Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καλιφόρνια: Αυξάνονται οι νεκροί, τουλάχιστον 1276 αγνοούμενοι από τις φονικές πυρκαγιές (+ΦΩΤΟ)

Σε «κρα­νί­ου τόπο» έχουν μετα­τρα­πεί χιλιά­δες εκτά­ρια γης στην Καλι­φόρ­νια των ΗΠΑ από τις φονι­κές πυρ­κα­γιές που έχουν κοστί­σει, μέχρι στιγ­μής, τη ζωή σε του­λά­χι­στον 79 ανθρώ­πους, σύμ­φω­να και με νέα στοι­χεία που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα ο σερί­φης της Κομη­τεί­ας Μπιούτ, Κόρι Χόνι. 

Ο αριθ­μός των νεκρών ανα­μέ­νε­ται να αυξη­θεί περαι­τέ­ρω, δεδο­μέ­νου του γεγο­νό­τος ότι υπάρ­χουν του­λά­χι­στον 1276 αγνο­ού­με­νοι ως απο­τέ­λε­σμα των πλέ­ον κατα­στρο­φι­κών πυρ­κα­γιών που έπλη­ξαν την Καλι­φόρ­νια τις τελευ­ταί­ες δεκαετίες. 

Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι οι πυρ­κα­γιές — που πήραν το όνο­μα «Camp Fire» — στο βόρειο τμή­μα της Καλι­φόρ­νια, κατέ­στρε­ψαν 13.000 κατοι­κί­ες και άλλες κτι­ρια­κές υπο­δο­μές, κάνο­ντας στά­χτη μια έκτα­ση 149.000 στρεμμάτων. 

Στο πλαί­σιο της ανεί­πω­της αυτής κατα­στρο­φής έκα­νε την εμφά­νι­ση του ο πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ που επι­σκέ­φθη­κε τις πλη­γεί­σες περιο­χές προ­κει­μέ­νου να ενη­με­ρω­θεί από τις τοπι­κές αρχές για το μέγε­θος της κατα­στρο­φής. Εμφα­νώς προ­βλη­μα­τι­σμέ­νος και φορώ­ντας καπέ­λο παραλ­λα­γής που έγρα­φε «USA», ο Τραμπ επι­σκέ­φθη­κε την μικρή κοι­νό­τη­τα του Παρα­ντάιζ που κατα­στρά­φη­κε ολοσχερώς.

Οι φονι­κές πυρ­κα­γιές στην Καλι­φόρ­νια, μια απ’ τις πλου­σιό­τε­ρες πολι­τεί­ες των ΗΠΑ, ανα­δει­κνύ­ει για άλλη μια φορά τις αδυ­να­μί­ες της καπι­τα­λι­στι­κής υπερ­δύ­να­μης στην αντι­με­τώ­πι­ση τέτοιων φαι­νο­μέ­νων. Όπως και σε περι­πτώ­σεις τυφώ­νων («Χάρ­βει» και «Ίρμα» το 2017, «Κατρί­να» το 2005, κλπ), έτσι και στην περί­πτω­ση των κατα­στρο­φι­κών πυρ­κα­γιών απο­τυ­πώ­νε­ται η ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των μηχα­νι­σμών του καπι­τα­λι­στι­κού κρά­τους να προ­στα­τεύ­σει επαρ­κώς το λαό. 

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ 1

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ 2

Ventura County Thomas Fire Forces Thousands to Evacuate

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ 5

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ 4

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ 7

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο