Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καπιτα…λιμός: 45 εκατομμύρια άνθρωποι στα όρια του λιμού σύμφωνα με τον ΟΗΕ!

Όσο περισ­σό­τε­ρο βαθαί­νει η σήψη του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος τόσο περισ­σό­τε­ρο ανα­δει­κνύ­ο­νται τα τερά­στια αδιέ­ξο­δα του, η φτω­χο­ποί­η­ση ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρων τμη­μά­των του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού και η επέ­κτα­ση της επι­σι­τι­στι­κής κρί­σης. Μια κρί­ση στην οποία περιέρ­χο­νται κάθε χρό­νο εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι σε όλο τον κόσμο, την ίδια ακρι­βώς στιγ­μή που ο πλού­τος συγκε­ντρώ­νε­ται σε ολο­έ­να και λιγό­τε­ρα χέρια.

Τα στοι­χεία του ΟΗΕ έρχο­νται να επι­βε­βαιώ­σουν του λόγου του αλη­θές, χτυ­πώ­ντας καμπα­νά­κι κιν­δύ­νου για την κατά­στα­ση σε μια σει­ρά περιο­χές του πλανήτη.

Ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που βρί­σκο­νται στα όρια του λιμού σε 43 χώρες έχει φθά­σει τα 45 εκα­τομ­μύ­ρια, καθώς οι κρί­σεις οξεί­ας επι­σι­τι­στι­κής ανα­σφά­λειας αυξή­θη­καν σε παγκό­σμια κλί­μα­κα, προει­δο­ποιεί σήμε­ρα Δευ­τέ­ρα το Παγκό­σμιο Επι­σι­τι­στι­κό Πρό­γραμ­μα (ΠΕΠ).

Η αλμα­τώ­δης αύξη­ση από τα 42 εκα­τομ­μύ­ρια στην αρχή της χρο­νιάς στα 45, δια­πι­στώ­θη­κε μετά την εκτί­μη­ση ότι ακό­μη τρία εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι απει­λού­νται από λιμό στο Αφγα­νι­στάν, εξη­γεί η υπη­ρε­σία αυτή του ΟΗΕ, η οποία εδρεύ­ει στη Ρώμη.

«Δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι βρί­σκο­νται στο χεί­λος της αβύσ­σου. Οι ένο­πλες συρ­ρά­ξεις, η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή και η παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού αύξη­σαν τον αριθ­μό των ανθρώ­πων σε κατά­στα­ση οξεί­ας πεί­νας», εξή­γη­σε ο εκτε­λε­στι­κός διευ­θυ­ντής του ΠΕΠ, ο Ντέι­βιντ Μπίζλι.

«Τα τελευ­ταία δεδο­μέ­να δεί­χνουν πως 45 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι βρί­σκο­νται στο χεί­λος του λιμού», συνέ­χι­σε ο επι­κε­φα­λής του ΠΕΠ, ο οποί­ος ταξί­δε­ψε πρό­σφα­τα στο Αφγα­νι­στάν, όπου η υπη­ρε­σία χορη­γεί βοή­θεια σε κάπου 23 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώπους.

«Οι τιμές των καυ­σί­μων αυξά­νο­νται, οι τιμές των δια­τρο­φι­κών προ­ϊ­ό­ντων αυξά­νο­νται αστρα­πιαία, τα λιπά­σμα­τα είναι ακρι­βό­τε­ρα — όλοι αυτοί οι παρά­γο­ντες τρο­φο­δο­τούν νέα κρί­ση όπως αυτή που λυσ­σο­μα­νά­ει αυτή τη στιγ­μή στο Αφγα­νι­στάν, καθώς και τις κατα­στά­σεις έκτα­κτης ανά­γκης που έχου­με εδώ και πολύ και­ρό στην Υεμέ­νη και στη Συρία», πρόσθεσε.

Το κόστος της πρό­λη­ψης του λιμού σε παγκό­σμια κλί­μα­κα ανέρ­χε­ται σε επτά δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια, ένα­ντι 6,6 δισεκ. στην αρχή της χρο­νιάς, όμως πρέ­πει να ληφθεί υπό­ψη πως οι παρα­δο­σια­κοί μηχα­νι­σμοί χρη­μα­το­δό­τη­σης έχουν μεγά­λη δυσκο­λία να αντεπεξέλθουν.

Οι οικο­γέ­νειες που αντι­με­τω­πί­ζουν οξεία δια­τρο­φι­κή ανα­σφά­λεια ανα­γκά­ζο­νται να κάνουν «κατα­στρο­φι­κές επι­λο­γές»: να παντρεύ­ουν μικρά παι­διά, να τα απο­σύ­ρουν από το σχο­λείο, να τα τρέ­φουν με ακρί­δες, φύλ­λα ή κάκτους, τονί­ζει το ΠΕΠ.

Δημο­σιο­γρα­φι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες από το Αφγα­νι­στάν κάνουν λόγο για «οικο­γέ­νειες που υπο­χρε­ώ­νο­νται να που­λή­σουν τα παι­διά τους σε μια απελ­πι­σμέ­νη προ­σπά­θεια να επι­βιώ­σουν», τονί­ζει η υπη­ρε­σία του ΟΗΕ.

Οι ξηρα­σί­ες στο Αφγα­νι­στάν, σε συν­δυα­σμό με την κατάρ­ρευ­ση της οικο­νο­μί­ας, πλήτ­τουν σκλη­ρά τις οικο­γέ­νειες. Την ίδια ώρα, 12,4 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι στη Συρία δεν γνω­ρί­ζουν πώς θα εξα­σφα­λί­σουν το επό­με­νο γεύ­μα τους, ούτε το πότε, καθώς η σύρ­ρα­ξη που ξέσπα­σε πριν από δέκα χρό­νια συνε­χί­ζε­ται, σημειώ­νει το ΠΕΠ.

Κατα­στά­σεις οξεί­ας δια­τρο­φι­κής ανα­σφά­λειας και λιμού δια­πι­στώ­νο­νται επί­σης στην Αιθιο­πία, στην Αϊτή, στη Σομα­λία, στην Ανγκό­λα, στην Κένυα και στο Μπου­ρού­ντι, τονί­ζει η υπη­ρε­σία των Ηνω­μέ­νων Εθνών.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

che guevara 008

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο