Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κατάρρευση του συστήματος Υγείας στην Σουηδία — Οι πλούσιοι έχουν προτεραιότητα

 Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

5 Σεπτεμ­βρί­ου 2018 Σου­η­δία. Ο χρό­νος ανα­μο­νής για να τύχει ο ασθε­νής εξει­δι­κευ­μέ­νης περί­θαλ­ψης έχει αυξη­θεί σε όλες τις 21 Νομαρ­χί­ες-Επαρ­χί­ες στη Σου­η­δία, σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα Dagens Medicin που ανέ­λυ­σε τα στοι­χεία της Ένω­σης Δήμων και Νομαρ­χιών Σου­η­δί­ας. Σε σύγκρι­ση με το 2014 ο στό­χος επέμ­βα­σης εντός 90 ημε­ρών πιά­νε­ται όλο και πιο σπά­νια και σε ορι­σμέ­νες περιο­χές τα απο­τε­λέ­σμα­τα έχουν πέσει κατα­κό­ρυ­φα, πάνω από 30 ποσο­στιαί­ες μονάδες.

Χει­ρό­τε­ρη είναι η κατά­στα­ση στην Επαρ­χία Γιέμ­τλαντ- Χέρ­γε­ντα­λεν, όπου ο στό­χος κατρα­κύ­λη­σε 35 ποσο­στιαί­ες μονά­δες μέσα σε τέσ­σε­ρα χρό­νια. Τον Ιού­νιο του 2018 μόνο το 53% των ασθε­νών εγχει­ρί­στη­καν ή δέχτη­καν άλλη εξει­δι­κευ­μέ­νη περί­θαλ­ψη εντός του στό­χου των 90 ημε­ρών μετά την δια­πί­στω­ση της ασθέ­νειας. Τον Ιού­νιο του 2014, το ποσο­στό ήταν 88%.

Η Νομαρ­χία Έρεμπρο ήταν η περιο­χή όπου τα απο­τε­λέ­σμα­τα έχουν πέσει λιγό­τε­ρο, από 73 σε 70%, ενώ η Χάλαντ στο νότο έχει τα καλύ­τε­ρα απο­τε­λέ­σμα­τα. Το 94% των ασθε­νών έτυ­χε εξει­δι­κευ­μέ­νης περί­θαλ­ψης εντός 90 ημε­ρών 2018. Πριν πέντε χρό­νια, το ποσο­στό ήταν 98%.

sjukhus

Το Νοσο­κο­μείο της Επαρ­χί­ας που έπε­σε 35 μονάδες

Η σημε­ρι­νή κατά­στα­ση συμπλη­ρώ­νει και επι­βε­βαιώ­νει και την έρευ­να της περα­σμέ­νης χρο­νιάς, 2017 για την ταξι­κή διά­κρι­ση στην αναμονή.

Οι ασθε­νείς μπο­ρεί να έχουν τις ίδιες δυνα­τό­τη­τες για να θερα­πευ­τούν από την ασθέ­νειά του καρ­κί­νου, αλλά όποιος είναι υψη­λής μόρ­φω­σης και εισο­δή­μα­τος τυγ­χά­νει καλύ­τε­ρης περί­θαλ­ψης. Αυτό δεί­χνει μελέ­τη 6 300 ασθε­νών στο Περι­φε­ρεια­κό Νοσο­κο­μείο Θερα­πεί­ας Καρ­κί­νου Στοκ­χόλ­μης- Γκό­τλαντ και παρου­σιά­στη­κε στην εφη­με­ρί­δα Dagens Nyheter.

 

Ασθε­νείς με υψη­λά εισο­δή­μα­τα εγχει­ρί­στη­καν για καρ­κί­νο του προ­στά­τη με ποσο­στό 71% ενώ με χαμη­λό εισό­δη­μα μόνο το 52% από αυτούς που ήταν στην ανα­μο­νή εγχεί­ρη­σης. Το ίδιο ίσχυε και για ποσο­στά ρομπο­τι­κής εγχεί­ρη­σης που είναι ακρι­βό­τε­ρη μέθο­δος και μεγα­λύ­τε­ρης ακρί­βειας. Υψη­λό­μι­σθοι 77%, χαμη­λό­μι­σθοι 66%.

Εξη­γή­σεις δεν περιέ­χει η έρευ­να αλλά εύκο­λα συνά­γε­ται το συμπέ­ρα­σμα της προ­τί­μη­σης στους υψη­λό­μι­σθους που δεί­χνουν οι Διοι­κή­σεις των Νομαρ­χια­κών και Ιδιω­τι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων Υγεί­ας που δια­χει­ρί­ζο­νται τα Νοσοκομεία.

Όπου φτω­χός και η μοί­ρα του” μας λένε οι έρευ­νες ακό­μη και στο προ­βαλ­λό­με­νο επί δεκα­ε­τί­ες πρό­τυ­πο ευμά­ρειας και ισό­τη­τας για όλους.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο