Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Ο πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κός τρό­πος για να προ­στα­τευ­θεί κάποιος από τη γρί­πη είναι ο ετή­σιος έγκαι­ρος εμβο­λια­σμός (κατά τους μήνες Οκτώ­βριο — Νοέμ­βριο), τον οποίο δεν μπο­ρεί να υπο­κα­τα­στή­σει κανέ­να φάρ­μα­κο, επι­ση­μαί­νουν ο Ιατρι­κός Σύλ­λο­γος Θεσ­σα­λο­νί­κης και Επαγ­γελ­μα­τι­κή Ένω­ση Παθο­λό­γων Ελλά­δος. Παράλ­λη­λα σημειώ­νουν ότι, κατά την περί­ο­δο 2018–2019, κατα­γρά­φη­καν στη χώρα μας 154 θάνα­τοι από επι­πλο­κές της γρί­πης, ενώ σε 374 περι­πτώ­σεις άνθρω­ποι νοση­λεύ­τη­καν σε Μονά­δες Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας (ΜΕΘ). Η πλειο­νό­τη­τα των ασθε­νών που νοση­λεύ­τη­καν σε ΜΕΘ ή κατέ­λη­ξαν πέρυ­σι και τους πρώ­τους μήνες του 2019, δεν είχαν εμβο­λια­στεί με το αντι­γρι­πι­κό εμβό­λιο, παρό­τι ανή­καν σε ομά­δα αυξη­μέ­νου κινδύνου.

Η δια­χρο­νι­κή παρα­κο­λού­θη­ση του νοσή­μα­τος στην Ελλά­δα δεί­χνει ότι η δρα­στη­ριό­τη­τα της επο­χι­κής γρί­πης συνή­θως αρχί­ζει να αυξά­νε­ται κατά τον Ιανουά­ριο, ενώ κορυ­φώ­νε­ται κατά τους μήνες Φεβρουά­ριο — Μάρ­τιο. Το αντι­γρι­πι­κό εμβό­λιο πρέ­πει να χορη­γεί­ται έγκαι­ρα και πριν την έναρ­ξη της συνή­θους περιό­δου εμφά­νι­σης της έξαρ­σης των κρου­σμά­των γρί­πης, δεδο­μέ­νου ότι απαι­τού­νται περί­που δύο εβδο­μά­δες για την επί­τευ­ξη ανο­σο­λο­γι­κής απάντησης.

«Η μόλυν­ση από έναν ιό γρί­πης μια χρο­νιά προ­σφέ­ρει το άτο­μο κάποιου βαθ­μού ανο­σία σε παρό­μοια στε­λέ­χη του ιού της γρί­πης για ένα ή περισ­σό­τε­ρα έτη. Ο βαθ­μός προ­στα­σί­ας εξαρ­τά­ται από την κατά­στα­ση υγεί­ας του κάθε ανθρώ­που. Νέα, υγιή άτο­μα, με φυσιο­λο­γι­κό ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα, προ­στα­τεύ­ο­νται σε υψη­λό­τε­ρο βαθ­μό σε σχέ­ση με άτο­μα με πιο εξα­σθε­νι­σμέ­νο ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα. Είναι σημα­ντι­κό να γνω­ρί­ζου­με ότι ο ιός της γρί­πης “αλλά­ζει” τόσο συχνά που τα αντι­σώ­μα­τα που παρά­γο­νται ένα­ντι ενός στε­λέ­χους γρί­πης μπο­ρεί να λιγό­τε­ρο απο­τε­λε­σμα­τι­κά ένα­ντι άλλων στε­λε­χών. Επι­πλέ­ον δεν επι­κρα­τεί κάθε χρό­νο το ίδιο στέ­λε­χος γρί­πης» επι­ση­μαί­νε­ται μετα­ξύ άλλων στις οδη­γί­ες του Ιατρι­κού Συλ­λό­γου Θεσ­σα­λο­νί­κης, σε συνερ­γα­σία με την Επαγ­γελ­μα­τι­κή Ένω­ση Παθο­λό­γων Ελλάδος.

Οσον αφο­ρά την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του αντι­γρι­πι­κού εμβο­λί­ου σημειώ­νε­ται ότι “όταν οι ιοί της γρί­πης που περι­λαμ­βά­νει το εμβό­λιο είναι παρό­μοιοι με τους ιούς που κυκλο­φο­ρούν τη συγκε­κρι­μέ­νη περί­ο­δο, είναι πολύ απο­τε­λε­σμα­τι­κό. Έχει φανεί ότι προ­στα­τεύ­ε­ται από τη νόσο το 70%-90% των ατό­μων που εμβο­λιά­ζο­νται. Στους ηλι­κιω­μέ­νους και σε πάσχο­ντες από σοβα­ρά χρό­νια νοσή­μα­τα το εμβό­λιο συχνά είναι λιγό­τε­ρο απο­τε­λε­σμα­τι­κό, αλλά ακό­μη και σε αυτές τις περι­πτώ­σεις μειώ­νει τις εισα­γω­γές στο νοσο­κο­μείο και τους θανά­τους από επιπλοκές”.

Ποιοι πρέ­πει να εμβολιάζονται

Ανά­λο­γα με τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά και κοι­νω­νι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά της, καθώς και τις συστά­σεις του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, η κάθε χώρα ορί­ζει τις κατη­γο­ρί­ες των ατό­μων που ανή­κουν στις καλού­με­νες «ομά­δες υψη­λού κιν­δύ­νου» και θα πρέ­πει να εμβο­λιά­ζο­νται κάθε χρό­νο. Σύμ­φω­να με την εγκύ­κλιο του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας , οι ομά­δες υψη­λού κιν­δύ­νου για τη χώρα μας, που θα πρέ­πει να εμβο­λια­στούν με το είναι οι εξής:

1. Άτο­μα ηλι­κί­ας 60 ετών και άνω

2. Παι­διά άνω των 6 μηνών και ενή­λι­κες που παρου­σιά­ζουν έναν ή περισ­σό­τε­ρους από τους παρα­κά­τω επι­βα­ρυ­ντι­κούς παρά­γο­ντες ή χρό­νια νοσή­μα­τα (άσθμα ή άλλες χρό­νιες πνευμονοπάθειες,καρδιακή νόσο με σοβα­ρές αιμο­δυ­να­μι­κές δια­τα­ρα­χές, ανο­σο­κα­τα­στο­λή κλη­ρο­νο­μι­κή ή επί­κτη­τη εξαι­τί­ας νοσή­μα­τος ή θερα­πεί­ας, μετα­μό­σχευ­ση οργά­νων, δρε­πα­νο­κυτ­τα­ρι­κή νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες,σακχαρώδη δια­βή­τη ή άλλο χρό­νιο μετα­βο­λι­κό νόση­μα, χρό­νια νεφροπάθεια,νευρομυϊκά ή νευ­ρο­λο­γι­κά νοσήματα

3. Έγκυ­ες γυναί­κες ανε­ξαρ­τή­του ηλι­κί­ας κύησης

4. Λεχω­ΐ­δες

5. Θηλά­ζου­σες

6. Άτο­μα με Δεί­κτη Μάζας Σώμα­τος (BMI) άνω των 40

7. Παι­διά που παίρ­νουν ασπι­ρί­νη μακρο­χρό­νια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευ­μα­τοει­δής αρθρί­τι­δα και άλλα), για τον πιθα­νό κίν­δυ­νο εμφά­νι­σης συν­δρό­μου Reye μετά από γρίπη

8. Άτο­μα που βρί­σκο­νται σε στε­νή επα­φή με παι­διά κάτω των 6 μηνών ή φρο­ντί­ζουν άτο­μα με υπο­κεί­με­νο νόση­μα, τα οποία δια­τρέ­χουν αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο επι­πλο­κών από τη γρίπη

9. Κλει­στοί πλη­θυ­σμοί (προ­σω­πι­κό και εσω­τε­ρι­κοί σπου­δα­στές σχο­λεί­ων, στρα­τιω­τι­κών και αστυ­νο­μι­κών σχο­λών, ειδι­κών σχο­λεί­ων ή σχο­λών, τρό­φι­μοι και προ­σω­πι­κό ιδρυ­μά­των, νεο­σύλ­λε­κτων στις ένο­πλες δυνά­μεις κ.ά.). Στρα­τεύ­σι­μοι στα κέντρα κατά­τα­ξης και ειδι­κά όσοι κατα­τάσ­σο­νται κατά τους χει­με­ρι­νούς μήνες (Οκτώ­βριο-Μάρ­τιο).

10. Εργα­ζό­με­νοι σε χώρους παρο­χής υπη­ρε­σιών υγεί­ας (ιατρο­νο­ση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό και λοι­ποί εργαζόμενοι)

11. Επαγ­γελ­μα­τί­ες όπως κτη­νί­α­τροι πτη­νο­τρό­φοι, χοι­ρο­τρό­φοι, σφα­γείς και γενι­κά άτο­μα που έρχο­νται σε συστη­μα­τι­κή επα­φή με πουλερικά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο