Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καλό ταξίδι Ευανθία Αγγουράκη

Εφυ­γε από τη ζωή η Ευαν­θία Αγγου­ρά­κη, αγω­νί­στρια της Εθνι­κής Αντί­στα­σης, μαχή­τρια του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας και συντά­κτρια του Ριζο­σπά­στη. Ολη ζωή και δρά­ση της Ευαν­θί­ας είναι δεμέ­νη με το Κόμ­μα, με συνέ­πεια, ευθύ­νη, κομ­μα­τι­κό­τη­τα και ήθος πρό­σφε­ρε από κάθε χρέ­ω­ση που ανέ­λα­βε.  Αξέ­χα­στη στους συντρό­φους που δού­λε­ψε μαζί τους.

Καλό ταξί­δι Ευανθία…
Το μόνο σίγου­ρο είναι ότι δε θα σε ξεχά­σου­με. Οικο­γέ­νειά της το Κόμ­μα. Παι­διά της όλοι μας, και όχι μόνο ο Μπά­μπης και η Σμαράγδα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανακοίνωση για το θάνατο της συντρόφισσας Ευανθίας Αγγουράκη

Η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του ΚΚΕ απο­χαι­ρε­τά με θλί­ψη τη συντρό­φισ­σα Ευαν­θία Αγγου­ρά­κη, που έφυ­γε σε ηλι­κία 95 χρο­νών τη Δευ­τέ­ρα 17 Ιούλη.

Η Ευαν­θία Αγγου­ρά­κη γεν­νή­θη­κε το 1922 στη Ζαγο­ρά Πηλί­ου. Εντά­χθη­κε στην Εθνι­κή Αντί­στα­ση το 1942, όταν η οικο­γέ­νειά της έκρυ­ψε έναν ανθυ­πο­λο­χα­γό στο πατρι­κό της σπί­τι, με σκο­πό να τον περά­σει στις γραμ­μές του ΕΛΑΣ.

Το καλο­καί­ρι του 1943 συμ­με­τέ­χει ενερ­γά σε δια­δη­λώ­σεις, σε δια­κί­νη­ση κου­πο­νιών της Εθνι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης και εντύ­πων. Στο σπί­τι της γίνο­νται οι συνε­δριά­σεις της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Αλλη­λεγ­γύ­ης Βόλου.

Το Σεπτέμ­βρη του 1943 προ­δό­θη­κε η δρά­ση της και φεύ­γει για την ελεύ­θε­ρη περιο­χή του Πηλί­ου, όπου έμει­νε μέχρι το Δεκέμ­βρη. Ως τον Οκτώ­βρη του 1944 είναι υπεύ­θυ­νη του Λαϊ­κού Ιατρεί­ου της Ζαγο­ράς. Στο Βόλο μένει μέχρι τη Συν­θή­κη της Βάρ­κι­ζας. Εκεί­νη την περί­ο­δο γίνε­ται μέλος του Κόμματος.

Από το 1947 μέχρι το 1949 βρέ­θη­κε σε κομ­μα­τι­κή απο­στο­λή εκτός Ελλά­δας. Ξανα­μπή­κε στην Ελλά­δα και εντά­χθη­κε στον ΔΣΕ. Μετά την υπο­χώ­ρη­ση εγκα­τα­στά­θη­κε στη Ρου­μα­νία, όπου δού­λε­ψε στο μηχα­νι­σμό του Κόμ­μα­τος. Το 1950 παντρεύ­τη­κε το μέλος της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ Γιώρ­γο Αγγου­ρά­κη (Ψηλο­ρεί­τη), με τον οποίo απέ­κτη­σε δύο παι­διά τον Μπά­μπη και την Σμα­ρά­γδα. Για μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα δού­λε­ψε στους ραδιο­φω­νι­κούς σταθ­μούς του Κόμ­μα­τος («Ελεύ­θε­ρη Ελλά­δα» και «Φωνή της Αλή­θειας»), τόσο κατά τη διάρ­κεια του αγώ­να του ΔΣΕ, όσο και αργό­τε­ρα στην πολι­τι­κή προσφυγιά.

Έμει­νε στην πολι­τι­κή προ­σφυ­γιά μέχρι το 1975. Από το 1978 μέχρι το 2012 δού­λε­ψε στον «Ριζο­σπά­στη».

Η όλη ζωή και δρά­ση της συντρό­φισ­σας Ευαν­θί­ας είναι δεμέ­νη με το Κόμ­μα, με συνέ­πεια, ευθύ­νη, κομ­μα­τι­κό­τη­τα και ήθος πρό­σφε­ρε από κάθε χρέ­ω­ση που ανέλαβε.

Η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του ΚΚΕ εκφρά­ζει τα θερ­μά της συλ­λυ­πη­τή­ρια στους οικεί­ους της.

Η κηδεία της συντρό­φισ­σας Ευαν­θί­ας θα γίνει την Πέμ­πτη 20 Ιού­λη στο Νεκρο­τα­φείο Ζωγρά­φου και θα είναι πολιτική.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο