ιδιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Μετα­ξύ άλλων ανα­φέ­ρει: «Ο χώρος του πρώ­ην στρα­το­πέ­δου Κόδρα ανή­κει σε όλους εμάς, στο λαό της Καλα­μα­ριάς! Έπρε­πε να είχε ήδη δοθεί και να αξιο­ποιού­νταν για τις λαϊ­κές ανά­γκες εδώ και δεκα­ε­τί­ες, να απο­τε­λεί ανά­σα πρα­σί­νου και χώρο αναψυχής.

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο