Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

 Κανένας κίνδυνος για αυτισμό από το τριπλό παιδικό εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς

Τα παι­διά που κάνουν το τρι­πλό εμβό­λιο ιλα­ράς-παρω­τί­τι­δας-ερυ­θράς (MMR), δεν αντι­με­τω­πί­ζουν αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο αυτι­σμού, κάτι που ισχύ­ει ακό­μη και για όσα παι­διά μερι­κές φορές θεω­ρού­νται υψη­λού κιν­δύ­νου για κάτι τέτοιο.

Αυτό επι­βε­βαιώ­νει μια νέα μεγά­λη δανι­κή επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να, που έρχε­ται για μια ακό­μη φορά να καθη­συ­χά­σει όσους γονείς φοβού­νται ‑λόγω παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης από τους πολέ­μιους των εμβο­λί­ων- ότι το παι­δί τους κιν­δυ­νεύ­ει με τη συγκε­κρι­μέ­νη νευ­ρο­α­να­πτυ­ξια­κή δια­τα­ρα­χή, αν κάνει το εμβό­λιο, το οποίο όλοι οι ειδι­κοί θεω­ρούν απο­λύ­τως ανα­γκαίο, σε μια επο­χή μάλι­στα που παγκο­σμί­ως ‑και στην Ελλά­δα- αυξά­νο­νται τα περι­στα­τι­κά ιλα­ράς και τόσο ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας όσο και η Unicef έχουν απευ­θύ­νει πρό­σφα­τα σχε­τι­κές προειδοποιήσεις.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τον δρα ‘Αντερς Χβί­ιντ του Τμή­μα­τος Ερευ­νών Επι­δη­μιο­λο­γί­ας του Ινστι­τού­του Statens Serum της Κοπεγ­χά­γης, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο αμε­ρι­κα­νι­κό ιατρι­κό περιο­δι­κό “Annals of Internal Medicine”, ανέ­λυ­σαν στοι­χεία για περισ­σό­τε­ρα από 657.000 παι­διά που γεν­νή­θη­καν την περί­ο­δο 1999–2010, μετα­ξύ των οποί­ων ήσαν περί­που 6.500 που είχαν δια­γνω­σθεί με δια­τα­ρα­χή του φάσμα­τος του αυτισμού.

Η νέα μελέ­τη ‑όπως και άλλες στο παρελ­θόν- δεν βρή­κε καμία σχέ­ση ανά­με­σα στο εμβό­λιο και στον κίν­δυ­νο αυτι­σμού. Δεν δια­πί­στω­σε να υπάρ­χει αυξη­μέ­νος κίν­δυ­νος για καμία απο­λύ­τως ομά­δα παι­διών που εξέ­τα­σε: αγό­ρια, κορί­τσια, παι­διά που άργη­σαν να κάνουν το εμβό­λιο, παι­διά με μεγα­λύ­τε­ρης ηλι­κί­ας γονείς, παι­διά με πολύ χαμη­λό βάρος, παι­διά που είχαν γεν­νη­θεί πολύ πρό­ω­ρα, παι­διά με μητέ­ρα που κάπνι­ζε στην εγκυ­μο­σύ­νη και παι­διά με αδέλ­φια που έχουν δια­γνω­σμέ­νο αυτι­σμό (αν και παρα­μέ­νει ακό­μη ασα­φές ποιοι ακρι­βώς βιο­λο­γι­κοί μηχα­νι­σμοί προ­κα­λούν τον αυτι­σμό, η δια­τα­ρα­χή έχει εν μέρει γενε­τι­κό υπό­βα­θρο). Μάλι­στα βρέ­θη­καν ενδεί­ξεις ότι το εμβό­λιο σχε­τί­ζε­ται με ελα­φρώς μικρό­τε­ρο κίν­δυ­νο αυτι­σμού στα κορί­τσια και στα παι­διά που γεν­νή­θη­καν μετα­ξύ 1999–2001.

«Υπάρ­χουν πραγ­μα­τι­κά ισχυ­ρά επι­στη­μο­νι­κά ευρή­μα­τα ότι δεν υπάρ­χει καμία συσχέ­τι­ση», τόνι­σε ο Χβί­ιντ και θύμι­σε ότι «πριν λίγα χρό­νια είδα­με ακό­μη και τον Ντό­ναλντ Τραμπ κατά την προ­ε­κλο­γι­κή προ­ε­δρι­κή εκστρα­τεία του να στέλ­νει μηνύ­μα­τα στο Twitter ότι ο εμβο­λια­σμός προ­κα­λεί αυτισμό».

Ο όλος θόρυ­βος είχε ξεκι­νή­σει από μια μικρή μελέ­τη του για­τρού ‘Αντριου Γου­έικ­φιλντ 1998 στο ιατρι­κό περιο­δι­κό “The Lancet”, η οποία τελι­κά είχε απο­συρ­θεί ως ανα­ξιό­πι­στη, καθώς, μετα­ξύ άλλων, ο συγ­γρα­φέ­ας της βρέ­θη­κε να έχει πλη­ρω­θεί από δικη­γο­ρι­κή εται­ρεία, η οποία ήθε­λε να μηνύ­σει μια εται­ρεία παρα­γω­γής εμβο­λί­ων, ενώ ο ίδιος είχε παράλ­λη­λα ήδη κατα­θέ­σει μια δική του πατέ­ντα για ένα υπο­τί­θε­ται ασφα­λέ­στε­ρο εμβό­λιο που είχε ανα­πτύ­ξει. Τελι­κά απα­γο­ρεύ­θη­κε στον Γου­έικ­φιλντ να ασκεί το ιατρι­κό επάγγελμα.

Από το 1998 αρκε­τές μελέ­τες δεν έχουν βρει καμία σχέ­ση ανά­με­σα στο τρι­πλό εμβό­λιο και στον αυτι­σμό, αλλά το αντιεμ­βο­λια­στι­κό κίνη­μα ‑που σε αρκε­τές χώρες συμ­βα­δί­ζει με έναν αντι­κα­θε­στω­τι­κό και αντιε­λι­τί­στι­κο λαϊ­κι­σμό- επι­μέ­νει να αμφι­σβη­τεί την ασφά­λεια του εμβο­λί­ου. Θα μπο­ρού­σε να υπο­θέ­σει κανείς ότι δύσκο­λα θα πει­στεί ακό­μη και από τη νέα καθη­συ­χα­στι­κή μελέ­τη, παρ’ όλους τους κιν­δύ­νους που κάτι τέτοιο ενέ­χει για τα παιδιά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο