Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καμπανάκι κινδύνου — σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία της Αττικής

  • Μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές για Covid-19

  • Όχι άλλη εγκληματική καθυστέρηση!

  • Τώρα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Τις τερά­στιες ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης που αφή­νει αθω­ρά­κι­στο το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, όπως και την ανά­γκη να παρ­θούν εδώ και τώρα μέτρα ουσια­στι­κής ενί­σχυ­σής του, καθώς και επί­τα­ξης του ιδιω­τι­κού τομέα, ανα­δει­κνύ­ει με δρα­μα­τι­κό τρό­πο η ορια­κή κατά­στα­ση που έχει ήδη δια­μορ­φω­θεί στα νοσο­κο­μεία της Αττι­κής, με το τρί­το κύμα της παν­δη­μί­ας να βρί­σκε­ται προ των πυλών.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, την περα­σμέ­νη Κυρια­κή γέμι­σαν όλες οι απλές κλί­νες Covid και στα τρία νοσο­κο­μεία της Αττι­κής που εφη­μέ­ρευαν («Σωτη­ρία», «Νίκαια», «ΕΛΠΙΣ»).
Στο «Σωτη­ρία», μόνο το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο έγι­ναν 78 εισα­γω­γές και είναι κατει­λημ­μέ­νες οι 280 από τις 320 απλές κλί­νες Covid. Χτες έγι­ναν 10 δια­κο­μι­δές στο νοσο­κο­μείο και στα μισά της εφη­με­ρί­ας ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι είναι αδύ­να­το να κάνει άλλες εισαγωγές.
Αλλά και σε νοσο­κο­μεία που δεν εφη­μέ­ρευαν, όπως στον «Ευαγ­γε­λι­σμό», υγειο­νο­μι­κοί επι­ση­μαί­νουν ότι «την προη­γού­με­νη βδο­μά­δα ο μέσος όρος των νοση­λευο­μέ­νων σε απλές κλί­νες ήταν 70 άτο­μα θετι­κοί και ύπο­πτοι, χθες οι θετι­κοί ήταν 89 και 6 τα ύποπτα».
Στο Νοσο­κο­μείο «Γεν­νη­μα­τάς» αντί­στοι­χα, σημειώ­νουν ότι «πριν 10 μέρες γίνο­νταν 4 — 5 εισα­γω­γές την ημέ­ρα για covid, ενώ τα τελευ­ταία 24ωρα δεν υπάρ­χει ούτε ένα κρε­βά­τι άδειο. Η ίδια κατά­στα­ση επι­κρα­τεί και στη ΜΕΘ covid του νοσο­κο­μεί­ου όπου δεν υπάρ­χει ούτε ένα από τα 11 κρε­βά­τια διαθέσιμο».

Καμπανάκι κινδύνου από τους υγειονομικούς

«Η κατά­στα­ση στα νοσο­κο­μεία της Αθή­νας γίνε­ται εκρη­κτι­κή, καθώς έχουν τρι­πλα­σια­στεί οι εισα­γω­γές για covid», επι­ση­μαί­νει χαρα­κτη­ρι­στι­κά μιλώ­ντας στον «Ριζο­σπά­στη» η Ελέ­νη Μπά­για, επι­με­λή­τρια Β’ στα ΤΕΠ και εργα­ζό­με­νη στο ΤΕΠ Covid 19 στο «Γεν­νη­μα­τάς».
Και προ­σθέ­τει: «Γνω­ρί­ζου­με ήδη ότι το 10% θα νοσή­σει βαριά και περί­που 5% θα χρεια­στούν δια­σω­λή­νω­ση, όμως ήδη έχου­με μεγά­λο πρό­βλη­μα με τις δια­θέ­σι­μες κενές κλί­νες covid, με απο­τέ­λε­σμα οι για­τροί των Επει­γό­ντων να δυσκο­λεύ­ο­νται να απο­φα­σί­σουν ποιον θα κρα­τή­σουν για νοση­λεία και ποιον θα διώ­ξουν με κίν­δυ­νο να επι­βα­ρυν­θεί η υγεία τους. Το προ­σω­πι­κό των νοσο­κο­μεί­ων παρα­μέ­νει εκτε­θει­μέ­νο, ενώ ούτε ο εμβο­λια­σμός τους προ­χώ­ρη­σε όσο έπρε­πε. Οι ασθε­νείς που προ­σέρ­χο­νται για εξέ­τα­ση καταγ­γέλ­λουν στους για­τρούς την έλλει­ψη μέτρων προ­στα­σί­ας σε χώρους εργα­σί­ας, όπου η κατά­στα­ση είναι ανεξέλεγκτη».
«Η επι­κοι­νω­νια­κή δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας δεν μπο­ρεί να κρύ­ψει το γεγο­νός ότι επαρ­κές και μόνι­μο προ­σω­πι­κό δεν υπάρ­χει», τονί­ζει η Ελ. Μπά­για. «Ο λαός πλη­ρώ­νει την άρνη­ση της κυβέρ­νη­σης να ενι­σχύ­σει το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας και την ανε­πάρ­κεια του σχε­δια­σμού για τον εμβολιασμό».

Έκρυθμη η κατάσταση και στην Αχαΐα

Από σήμε­ρα και «μέχρι νεω­τέ­ρας» ανα­στέλ­λουν τη λει­τουρ­γία τους τα τακτι­κά χει­ρουρ­γεία στο Νοσο­κο­μείο «Αγιος Ανδρέ­ας» στην Πάτρα, όπου στην εφη­με­ρία της Κυρια­κής βρέ­θη­καν θετι­κοί στον κορο­νο­ϊό πάνω από 20 εργα­ζό­με­νοι και ασθενείς.
Χτες, νέα κρού­σμα­τα επι­βε­βαιώ­θη­καν σε υγειο­νο­μι­κούς, ασθε­νείς και συνο­δούς σχε­δόν σε όλες τις κλι­νι­κές (καρ­διο­λο­γι­κό, χει­ρουρ­γεία), με απο­τέ­λε­σμα μέχρι στιγ­μής να έχει κλεί­σει η Παθο­λο­γι­κή κλι­νι­κή για απο­λύ­μαν­ση, το ίδιο και η Ορθο­πε­δι­κή, στα δε εξω­τε­ρι­κά ιατρεία να επι­κρα­τεί το αδιαχώρητο.

Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Ποιος έχει την ευθύ­νη; Η κατά­στα­ση είναι κρί­σι­μη, τα δύο νοσο­κο­μεία της Αχα­ΐ­ας έχουν μετα­τρα­πεί σε εστία δια­σπο­ράς με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης, που τα άφη­σε — όπως και όλα τα δημό­σια νοσο­κο­μεία — αθω­ρά­κι­στα, με 50% ακά­λυ­πτες οργα­νι­κές θέσεις, χωρίς μαζι­κές προ­σλή­ψεις, με για­τρούς και νοση­λευ­τές να πηγαι­νο­έρ­χο­νται από τα επεί­γο­ντα στο εμβο­λια­στι­κό κέντρο για να μισο­μπα­λώ­σουν τρύ­πες, χωρίς επαρ­κή μέσα υψη­λής προ­στα­σί­ας για όλο το προ­σω­πι­κό, χωρίς τακτι­κό και μαζι­κό μορια­κό έλεγχο

Covid Ημερήσια Θνησιμότητα 9 Feb 2021

~2.500 νέα κρούσματα και 75 θάνατοι στο τριήμερο

  • Το τρι­ή­με­ρο που πέρα­σε κατα­γρά­φη­καν συνο­λι­κά 75 θάνα­τοι και 2.484 νέα κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού, ενώ αυξά­νε­ται στα­θε­ρά ο αριθ­μός των δια­σω­λη­νω­μέ­νων, φτά­νο­ντας χτες στους 276.
  • Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των θανά­των ανέρ­χε­ται σε 5.997 και των κρου­σμά­των σε 164.575.
  • Χτες Δευ­τέ­ρα ανα­κοι­νώ­θη­καν 25 θάνα­τοι και 638 νέα κρού­σμα­τα, εκ των οποί­ων τα 321 κατα­γρά­φο­νται στην Αττι­κή, στη Θεσ­σα­λο­νί­κη 80, στην Εύβοια 46, στην Αχα­ΐα 39.
  • Την Κυρια­κή ανα­κοι­νώ­θη­καν ακό­μη 21 θάνα­τοι και 733 νέα κρού­σμα­τα, εκ των οποί­ων στην Αττι­κή εντο­πί­στη­καν 360, στη Θεσ­σα­λο­νί­κη 76 και στην Αχα­ΐα 71.
  • Το Σάβ­βα­το ανα­κοι­νώ­θη­καν 29 θάνα­τοι και 1.113 νέα κρού­σμα­τα, εκ των οποί­ων τα 565 εντο­πί­στη­καν στην Αττι­κή, τα 106 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, τα 78 στην Αχα­ΐα και τα 52 στην Εύβοια.

14 περιοχές σε συναγερμό λόγω «σημαντικής επιβάρυνσης των νοσοκομείων»

Αύξη­ση κατά 41,3% στον ημε­ρή­σιο αριθ­μό κρου­σμά­των κατα­γρά­φε­ται στην 35η έκθε­ση του κυβερ­νη­τι­κού Παρα­τη­ρη­τη­ρί­ου Covid-19 (για το διά­στη­μα 28/1 — 3/2), καθώς ο μέσος όρος δια­μορ­φώ­νε­ται σε 7ήμερη κυλιό­με­νη βάση σε 842 κρού­σμα­τα (από 596 στην προη­γού­με­νη έκθε­ση). Το 50,2% των κρου­σμά­των κατα­γρά­φη­κε κατά μέσο όρο στην Αττι­κή και το 8,4% στη Θεσσαλονίκη.
Αν και ο αριθ­μός των δια­σω­λη­νω­μέ­νων ήταν μειού­με­νος την προη­γού­με­νη βδο­μά­δα (ενώ την τελευ­ταία ανε­βαί­νει), η πλη­ρό­τη­τα σε κλί­νες ΜΕΘ/ΜΑΦ στην Αττι­κή ανερ­χό­ταν ήδη στο 58% και στη Θεσ­σα­λο­νί­κη στο 28%.
Από το σύνο­λο των 74 περιο­χών της χώρας, 14 παρα­μέ­νουν σε κατά­στα­ση συνα­γερ­μού λόγω σημα­ντι­κής επι­βά­ρυν­σης των νοσο­κο­μεί­ων (όλες οι Περι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες της Αττι­κής, Αχα­ΐα, Θεσ­σα­λο­νί­κη, Ζάκυν­θος, Λέσβος, Μύκο­νος, Σαντο­ρί­νη και Χαλ­κι­δι­κή). Επί­σης, 6 περιο­χές (Ανα­το­λι­κή Αττι­κή, Βόρειος Τομέ­ας Αθη­νών, Δυτι­κή Αττι­κή, Δυτι­κός Τομέ­ας Αθη­νών, Κεντρι­κός Τομέ­ας Αθη­νών, Νότιος Τομέ­ας Αθη­νών) βρί­σκο­νται σε επί­πε­δο αυξη­μέ­νης επα­γρύ­πνη­σης με τάση επι­δεί­νω­σης στα κατα­γε­γραμ­μέ­να κρούσματα.

Αύξηση 50% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων σε μια βδομάδα

Στο μετα­ξύ, μέχρι και 50% αυξή­θη­καν σε μια βδο­μά­δα τα μεταλ­λαγ­μέ­να στε­λέ­χη κορο­νοϊ­ού, φτά­νο­ντας την Κυρια­κή τα 403 (6 αφο­ρούν τη νοτιο­α­φρι­κα­νι­κή μετάλ­λα­ξη και όλα τα υπό­λοι­πα τη βρετανική).
Από τα 382 δείγ­μα­τα (περιό­δου 29/12 — 2/2) ανα­δεί­χθη­καν συνο­λι­κά 168 στε­λέ­χη με μεταλ­λά­ξεις (166 θετι­κά στη βρε­τα­νι­κή μετάλ­λα­ξη), εκ των οποί­ων η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία προ­έρ­χε­ται από την Αττι­κή. Τα 2 της νοτιο­α­φρι­κα­νι­κής μετάλ­λα­ξης ανι­χνεύ­τη­καν στα Γιάννενα.

Μόλις στο 3,9% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Στην Ελλά­δα το εμβό­λιο της «AstraZeneca» θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για τις ηλι­κί­ες 18–64, καθώς δεν υπάρ­χουν επαρ­κή δεδο­μέ­να για τις ηλι­κί­ες άνω των 65 ετών.
Ο αριθ­μός ηλι­κιω­μέ­νων ατό­μων που έχουν προς το παρόν συμπε­ρι­λη­φθεί στις δημο­σιευ­μέ­νες μελέ­τες είναι σχε­τι­κά μικρός, οπό­τε δεν υπάρ­χει ισχυ­ρή επι­στη­μο­νι­κή τεκ­μη­ρί­ω­ση ως προς τα άτο­μα μεγα­λύ­τε­ρης ηλι­κί­ας, σύμ­φω­να με τα όσα ανα­κοί­νω­σε και χτες η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή Εμβο­λια­σμού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο