Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Καμία ανοχή στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για νομιμοποίηση της κάνναβης»

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Καμία ανο­χή στην προ­σπά­θεια της Κυβέρ­νη­σης για νομι­μο­ποί­η­ση της κάνναβης»

Για πολ­λο­στή φορά ο ΣΥΡΙΖΑ από την ανά­λη­ψη των Κυβερ­νη­τι­κών καθη­κό­ντων ανοί­γει το ζήτη­μα της νομι­μο­ποί­η­σης των ναρ­κω­τι­κών. Πρώ­τα η νεο­λαία του ΣΥΡΙΖΑ πρω­τα­γω­νί­στη­σε για να στη­θεί ναρ­κο­φε­στι­βάλ στην πλα­τεία Συντάγ­μα­τος για τη νομι­μο­ποί­η­σης της κάν­να­βης. Τώρα 20 βου­λευ­τές του κατα­θέ­τουν ερώ­τη­μα προς την Κυβέρ­νη­ση για συζή­τη­ση στη Βου­λή για­τί καθυ­στε­ρεί με τη νομι­μο­ποί­η­ση της βιο­μη­χα­νι­κής (κλω­στι­κής), αλλά και της ινδι­κής κάν­να­βης για ιατρι­κούς σκοπούς.

Μόνο τυχαία δεν είναι η περί­ο­δος που επι­λέ­γει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοί­ξει ξανά το ζήτη­μα της νομι­μο­ποί­η­σης των ναρ­κω­τι­κών. Επι­λέ­γουν μια περί­ο­δο που η νέα γενιά βολο­δέρ­νει μετα­ξύ ανερ­γί­ας και ημια­πα­σχό­λη­σης με μισθό χαρ­τζι­λί­κι και στέλ­νε­ται στον καιά­δα κάθε δικαί­ω­μα της στην Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση με την πολι­τι­κή της Κυβέρ­νη­σης και της ΕΕ. Είναι η κατάλ­λη­λη περί­ο­δος για να απο­προ­σα­να­το­λι­στεί η νέα γενιά από τα πραγ­μα­τι­κά της προβλήματα.

Οι 20 βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ χρη­σι­μο­ποιούν επι­χει­ρή­μα­τα «καρ­μπόν» από τη φαρέ­τρα Ολλαν­δι­κών, Ισπα­νι­κών και Αμε­ρι­κά­νι­κων πολυ­ε­θνι­κών που μονο­πω­λούν σήμε­ρα την παρα­γω­γή και δια­νο­μή της ιατρι­κής κάν­να­βης και βλέ­πουν τα κέρ­δη τους να εκτι­νάσ­σο­νται, όντας κάποιες από αυτές και  χορη­γοί στο ναρ­κο­φε­στι­βάλ της νεο­λαί­ας ΣΥΡΙΖΑ. Ξανά τα «επι­χει­ρή­μα­τα» ότι η κάν­να­βη δεν είναι ναρ­κω­τι­κό αλλά φάρ­μα­κο προ­σπα­θώ­ντας να ιατρι­κο­ποι­η­θεί ένα κοι­νω­νι­κό φαι­νό­με­νο, ότι χάνει έσο­δα το Κρά­τος ανοί­γο­ντας έτσι το δρό­μο για την κερ­δο­φο­ρία πολυ­ε­θνι­κών που εμπο­ρεύ­ο­νται την «ιατρι­κή κάν­να­βη», ότι μπο­ρεί να ανα­πτυ­χθεί ο πρω­το­γε­νής τομέ­ας όταν η πολι­τι­κή της ΚΑΠ και της Κυβέρ­νη­σης είναι αυτή που ξεκλη­ρί­ζει τους αγρότες.

Οι βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ βρή­καν τη λύση: νέε στα προ­βλή­μα­τα σου μάθε να μην διεκ­δι­κείς αλλά απλά να ξεχνιέ­σαι με ένα «τσι­γα­ρι­λί­κι», αγρό­τη καλ­λιέρ­γη­σε χασίς για να σωθείς, Κυβέρ­νη­ση νομι­μο­ποί­η­σε τα ναρ­κω­τι­κά για να έχου­με έσο­δα για τους δανειστές.

Ξέχα­σαν όμως να δουν τα στοι­χεία από τις Εκθέ­σεις του ΕΚΤΕΠΝ που δεί­χνουν ότι το 25% όσων στη χώρα μας ζητούν θερα­πεία είναι για­τί είναι εξαρ­τη­μέ­νοι από κάν­να­βη, ότι έχει μειω­θεί κάτω από τα 14 έτη ο πει­ρα­μα­τι­σμός και η εμπλο­κή με τα ναρ­κω­τι­κά, ότι έχει τρι­πλα­σια­στεί στη χώρα μας η χρή­ση κάν­να­βης στους μαθη­τές, ότι το 90% της ινδι­κής κάν­να­βης που κατα­να­λώ­νε­ται στη χώρα μας είναι βιο­μη­χα­νι­κά κατα­σκευα­σμέ­νη με περιε­κτι­κό­τη­τα THC πολύ πάνω από τα συνη­θι­σμέ­να όρια επι­βα­ρύ­νο­ντας ιδιαί­τε­ρα τους νεα­ρούς χρήστες.

Το ΕΣΥΝ καλεί τη νεο­λαία, τους μαζι­κούς φορείς, τα Συν­δι­κά­τα, τα Όργα­να των Εκπαι­δευ­τι­κών και των Συλ­λό­γων Γονέ­ων, τις επι­στη­μο­νι­κές κοι­νό­τη­τες, τους επι­στή­μο­νες και τους φορείς της Πρό­λη­ψης και της Θερα­πεί­ας να απα­ντή­σουν παίρ­νο­ντας ξεκά­θα­ρη θέση και να συσπει­ρω­θούν με το αντι­ναρ­κω­τι­κό κίνη­μα με κεντρι­κά αιτήματα:

  • όχι στη νομι­μο­ποί­η­ση των ναρκωτικών
  • όχι στον αντιε­πι­στη­μο­νι­κό δια­χω­ρι­σμό των ναρ­κω­τι­κών σε «σκλη­ρά» και «μαλα­κά»
  • ζωή ολό­κλη­ρη όχι με δόσεις
  • χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον Κρα­τι­κό Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για να στη­ρι­χτούν με μόνι­μο προ­σω­πι­κό και υλι­κο­τε­χνι­κή υπο­δο­μή τα Κέντρα Πρό­λη­ψης, το ΚΕΘΕΑ και το 18 ΑΝΩ

Αθή­να, Φεβρουά­ριος 2016

Η Γραμ­μα­τεία του ΕΣΥ

* * *

Για την ιστο­ρία να υπεν­θυ­μί­σου­με ότι στις 23 Φλε­βά­ρη ο ευρω­βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέ­λιος Κού­λο­γλου διορ­γά­νω­σε ημε­ρί­δα  για την θερα­πευ­τι­κή αξία της κάν­να­βης και τις πολ­λα­πλές χρή­σεις που προ­κύ­πτουν από την καλ­λιέρ­γεια του φυτού δίνο­ντας ώθη­ση στην απα­σχό­λη­ση και την οικο­νο­μία. Είχε προη­γη­θεί στις  8 Φλε­βά­ρη, Ερώ­τη­ση στη Βου­λή 20 βου­λευ­τών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία τάσ­σο­νταν  υπέρ της πλή­ρους νομι­μο­ποί­η­σης της βιο­μη­χα­νι­κής και ινδι­κής κάν­να­βης για ιατρι­κούς και φαρ­μα­κευ­τι­κούς λόγους. Τέλος, πέρ­σι,  9 Μάη, η Νεο­λαία και ο Τομέ­ας Δικαιω­μά­των του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μετα­ξύ των 15 φορέ­ων που στή­ρι­ξαν την 1η Γιορ­τή της κάν­να­βης στο Σύνταγ­μα. Αυτά ως κυβέρ­νη­ση.  Αντί­στοι­χες πρω­το­βου­λί­ες είχε και πριν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο