Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καλπάζει ο #Covid-19 — Δραματική η κατάσταση στην Ευρώπη — ΠΟΥ: Νέο επίκεντρο οι ΗΠΑ

Περισ­σό­τε­ρα από 400.0000 κρού­σμα­τα λοί­μω­ξης από τον νέο κορο­νο­ϊό έχουν δηλω­θεί επί­ση­μα σε όλο τον κόσμο από την αρχή της παν­δη­μί­ας, σύμ­φω­να με κατα­μέ­τρη­ση του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου βάσει επί­ση­μων πηγών στις 8 μ.μ. ώρα Ελλά­δος, ενώ έχουν σημειω­θεί 18.040 θάνατοι.

Του­λά­χι­στον 401.285 κρού­σμα­τα λοί­μω­ξης κατα­γρά­φη­καν σε 175 χώρες και εδά­φη, κυρί­ως στην Κίνα (81.171 κρού­σμα­τα, από τα οποία 3.277 θάνα­τοι) και στην Ιτα­λία (69.176 κρού­σμα­τα), την πλέ­ον πλη­γεί­σα χώρα όσον αφο­ρά τις ανθρώ­πι­νες απώ­λειες: 6.820 νεκροί. Ο αριθ­μός των δια­γνω­σμέ­νων κρου­σμά­των ωστό­σο δεν αντι­προ­σω­πεύ­ει πάρα ένα μέρος του πραγ­μα­τι­κού αριθ­μού των μολύν­σε­ων, καθώς μεγά­λος αριθ­μός χωρών στο εξής δεν κάνει δια­γνω­στι­κό έλεγ­χο παρά μόνο στα κρού­σμα­τα που χρή­ζουν νοσο­κο­μεια­κής νοσηλείας.

ΠOY: Οι ΗΠΑ εν δυνάμει το νέο επίκεντρο της επιδημίας

Μία ακτί­να ελπί­δας βλέ­πει ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας στην μεί­ω­ση του αριθ­μού των νέων κρου­σμά­των στην Ιτα­λία, προει­δο­ποιώ­ντας ωστό­σο ότι είναι ακό­μη «πολύ, πολύ νωρίς».

Ο διε­θνής οργα­νι­σμός δια­πι­στώ­νει παράλ­λη­λα «πολύ μεγά­λη επι­τά­χυν­ση» της μετά­δο­σης του κορο­νοϊ­ού στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, οι οποί­ες έχουν τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις να εξε­λι­χθούν σε νέο επί­κε­ντρο της επιδημίας.

Οταν ερω­τή­θη­κε αν οι ΗΠΑ μπο­ρούν να γίνουν το νέο επί­κε­ντρο, η εκπρό­σω­πος του ΠΟΥ Μάρ­γκα­ρετ Χάρις απά­ντη­σε: «Αυτήν την στιγ­μή δια­πι­στώ­νου­με μεγά­λη αύξη­ση των κρου­σμά­των στις ΗΠΑ. Αρα υπάρ­χουν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις». «Οι ΗΠΑ έχουν μία μεγά­λη έκρη­ξη, μία έκρη­ξη που ενι­σχύ­ε­ται σε ένταση».

Τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες , το 85% των νέων κρου­σμά­των προ­έρ­χο­νταν από την Ευρώ­πη και τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες. Από αυτά, το 40% αφο­ρά τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, είπε η εκπρόσωπος.

ΗΠΑ: 600 θάνατοι, σχεδόν 50.000 κρούσματα

Οι ΗΠΑ μετρούν σήμε­ρα 600 νεκρούς και σχε­δόν 50.000 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα του νέου κορο­νοϊ­ού, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση του πανε­πι­στη­μί­ου Τζονς Χόπκινς.

Οι ΗΠΑ είναι η τρί­τη χώρα με τα περισ­σό­τε­ρα κατα­γε­γραμ­μέ­να κρού­σμα­τα παγκο­σμί­ως, πίσω από την Κίνα και την Ιτα­λία. Η πλειο­νό­τη­τα των θανά­των έχει κατα­γρα­φεί στη Νέα Υόρ­κη, που απο­τε­λεί το επί­κε­ντρο της επιδημίας.

Από την πλευ­ρά τους, το αμε­ρι­κα­νι­κό Κέντρο Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης των Ασθε­νειών (CDC) ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι έχει κατα­γρά­ψει 44.183 κρού­σμα­τα του νέου κορο­νοϊ­ού, μια αύξη­ση 10.779 κρου­σμά­των σε σύγκρι­ση με τον προη­γού­με­νο απο­λο­γι­σμό, με τον αριθ­μό των θανά­των να έχει αυξη­θεί κατά 144 και να ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε 544.

Ο απο­λο­γι­σμός που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα το CDC είναι μέχρι χθες το από­γευ­μα και συγκρί­νε­ται με τον απο­λο­γι­σμό που δόθη­κε μία ημέ­ρα νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, η πολι­τεία της Νέας Υόρ­κης, επί­κε­ντρο της επι­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού στις ΗΠΑ, παρα­τη­ρεί έναν «διπλα­σια­σμό του αριθ­μού των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των κάθε τρεις ημέ­ρες» δήλω­σε σήμε­ρα ο κυβερ­νή­της της Άντριου Κουόμο.

Οι ειδι­κοί στις προ­βλέ­ψεις εξέ­λι­ξης του ιού «βλέ­πουν αυτή τη στιγ­μή ότι το ποσο­στό των νέων κρου­σμά­των να διπλα­σιά­ζε­ται περί­που κάθε τρεις ημέ­ρες. Πρό­κει­ται για μια δρα­στι­κή άνο­δο των ποσο­στών μόλυν­σης», επι­σή­μα­νε ο κυβερνήτης.

Η πολι­τεία της Νέας Υόρ­κης μετρά ήδη περισ­σό­τε­ρα από 25.000 κρού­σμα­τα, ήτοι σχε­δόν δεκα­πλά­σια από τον αριθ­μό των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των στην Καλι­φόρ­νια, τη δεύ­τε­ρη πλέ­ον πλη­γεί­σα πολι­τεία της χώρας, υπο­γράμ­μι­σε ο ίδιος. Ένα τόσο υψη­λό ποσο­στό κατα­δει­κνύ­ει επί­σης ότι η επι­δη­μία θα μπο­ρού­σε να φθά­σει στην κορύ­φω­σή της «σε 14 ή 21 ημέ­ρες, δηλα­δή νωρί­τε­ρα απ’ ότι είχε προ­βλε­φθεί», συμπλή­ρω­σε ο Κουόμο.

Τουρκία: 44 νεκροί, 1.872 κρούσματα

Ο αριθ­μός των νεκρών από την επι­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού στην Τουρ­κία αυξή­θη­κε κατά 7 και ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε 44, την ώρα που ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των κατέ­γρα­ψε αύξη­ση 343 κρου­σμά­των και ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε 1.872, έγι­νε γνω­στό από τον υπουρ­γό Υγεί­ας Φαχρε­τίν Κότζα.

Ο Τούρ­κος υπουρ­γός ανέ­φε­ρε σε μήνυ­μά του στο Twitter ότι 3.952 δια­γνω­στι­κά τεστ έχουν διε­νερ­γη­θεί τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες, με απο­τέ­λε­σμα ο συνο­λι­κός αριθ­μός των δια­γνω­στι­κών τεστ που έχει πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στην Τουρ­κία να ανέρ­χε­ται σε περί­που 28.000.

Ολλανδία: Άλλα 811 κρούσματα και 63 θάνατοι

Ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των του κορο­νοϊ­ού στην Ολλαν­δία αυξή­θη­κε σήμε­ρα κατά 811, κατα­γρά­φο­ντας αύξη­ση 17% σε σχέ­ση με χθες, φθά­νο­ντας συνο­λι­κά τα 5.560, όπως ανα­κοί­νω­σαν οι υγειο­νο­μι­κές αρχές.

Κατα­γρά­φη­καν επί­σης 63 νέοι θάνα­τοι ‑πρό­κει­ται για τη μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­ση μέχρι σήμε­ρα- ανε­βά­ζο­ντας τον συνο­λι­κό αριθ­μό των θανά­των στη χώρα στους 276, ανα­κοί­νω­σε το Εθνι­κό Ινστι­τού­το Υγεί­ας στην καθη­με­ρι­νή του ενημέρωση.

Το ινστι­τού­το ανέ­φε­ρε επί­σης πως ανα­μέ­νει ότι τα απο­τε­λέ­σμα­τα των μέτρων που ελή­φθη­σαν αυτό τον μήνα στην Ολλαν­δία, όπως το κλεί­σι­μο των εστια­το­ρί­ων και των σχο­λεί­ων και η απα­γό­ρευ­ση των δημό­σιων συγκε­ντρώ­σε­ων, θα αρχί­σουν να φαί­νο­νται στον αριθ­μό των κρου­σμά­των «στο τέλος αυτής της εβδο­μά­δας ή στις αρχές της επόμενης».

Στο μετα­ξύ, η ολλαν­δι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα την ακύ­ρω­ση των κεντρι­κών απο­λυ­τη­ρί­ων εξε­τά­σε­ων, αντί­στοι­χων με τις εξε­τά­σεις που δίνουν οι μαθη­τές στη Γαλ­λία για το μπα­κα­λο­ρεά, λόγω της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού. Στην Ολλαν­δία τα σχο­λεία είναι κλει­στά από τις 16 Μάρτη.

Ελβετία: Σχεδόν 9.000 κρούσματα και 90 θάνατοι

Η Ελβε­τία κατα­με­τρά σχε­δόν 9.000 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα του νέου κορο­νοϊ­ού και 90 θανά­τους, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το ομο­σπον­δια­κό γρα­φείο Δημό­σιας Υγεί­ας, προ­σθέ­το­ντας ότι είναι πρό­ω­ρο να πει κανείς ότι οι αριθ­μός των νέων κρου­σμά­των έχει αρχί­σει να μειώνεται.

Ο αριθ­μός των νέων κρου­σμά­των αυξή­θη­κε κατά λιγό­τε­ρα από 1.000 από χθες, κατα­δει­κνύ­ουν τα στοι­χεία, μια ελα­φρώς μικρό­τε­ρη αύξη­ση σε σύγκρι­ση με τις προη­γού­με­νες ημέρες.

«Θα χρεια­στού­με σίγου­ρα λίγες ακό­μη ημέ­ρες προ­κει­μέ­νου να μπο­ρέ­σου­με να μιλή­σου­με πραγ­μα­τι­κά για έναν περιο­ρι­σμό των αριθ­μών ή μια τάση», δήλω­σε ο Πατρίκ Ματίς, ο επι­κε­φα­λής του τμή­μα­τος δια­χεί­ρι­σης κρί­σε­ων του υπουρ­γεί­ου Υγείας.

Βρετανία: Η κυβέρνηση αναζητά 250.000 εθελοντές για να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­ζη­τά 250.000 εθε­λο­ντές να βοη­θή­σουν το Εθνι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας της χώρας (NHS) και τους ευά­λω­τες ανθρώ­πους που πλήτ­το­νται από την υγειο­νο­μι­κή κρί­ση του νέου κορο­νοϊ­ού, δήλω­σε σήμε­ρα ο υπουρ­γός Υγεί­ας Ματ Χάνκοκ.

«Ανα­ζη­τού­με 250.000 εθε­λο­ντές, ανθρώ­πους υγιείς, για να βοη­θή­σουν το NHS, να κάνουν ψώνια, να παρα­δί­δουν φάρ­μα­κα και να στη­ρί­ξουν εκεί­νους που προ­φυ­λάσ­σο­νται για να προ­στα­τεύ­σουν την ίδια τους την υγεία», είπε ο Χάν­κοκ σε δημοσιογράφους.

Από τους εθε­λο­ντές θα ζητη­θεί να βοη­θή­σουν με καθή­κο­ντα όπως παρά­δο­ση φαρ­μά­κων από φαρ­μα­κεία, οδι­κή μετα­φο­ρά ασθε­νών από και προς νοσο­κο­μεία για ραντε­βού και να τηλε­φω­νούν σε ανθρώ­πους που είναι απο­μο­νω­μέ­νοι σε σπί­τια για να ελέγ­χουν αν είναι καλά.

Το σύστη­μα στο­χεύ­ει να φτά­σει μέχρι και σε 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο ανθρώ­πους που «προ­φυ­λάσ­σο­νται» — μένο­ντας σπί­τι για 12 εβδο­μά­δες υπό τις οδη­γί­ες της κυβέρ­νη­σης για την προ­στα­σία των ατό­μων με σοβα­ρές συν­θή­κες υγείας.

«Αν είστε υγιείς και ικα­νοί να το κάνε­τε αυτό με ασφά­λεια, σας προ­τρέ­πω να εγγρα­φεί­τε σήμε­ρα για να βοη­θή­σε­τε τους πλέ­ον ευά­λω­τους ανθρώ­πους στις κοι­νό­τη­τές μας ως εθε­λο­ντές απε­σταλ­μέ­νοι του NHS», δήλω­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας αργό­τε­ρα σε ανα­κοί­νω­σή του.

Αίγυπτος: Μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας

Την επι­βο­λή μερι­κής απα­γό­ρευ­σης της κυκλο­φο­ρί­ας από αύριο και για δύο εβδο­μά­δες, από τις 7 μ.μ. έως τις 6 π.μ., επι­βάλ­λει πλέ­ον η Αίγυ­πτος σε όλη την επι­κρά­τειά της για να περιο­ρι­στεί η εξά­πλω­ση του κορο­νοϊ­ού, όπως ανα­κοί­νω­σε ο Αιγύ­πτιος Πρω­θυ­πουρ­γός Μου­στά­φα Μαντμπούλι.

Στη διάρ­κεια αυτών των ένδε­κα νυκτε­ρι­νών ωρών θα απα­γο­ρεύ­ο­νται αυστη­ρά όλες οι μετα­κι­νή­σεις των δημό­σιων και ιδιω­τι­κών μέσων μετα­φο­ράς. Οι παρα­βά­τες θα υπό­κει­νται σε κυρώ­σεις που θα ξεκι­νά­νε από πρό­στι­μο 4.000 αιγυ­πτια­κών λιρών (περί­που 222 ευρώ) και θα φτά­νουν μέχρι ποι­νές φυλάκισης.

Επί­σης στο πλαί­σιο των νέων αυστη­ρό­τε­ρων προ­λη­πτι­κών μέτρων της κυβέρ­νη­σης για τον περιο­ρι­σμό της εξά­πλω­σης του κορο­νοϊ­ού περι­λαμ­βά­νε­ται το κλεί­σι­μο των εμπο­ρι­κών κατα­στη­μά­των και των εμπο­ρι­κών κέντρων (malls) τις δύο τελευ­ταί­ες ημέ­ρες της εβδο­μά­δας. Τις καθη­με­ρι­νές, τα εν λόγω κατα­στή­μα­τα θα κλεί­νουν από τις 5 το απόγευμα.

Από το μέτρο εξαι­ρού­νται μόνο τα σού­περ μάρ­κετ, τα φαρ­μα­κεία και τα αρτοποιεία.

Παράλ­λη­λα όλες οι κυβερ­νη­τι­κές υπη­ρε­σί­ες περιο­ρί­ζουν δρα­στι­κά τη λει­τουρ­γία τους, εκτός από αυτές που αφο­ρούν την υγεία των πολιτών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο