Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καλλιτέχνες: «Η δύναμή μας είναι στους αγώνες μας»

Με πολύ­μορ­φες κινη­το­ποι­ή­σεις και πρω­το­βου­λί­ες, σε πολ­λές γει­το­νιές της Αθή­νας, αλλά και σε άλλες πόλεις οι καλ­λι­τέ­χνες, οι εργα­ζό­με­νοι στο χώρο του Πολι­τι­σμού με την τέχνη τους ένω­σαν τη φωνή τους με όλους τους εργαζόμενους.

Το δρώ­με­νο του Σωμα­τεί­ου Ελλή­νων Ηθο­ποιών και του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων στο Θέα­μα — Ακρό­α­μα, το «ποτά­μι» από μπά­ντες, μου­σι­κούς και νότες που γέμι­σε τις γει­το­νιές της Αθή­νας και άλλες πόλεις με πρω­το­βου­λία του Πανελ­λή­νιου Μου­σι­κού Συλ­λό­γου, τα εικα­στι­κά έργα μεγά­λων δημιουρ­γών που μοί­ρα­ζαν στους περα­στι­κούς του Συντάγ­μα­τος οι εικα­στι­κοί καλ­λι­τέ­χνες μετά από κάλε­σμα του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δος, αλλά και τα «γράμ­μα­τα», οι ανα­κοι­νώ­σεις που μοί­ρα­ζαν μέλη των σωμα­τεί­ων και του Επι­με­λη­τη­ρί­ου στον φυσι­κό απο­δέ­κτη της τέχνης τους, το κοι­νό, έστελ­ναν ένα και μόνο μήνυ­μα: Βρι­σκό­μα­στε σήμε­ρα εδώ, για­τί κανείς μας δεν πρέ­πει να βρε­θεί μόνος το επό­με­νο διά­στη­μα. Για­τί η δύνα­μή μας είναι στους αγώ­νες μας. Βρι­σκό­μα­στε σήμε­ρα εδώ για να υπε­ρα­σπι­στού­με την τέχνη μας. Την τέχνη σας. Τη ζωή μας.

Οι σημε­ρι­νές πολύ­μορ­φες κινη­το­ποι­ή­σεις με αφορ­μή την Παγκό­σμια Ημέ­ρα Πολι­τι­σμού ήταν συνέ­χεια στις δρά­σεις και παρεμ­βά­σεις των σωμα­τεί­ων, που διεκ­δι­κούν από την κυβέρ­νη­ση καθο­λι­κά μέτρα επιβίωσης.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ…

Στην πλα­τεία Ζακλίν ντε Ρομι­γί στο Θησείο πολ­λοί ήταν οι ηθο­ποιοί, τεχνι­κοί, εργα­ζό­με­νοι στο χώρο του Πολι­τι­σμού που αντα­πο­κρί­θη­καν στο κάλε­σμα του ΣΕΗ και του ΣΕΘΕΑ. «Βρι­σκό­μα­στε σήμε­ρα εδώ, για­τί θέλου­με να ενώ­σου­με τις διεκ­δι­κή­σεις μας με τις διεκ­δι­κή­σεις όλου του κόσμου. Βρι­σκό­μα­στε σήμε­ρα εδώ για­τί μεί­να­με άνερ­γοι. Για­τί κι εσείς μεί­να­τε άνερ­γοι. Για­τί δεν ξέρου­με πότε και με τι όρους θα γυρί­σου­με στη δου­λειά μας, όπως κι εσείς. Βρι­σκό­μα­στε σήμε­ρα εδώ για­τί είμα­στε ένα κομ­μά­τι δικό σας. Για­τί είστε ένα κομ­μά­τι δικό μας. Για­τί μέσα από σας υπάρ­χου­με, δημιουρ­γού­με, εμπνεόμαστε».

Με αυτά τα λόγια απευ­θύ­νο­νταν οι ηθο­ποιοί και οι εργα­ζό­με­νοι στους δεκά­δες περα­στι­κούς που κοντο­στέ­κο­νταν για να παρα­κο­λου­θή­σουν το δρώ­με­νο τους. Ένα δρώ­με­νο που συν­δύ­α­ζε κίνη­ση και τρα­γού­δι. Με ρυθ­μι­κές κινή­σεις οι συμ­με­τέ­χο­ντες έδω­σαν το περιε­χό­με­νο της πρω­το­βου­λί­ας τους: «Τα βήμα­τά μας, βήμα­τα των πολ­λών. Βήμα­τα των χιλιά­δων. Βήμα­τα όσων έπε­σαν. Βήμα­τα όσων σηκώ­θη­καν. Βήμα­τα όσων άκου­σαν. Βήμα­τα όσων φώνα­ξαν...». 

Στο Θησείο παρα­βρέ­θη­κε ο Νίκος Σοφια­νός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

… διαδηλώνοντας με την τέχνη μας

Ξεπέ­ρα­σαν τους χίλιους οι μου­σι­κοί που αντα­πο­κρί­θη­καν, πανελ­λα­δι­κά, στο κάλε­σμα του Πανελ­λή­νιου Μου­σι­κού Συλ­λό­γου. Στον Πει­ραιά (δεί­τε εδώ βίντεο), στη Λάρι­σα, τη Ζάκυν­θο και σε πολ­λές άλλες πόλεις καθώς και σε πάρα πολ­λές γει­το­νιές της Αθή­νας οι μου­σι­κοί τρα­γού­δη­σαν για την τέχνη τους και τη δου­λειά τους. Και πράγ­μα­τι, σήμε­ρα η αλυ­σί­δα του αγώ­να μεγάλωσε…

Κυριο­λε­κτι­κά, δεν υπήρ­χε σημείο στο κέντρο της Αθή­νας όπου δεν ακου­γό­ντου­σαν οι μελω­δί­ες, τα τρα­γού­δια των μου­σι­κών. Σε τρία σημεία στον πεζό­δρο­μο της Διο­νυ­σί­ου Αερο­πα­γί­του, στην Πλά­κα, στο Θησείο, στο Σύνταγ­μα, στο Μονα­στη­ρά­κι, στην πλα­τεία Αγί­ας Ειρή­νης, στο Λόφο του Φιλο­πάπ­που, στα Προ­πύ­λαια, στα Εξάρ­χεια, στην πλα­τεία Παπα­δια­μά­ντη στα Πατή­σια (δεί­τε εδώ βίντεο), στην Και­σα­ρια­νή (δεί­τε εδώ βίντεο από τους Encardia), στο Περι­στέ­ρι (δεί­τε εδώ βίντεο) ακου­γό­ταν παντού μου­σι­κή, αλλά και η επι­βρά­βευ­ση όσων συνα­ντού­σαν αυτή την όμορ­φη πρωτοβουλία.

Άλλω­στε, σε αυτόν τον κόσμο απευ­θύ­νο­νταν, που απο­τε­λεί την πηγή της έμπνευ­σής τους, αλλά και τον απο­δέ­κτη του έργου τους.«Απευ­θυ­νό­μα­στε σ’ εσέ­να που τώρα μας ακούς. Σ’ εσέ­να που δου­λεύ­εις μισές ώρες για μισό μισθό. Σ’ εσέ­να που αγω­νιάς αν θα έχεις μερο­κά­μα­το αύριο. Σ’ εσέ­να που αγω­νιάς αν θα σε προ­σλά­βει ξανά το ξενο­δο­χείο ή αν θα μεί­νεις άνερ­γος. Σ’ εσέ­να που είσαι μητέ­ρα και γύρι­σες στο σπί­τι να δου­λέ­ψεις μπρο­στά στην κάμε­ρα με τα παι­διά στα πόδια σου. Σ’ εσέ­να που βγή­κες σε ανα­στο­λή εργα­σί­ας από την επι­χεί­ρη­σή σου. Σ’ εσέ­να που σχό­λα­σες από 24ωρη βάρ­δια στο νοσο­κο­μείο. Σ’ εσέ­να και σ’ όλους τους εργα­ζό­με­νους σ’ όλη την Ελλά­δα! Δια­δη­λώ­νου­με για το δικαί­ω­μά μας στη δου­λειά! Για το δικαί­ω­μα όλου του κόσμου να έχει πρό­σβα­ση στην Τέχνη και τον Πολιτισμό…».

Δεί­τε εδώ βίντεο από την κομπα­νία του Τάσου Μαγκλά­ρα στο πάρ­κο «Αντ. Τρίτσης»

Διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης

Οι εικα­στι­κοί καλ­λι­τέ­χνες αντα­πο­κρι­νό­με­νοι στο κάλε­σμα του ΕΕΤΕ και οι σπου­δα­στές της Καλών Τεχνών με την από­φα­ση του Συλ­λό­γου τους συγκε­ντρώ­θη­καν στην πλα­τεία Συντάγ­μα­τος. Ορμώ­με­νοι από τον στί­χο του Νερού­ντα «Μπο­ρείς να κόψεις όλα τα λου­λού­δια, αλλά δεν μπο­ρείς να εμπο­δί­σεις την άνοι­ξη να έρθει», οι εικα­στι­κοί ανάρ­τη­σαν, σε ψηφια­κή ανα­τύ­πω­ση, έργα μεγά­λων δημιουρ­γών, όπως του Γκο­γιέν, του Χαλε­πά, του Θεό­φι­λου, του Κόλ­βιτς, του Ματίς κ.ά. Στη συνέ­χεια, δια­κι­νού­σαν αυτά τα έργα στους περα­στι­κούς. Πάνω τους ανα­γρα­φό­ταν το μήνυ­μα του ΕΕΤΕ: «Αγω­νι­ζό­μα­στε για την Τέχνη και τον Πολι­τι­σμό. Διεκ­δι­κού­με ουσια­στι­κά μέτρα στή­ρι­ξης. Διεκ­δι­κού­με να μπο­ρού­με να ζήσου­με από την τέχνη μας» στους περα­στι­κούς. Αντί­στοι­χα, οι σπου­δα­στές της ΑΣΚΤ, με αφορ­μή την κινη­το­ποί­η­ση, δημιούρ­γη­σαν πρω­τό­τυ­πα έργα, τα μοί­ρα­ζαν στους περα­στι­κούς με το εξής μήνυ­μα: «Σας χαρί­ζου­με το έργο μας, σας καλού­με να φωνά­ξου­με μαζί: Η Τέχνη είναι ανά­γκη. Δεν είναι πολυ­τέ­λεια για λίγους. Δυνα­μώ­νου­με τη συλ­λο­γι­κή διεκ­δί­κη­ση και οργά­νω­ση. Διεκ­δι­κού­με τις σπου­δές που μας αξίζουν!».

«Παρό­ντα» στο Σύνταγ­μα και «τα 50 βιο­λιά» που είχαν αντα­πο­κρι­θεί στο κάλε­σμα του ΠΜΣ χαρί­ζο­ντας όμορ­φες μελω­δί­ες στον κόσμο. Και ο ενθου­σια­σμός ανέ­βη­κε και άλλο όταν έφτα­σε στο Σύνταγ­μα σύνο­λο κρου­στών, που είχε ξεκι­νή­σει από το Μονα­στη­ρά­κι… (δεί­τε εδώ βίντεο)

Στο Σύνταγ­μα παρα­βρέ­θη­κε η Ελέ­νη Μηλια­ρο­νι­κο­λά­κη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύ­θυ­νη του Τμή­μα­τος Πολιτισμού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο