Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καστανιές Έβρου: Με εντολή Μητσοτάκη Δακρυγόνα, καταδρομείς, ΜΑΤ, drones για να μην περάσουν οι πρόσφυγες

Στο φόντο των εξε­λί­ξε­ων στο Ιντλίμπ και της αξιο­ποί­η­σης του Προ­σφυ­γι­κού από την Τουρ­κία ως «χαρ­τιού» για την ενερ­γό­τε­ρη στή­ρι­ξη από ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ στην επέμ­βα­σή της στη Βόρεια Συρία, ανα­βρα­σμός επι­κρα­τεί από χτες στα σύνο­ρα όπου κατα­φτά­νουν συνε­χώς πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που θέλουν να περά­σουν στην Ελλά­δα. Με την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση να κάνει χρή­ση κάθε μέσου προ­κει­μέ­νου να απο­τρέ­ψει την είσο­δο και να στεί­λει το μήνυ­μα «κανείς δεν περ­νά». Μάλι­στα χτες βρά­δυ έφτα­σε στο σημείο να κάνει χρή­ση χημι­κών σε ομά­δες μετα­να­στών κι προ­σφύ­γων όπου υπήρ­χαν και παιδιά.

Για πολ­λά περι­στα­τι­κά απο­τρο­πής εισό­δου προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στο ελλη­νι­κό έδα­φος στα σύνο­ρα στον Εβρο κατά τη διάρ­κεια της νύχτας, έκα­νε λόγο ο υπουρ­γός Εθνι­κής Αμυ­νας Ν. Πανα­γιω­τό­που­λος μιλώ­ντας στον ΣΚΑΪ.

«Η εντο­λή του πρω­θυ­πουρ­γού ήταν σαφής τα σύνο­ρα πρέ­πει να φυλα­χθούν. Εγι­ναν αρκε­τά περι­στα­τι­κά τη νύχτα στις Καστα­νιές στον Εβρο τα οποία δια­σταυ­ρώ­νο­νται με την αστυ­νο­μία. Ο στρα­τός βοη­θά­ει για την επι­τή­ρη­ση των συνό­ρων, η συνερ­γα­σία στρα­τού και αστυ­νο­μί­ας απο­δί­δει πολύ καλά. Είχα­με πολ­λά περι­στα­τι­κά απο­τρο­πής», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Και σήμε­ρα το πρωί, σύμ­φω­να με εικό­νες που μετα­δί­δουν ΜΜΕ, εκα­το­ντά­δες είναι οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που έχουν συγκε­ντρω­θεί στην τουρ­κι­κή πλευ­ρά των συνόρων.

Χτες Παρα­σκευή, και ενώ έφταν οι πλη­ρο­φο­ρί­ες για συγκέ­ντρω­ση μετα­να­στών και προ­σφύ­γων στα σύνο­ρα, μετέ­βη­σαν στον Εβρο ο υπουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, Μιχ. Χρυ­σο­χο­ΐ­δης, και ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρα­τη­γός Κων. Φλώ­ρος, ενώ το τελω­νείο των Καστα­νιών παρα­μέ­νει από την Παρα­σκευή κλει­στό, αφού από το πρωί βρί­σκο­νταν συγκε­ντρω­μέ­νοι στην είσο­δό του, στην ουδέ­τε­ρη ζώνη μετα­ξύ των φυλα­κί­ων των συνό­ρων, πάνω από χίλιοι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, με σκο­πό να περά­σουν τα σύνο­ρα, κατευ­θυ­νό­με­νοι προς την Ευρώπη.

Το μεση­μέ­ρι της ίδιας μέρας σημειώ­θη­κε έντα­ση στο σημείο, καθώς περί­που 500 μετα­νά­στες προ­σπά­θη­σαν να περά­σουν τα σύνο­ρα, με τις αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις να τους απω­θούν κάνο­ντας χρή­ση χημι­κών. Εκτο­τε, στην πύλη έχουν τοπο­θε­τη­θεί οχή­μα­τα της αστυ­νο­μί­ας, εμπο­δί­ζο­ντας τη διά­βα­ση από και προς την Τουρκία.

Παράλ­λη­λα, πλη­ρο­φο­ρί­ες που μετέ­δι­δαν τα τουρ­κι­κά μέσα έκα­ναν λόγο για καρα­βά­νια προ­σφύ­γων που κατευ­θύ­νο­νταν προς τα ελλη­νο­τουρ­κι­κά σύνο­ρα σε όλο τους το μήκος, εκμε­ταλ­λευό­με­να και την «απου­σία» των τουρ­κι­κών αρχών.

Στην περιο­χή κατέ­φθα­σαν μέσα στη μέρα, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, δυνά­μεις ΟΠΚΕ, ύστε­ρα από σχε­τι­κή δια­τα­γή του Αρχη­γεί­ου της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας, ενώ οι αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις στις Καστα­νιές Εβρου ανα­με­νό­ταν να ενι­σχυ­θούν με πάνω από 10 διμοι­ρί­ες των ΜΑΤ, οι οποί­ες ανα­χώ­ρη­σαν το μεση­μέ­ρι της Παρα­σκευ­ής από την Καβά­λα, την Ξάν­θη, την Κομο­τη­νή, την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, καθώς και από πόλεις της Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας. Προς ενί­σχυ­ση στάλ­θη­καν και δύο λόχοι καταδρομών.

Επί­σης, κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες τέθη­καν σε επι­φυ­λα­κή όλα τα επι­τη­ρη­τι­κά φυλά­κια του Ελλη­νι­κού Στρα­τού στον Εβρο, στη χερ­σαία συνο­ριο­γραμ­μή με την Τουρ­κία. Σηκώ­θη­καν ελι­κό­πτε­ρα όπως και κάποια UAV που έχει στη διά­θε­σή του ο Ελλη­νι­κός Στρα­τός για συλ­λο­γή εικό­νας, ενώ ο στρα­τός είχε ήδη ξεκι­νή­σει να απλώ­νει αγκα­θω­τά συρ­μα­το­πλέγ­μα­τα κατά μήκος του δρόμου.

sunora1 sunora2 sunora3 sunora4 sunora5 sunora6 sunora7

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο