Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Η αντι­πα­ρά­θε­ση των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσί­ας είναι σε εξέ­λι­ξη. Την Παρα­σκευή 11 Φεβρουα­ρί­ου οι ΗΠΑ ανα­κοί­νω­σαν επι­σή­μως ότι σε 5 μέρες στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις της Ρωσί­ας θα εισέ­βα­λαν στην Ουκρα­νία. Επι­κε­φα­λής βασι­κών κρα­τών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ‑που έχει ανα­πτύ­ξει χιλιά­δες στρα­τιώ­τες στα σύνο­ρα με τη Ρωσία- είχαν αλλε­πάλ­λη­λες συνο­μι­λί­ες με την ουκρα­νι­κή και τη ρωσι­κή κυβέρνηση.

Η μεν ευρω­α­τλα­ντι­κή πλευ­ρά παρου­σί­α­σε το ζήτη­μα ως μάχη «της δημο­κρα­τί­ας, των ευρω­παϊ­κών αξιών, του κρά­τους δικαί­ου» απέ­να­ντι σε ένα «αυταρ­χι­κό αντι­δη­μο­κρα­τι­κό καθε­στώς». Βεβαί­ως, η έξαρ­ση του αντι­κομ­μου­νι­σμού, η απα­γό­ρευ­ση του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος και της δρά­σης των Κομ­μου­νι­στών, η ενί­σχυ­ση φασι­στι­κών δυνά­με­ων, υπο­στη­ρι­κτών των ναζί και των SS στην Ουκρα­νία, ται­ριά­ζουν γάντι στο «κρά­τος δικαί­ου» της ΕΕ για την οποία ο αντι­κομ­μου­νι­σμός είναι επί­ση­μη πολι­τι­κή. Η ρωσι­κή πλευ­ρά έρι­ξε το φταί­ξι­μο στην ανα­τρο­πή της «ισορ­ρο­πί­ας των δυνά­με­ων», την ανά­πτυ­ξη του ΝΑΤΟ στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, που απει­λεί την «ασφά­λειά της».

Ρωσι­κή εισβο­λή δεν συνέ­βη. Όμως, συνε­χί­ζε­ται η συγκέ­ντρω­ση ΝΑΤΟι­κών δυνά­με­ων, η στρα­τιω­τι­κή προ­ε­τοι­μα­σία και από τις δύο πλευ­ρές και δια­μορ­φώ­νε­ται σκη­νι­κό έντα­σης στις περιο­χές του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ. Τα σύν­νε­φα του πολέ­μου πυκνώνουν.

Η αιτία που μπο­ρεί να οδη­γή­σει ανά πάσα στιγ­μή σε ανά­φλε­ξη παρα­μέ­νει: Η σύγκρου­ση των συμ­φε­ρό­ντων των μονο­πω­λί­ων των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσί­ας, η όξυν­ση των αντα­γω­νι­σμών για τον έλεγ­χο των αγο­ρών και των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών στην περιο­χή της πρώ­ην Σοβιε­τι­κής Ένω­σης, με επί­κε­ντρο την Ουκρα­νία η οποία δια­θέ­τει πλού­σιες πρώ­τες ύλες, ανε­πτυγ­μέ­νες παρα­γω­γι­κές βιο­μη­χα­νι­κές δυνα­τό­τη­τες, σημα­ντι­κές καλ­λιερ­γή­σι­μες αγρο­τι­κές εκτά­σεις και χιλιά­δες χιλιό­με­τρα αγω­γών μετα­φο­ράς φυσι­κού αερί­ου. Για τους λόγους αυτούς η χώρα αυτή έχει μετα­τρα­πεί σε «μήλον της Έρι­δος» εδώ και χρό­νια. Η ανα­μέ­τρη­ση αυτή λαμ­βά­νει χώρα μέσα στο γενι­κό­τε­ρο πλαί­σιο του αντα­γω­νι­σμού ΗΠΑ — Κίνας για την πρω­το­κα­θε­δρία στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστημα.

Όσο συνε­χί­ζουν να υπάρ­χουν οι αιτί­ες, τόσο θα παρα­μέ­νει ο κίν­δυ­νος της πολε­μι­κής σύγκρου­σης, ενώ και η ίδια η ιμπε­ρια­λι­στι­κή ειρή­νη θα είναι «με το πιστό­λι στον κρό­τα­φο» των λαών.

Ο ελλη­νι­κός λαός πρέ­πει να προ­βλη­μα­τι­στεί από αυτές τις επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις. Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, με την αγα­στή συνερ­γα­σία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, των υπό­λοι­πων αστι­κών κομ­μά­των έχει μετα­τρέ­ψει τη χώρα σε σημαιο­φό­ρο του ΝΑΤΟ, σε ορμη­τή­ριο πολέ­μου και «κόμ­βο» μετα­φο­ράς αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών δυνά­με­ων στη γραμ­μή του μετώ­που της Ουκρα­νί­ας. Όσο βαθύ­τε­ρα εμπλέ­κε­ται η Ελλά­δα στις αντι­πα­ρα­θέ­σεις για τα συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης, τόσο περισ­σό­τε­ρο μετα­τρέ­πε­ται σε «θύτη», αλλά και ο λαός μας σε πιθα­νό «θύμα», αφού μπαί­νει στο στό­χα­στρο αντιποίνων.

Μονα­δι­κός δρό­μος για τον ελλη­νι­κό λαό είναι το δυνά­μω­μα της πάλης για τον απε­γκλω­βι­σμό της χώρας από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς. Καμιά συμ­με­το­χή ελλη­νι­κών στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων στο «ουκρα­νι­κό μέτω­πο» και σε άλλες ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές στο εξω­τε­ρι­κό, να κλεί­σουν αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές βάσεις, να απο­δε­σμευ­τεί η Ελλά­δα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Είναι ο δρό­μος της ρήξης με το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα, που θέτει διαρ­κώς στο στό­χα­στρο τη ζωή και τα δικαιώ­μα­τα των λαών, προς όφε­λος της καπι­τα­λι­στι­κής κερδοφορίας.

Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου — Αλα­βά­νος, ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ
(ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από το «Παρόν της Κυριακής»)

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο