Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καλοκαίρι θα δοθεί το δώρο Πάσχα — «Πράσινο φως» για αναστολή συμβάσεων εργασίας

Με το επί­δο­μα των 800 ευρώ καλού­νται να την βγά­λουν οι εργα­ζό­με­νοι διό­τι η κυβέρ­νη­ση απο­φά­σι­σε το δώρο Πάσχα να δοθεί το καλο­καί­ρι, ενώ ο τρέ­χων μισθός πάει στα αζή­τη­τα, αφού δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα στον εργο­δό­τη να ανα­στεί­λει τη σύμ­βα­ση εργα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων για του­λά­χι­στον ένα μήνα! Επι­πλέ­ον δεν ακυ­ρώ­νε­ται η από­λυ­ση για τους περί­που 40.000 εργα­ζό­με­νους που έχα­σαν τη δου­λειά τους από τις αρχές Μάρτη.

Αυτά προ­κύ­πτουν από τις νεό­τε­ρες ανα­κοι­νώ­σεις που έκα­ναν σήμε­ρα Παρα­σκευή 20 Μάρ­τη οι υπουρ­γοί Οικο­νο­μι­κών Χρή­στος Σταϊ­κού­ρας, Ανά­πτυ­ξης Άδω­νις Γεωρ­γιά­δης και Εργα­σί­ας Γιάν­νης Βρού­τσης. Συγκεκριμένα:

Δώρο του Πάσχα

Το καλο­καί­ρι μαζί με το επί­δο­μα άδειας θα δοθεί το δώρο του Πάσχα ανα­κοί­νω­σε ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας. Πρό­σθε­σε ότι τότε θα κατα­βλη­θεί στο σύνο­λό του και συνέ­στη­σε σε όσες επι­χει­ρή­σεις μπο­ρούν να το κατα­βά­λουν το Πάσχα να το κάνουν.

Συνε­πώς το δώρο Πάσχα είναι δυνα­τόν να δοθεί και τον Αύγου­στο και η διευ­κό­λυν­ση αυτή φαί­νε­ται πως αφο­ρά το σύνο­λο των επι­χει­ρή­σε­ων και όχι μόνο εκεί­νων που πλήτ­το­νται από τον κορο­νο­ϊό, όπως προ­κύ­πτει από τη σχε­τι­κή σύστα­ση του Γ. Βρούτση.

Το κυβερ­νη­τι­κό επι­χεί­ρη­μα είναι να «δοθεί οξυ­γό­νο» στις επι­χει­ρή­σεις και να υπάρ­ξει «δίκαιη δια­σπο­ρά» του και προς τις επι­χει­ρή­σεις που σήμε­ρα είναι κλειστές.

Οι υπουρ­γοί επα­νέ­λα­βαν ότι δώρο Πάσχα θα λάβουν οι υγειο­νο­μι­κοί και οι εργα­ζό­με­νοι στην Πολι­τι­κή Προστασία.

Αναστολή συμβάσεων εργασίας

«Πρά­σι­νο φως» για μαζι­κή ανα­στο­λή συμ­βά­σε­ων εργα­σί­ας άνα­ψε η κυβέρ­νη­ση στις επι­χει­ρή­σεις προ­κει­μέ­νου, όπως ειπώ­θη­κε, για να μειώ­σουν το κόστος λειτουργίας.

Σύμ­φω­να με τον υπουρ­γό Εργα­σί­ας με νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση που θα γίνει παρέ­χε­ται στους εργο­δό­τες η δυνα­τό­τη­τα υπα­γω­γής σε καθε­στώς ανα­στο­λής των συμ­βά­σε­ων εργα­σί­ας μέρους ή του συνό­λου των εργα­ζό­με­νων για ένα μήνα με τη δυνα­τό­τη­τα επέ­κτα­σης. Ο υπουρ­γός χαρα­κτή­ρι­σε το μέτρο «απο­λύ­τως προ­σω­ρι­νό» και όσοι εργα­ζό­με­νοι θα βρε­θούν σε καθε­στώς ανα­στο­λής της σύμ­βα­σης τους θα λάβουν το επί­δο­μα των 800 ευρώ. Προ­φα­νώς όμως δεν θα λάβουν μισθό για το συγκε­κρι­μέ­νο διάστημα.

Για το διά­στη­μα που ισχύ­ει η ανα­στο­λή της σύμ­βα­σης εργα­σί­ας απα­γο­ρεύ­ε­ται η από­λυ­ση εργα­ζό­με­νου και αν γίνει θα κρι­θεί άκυ­ρη, δήλω­σε ο Γιάν­νης Βρού­τσης και πρό­σθε­σε πως όταν λήξει το μέτρο η επι­χεί­ρη­ση υπο­χρε­ού­ται να δια­τη­ρή­σει τον ίδιο αριθ­μό εργα­ζο­μέ­νων που είχε πριν. Ανα­κοι­νώ­θη­κε πως επι­χει­ρή­σεις και εργα­ζό­με­νοι πρέ­πει να δηλώ­σουν ότι είναι σε ανα­στο­λή η σύμ­βα­ση εργασίας.

Δεν ακυρώνονται οι απολύσεις από 1η Μάρτη

Όσοι απο­λύ­θη­καν αρχές Μάρ­τη …απο­λύ­θη­καν, αφού η κυβέρ­νη­ση δεν ανα­κοι­νώ­νει την ακύ­ρω­ση των περί­που 40.000 καταγ­γε­λιών συμ­βά­σε­ων εργα­σί­ας που έγι­ναν νωρί­τε­ρα από τις πρώ­τες κυβερ­νη­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις, παρά το γεγο­νός ότι οι αρμό­διοι υπουρ­γοί ομο­λο­γούν την ενο­χή τους.

Ούτε και στις σημε­ρι­νές ανα­κοι­νώ­σεις δεν ακού­στη­κε λέξη περί ακύ­ρω­σης αυτών των απο­λύ­σε­ων ή του εξα­να­γκα­σμού σε παραίτηση.

Το μόνο μέτρο που ανα­κοι­νώ­θη­κε είναι ότι όσοι από 1η Μάρ­τη απο­λύ­θη­καν ή εξα­να­γκά­στη­καν σε παραί­τη­ση θα είναι δικαιού­χοι του επι­δό­μα­τος των 800 ευρώ, άσχε­τα να δικαιού­νται και επί­δο­μα ανεργίας.

Το 800άρι επεκτείνεται

Ανα­κοι­νώ­θη­κε πως το επί­δο­μα των 800 ευρώ, που είναι για το διά­στη­μα 15 Μάρ­τη έως 30 Απρί­λη, θα κατα­βλη­θεί και σε εργα­ζό­με­νους που η επι­χεί­ρη­ση στην οποία εργά­ζε­ται δεν έχει κλεί­σει αλλά έχει μειω­μέ­νο τζί­ρο. Επί­σης, και στους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους που έχουν στα­μα­τή­σει την επαγ­γελ­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα και έχουν μεί­ω­ση τζί­ρου. Για τους μήνες Μάρ­τη και Απρί­λη οι δικαιού­χοι των 800 ευρώ θα έχουν πλή­ρη ασφα­λι­στι­κή κάλυψη.

Η κυβέρ­νη­ση υπο­λο­γί­ζει ότι συνο­λι­κά οι δικαιού­χοι θα είναι 1,4 εκατ. και η συνο­λι­κή δαπά­νη περί­που 2 δισ. ευρώ. Οι κλά­δοι που καλύ­πτει το μέτρο είναι με βάση τους Κωδι­κούς Αριθ­μούς Δρα­στη­ριό­τη­τας (ΚΑΔ). (Δεί­τε ανα­λυ­τι­κά στα Συνημ­μέ­να Αρχεία)

Τράπεζες και εισπρακτικές εταιρείες

Ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι τρά­πε­ζες και εται­ρεί­ες δια­χεί­ρι­σης δανεί­ων απο­φά­σι­σαν να δώσουν τρί­μη­νη ανα­στο­λή στις δόσεις των δανεί­ων για όσους είναι δικαιού­χοι των 800 ευρώ είτε είναι φυσι­κά πρό­σω­πα είτε επιχειρήσεις.

Σύμ­φω­να με τον υπουρ­γό Ανά­πτυ­ξης Αδ. Γεωρ­γιά­δη, οι εισπρα­κτι­κές εται­ρεί­ες δεν θα ενο­χλούν συνε­χώς τους οφει­λέ­τες που είναι δικαιού­χοι των 800 ευρώ καθώς ανα­στέλ­λο­νται για 3 μήνες τα πάσης φύσε­ως χρέη τους.

Πρό­σθε­σε ότι όσοι δεν είναι δικαιού­χοι των 800 ευρώ συνε­χί­ζουν κανο­νι­κά να πλη­ρώ­νουν τις υπο­χρε­ώ­σεις τους. Μάλι­στα κάλε­σε δανειο­λή­πτες να απευ­θυν­θούν στις τρά­πε­ζες για εξα­το­μι­κευ­μέ­νες ρυθ­μί­σεις δανείων.

ΠΝΠ για αντισηπτικά και μάσκες

Με νέα Πρά­ξη Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου επι­χει­ρεί η κυβέρ­νη­ση να δια­χει­ρι­στεί τόσο τις ελλεί­ψεις ατο­μι­κών μέσων προ­στα­σί­ας όσο και την κερδοσκοπία.

Ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι θα δημιουρ­γη­θούν συνερ­γεία που θα κάνουν δειγ­μα­το­λη­πτι­κούς έλεγ­χους στην αγο­ρά και θα επι­βάλ­λο­νται πρό­στι­μα «σε όσους έχουν ανε­βά­σει παρά­λο­γα τις τιμές», δήλω­σε ο Αδ. Γεωρ­γιά­δης, κάνο­ντας μια αόρι­στη τοποθέτηση.

Παρα­δέ­χθη­κε ότι υπάρ­χει πρό­βλη­μα με την επάρ­κεια αντι­ση­πτι­κών την οποία απέ­δω­σε στη μη τήρη­ση της οδη­γί­ας για αγο­ρά 3 τεμα­χί­ων ανά άτο­μο. Ανέ­φε­ρε ότι πλέ­ον θα προ­βλέ­πε­ται ποι­νή για τη μη τήρη­ση του κανόνα.

Καταβολή συντάξεων

Όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε από το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας οι ημε­ρο­μη­νί­ας κατα­βο­λής των συντά­ξε­ων είναι:

- Στις 24 Μάρ­τη οι συντά­ξεις μη μισθω­τών (π.χ. ΟΑΕΕ).

- Στις 27 Μάρ­τη οι συντά­ξεις του Δημοσίου.

- Στις 30 Μάρ­τη οι συντά­ξεις μισθω­τών (π.χ. ΙΚΑ, ΝΑΤ).

Κωδι­κοί Αριθ­μοί Δρα­στη­ριό­τη­τας (ΚΑΔ) κλά­δων που πλήττονται:

KAD

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο