Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καλό ταξίδι, σύντροφε…

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Θλί­ψη, παγω­μά­ρα και ένα κενό στο στο­μά­χι. Μια δυσά­ρε­στη μεί­ξη συναι­σθη­μά­των που είναι αδύ­να­το να εκφρα­στεί με λόγια επι­κρά­τη­σε στο άκου­σμα της είδη­σης του θανά­του του Θόδω­ρου Ιγνα­τιά­δη, του συντρό­φου Θόδω­ρου, που «έφυ­γε» πρό­ω­ρα από τη ζωή σε ηλι­κία μόλις 57 ετών.

Από τους πρώ­τους ανθρώ­πους που γνώ­ρι­σα μπαί­νο­ντας στο κίνη­μα, ο Θόδω­ρος ανή­κε σε εκεί­νη την κατη­γο­ρία των συντρό­φων που, από την πρώ­τη στιγ­μή, κατα­κτούν μια θέση στην καρ­διά σου.

Έξυ­πνος, εργα­τι­κός, φιλό­τι­μος, δια­βα­σμέ­νος, άνθρω­πος χαμη­λών τόνων μα ταυ­τό­χρο­να και μαχη­τι­κός όταν και όπου χρειά­ζο­νταν, ο Θ. Ιγνα­τιά­δης ήταν χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα «ήρε­μης δύνα­μης». Αν ήσουν σύντρο­φός και φίλος του δεν μπο­ρού­σες παρά να τον αγα­πάς. Αν ήσουν πολι­τι­κός του αντί­πα­λος δεν μπο­ρού­σες παρά να τον σέβεσαι.

Ατα­λά­ντευ­τος κομ­μου­νι­στής, πρω­το­πό­ρος αγω­νι­στής, αγα­πη­τός στο λαό της Θέρ­μης την οποία υπη­ρέ­τη­σε από την θέση του δημο­τι­κού συμ­βού­λου με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», ο Θόδω­ρος εκπρο­σώ­πη­σε μέσα από το προ­σω­πι­κό του παρά­δειγ­μα τις αξί­ες και τα ιδα­νι­κά του ΚΚΕ.

Σύντρο­φε Θόδω­ρε, το χαρα­κτη­ρι­στι­κό σου χαμό­γε­λο, η στε­ντό­ρεια φωνή σου στις δια­δη­λώ­σεις που έκα­νε τον τηλε­βόα να μοιά­ζει περιτ­τός, μα πάνω απ’ όλα το καθα­ρό σου βλέμ­μα στο οποίο αντι­κα­το­πτρί­ζο­νταν η αγνό­τη­τα ενός άξιου κομ­μου­νι­στή, ενός λαϊ­κού ανθρώ­που και αγω­νι­στή της ζωής, θα μας συντρο­φεύ­ει στους αγώ­νες του μέλλοντος.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο