Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καλαμιά Κοζάνης: Τραυματισμοί και συλλήψεις σε επέμβαση της αστυνομίας υπέρ της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών (VIDEO — ΦΩΤΟ)

Επέμ­βα­ση της Αστυ­νο­μί­ας βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη αυτή την ώρα, στην Καλα­μιά Κοζά­νης, για να προ­χω­ρή­σουν τα σχέ­δια εγκα­τά­στα­σης μεγά­λου φωτο­βολ­ταϊ­κού πάρ­κου. Με κατα­στο­λή και αυταρ­χι­σμό, με συλ­λή­ψεις κατοί­κων προ­χω­ρά η υλο­ποί­η­ση των επι­χει­ρη­μα­τιών της «πρά­σι­νης» μπίζνας.

Έχουν γίνει πέντε συλ­λή­ψεις, ενώ τραυ­μα­τί­στη­καν δύο άνθρωποι.

Όπως κάθε μέρα εδώ και και­ρό, οι κάτοι­κοι του χωριού συγκε­ντρώ­θη­καν στο σημείο όπου προ­βλέ­πε­ται να ξεκι­νή­σουν οι εργα­σί­ες για την εγκα­τά­στα­ση του γιγά­ντιου φωτο­βολ­ταϊ­κού πάρ­κου έκτα­σης περί­που 750 στρεμ­μά­των. Ισχυ­ρή δύνα­μη της Αστυ­νο­μί­ας βρέ­θη­κε εκεί για να τους απο­μα­κρύ­νει και να διευ­κο­λύ­νει την έναρ­ξη των εργα­σιών. Μάλι­στα προ­χώ­ρη­σε σε σύλ­λη­ψη κατοί­κου τον οποίο οδή­γη­σε στην Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση Κοζάνης.

Στο σημείο συγκε­ντρώ­θη­καν κάτοι­κοι από τα γύρω χωριά, Σωμα­τεία και φορείς της ευρύ­τε­ρης περιο­χής προ­κει­μέ­νου να συμπα­ρα­στα­θούν στους κατοί­κους και να εκφρά­σουν μαζί τους την αντί­θε­σή τους στα σχέ­δια κυβέρ­νη­σης — εταιρειών.

Κάτω από την άμε­ση κινη­το­ποί­η­ση και τα μαζι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά που απέ­κτη­σε, στα­μά­τη­σαν οι εργα­σί­ες των εκσκαφέων.

Εντε­λώς αναί­τια η αστυ­νο­μία με δύο διμοι­ρί­ες των ΜΑΤ πραγ­μα­το­ποί­η­σε επί­θε­ση με χημι­κά, κρό­του λάμ­ψης. Από την επί­θε­ση τραυ­μα­τί­στη­καν ένας κάτοι­κος του χωριού και ο πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Συντα­ξιού­χων ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ. Επί­σης συνε­λή­φθη­σαν δύο ακό­μα κάτοι­κοι και δύο φοι­τη­τές που πήγαν να συμπαρασταθούν.

Αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής την βου­λευ­τή του ΚΚΕ Τίνα Κου­ζιά­κη έκα­νε παρέμ­βα­ση στην αστυ­νο­μι­κή διεύ­θυν­ση Κοζά­νης αντι­δρώ­ντας στις άδι­κες και αναί­τιες συλ­λή­ψεις και απαί­τη­σε να αφε­θούν ελεύ­θε­ροι οι συλ­λη­φθέ­ντες και να μην απαγ­γελ­θούν κατη­γο­ρί­ες σε βάρος τους.

Θυμί­ζου­με ότι εγκα­τά­στα­ση του φωτο­βολ­ταϊ­κού πάρ­κου σχε­διά­ζε­ται να γίνει σε από­στα­ση ανα­πνο­ής από τα σπί­τια. Ο οδο­στρω­τή­ρας της “πρά­σι­νης ανά­πτυ­ξης” δεν λογα­ριά­ζει τις αντι­δρά­σεις των κατοί­κων, αφού η περιο­χή βρί­σκε­ται κοντά στο δίκτυο δια­νο­μής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας και έτσι απο­τε­λεί φιλέ­το για τον επεν­δυ­τή, που την πλά­τη του ζεσταί­νουν οι νόμοι των ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ για την «πρά­σι­νη» κερδοφορία.

Στο πλευ­ρό των κατοί­κων βρέ­θη­κε ο Μιχά­λης Καρα­μπα­τζιάς Δημο­τι­κός Σύμ­βου­λος Δήμου Βοϊ­ου με τη Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση και μέλος της Επι­τρο­πή Αγώ­να Σιά­τι­στας που δίνει μάχη ενά­ντια στα σχέ­δια για εγκα­τά­στα­ση αιο­λι­κού πάρ­κου στο όρος Μπούρινος.

Την επίθεση της Αστυνομίας σε κατοίκους της Καλαμιάς καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων

Το Συν­δι­κά­το Οικο­δό­μων και Συνα­φών Επαγ­γελ­μά­των Ν. Κοζά­νης καταγ­γέλ­λει «την επί­θε­ση των δυνά­με­ων κατα­στο­λής στους κατοί­κους της Καλα­μιάς, σε εργα­ζό­με­νους και φοι­τη­τές που εξέ­φρα­ζαν την αλλη­λεγ­γύη τους στον δίκαιο αγώ­να τους απέ­να­ντι στους πρά­σι­νους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους».

Επι­ση­μαί­νει ακό­μα πως «η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ έχει τερά­στιες ευθύ­νες για την τρο­μο­κρα­τία των δυνά­με­ων κατα­στο­λής, τη βία και τους τρα­μπου­κι­σμούς που εξα­πέ­λυ­σαν, σε βάρος αυτών που δια­μαρ­τύ­ρο­νταν για την κατα­στρο­φή που προ­κα­λεί­ται από την επέ­λα­ση των “πρά­σι­νων αρπα­κτι­κών”. Είναι πρό­κλη­ση και ντρο­πή η Αστυ­νο­μία να υπε­ρα­σπί­ζε­ται με υπερ­βάλ­λο­ντα ζήλο τα κέρ­δη της κάθε εται­ρεί­ας και να χτυ­πά­ει τον λαό. Αναί­τια και προ­κλη­τι­κά προ­χώ­ρη­σαν σε 6 συλ­λή­ψεις με σκο­πό να τρο­μο­κρα­τή­σουν τον λαό. Μάταια όμως, τώρα θα νιώ­σουν την οργή μας. Απαι­τού­με άμε­σα την απε­λευ­θέ­ρω­ση των συλ­λη­φθέ­ντων, να μην τολ­μή­σουν να απαγ­γεί­λουν κατηγορίες».

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο