Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΑΜΕ στα ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ: Να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και ο αγώνας ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού των προσφύγων

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη στη 1 μ.μ. στη Βουλή, για μαζική καταδίκη του αντιδραστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το άσυλο

Η αλλη­λεγ­γύη και η πάλη για ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες φιλο­ξε­νί­ας είναι ασπί­δα προ­στα­σί­ας απέ­να­ντι στις βάρ­βα­ρες πολι­τι­κές και τη Συμ­φω­νία ΕΕ — Ελλά­δας — Τουρ­κί­ας, που δεν επι­τρέ­πει στους κατα­τρεγ­μέ­νους να φτά­σουν στον τελι­κό προ­ο­ρι­σμό τους και μετα­τρέ­πει τα νησιά σε φυλα­κές, κάνο­ντας τον βίο αβί­ω­το σε ντό­πιους και πρό­σφυ­γες.

  • Η προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να προ­ω­θή­σει τους πρό­σφυ­γες σε διά­φο­ρες περιο­χές χωρίς τις ανά­λο­γες υπο­δο­μές θα οξύ­νει κι άλλο τα προ­βλή­μα­τα.
  • Οι ρατσι­στι­κές κραυ­γές δεν πρέ­πει να βρί­σκουν έδα­φος. Υπεύ­θυ­νοι για την αθλιό­τη­τα είναι το κρά­τος, η κυβέρ­νη­ση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ.
  • Εχου­με χρέ­ος να παλέ­ψου­με ενά­ντια στην αιτία που γεν­νά την προ­σφυ­γιά, να μη γίνε­ται η Ελλά­δα ορμη­τή­ριο των ΝΑΤΟ — ΕΕ, να στα­μα­τή­σει η ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση στη Συρία, καμία αλλα­γή συνόρων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ — ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Τα Συνδικάτα να εντείνουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες

Πηγή: Eurokinissi

Κάλε­σμα στα Εργα­τι­κά Κέντρα, τις Ομο­σπον­δί­ες, τα Σωμα­τεία να εντεί­νουν την προ­σπά­θεια για έκφρα­ση αλλη­λεγ­γύ­ης στους πρό­σφυ­γες με κάθε τρό­πο και κάθε μέσο απευ­θύ­νει το ΠΑΜΕ τονί­ζο­ντας ότι πρέ­πει να στη­ρί­ξουν έμπρα­κτα όλους αυτούς που βιώ­νουν τον ξερι­ζω­μό από τις πατρί­δες τους απόρ­ροια των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων, των αντα­γω­νι­σμών, των πολέ­μων για το ξανα­μοί­ρα­σμα του κόσμου, για την αρπα­γή του φυσι­κού πλού­του, για τον έλεγ­χο των δρό­μων μεταφοράς.

Σε ανα­κοί­νω­σή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Είναι ντρο­πή να υπάρ­χουν σήμε­ρα στη χώρα μας και σε άλλες “πολι­τι­σμέ­νες” καπι­τα­λι­στι­κές χώρες στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης και εγκλω­βι­σμού ανθρώ­πων. Να υπάρ­χουν φυλα­κι­σμέ­νοι, απο­μο­νω­μέ­νοι και χωρίς δυνα­τό­τη­τα επα­νέ­νω­σης με τις οικο­γέ­νειες τους. Αυτή η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεί­χνει τα όρια του συστή­μα­τος που στη­ρί­ζε­ται στην εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο, που δεν υπο­λο­γί­ζει τίπο­τα μπρο­στά στο κυνή­γι του κέρδους.

Ο εγκλω­βι­σμός χιλιά­δων προ­σφύ­γων στη χώρα μας συμ­βαί­νει για­τί υπάρ­χει η άθλια συμ­φω­νία Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης-Ελλά­δας-Τουρ­κί­ας. Οι πρό­σφυ­γες εγκλω­βί­ζο­νται στα νησιά, τα οποία λει­τουρ­γούν ως φυλα­κές. Οι συμ­φω­νί­ες που εγκλω­βί­ζουν τους πρό­σφυ­γες στα νησιά και δεν τους επι­τρέ­πουν να φτά­σουν στον τελι­κό προ­ο­ρι­σμό τους, έχουν μεγά­λες συνέ­πειες και στη ζωή των ντό­πιων κατοί­κων. Τα προ­βλή­μα­τα σε όλα τα επί­πε­δα οξύνονται.

Η έκφρα­ση αλλη­λεγ­γύ­ης των εργα­τών, των φτω­χών λαϊ­κών στρω­μά­των που ζουν στα νησιά είναι ασπί­δα προ­στα­σί­ας απέ­να­ντι στις πολι­τι­κές της ΕΕ που έχουν μετα­τρέ­ψει την κατά­στα­ση σε βαρ­βα­ρό­τη­τα, έχουν κάνει το βίο αβί­ω­το σε ντό­πιους και πρόσφυγες.

Η προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να προ­ω­θή­σει τους πρό­σφυ­γες σε διά­φο­ρες περιο­χές της χώρας χωρίς τις ανά­λο­γες υπο­δο­μές θα οξύ­νουν ακό­μη περισ­σό­τε­ρο τα προ­βλή­μα­τα. Το αντι­δρα­στι­κό σχέ­διο νόμου της κυβέρ­νη­σης που κατα­τέ­θη­κε στη Βου­λή επι­φυ­λάσ­σει για τους ξερι­ζω­μέ­νους έντα­ση της κατα­στο­λής και περιο­ρι­σμό των δικαιω­μά­των όπως με την αλλα­γή ουσια­στι­κά της έννοιας του αιτού­ντος άσυλου.

Καλούμε σε κάθε περιοχή τα συνδικάτα να βρεθούν δίπλα στους κατατρεγμένους, να απαιτήσουν ανθρώπινες δομές φιλοξενίας, να ενισχυθούν οι μονάδες υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση.

Οι πρό­σφυ­γες χρειά­ζο­νται την αλλη­λεγ­γύη μας. Τα σωμα­τεία των εργα­τών, των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, των μικρο­με­σαί­ων αγρο­τών, η νεο­λαία και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα χρειά­ζε­ται να στα­θούν στο πλευ­ρό των προ­σφύ­γων. Οι ρατσι­στι­κές κραυ­γές δεν πρέ­πει να βρί­σκουν έδα­φος μέσα στην κοι­νω­νία. Υπεύ­θυ­νοι για όλη αυτή την αθλιό­τη­τα είναι το κρά­τος, η κυβέρ­νη­ση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Το να “εξε­γεί­ρο­νται” κάποιοι προ­σπα­θώ­ντας να παρα­σύ­ρουν τον λαό ενα­ντί­ον των προ­σφύ­γων εκφρά­ζει θρα­συ­δει­λία αφού δεν τα βάζουν με τους υπεύ­θυ­νους, τους θύτες, αλλά τα θύμα­τα τους πρό­σφυ­γες. Είναι οι ίδιοι που σφυ­ρί­ζουν αδιά­φο­ρα για τους πολέ­μους που γίνο­νται και γεν­νούν προ­σφυ­γιά. Είναι οι ίδιοι που καλούν την κυβέρ­νη­ση και τους κατα­σταλ­τι­κούς μηχα­νι­σμούς να χτυ­πή­σουν δια­δη­λώ­σεις ενά­ντια στον πόλε­μο, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Που “δια­μαρ­τύ­ρο­νται” για τις συγκε­ντρώ­σεις ενά­ντια του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ. Που κραυ­γά­ζουν ενά­ντια σε δια­δη­λω­τές που στρέ­φο­νται κατά του Αγάλ­μα­τος του Τρού­μαν, του γνω­στού μακε­λά­ρη των λαών.

Κάλεσμα ΠΑΜΕ συνδικάτα προσφυγικό

Δεν πρέ­πει να συμ­βι­βα­στού­με με τις εικό­νες της βαρ­βα­ρό­τη­τας, των εγκλω­βι­σμέ­νων, με τις εικό­νες των πνιγ­μέ­νων που δεν κατα­φέρ­νουν να φτά­σουν στη στε­ριά, δεν μπο­ρεί ο ελλη­νι­κός λαός που έχει βιώ­σει τον πόλε­μο, την προ­σφυ­γιά να μένει απα­θής στα δια­με­λι­σμέ­να κορ­μιά παι­διών στη Συρία, στην Υεμέ­νη και σε δεκά­δες άλλες χώρες που διε­ξά­γο­νται ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμβάσεις.

Έχουμε χρέος να παλέψουμε ενάντια στην αιτία που γεννά την προσφυγιά.

Πρώ­τα απ’ όλα εδώ στη χώρα μας, να ενα­ντιω­θού­με στην επέ­κτα­ση της συμ­φω­νί­ας για τις βάσεις, να μην απο­δε­χτού­με, η χώρα μας να συνε­χί­σει να γίνε­ται ορμη­τή­ριο των φονιά­δων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενα­ντί­ον άλλων λαών. Να απαι­τή­σου­με να στα­μα­τή­σει η ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση στη Συρία όπου για 9 χρό­νια μακε­λεύ­ουν τον λαό της, να στα­μα­τή­σει η νέα εισβο­λή της Τουρ­κί­ας. Καμία αλλα­γή συνό­ρων. Οι λαοί κάθε χώρας έχουν την υπο­χρέ­ω­ση να λύσουν μόνοι τους τα ζητή­μα­τα που τους αφορούν.

Σήμε­ρα όσο ποτέ χρειά­ζε­ται να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας ώστε:

  • Να καταρ­γη­θεί το αίσχος των hotspots.
  • Να εξα­σφα­λι­στούν ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης για τους πρό­σφυ­γες. Να υπάρ­ξει ιδιαί­τε­ρη μέρι­μνα και φρο­ντί­δα για τα ασυ­νό­δευ­τα παιδιά.
  • Να απλο­ποι­η­θούν όλες οι δια­δι­κα­σί­ες και να χορη­γη­θούν τα απα­ραί­τη­τα ταξι­διω­τι­κά έγγρα­φα στους πρό­σφυ­γες για να φτά­σουν στη χώρα του τελι­κού προ­ο­ρι­σμού τους.
  • Να λυθεί άμε­σα το ζήτη­μα της επα­νέ­νω­σης οικο­γε­νειών. Είναι απα­ρά­δε­κτο μικρά παι­διά, σύζυ­γοι, αδέρ­φια να εγκλω­βί­ζο­νται στα hotspots και να μην μπο­ρούν να επα­νε­νω­θούν με τις οικο­γέ­νειες τους που βρί­σκο­νται σε άλλες Ευρω­παϊ­κές χώρες.
  • Να παρ­θούν μέτρα για την ολό­πλευ­ρη κοι­νω­νι­κή έντα­ξη όσων προ­σφύ­γων παρα­μεί­νουν στη χώρα μας.
  • Να εξα­σφα­λι­στεί η πρό­σβα­ση και η παρο­χή Υγεί­ας και Πρό­νοιας σε όλους τους πρόσφυγες.
  • Κανέ­νας ανή­λι­κος να μη ζει σε ακα­τάλ­λη­λες συν­θή­κες, απρο­στά­τευ­τος, άστε­γος ή φυλακισμένος.
  • Να απο­ζη­μιω­θούν στο 100% όσοι κάτοι­κοι των νησιών έχουν υπο­στεί ζημιές από το διπλό εγκλω­βι­σμό που επέ­βα­λε η ΕΕ και οι κυβερ­νή­σεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα να βρεθούν κοντά στους πρόσφυγες. Να συγκεντρώνουν διάφορα είδη που χρειάζονται (γάλα, τροφές κλπ.) και να τα παραδίνουν όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες και μετανάστες».


Περισ­σό­τε­ρα εδώ |> ℹ️ |> ℹ️

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο