Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κατάθεση στεφάνων από το ΠΑΜΕ και το ΕΚΘ στη μνήμη των καπνεργατών που έχασαν τη ζωή τους τον Μάιο του 1936

Κατά­θε­ση στε­φά­νων από μέλη του ΠΑΜΕ πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το πρωί στο Μνη­μείο του Καπνερ­γά­τη, στη συμ­βο­λή των οδών Βενι­ζέ­λου και Εγνα­τί­ας, με την ευκαι­ρία της συμπλή­ρω­σης 82 χρό­νων από τον θάνα­το 12 ανθρώ­πων στις απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις των καπνερ­γα­τών το 1936, που ξεκί­νη­σαν από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Τα μέλη του ΠΑΜΕ αρχι­κά συγκε­ντρώ­θη­καν στο άγαλ­μα του Βενι­ζέ­λου και λίγο αργό­τε­ρα κατέ­λη­ξαν με πορεία στην Πλα­τεία Καπνεργάτη.

“Οι αγώ­νες αυτοί είναι χαραγ­μέ­νοι στην μνή­μη μας. Συνά­δερ­φοι μας πριν από 82 χρό­νια έφυ­γαν από τη ζωή για να διώ­ξουν τη δικτα­το­ρία και την τρο­μο­κρα­τία. Αυτοί οι άνθρω­ποι είναι αθά­να­τοι και εμείς ως από­μα­χοι της ζωής θα συνε­χί­σου­με να τους τιμού­με όπως μπο­ρού­με και όσο κρα­τούν τα πόδια μας. ‘Αλλω­στε, το μεγά­λο κακό έγι­νε στην πόλη μας και αυτό έχει την μεγα­λύ­τε­ρη σημα­σία” τόνι­σε η εκπρό­σω­πος του Σωμα­τεί­ου Καπνερ­γα­τών, Χρυ­σάν­θη Τιλεντίδου.

Από την πλευ­ρά του, ο εκπρό­σω­πος του ΠΑΜΕ, Λεω­νί­δας Στολ­τί­δης, μέλος της εκτε­λε­στι­κής γραμ­μα­τεί­ας του Μετώ­που, επι­σή­μα­νε: “με τη σημε­ρι­νή μέρα τιμού­με τους αγώ­νες και τις θυσί­ες της εργα­τι­κής τάξης. Παράλ­λη­λα είναι μέρα απέ­να­ντι στον φασι­σμό. Αυτή την μάχη οι ταξι­κές δυνά­μεις με την εμπει­ρία και τους αγώ­νες τους θα συνε­χί­σουν να τιμούν μέχρι τέλος”. Κατά­θε­ση στε­φά­νων στο μνη­μείο των καπνερ­γα­τών έγι­νε από την πλειο­νό­τη­τα των σωμα­τεί­ων εργα­ζο­μέ­νων της Β. Ελλάδος. 

Επί­σης, νωρί­τε­ρα σήμε­ρα, κατά­θε­ση στε­φά­νων πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε και στο μνη­μείο του εργά­τη μπρο­στά από το Εργα­το­ϋ­παλ­λη­λι­κό Κέντρο Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΕΚΘ) από τον πρό­ε­δρό του και μέλη του. “Η σημε­ρι­νή ημέ­ρα είναι μέρα της ιστο­ρί­ας της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Ετσι, 82 χρό­νια μετά, οι αγώ­νες αυτοί είναι χαραγ­μέ­νοι στις μνή­μες μας και μας εμπνέ­ουν, ενώ απο­τε­λούν και παρα­κα­τα­θή­κη για το μέλ­λον, για να επα­να­κα­τα­κτή­σου­με δικαιώ­μα­τα που χάσα­με τα τελευ­ταία επτά χρό­νια” δήλω­σε ο πρό­ε­δρος του ΕΚΘ, Πανα­γιώ­της Τσαραμπουλίδης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο