Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κανονικά η απεργία — Πρωτοφανής δικαστική απόφαση «διευθέτησης» του χρόνου έναρξης της απεργίας

Κυβέρ­νη­ση, εργο­δο­σία, μετά τη διευ­θέ­τη­ση του εργά­σι­μου χρό­νου άρχι­σαν τις «διευ­θε­τή­σεις» και του …απερ­για­κού χρό­νου. Έτσι, το βρά­δυ της Τρί­της ανα­κοι­νώ­θη­κε από τα δικα­στή­ρια μια επι­κοι­νω­νια­κή απα­γό­ρευ­ση της απερ­γί­ας μέχρι τις 10 το πρωί, για τους εργα­ζό­με­νους στα Μέσα Μετα­φο­ράς, με βάση την αγω­γή που κατέ­θε­σε νωρί­τε­ρα η υπουρ­γός Παι­δεί­ας Ν. Κερα­μέ­ως σε ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ, στο όνο­μα του «να δια­σφα­λι­στεί η διε­ξα­γω­γή των πανελ­λα­δι­κών εξε­τά­σε­ων». Η ίδια κατά­πτυ­στη από­φα­ση θεω­ρεί παρά­νο­μη την απερ­γία των εκπαι­δευ­τι­κών που εμπλέ­κο­νται στις πανελ­λα­δι­κές, δηλα­δή αυτών που είχε εξαι­ρέ­σει η ΑΔΕΔΥ από την απερ­γία για να διευ­κο­λύ­νει τους μαθητές.

Πρό­κει­ται για μια μεθό­δευ­ση, που ισο­δυ­να­μεί με προ­σπά­θεια επί­δει­ξης πυγ­μής και μάλι­στα χωρίς ουσια­στι­κό αντί­κρι­σμα, αφού όπως προ­α­να­φέ­ρα­με η Εκτε­λε­στι­κή Επι­τρο­πή της ΑΔΕΔΥ είχε ανα­κοι­νώ­σει ότι εξαι­ρού­νται οι εκπαι­δευ­τι­κοί και οι υπάλ­λη­λοι του Υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας που εμπλέ­κο­νται στη δια­δι­κα­σία των πανελ­λα­δι­κών εξε­τά­σε­ων. Ενώ, τα σωμα­τεία εργα­ζο­μέ­νων στη στα­θε­ρή τρο­χιά, είχαν απο­φα­σί­σει να ξεκι­νή­σουν την απερ­γία μετά τις 10 π.μ., ώστε να γίνει κανο­νι­κά η προ­σέ­λευ­ση στα εξε­τα­στι­κά κέντρα για τις πανελ­λα­δι­κές εξετάσεις.

Είναι πασι­φα­νές ότι το δικα­στή­ριο έλα­βε αυτή την από­φα­ση μόνο και μόνο για να τρο­μο­κρα­τή­σει τους εργα­ζό­με­νους και να δημιουρ­γή­σει σύγ­χυ­ση για το αν ισχύ­ει ή όχι η απερ­γία. Διπλά προ­κλη­τι­κό είναι το γεγο­νός ότι στο δικα­στή­ριο κατα­τέ­θη­καν τόσο η ανα­κοί­νω­ση της Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής της ΑΔΕΔΥ, που διευ­κρι­νί­ζει ότι η από­φα­ση για την απερ­γία ισχύ­ει για όλο το Δημό­σιο, με την εξαί­ρε­ση όσων υπαλ­λή­λων εμπλα­κούν στις πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις, όσο και η από­φα­ση των σωμα­τεί­ων στα μέσα στα­θε­ρής τρο­χιάς (Μετρό, Ηλε­κτρι­κός, Τραμ) να μετα­τρέ­ψουν την απερ­γία τους σε στά­ση εργα­σί­ας, η οποία ξεκι­νά από τις 10 το πρωί της Τετάρ­της και θα διαρ­κέ­σει μέχρι και τη λήξη της βάρ­διας, ώστε να μην εμπο­δι­στεί η πρό­σβα­ση στα εξε­τα­στι­κά κέντρα.

Όπως σημεί­ω­νε μάλι­στα το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων Λει­τουρ­γί­ας Μετρό Αθη­νών (ΣΕΛΜΑ) σε ανα­κοί­νω­σή του, «η προ­βο­κα­τό­ρι­κη πρα­κτι­κή της κυβέρ­νη­σης (…) δεν είναι κάτι που πρέ­πει να περά­σει. Ο “κοι­νω­νι­κός αυτο­μα­τι­σμός” είναι μια συντα­γή δοκι­μα­σμέ­νη και έχει φτά­σει την εργα­τι­κή τάξη να βιώ­νει κατα­στά­σεις φτώ­χειας, ανερ­γί­ας και συν­θή­κες γαλέρας».

Με βάση τα παρα­πά­νω, η απερ­γία στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς έχει ως εξής: Τα σωμα­τεία σε όλα τα μέσα στα­θε­ρής τρο­χιάς (Μετρό, Τραμ, Ηλε­κτρι­κός) έχουν στά­ση εργα­σί­ας από τις 10 π.μ. έως τη λήξη της βάρ­διας. Οι εργα­ζό­με­νοι σε λεω­φο­ρεία και τρό­λεϊ κάνουν στά­ση εργα­σί­ας από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. Στον σιδη­ρό­δρο­μο έχει στά­ση εργα­σί­ας από τις 12 μ. έως τις 4 μ.μ.

Πηγή: 902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο