Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καμιά αναμονή! Αγώνας τώρα για την προστασία του λαού!

ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ — ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ — ΣΧΟΛΕΙΑ
Εκεί που δια­σπεί­ρε­ται ο ιός αλλά δεν “χωρά­νε” μέτρα προστασίας
“Περί­πα­το” έχουν πάει τα μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους δουλειάς

Από­κρυ­ψη κρου­σμά­των, άρνη­ση για άδειες ειδι­κού σκο­πού, ανύ­παρ­κτη ιχνη­λά­τη­ση σε περί­πτω­ση κρού­σμα­τος, καρα­ντί­να — άγνω­στη λέξη σε πολ­λές περι­πτώ­σεις, ακό­μα και για όσους νοσούν: Τα παρα­πά­νω είναι μερι­κά από όσα συν­θέ­τουν την «ατο­μι­κή ευθύ­νη» κυβέρ­νη­σης και εργο­δο­σί­ας για την κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στους μεγά­λους χώρους δου­λειάς, όπου εδώ και μήνες έχουν πάψει ακό­μα και τα στοι­χειώ­δη μέτρα προ­στα­σί­ας από την πανδημία.

Οπως καταγ­γέλ­λουν εργα­ζό­με­νοι και σωμα­τεία, οι χώροι δου­λειάς βρά­ζουν από κρού­σμα­τα, απο­τέ­λε­σμα των πρω­το­κόλ­λων — «λάστι­χο», που κόβο­νται και ράβο­νται στα μέτρα των επι­χει­ρή­σε­ων, στο όνο­μα του περιο­ρι­σμού του «κόστους λει­τουρ­γί­ας». Βιο­μη­χα­νί­ες, Εμπό­ριο, Επι­σι­τι­σμός — Του­ρι­σμός, μετα­φο­ρές, logistics, μεγά­λα γρα­φεία απο­τε­λούν εστί­ες υπερ­με­τά­δο­σης, με χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους να είναι καθη­με­ρι­νά αντι­μέ­τω­ποι με την εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας. Οι μόνοι έλεγ­χοι που διε­νερ­γού­νται είναι αυτοί για τους οποί­ους οι εργα­ζό­με­νοι πλη­ρώ­νουν από την τσέ­πη τους.

Σε μια σει­ρά επι­χει­ρή­σεις έχουν εγκα­τα­λει­φθεί ακό­μα και τα στοι­χειώ­δη μέτρα που είχαν επι­βά­λει οι εργα­ζό­με­νοι, όπως η τήρη­ση των απο­στά­σε­ων, η χορή­γη­ση μασκών και αντι­ση­πτι­κών, οι απο­λυ­μάν­σεις στους χώρους της δου­λειάς. Εκτός από την προ­λη­πτι­κή καρα­ντί­να των στε­νών επα­φών κρου­σμά­των, έχει καταρ­γη­θεί και η άδεια ειδι­κού σκο­πού, φέρ­νο­ντας σε αδιέ­ξο­δο τους εργα­ζό­με­νους γονείς όταν τα παι­διά τους βρί­σκο­νται θετι­κά στον ιό.

Παραβιάζονται ακόμα και τα πρωτόκολλα — «λάστιχο»

Ενδει­κτι­κά είναι όσα καταγ­γέλ­λει με πρό­σφα­τη ανα­κοί­νω­σή του το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στην επι­χεί­ρη­ση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» νομού Αττι­κής, που δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στο Αερο­δρό­μιο «Ελ. Βενι­ζέ­λος», έναν από τους μεγα­λύ­τε­ρους χώρους δου­λειάς στην Ελλά­δα, όπου συγκε­ντρώ­νο­νται χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι. Συγκε­κρι­μέ­να, μετά την εμφά­νι­ση κρού­σμα­τος στο προ­σω­πι­κό η εται­ρεία «έχει βγά­λει σε προ­λη­πτι­κή καρα­ντί­να μόνο κάποιους συνα­δέλ­φους που ήρθαν σε επα­φή με τον συνά­δελ­φο που νοσεί από το ένα πόστο, ενώ δεν έχουν γίνει δωρε­άν τεστ στο σύνο­λο των εργα­ζο­μέ­νων», ανα­φέ­ρει το Σωμα­τείο. «Το κρι­τή­ριο της Διοί­κη­σης είναι να μη θιχτούν τα κέρ­δη της επι­χεί­ρη­σης και όχι η προ­στα­σία όλων των εργα­ζο­μέ­νων», σχο­λιά­ζει το Σωμα­τείο, απαι­τώ­ντας να γίνο­νται δωρε­άν και επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ σε όλους τους εργα­ζό­με­νους, ανε­ξάρ­τη­τα από το αν έχουν εμβο­λια­στεί ή όχι, αλλά και να βγουν σε προ­λη­πτι­κή καρα­ντί­να όσοι έρχο­νται σε άμε­ση επα­φή με κρού­σμα, χωρίς να χάνο­νται μερο­κά­μα­τα. Επί­σης, να γίνο­νται μορια­κά τεστ με ευθύ­νη της εργο­δο­σί­ας και να επι­στρα­φούν χρή­μα­τα που πλή­ρω­σαν εργα­ζό­με­νοι από την τσέ­πη τους, να γίνο­νται απο­λυ­μάν­σεις και να χορη­γού­νται τα κατάλ­λη­λα μέσα προστασίας.

Η εργο­δο­σία βέβαια φτά­νει να …παρα­βιά­ζει ακό­μα και τα πρω­τό­κολ­λα — «λάστι­χο», με χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα τα όσα έζη­σαν εργα­ζό­με­νοι σε κατά­στη­μα γνω­στής αλυ­σί­δας επι­σι­τι­σμού στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, όπου η διεύ­θυν­ση απέ­κρυ­ψε κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού που παρου­σιά­στη­καν στο προ­σω­πι­κό. Ετσι, επέ­βα­λε τη συνέ­χι­ση της λει­τουρ­γί­ας της επι­χεί­ρη­σης χωρίς να τηρη­θούν ακό­μα και οι στοι­χειώ­δεις όροι προ­στα­σί­ας, χωρίς καρα­ντί­να έστω για τις στε­νές επα­φές, χωρίς απο­λύ­μαν­ση και προ­φα­νώς χωρίς τεστ για όλους. Το γεγο­νός είχε καταγ­γεί­λει το Συν­δι­κά­το Του­ρι­σμού — Επι­σι­τι­σμού Θεσ­σα­λο­νί­κης — Πιε­ρί­ας — Χαλ­κι­δι­κής, σημειώ­νο­ντας τις πιέ­σεις που είχαν ασκη­θεί «προς εργα­ζό­με­νους να δηλώ­σουν πως έλει­παν σε άδεια το διά­στη­μα που κόλ­λη­σαν, για να λει­τουρ­γή­σει χωρίς καμία αλλα­γή το κατά­στη­μα». Μάλι­στα, ο ένας από τους δύο εργα­ζό­με­νους μετά από μέρες νοση­λεί­ας δια­σω­λη­νω­μέ­νος στην εντα­τι­κή δεν τα κατά­φε­ρε και έφυ­γε από τη ζωή.

Οπως σημειώ­νε­ται από το Συν­δι­κά­το, οι εργα­ζό­με­νοι «όλο αυτό το διά­στη­μα είχαν παντε­λή άγνοια, καθώς η ενη­μέ­ρω­ση της εργο­δο­σί­ας ήταν πως οι δύο εργα­ζό­με­νοι λεί­πουν σε άδεια. Μάλι­στα, όπως ήταν ανα­με­νό­με­νο, μετά τις αυθαι­ρε­σί­ες της διεύ­θυν­σης εμφα­νί­στη­κε και τρί­το κρού­σμα στο κατά­στη­μα, για το οποίο και πάλι σφυ­ρί­ζουν αδιά­φο­ρα ακό­μα και μετά από την τρα­γι­κή κατά­λη­ξη που υπήρ­ξε», ανα­φέ­ρει το ΣΕΤΕΠΕ.

Παρό­μοια είναι η κατά­στα­ση και στα μεγά­λα εργο­στά­σια, όπου οι «ανά­γκες της παρα­γω­γής» και οι στό­χοι της εργο­δο­σί­ας ανα­γκά­ζουν τους εργα­ζό­με­νους να δου­λεύ­ουν σε συν­θή­κες έντο­νου συγ­χρω­τι­σμού και εντα­τι­κο­ποί­η­σης. Πρό­σφα­τη είναι η καταγ­γε­λία του Συν­δι­κά­του Γάλα­κτος — Τρο­φί­μων — Ποτών Αττι­κής, για εργο­στά­σιο στην Αθή­να όπου τα «πρω­τό­κολ­λα» της εργο­δο­σί­ας έφερ­ναν το ένα κρού­σμα μετά το άλλο. Το Σωμα­τείο θύμι­ζε τότε ότι γραμ­μές παρα­γω­γής έκλει­ναν ακό­μα και πριν τις νέες μεταλ­λά­ξεις, αφού εργά­τες έβγαι­ναν μαζι­κά θετι­κοί στον κορο­νο­ϊό, ενώ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη υπήρ­χε και νεκρή εργα­ζό­με­νη της επι­χεί­ρη­σης. «Δεν φτά­νουν μόνο οι μάσκες, τα αντι­ση­πτι­κά και το Plexiglass. Είναι πρό­βλη­μα όταν δου­λεύ­ου­με στην παρα­γω­γή ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς εξα­ε­ρι­σμό, σε χώρους χωρίς παρά­θυ­ρα για 10 ώρες συνε­χό­με­να. Είναι στα όρια του γελοί­ου, την ίδια στιγ­μή να μας κάνουν παρα­τη­ρή­σεις (και μάλι­στα με ειρω­νεία τις περισ­σό­τε­ρες φορές) στο δεκα­πε­ντά­λε­πτο διά­λειμ­μα για­τί δεν κρα­τά­με τις απο­στά­σεις μετα­ξύ μας», σημεί­ω­νε χαρα­κτη­ρι­στι­κά το Συνδικάτο.

Δραματική η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Κι ενώ οι εργα­ζό­με­νοι παλεύ­ουν όπως — όπως να προ­στα­τευ­τούν στους χώρους δου­λειάς, εξί­σου δύσκο­λη είναι η ανα­μέ­τρη­ση με τον ιό στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, που με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης η κατά­στα­ση είναι τρα­γι­κή. Η απο­ψί­λω­ση από προ­σω­πι­κό, βαγό­νια και λεω­φο­ρεία, οι διαρ­κείς βλά­βες και οι ελλεί­ψεις σε ανταλ­λα­κτι­κά συντη­ρούν τις απα­ρά­δε­κτες εικό­νες σαρ­δε­λο­ποί­η­σης καθη­με­ρι­νά στα δρο­μο­λό­για, ειδι­κά τις ώρες που ο εργα­τό­κο­σμος πηγαι­νο­έρ­χε­ται από τη δου­λειά του.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι για την Αττι­κή, συνο­λι­κά την περί­ο­δο 2009 — 2020 το προ­σω­πι­κό στην ΟΣΥ μειώ­θη­κε κατά 42,4% και στη ΣΤΑΣΥ κατά 34,31%. Σε ό,τι αφο­ρά τα οχή­μα­τα, στην ΟΣΥ τα τελευ­ταία λεω­φο­ρεία αγο­ρά­στη­καν πριν από 12 χρό­νια, ενώ ο στό­λος των λεω­φο­ρεί­ων και των τρό­λεϊ μειώ­θη­κε πάνω από 27% μέσα σε 9 χρό­νια. Στη δε ΣΤΑΣΥ το 2020 η ονο­μα­στι­κή δύνα­μη του στό­λου ήταν 396 βαγό­νια στις γραμ­μές 2 και 3 του μετρό, 244 βαγό­νια στη γραμ­μή του Ηλε­κτρι­κού και 35 βαγό­νια στο τραμ. Από αυτά δια­θέ­σι­μα ήταν το 52% στις γραμ­μές 2 και 3, το 42% στη γραμ­μή 1 και το 54% στο τραμ!

Τα παρα­πά­νω στοι­χεία — και όχι μόνο — δια­ψεύ­δουν τους ισχυ­ρι­σμούς της κυβέρ­νη­σης ότι ενι­σχύ­ει τις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες. Ακό­μα και το 2020, που υπο­τί­θε­ται ότι λόγω παν­δη­μί­ας έχει πάρει κάποια μέτρα ενί­σχυ­σης, η πορεία μεί­ω­σης συνε­χί­ζε­ται. Σε σχέ­ση με το 2019, το προ­σω­πι­κό μειώ­θη­κε κατά 138 άτο­μα στην ΟΣΥ και κατά 80 άτο­μα στη ΣΤΑΣΥ. Τα δια­θέ­σι­μα βαγό­νια στη ΣΤΑΣΥ μειώ­θη­καν κατά 13, ενώ οι περί­που 650 προ­σλή­ψεις που ανα­κοί­νω­σε ότι έκα­νε είναι ελά­χι­στες μπρο­στά στις ανάγκες.

«Αλχημείες» από το υπουργείο Παιδείας αντί για μέτρα στα σχολεία

Και η «πολιορ­κία» των εργα­ζο­μέ­νων από τον κορο­νο­ϊό με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης συμπλη­ρώ­νε­ται από την κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στα σχο­λεία. Μάλι­στα, με προ­κλη­τι­κό τρό­πο χτες το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας βγή­κε να υπο­στη­ρί­ξει ότι δήθεν δεν υπάρ­χει μετά­δο­ση του ιού στα σχο­λεία, για να δικαιο­λο­γή­σει για άλλη μια φορά ότι οι μαθη­τές θα επα­νέλ­θουν σε αυτά μετά τις δια­κο­πές των γιορ­τών, χωρίς η κυβέρ­νη­ση να πάρει κανέ­να μέτρο για την ασφά­λειά τους. Οπως δεν πήρε μέχρι τώρα για­τί τα θεω­ρεί κόστος.

Σε σχε­τι­κό ενη­με­ρω­τι­κό του σημεί­ω­μα το υπουρ­γείο ισχυ­ρί­ζε­ται ότι «από τον Σεπτέμ­βριο μέχρι τον Δεκέμ­βριο του 2021, έκλει­σαν 200 τμή­μα­τα στα περί­που 81.000» και ότι «ο υψη­λό­τε­ρος ημε­ρή­σιος μέσος όρος κρου­σμά­των ανά τμή­μα με θετι­κά κρού­σμα­τα ήταν 1,5». Η αλχη­μεία με τα τμή­μα­τα που δεν κλεί­νουν βέβαια έχει γίνει «καρα­μέ­λα» του υπουρ­γεί­ου από την αρχή της χρο­νιάς, όταν με τα δικά του πρω­τό­κολ­λα απαι­τεί να νοσούν πάνω από τους μισούς μαθη­τές του τμή­μα­τος ταυ­τό­χρο­να για να το κλεί­σει. Τώρα προ­στέ­θη­κε κι άλλη μια αλχη­μεία, αυτή του «ημε­ρή­σιου μέσου όρου» κρου­σμά­των στα τμή­μα­τα που εντο­πί­στη­καν κρού­σμα­τα! Τι υπο­στη­ρί­ζει δηλα­δή; Οτι στα τμή­μα­τα που εντο­πί­στη­καν κρού­σμα­τα, εντο­πί­ζο­νταν κατά μέσο όρο ένα, το πολύ δυο κρού­σμα­τα σε μια μέρα. Αν δηλα­δή σε καθη­με­ρι­νή βάση (ή και σε δυο μέρες) έχου­με κι από έναν μαθη­τή του τμή­μα­τος που βγαί­νει θετι­κός, αυτό για το υπουρ­γείο δεν συνι­στά μετά­δο­ση του ιού μέσα στο σχο­λείο, αλλά… ασφά­λεια και τήρη­ση των μέτρων (!) επει­δή δεν εντο­πί­ζο­νται την ίδια μέρα τρεις και τέσ­σε­ρις μαθη­τές θετικοί.

Ωστό­σο, αν παρα­κο­λου­θή­σει κανείς την καθη­με­ρι­νή εξά­πλω­ση των κρου­σμά­των στον πλη­θυ­σμό, θα εντο­πί­σει το εξής: Μέχρι και την τελευ­ταία βδο­μά­δα πριν κλεί­σουν τα σχο­λεία, σε καθη­με­ρι­νή βάση το ποσο­στό των παι­διών που εντο­πί­ζο­νταν θετι­κά είχε σκαρ­φα­λώ­σει κοντά στο 30% των συνο­λι­κών ημε­ρή­σιων κρου­σμά­των, ενώ με το που έκλει­σαν τα σχο­λεία, το ημε­ρή­σιο αυτό ποσο­στό έπε­σε κάτω από 20%.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΟΔΥ
Στά­ση εργα­σί­ας ενά­ντια στον νέο αφο­πλι­σμό Νοσο­κο­μεί­ων, Κέντρων Υγεί­ας και δομών
Απαί­τη­σαν την ανα­νέ­ω­ση και μονι­μο­ποί­η­ση 670 εργα­ζο­μέ­νων που λήγει η σύμ­βα­σή τους. Νέα κινη­το­ποί­η­ση αύριο Πέμ­πτη στο υπουρ­γείο Υγείας

Ατε­λεί­ω­τες ουρές για rapid test στα λιγο­στά σημεία ελέγχου

Ατε­λεί­ω­τη υπο­μο­νή καλού­νται να έχουν όσοι προ­σέρ­χο­νται στα σημεία διε­νέρ­γειας rapid test από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε διά­φο­ρες περιο­χές της χώρας.

Τη στιγ­μή που οι προ­βλέ­ψεις των ειδι­κών ανα­φέ­ρουν πως οι αυξή­σεις στα κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού ανα­μέ­νε­ται να σπά­νε καθη­με­ρι­νά το ένα «μαύ­ρο» ρεκόρ μετά το άλλο και ενώ η κυβέρ­νη­ση καλεί σε συνε­χή τεστ, οι ουρές για έλεγ­χο με rapid test ολο­έ­να και μεγα­λώ­νουν στα λιγο­στά σημεία ελέγ­χου. Οι εικό­νες εκα­το­ντά­δων να ανα­μέ­νουν για ώρες ώστε να κάνουν τεστ επι­βε­βαιώ­νουν την ανά­γκη για ενί­σχυ­ση του ΕΟΔΥ με προ­σω­πι­κό, ώστε να πολ­λα­πλα­σια­στούν οι δυνα­τό­τη­τες ελέγ­χων, αλλά και για να γίνο­νται έλεγ­χοι σε μεγά­λους χώρους δουλειάς.

ΠΑΜΕ: Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης αφήνει το λαό απροστάτευτο στην πανδημία

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο