Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καταρρέει το Σουηδικό Σύστημα Υγείας — Γεννάνε στο αυτοκίνητο

Κάθε Σου­η­δός φορο­λο­γού­με­νος πλη­ρώ­νει στην Νομαρ­χια­κή αυτο­διοί­κη­ση που ανή­κει, 10 με 12% του εισο­δή­μα­τός του για να έχει παρο­χή καλών υπη­ρε­σιών Υγεί­ας. Οι υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας από την αρχή της δεκα­ε­τί­ας του 90 μετα­φέρ­θη­καν στις Νομαρ­χί­ες που με την σει­ρά τους ίδρυ­σαν Νομαρ­χια­κές Επι­χει­ρή­σεις Υγείας.

Την ίδια επο­χή ψηφί­στη­κε ο νόμος του ελεύ­θε­ρου αντα­γω­νι­σμού, έτσι ώστε να μπο­ρούν να δοθούν οι παρο­χές υγεί­ας σε εργο­λά­βο ιδιώ­τη. Σήμε­ρα το 23% των εγκα­τα­στά­σε­ων Υγεί­ας το δια­χει­ρί­ζο­νται ιδιώ­τες μετά από μειο­δο­τι­κούς δια­γω­νι­σμούς. Το καθα­ρό κέρ­δος μετά φόρου αυτών των επι­χει­ρή­σε­ων ανέρ­χε­ται σύμ­φω­να με επί­ση­μα στοι­χεία στο περί­που 8,5% του ετή­σιου τζίρου.

Η δια­φυ­γή κερ­δών μέσω θυγα­τρι­κών στους φορο­λο­γι­κούς παρα­δεί­σους είναι γνω­στό σε όλους αλλά σταυ­ρώ­νουν τα χέρια οι εφο­ρια­κές υπη­ρε­σί­ες αφού είναι νόμι­μη δια­δι­κα­σία. Με στοι­χεία του 2015 ο τζί­ρος των ιδιω­τών ήταν περί τα 900 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

Σώστε την περίθαλψη" ζητούν οι διαδηλωτές

Σώστε την περί­θαλ­ψη” ζητούν οι διαδηλωτές

Σήμε­ρα έχει ξεπε­ρά­σει τα 1,2 δις. Μέσα στην πάρο­δο του χρό­νου και οι ιδιω­τι­κές και οι Νομαρ­χια­κές επι­χει­ρή­σεις Υγεί­ας εφαρ­μό­ζουν την μέθο­δο New publik managmant που σημαί­νει υπη­ρε­σί­ες βασι­σμέ­νες στο κόστος-όφε­λος. Όταν κατά κανό­να η επαρ­χία της Σου­η­δί­ας ερη­μώ­νει λόγω έλλει­ψης δου­λειάς, υπη­ρε­σιών, σχο­λεί­ων κ.α πολ­λά, μειώ­νε­ται η φορο­λο­γη­τέα ύλη. Μειώ­νο­νται οι πόροι και η κατα­νο­μή είναι άνι­ση. Η δια­φο­ρά Επαρ­χί­ας και μεγά­λων πόλε­ων είναι τερά­στια. Τερά­στια είναι και η δια­φο­ρε­τι­κή αντι­με­τώ­πι­ση από Νομαρ­χία σε Νομαρ­χία και ανά­λο­γα με την ασθέ­νεια. Οι συνέ­πειες όπως παρακάτω:

Διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πόλη Sollefteå.

Δια­δή­λω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στην πόλη Sollefteå.

  • πτέ­ρυ­γες Νοσο­κο­μεί­ων κλεί­νουν όπως πχ στην πόλη Sollefteå, τόπο κατα­γω­γής του Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη πρω­θυ­πουρ­γού, το μονα­δι­κό μαιευ­τή­ριο έκλει­σε το 2017. Το πλη­σιέ­στε­ρο μαιευ­τή­ριο βρί­σκε­ται τώρα σε από­στα­ση 200 χλμ. και οι μαί­ες χρειά­στη­κε να ξεκι­νή­σουν να δίνουν μαθή­μα­τα στις μέλ­λου­σες μητέ­ρες προ­κει­μέ­νου να τους μάθουν να γεν­νά­νε… μέσα στο αυτο­κί­νη­το, κάτι που αρκε­τές εγκυ­μο­νού­σες ανα­γκά­σθη­καν να κάνουν.
  • Σκάν­δα­λα προ­κύ­πτουν όπως στη Στοκ­χόλ­μη, η περί­πτω­ση του Πανε­πι­στη­μια­κού Νοσο­κο­μεί­ου της Νέα Καρο­λίν­σκα: ενώ οι φορο­λο­γού­με­νοι έχουν κατα­βά­λει 61,4 δισε­κα­τομ­μύ­ρια κορώ­νες (5,8 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ) για το πιο ακρι­βό νοσο­κο­μείο του κόσμου, οι ασθε­νείς χρειά­στη­κε να δια­κο­μι­στούν σε άλλες εγκα­τα­στά­σεις λόγω σοβα­ρών ελλεί­ψε­ων στην κατασκευή.
  • Δημιουρ­γεί­ται έλλει­ψη προ­σω­πι­κού. Η εξα­θλί­ω­ση των εργα­ζο­μέ­νων με την συνε­χή μεί­ω­ση προ­σω­πι­κού δημιουρ­γεί σοβα­ρά λει­τουρ­γι­κά προ­βλή­μα­τα. Κου­ρα­σμέ­νοι από τις υπε­ρω­ρί­ες ένα­ντι εξαι­ρε­τι­κά χαμη­λών αμοι­βών, δεκά­δες χιλιά­δες νοση­λευ­τές «κρέ­μα­σαν τις ποδιές τους» από την αρχή του χρό­νου, σύμ­φω­να με στοι­χεία του Συλ­λό­γου Επαγ­γελ­μα­τιών Υγεί­ας. Περί­που το 80% των δομών υγεί­ας στη Σου­η­δία έχει έλλει­ψη νοση­λευ­τών, σύμ­φω­να με τη Στα­τι­στι­κή Υπη­ρε­σία της Σου­η­δί­ας. 136.000 νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό θα χρεια­στεί μέχρι το 2026!
  • Καθυ­στε­ρή­σεις προ­κύ­πτουν ιδιαί­τε­ρα στην επαρ­χία όπως στην αραιο­κα­τοι­κη­μέ­νη περιο­χή της Jämtland (βορειο­δυ­τι­κά) περισ­σό­τε­ροι από τους μισούς ασθε­νείς πρέ­πει να περι­μέ­νουν περισ­σό­τε­ρο από 90 ημέ­ρες για μία χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση με σοβα­ρές επι­πτώ­σεις, σε σύγκρι­ση με ποσο­στό 17% στη Στοκ­χόλ­μη.Ή στην περί­πτω­ση καρ­διο­πα­θών που κάνουν ένα χρό­νο να εγχει­ρι­στούν. Περι­πτώ­σεις ασθε­νών με καρ­κί­νο προ­στά­τη ή στή­θους περί­με­ναν 8 μήνες όπως ανα­φέ­ρουν οι εφημερίδες.
Διαδήλωση νοσηλευτικού προσωπικού για καλύτερες συνθήκες

Δια­δή­λω­ση νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού για καλύ­τε­ρες συνθήκες

«Κάθε φορά που κάποιος έχει ανά­γκη, μπο­ρεί να δει έναν νέο, άγνω­στο όμως με την περί­πτω­ση, για­τρό. Αυτό όμως έχει ως απο­τέ­λε­σμα να χάνε­ται πολύ­τι­μος χρό­νος στη διά­γνω­ση και τη θερα­πεία» υπο­στη­ρί­ζει ο Ιατρι­κός Σύλ­λο­γος της Σουηδίας.

Κατά τα άλλα θεω­ρεί­ται η τέταρ­τη καλύ­τε­ρη χώρα στην περί­θαλ­ψη κατά τον ΟΟΣΑ και έχει ένα από τα πιο επι­τυ­χη­μέ­να συστή­μα­τα υγεί­ας παγκο­σμί­ως στα χαρτιά.

Το εντυπωσιακό Νέο Καρολίνσκα. η μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή δημόσιου έργου στην Σουηδία

Το εντυ­πω­σια­κό Νέο Καρο­λίν­σκα. η μεγα­λύ­τε­ρη οικο­νο­μι­κή κατα­στρο­φή δημό­σιου έργου στην Σουηδία

Η απο­γο­ή­τευ­ση των Σου­η­δών άσχε­τα με τα παγκό­σμια στοι­χεία είναι τέτοια που η επι­δεί­νω­ση του δικτύ­ου πρω­το­βάθ­μιας περί­θαλ­ψης και των νοσο­κο­μεί­ων εξαι­τί­ας κυρί­ως της μεγά­λης έλλει­ψης νοσο­κό­μων και για­τρών, απο­τε­λεί το κύριο μέλη­μα των Σου­η­δών ενό­ψει των επι­κεί­με­νων βου­λευ­τι­κών εκλο­γών της 9ης Σεπτεμ­βρί­ου. Ορι­σμέ­νες δημο­σκο­πή­σεις καθι­στούν τη μετα­νά­στευ­ση ως την πρώ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα για τους Σου­η­δούς, όμως τα δύο αυτά θέμα­τα σχετίζονται.

Αρκε­τά μέσα μαζι­κής πλη­ρο­φό­ρη­σης και οι Ξενό­φο­βοι ακρο­δε­ξιοί “φου­ντώ­νουν’ την άπο­ψη ότι η άφι­ξη πολ­λών προ­σφύ­γων από το 2012 επι­τεί­νει τα προ­βλή­μα­τα των νοσο­κο­μεί­ων που σχε­τί­ζο­νται με την έλλει­ψη νοση­λευ­τών και ειδι­κών. Για άλλους, σοβα­ρούς ανα­λυ­τές, αντα­πο­κρί­νε­ται στη δημο­γρα­φι­κή πρό­κλη­ση μιας γερα­σμέ­νης χώρας που θα χρεια­στεί ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρα «νέα χέρια» για να φρο­ντί­σει τους ηλι­κιω­μέ­νους της.

«Μέσα σε μόλις πέντε χρό­νια, ο πλη­θυ­σμός άνω των 75 ετών θα αυξη­θεί κατά 70.000 άτο­μα, γεγο­νός που σημαί­νει περισ­σό­τε­ρες ασθε­νείς» προει­δο­ποιεί ο απερ­χό­με­νος Σοσιαλ­δη­μο­κρά­της πρω­θυ­πουρ­γός Στέ­φαν Λεβέν. Οι ειδι­κοί προει­δο­ποιούν ότι «είναι ορα­τός ο κίν­δυ­νος οι πολί­τες να χάσουν στα­δια­κά την εμπι­στο­σύ­νη τους στο κρά­τος πρόνοιας».

Ναι, τίπο­τα δεν είναι τέλειο. Αλλά η Σου­η­δία απο­λαμ­βά­νει το τέταρ­το καλύ­τε­ρο σύστη­μα υγεί­ας στον κόσμο» δηλώ­νει ενο­χλη­μέ­νος ο πρωθυπουργός.

Καταρ­ρέ­ει ένας από τους πιο σημα­ντι­κούς πυλώ­νες της Σου­η­δι­κής ευμά­ρειας με καμία δυνα­τό­τη­τα επα­να­φο­ράς. Η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση την απο­τε­λεί­ω­σε. Η επί­κλη­ση στην παγκό­σμια κρί­ση, στην παγκο­σμιο­ποί­η­ση, στην πολι­τι­κή της ΕΕ δεν μπο­ρεί να κρύ­ψει το γεγο­νός πως το Κεφά­λαιο δεν είναι δια­τε­θει­μέ­νο να επι­στρέ­ψει στην περί­ο­δο προ της ανα­τρο­πής του σοσια­λι­σμού με καλύ­τε­ρη, έστω στοι­χειώ­δη, δια­νο­μή όπως τα χρό­νια τα παλιά. Ο συν­δι­κα­λι­σμός άγε­ται και φέρε­ται από την συνερ­γα­σία μετα­ξύ των τάξε­ων και την εργα­σια­κή ειρή­νη και έτσι τα αδιέ­ξο­δα, η έλλει­ψη ταξι­κού κινή­μα­τος, η ταύ­τι­ση φασι­σμού και κομ­μου­νι­σμού και η απο­πο­λι­τι­κο­ποί­η­ση, στέλ­νουν τον κόσμο στην Ακροδεξιά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο