Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καναδοί πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση τους να καλέσει Κουβανούς γιατρούς για να αντιμετωπιστεί το β’ κύμα της πανδημίας

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Αυτή την περί­ο­δο διε­ξά­γε­ται καμπά­νια συλ­λο­γής υπο­γρα­φών από Κανα­δούς πολί­τες με αίτη­μα προς την ανα­πλη­ρώ­τρια πρω­θυ­πουρ­γό Freeland και την κυβέρ­νη­ση να καλέ­σουν Κου­βα­νούς ειδι­κούς. Το σύστη­μα Υγεί­ας του Κανα­δά δεν θα αντέ­ξει το δεύ­τε­ρο κύμα της παν­δη­μί­ας χωρίς την βοή­θεια των έμπει­ρων και δοκι­μα­σμέ­νων για­τρών της Κού­βας, τονίζουν.

Περί­λη­ψη της επιστολής 

Αγα­πη­τέ ανα­πλη­ρω­τή Πρω­θυ­πουρ­γέ Freeland: Οι υπο­γρά­φο­ντες αυτήν την ανα­φο­ρά ζήτη­σαν από τις 4 Ιου­νί­ου 2020 ο Κανα­δάς να ανα­γνω­ρί­σει δημό­σια τις αξιο­ση­μεί­ω­τες πρά­ξεις διε­θνούς αλλη­λεγ­γύ­ης της Κού­βας στην απο­στο­λή πολ­λών επαγ­γελ­μα­τι­κών ομά­δων υγεί­ας για να βοη­θή­σει στην κατα­πο­λέ­μη­ση του Covid-19 στην Αφρι­κή, την Ευρώ­πη, τη Μέση Ανα­το­λή, τα Λατι­νι­κά Αμε­ρι­κή και Καραϊ­βι­κή. Προ­τεί­να­με ότι η ανα­γνώ­ρι­ση του Κανα­δά για τη μεγά­λη συμ­βο­λή της Κού­βας στην παγκό­σμια μάχη ενά­ντια στο κεφά­λαιο coronavirus θα μπο­ρού­σε να είναι τόσο απλή όσο μια δημό­σια επι­στο­λή ανα­γνώ­ρι­σης που θα είχε παρα­δο­θεί σε ειδι­κή σύνο­δο του ΟΗΕ που ζητή­θη­κε για αυτόν τον σκο­πό. Έχει περά­σει ένας μήνας από την εν λόγω προ­θε­σμία χωρίς επα­φή από εσάς ή το γρα­φείο σας.

inbound5575605054182367584

Ο Κανα­δάς δεν είναι πιθα­νό να ξεφύ­γει από ένα κατα­στρο­φι­κό «δεύ­τε­ρο κύμα» του νέου κορο­ναϊ­ού και έχο­ντας μόλις πλα­τύ­νει την καμπύ­λη εξά­πλω­σης σε ορι­σμέ­νες περιο­χές της χώρας μετά την αρχι­κή εμφά­νι­ση του ιού. Ο Κανα­δάς δεν είναι καλά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νος να αντι­με­τω­πί­σει το επό­με­νο «κύμα». Οι ζωές αυτών που ζουν σε απο­μο­νω­μέ­νες αυτό­χθο­νες κοι­νό­τη­τες εξα­κο­λου­θούν να δια­τρέ­χουν υψη­λό κίν­δυ­νο μελ­λο­ντι­κής μόλυν­σης σε περί­πτω­ση επα­νεμ­φά­νι­σης της πανδημίας. 

Η κατα­στρο­φή που επήλ­θε με τις λοι­μώ­ξεις και τους θανά­τους στις εγκα­τα­στά­σεις μακρο­χρό­νιας περί­θαλ­ψης και για τους μετα­νά­στες εργά­τες στην γεωρ­γία σε συν­δυα­σμό με το προ­βλε­πό­με­νο «άνοιγ­μα» βιο­μη­χα­νι­κών χώρων εργα­σί­ας, σχολείων,βρεφονηπιακών σταθ­μών και παρό­μοιων δρα­στη­ριο­τή­των, δεί­χνουν σαφώς την ανά­γκη για «στρα­τό» ειδι­κό σε μολυ­σμα­τι­κές ασθέ­νειες (IDE) για την πρό­λη­ψη, τον εντο­πι­σμό και την ανα­φο­ρά εστιών. Τέτοιο εξει­δι­κευ­μέ­νο προ­σω­πι­κό είναι σπά­νιο στον Κανα­δά και ένας εγχώ­ριος «στρα­τός» IDE θα χρεια­στεί πολύ χρό­νο για να εκπαιδευθεί.

Η Κού­βα εκπαι­δεύ­ει το δικό της IDE από το 2005 και είναι σε θέση να στεί­λει μια κου­βα­νι­κή ομά­δα υγεί­ας, όπως είχε ζητη­θεί από τους αρχη­γούς της φυλής Ινδιά­νων Μανι­τό­μπα στις 27 Μαρ­τί­ου. Η ταχεία απόρ­ρι­ψη στις 30 Μαρ­τί­ου του αιτή­μα­τος ήταν μια πολι­τι­κή πρά­ξη, με αιτιο­λο­γία  ότι δεν υπήρ­χε χρό­νος για δια­βού­λευ­ση με την Ινδιά­νι­κη κοι­νό­τη­τα επαρ­χία και τις αρχές του ΟΗΕ και ότι τα επι­στη­μο­νι­κά στοι­χεία για το πώς το COVID-19 μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σει τους αυτό­χθο­νες πλη­θυ­σμούς δεν συλ­λέ­χθη­καν μέχρι τον Απρί­λιο. Οι ζωές των αυτο­χθό­νων έχουν όμως σημασία.

BANNER panos3

Αυτή η απόρ­ρι­ψη από τον Κανα­δά επι­βλή­θη­κε καθώς η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ εξέ­δω­σε προει­δο­ποί­η­ση σε χώρες να μην απο­δε­χθούν την επαγ­γελ­μα­τι­κή ιατρι­κή βοή­θεια του Covid-19 από την Κούβα.

Ο Κανα­δάς πρέ­πει να πάρει την πρω­το­βου­λία τώρα και να ανα­γνω­ρί­σει δημο­σί­ως τον σημα­ντι­κό ρόλο που παί­ζει η μικρή χώρα της Κού­βας διε­θνώς, συνει­σφέ­ρο­ντας περί­που 35 ομά­δες εκπαι­δευ­μέ­νων για­τρών, νοσο­κό­μων και τεχνι­κών (περί­που 3.000 ιατρι­κού προ­σω­πι­κού) στον παγκό­σμιο αγώ­να κατά του Covid-19 σε τέσ­σε­ρις ηπείρους

Για άλλη μια φορά καλού­με την ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση να επα­νε­ξε­τά­σει τη βια­στι­κή απόρ­ρι­ψη και να καλέ­σει μια ομά­δα κου­βα­νι­κού ιατρι­κού προ­σω­πι­κού (IDE) που θα μπο­ρού­σε να είναι ένα ανε­κτί­μη­το πλε­ο­νέ­κτη­μα για τη χώρα μας καθώς ο Κανα­δάς προ­ε­τοι­μά­ζε­ται για ένα επι­κεί­με­νο «δεύ­τε­ρο κύμα» του COVID-19.

PS: Κανα­δοί ακα­δη­μαϊ­κοί που υπο­στη­ρί­ζο­νται από κανα­δι­κές ΜΚΟ βρί­σκο­νται στη δια­δι­κα­σία να προ­τεί­νει λόγω του διε­θνούς έργου που πραγ­μα­το­ποιεί­ται κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας COVID-19 από τις κου­βα­νι­κές ομά­δες υγεί­ας την υπο­ψη­φιό­τη­τα για το βρα­βείο Νόμπελ Ειρή­νης του 2021. Θα συμ­με­τά­σχει η κανα­δι­κή κυβέρνηση;

Ακο­λου­θούν 1650 υπογραφές. 

Πηγή

You.lead.now.ca

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο