Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καλός ο καιρός των Χριστουγέννων και της Κυριακής στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Καλές και­ρι­κές συν­θή­κες ανα­μέ­νε­ται να επι­κρα­τή­σουν στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της χώρας έως την Κυρια­κή 26/12, σύμ­φω­να με τα τελευ­ταία προ­γνω­στι­κά δεδο­μέ­να του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr. Σύμ­φω­να με την ΕΜΥ, τα Χρι­στού­γεν­να θα υπάρ­χει ήπιος και­ρός, με ηλιο­φά­νεια σε αρκε­τές περιο­χές και τοπι­κές βρο­χές στα δυτικά.

Ανή­με­ρα των Χρι­στου­γέν­νων, το Σάβ­βα­το 25/12, και κυρί­ως την Κυρια­κή 26/12, σύμ­φω­να με το meteo, στα δυτι­κά ηπει­ρω­τι­κά, στο Ιόνιο και σε τμή­μα­τα του ανα­το­λι­κού και νότιου Αιγαί­ου, θα σημειω­θούν βρο­χο­πτώ­σεις, ενώ στην υπό­λοι­πη χώρα θα υπάρ­χουν μόνο πρό­σκαι­ρες τοπι­κές νεφώ­σεις. Τα φαι­νό­με­να στο Αιγαίο θα είναι μικρό­τε­ρης διάρ­κειας και έντα­σης. Η ορα­τό­τη­τα στα ηπει­ρω­τι­κά κατά τις βρα­δι­νές ώρες και έως το πρωί θα είναι τοπι­κά περιο­ρι­σμέ­νη ενώ οι συγκε­ντρώ­σεις σκό­νης στην ατμό­σφαι­ρα την Κυρια­κή θα είναι αυξημένες.

Η θερ­μο­κρα­σία θα παρου­σιά­σει στα­δια­κή άνο­δο και την Κυρια­κή θα φτά­σει τους 13–15 βαθ­μούς Κελ­σί­ου στα κεντρι­κά και βόρεια ηπει­ρω­τι­κά και τους 15–17 βαθ­μούς Κελ­σί­ου στις υπό­λοι­πες περιο­χές. Πάντως, παρά την άνο­δο της θερ­μο­κρα­σί­ας, τις νυχτε­ρι­νές και πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σε ορει­νές και ημιο­ρει­νές περιο­χές της ηπει­ρω­τι­κής χώρας θα σημειω­θεί παγε­τός. Οι άνε­μοι στα πελά­γη θα πνέ­ουν από νοτιο­δυ­τι­κές διευ­θύν­σεις 3 έως 5 Μπο­φόρ με μικρή ενί­σχυ­ση την Κυριακή.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, τα Χρι­στού­γεν­να νεφώ­σεις ανα­μέ­νο­νται στα δυτι­κά καθώς και στο Αιγαίο, ενώ τοπι­κές βρο­χές θα σημειω­θούν κυρί­ως στα δυτι­κά ηπει­ρω­τι­κά, στο Ιόνιο και σε τμή­μα­τα του ανα­το­λι­κού και νότιου Αιγαί­ου. Στα βόρεια ηπει­ρω­τι­κά ανα­μέ­νο­νται αραιές νεφώ­σεις που θα εναλ­λάσ­σο­νται με δια­στή­μα­τα ηλιο­φά­νειας και στην υπό­λοι­πη χώρα πρό­σκαι­ρες, τοπι­κές νεφώ­σεις. Η ορα­τό­τη­τα στα ηπει­ρω­τι­κά έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του εικο­σι­τε­τρα­ώ­ρου θα είναι τοπι­κά περιορισμένη.

Η θερ­μο­κρα­σία στη δυτι­κή Μακε­δο­νία θα κυμαν­θεί από ‑6 έως 9 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, στην υπό­λοι­πη Μακε­δο­νία και στη Θρά­κη από ‑4 έως 12, στη Θεσ­σα­λία από ‑1 έως 14, στην Ήπει­ρο από 1 έως 11, στην ανα­το­λι­κή Στε­ρεά από 0 έως 14, στη δυτι­κή Στε­ρεά από 5 έως 10, στην Πελο­πόν­νη­σο από 6 έως 14, στα νησιά του Ιονί­ου από 8 έως 14, στα νησιά του βόρειου και ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου από 5 έως 14, στις Κυκλά­δες από 2 έως 15, στα Δωδε­κά­νη­σα από 6 έως 15 και στην Κρή­τη από 5 έως 17 βαθ­μούς Κελσίου.

Οι άνε­μοι στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέ­ουν από νοτιο­δυ­τι­κές διευ­θύν­σεις 3 έως 5 Μποφόρ.

Στην Αττι­κή ανα­μέ­νο­νται πρό­σκαι­ρες, τοπι­κές νεφώ­σεις. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν αρχι­κά από δυτι­κές διευ­θύν­σεις 2 έως 4 Μπο­φόρ και από το από­γευ­μα από νοτιο­δυ­τι­κές έως 3 Μπο­φόρ. Η ορα­τό­τη­τα έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του εικο­σι­τε­τρα­ώ­ρου θα είναι τοπι­κά περιο­ρι­σμέ­νη. Η θερ­μο­κρα­σία στο κέντρο των Αθη­νών θα κυμαν­θεί από 6 έως 14 βαθ­μούς Κελσίου.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ανα­μέ­νο­νται αραιές νεφώ­σεις που θα εναλ­λάσ­σο­νται με δια­στή­μα­τα ηλιο­φά­νειας. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από μετα­βαλ­λό­με­νες διευ­θύν­σεις έως 2 Μπο­φόρ. Η ορα­τό­τη­τα έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του εικο­σι­τε­τρα­ώ­ρου θα είναι τοπι­κά περιο­ρι­σμέ­νη. Η θερ­μο­κρα­σία στο κέντρο της πόλης θα κυμαν­θεί από 2 έως 10 βαθ­μούς Κελσίου.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο