Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καραβάνι προσφύγων: Οι Μεξικανοί τους ενθαρρύνουν και ο Τραμπ στέλνει στρατό

Το Πεντά­γω­νο πρό­κει­ται να ανα­πτύ­ξει «πολ­λές εκα­το­ντά­δες» στρα­τιώ­τες στα σύνο­ρα με το Μεξι­κό, ανέ­φε­ρε σήμε­ρα ένας Αμε­ρι­κα­νός αξιω­μα­τού­χος, την ώρα που χιλιά­δες μετα­νά­στες, οι οποί­οι ξεκί­νη­σαν από την Ονδού­ρα στις 13 Οκτω­βρί­ου, συνε­χί­ζουν την πορεία τους προς τις ΗΠΑ.

Μια πηγή, που μίλη­σε στο πρα­κτο­ρείο «Reuters» υπό τον όρο να μεί­νει ανώ­νυ­μη, είπε ότι οι ένο­πλες δυνά­μεις έλα­βαν ένα αίτη­μα από το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κής Ασφά­λειας, με το οποίο ζητεί­ται η ανά­πτυ­ξη στρα­τευ­μά­των κατά μήκος των συνό­ρων των ΗΠΑ με το Μεξι­κό. Στην επι­χεί­ρη­ση αυτή ενδέ­χε­ται να συμ­με­τά­σχουν 800–1.000 στρα­τιώ­τες, οι οποί­οι «θα παρέ­χουν επι­με­λη­τεια­κή υποστήριξη».

Επι­σή­μως, το Πεντά­γω­νο δεν έχει προ­βεί ακό­μη σε καμία ανα­κοί­νω­ση και δεν αντα­πο­κρί­θη­κε σε ένα αίτη­μα να σχο­λιά­σει τις πλη­ρο­φο­ρί­ες αυτές.

Τη Δευ­τέ­ρα, ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ ανα­κοί­νω­σε ότι «έθε­σε σε συνα­γερ­μό» τον στρα­τό και τη συνο­ριο­φυ­λα­κή ενό­ψει της άφι­ξης του καρα­βα­νιού των μετα­να­στών από την Κεντρι­κή Αμε­ρι­κή, μια εξέ­λι­ξη που κατά τον ίδιο συνι­στά «κατά­στα­ση έκτα­κτης ανάγκης».

Στο μετα­ξύ το καρα­βά­νι των απελ­πι­σμέ­νων μετα­να­στών  διέ­νυ­σαν τα πρώ­τα χιλιό­με­τρα εντός του εδά­φους του Μεξι­κού στην πορεία τους προς τις ΗΠΑ ενώ τους απο­μέ­νουν περισ­σό­τε­ρα από 3.000.

Υπο­λο­γί­ζουν ότι χρειά­ζο­νται 45 ημέ­ρες για να φτά­σουν στις ΗΠΑ. “Σαρά­ντα πέντε μέρες, δεν είναι τίπο­τα, αυτό περ­νά­ει γρή­γο­ρα. Θα κερ­δί­σου­με, ακό­μη κι αν δια­λυ­θού­με, θα κερ­δί­σου­με”, δήλω­σε στο AFP η Ντέλ­μερ Ριβέ­ρα, μια 23χρονη Ονδουριανή.

Οι μετα­νά­στες αυτοί, που ξεκί­νη­σαν την πορεία τους προς τις ΗΠΑ για να γλι­τώ­σουν από την εγκλη­μα­τι­κή βία και τη φτώ­χεια, δεί­χνουν απο­φα­σι­σμέ­νοι να επι­τύ­χουν τον στό­χο τους παρά τις δηλώ­σεις του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ.

Από την πλευ­ρά τους οι μεξι­κα­νι­κές αρχές δεν εμπό­δι­σαν πραγ­μα­τι­κά τους μετα­νά­στες να εισέλ­θουν στο έδα­φός τους, παρά τις απει­λές Τραμπ.  Οι σχέ­σεις Μεξι­κού — ΗΠΑ είναι άθλιες μετά την εκλο­γή του Ντό­ναλντ Τραμπ στην προ­ε­δρία των ΗΠΑ στα τέλη του 2016.

Σε διά­φο­ρα τμή­μα­τα της πορεί­ας του, το καρα­βά­νι συνο­δεύ­τη­κε από ομο­σπον­δια­κούς αστυ­νο­μι­κούς και παρα­κο­λου­θεί­το από ελι­κό­πτε­ρα, χωρίς ωστό­σο οι δυνά­μεις της τάξης να προ­σπα­θή­σουν να το σταματήσουν.

Το Μεξι­κό δεν είναι ανα­γκα­σμέ­νο να κάνει τη βρoμο­δου­λειά για τις ΗΠΑ”, εξή­γη­σε την Τρί­τη το βρά­δυ στο CNN ο πρώ­ην υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών του Μεξι­κού Χόρ­χε Καστανέντα.

Απέ­να­ντι στους μετα­νά­στες που αρνού­νται να ζητή­σουν εκεί άσυ­λο, “υπάρ­χουν δύο επι­λο­γές για το Μεξι­κό: να τους απε­λά­σει ή να τους επι­τρέ­ψει να συνε­χί­σουν”, εξή­γη­σε. Ωστό­σο “κατά κανέ­ναν τρό­πο η μεξι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, η σημε­ρι­νή ή η μελ­λο­ντι­κή, δεν μπο­ρεί να απε­λά­σει 7.000, 8.000 ή 9.000 ανθρώπους”.

Σύμ­φω­να με τη μεξι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, 1.700 άνθρω­ποι από το καρα­βά­νι κατέ­θε­σαν εξάλ­λου αίτη­μα χορή­γη­σης ασύ­λου τις τελευ­ταί­ες ημέρες.

“Ο κόσμος τους ενθαρρύνει”

Στην πολι­τεία Τσιά­πας οι κάτοι­κοι περί­με­ναν και υπο­δέ­χθη­καν με θέρ­μη το καρα­βά­νι των μετα­να­στών. “Πηγαί­νε­τε αδελ­φοί μας συνε­χί­στε!” τους ενθάρ­ρυ­ναν οι Μεξι­κά­νοι, οι οποί­οι τους προ­σέ­φε­ραν επί­σης τρό­φι­μα και νερό. “Μεξι­κό! Μεξι­κό!” φώνα­ζαν αντα­πο­κρι­νό­με­νοι στη θερ­μή υπο­δο­χή τους οι μετανάστες.

Όταν έφτα­σαν στο Μαπα­στε­πέκ, μια πόλη 17.000 κατοί­κων, οι μετα­νά­στες κατέ­λα­βαν την κεντρι­κή πλα­τεία για να ξαπλώ­σουν πάνω σε χαρ­τό­νια και μουσαμάδες.

Στο καρα­βά­νι αυτό βρί­σκο­νται περισ­σό­τε­ρα από 1.500 παι­διά, σύμ­φω­να με ανθρω­πι­στι­κές οργα­νώ­σεις. Αυτά περ­πα­τούν κρα­τώ­ντας από το χέρι τις μητέ­ρες τους, κάποιες από τις οποί­ες δεν έχουν κλεί­σει καν τα 20.

Αυτές έφυ­γαν από την Ονδού­ρα με τα παι­διά τους για να γλι­τώ­σουν τα αγό­ρια τους από μια στρα­το­λό­γη­ση ή έναν θάνα­το από τις συμ­μο­ρί­ες και τα κορί­τσια τους από μια απα­γω­γή η έναν βια­σμό από τις ένο­πλες ομά­δες. Αυτή είναι η τύχη που επι­φυ­λάσ­σε­ται σε έναν αριθ­μό παι­διών από αυτά που βρί­σκο­νται στο καρα­βά­νι προς τις ΗΠΑ.

Απάντηση Μαδούρο σε Πενς: «Τι απίστευτη δύναμη επιρροής έχω στην κεντρική Αμερική, Μάικ Πενς!»

“Ιδού η ιμπε­ρια­λι­στι­κή παρά­νοια να κατη­γο­ρούν τον Μαδού­ρο και τη Βενε­ζου­έ­λα για όλα αυτά που τους συμ­βαί­νουν και αυτοί να είναι ικα­νοί για όλα”, δήλω­σε ο πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας. “Τι απί­στευ­τη δύνα­μη επιρ­ρο­ής έχω στην κεντρι­κή Αμε­ρι­κή, Μάικ Πενς!” ειρω­νεύ­τη­κε επί­σης ο Νικο­λάς Μαδού­ρο. “Αν δεν ήταν εξτρε­μι­στής αυτός που το έλε­γε, ένας τρε­λός εξτρε­μι­στής, θα γελού­σα­με με αυτό”, σημείωσε.

Λευ­κός Οίκος: Τα καρα­βά­νι στάλ­θη­κε από τον Μαδού­ρο για «να αμφι­σβη­τή­σει την εθνι­κή μας κυριαρχία»…

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο