Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Κατάφορη αδικία σε βάρος των νέων πτυχιούχων Ιατρικής»

Άδι­κη – έως μερο­λη­πτι­κή – αντι­με­τώ­πι­σή τους από τον Πανελ­λή­νιο Ιατρι­κό Σύλ­λο­γο καταγ­γέλ­λουν νέοι πτυ­χιού­χοι της Ιατρι­κής , ο οποί­ος ευνό­η­σε κάποιους αιτού­ντες στην κατά­θε­ση αίτη­σης έναρ­ξης ειδι­κό­τη­τας. Την αδι­κία καταγ­γέλ­λι και η ΟΕΝΓΕ που ζητά την παρέμ­βα­ση της πολι­τεί­ας. Παρέμ­βα­ση για το θέμα έκα­νε και ο Ιατρι­κός Σύλ­λο­γος Αθηνών.

ΟΕΝΓΕ: Κατάφορη αδικία σε βάρος των νέων πτυχιούχων Ιατρικής

Η ΟΕΝΓΕ θεω­ρεί απα­ρά­δε­κτη και εξορ­γι­στι­κή την κατά­φο­ρη αδι­κία σε βάρος των νέων πτυ­χιού­χων της Ιατρι­κής που έγι­νε τις προη­γού­με­νες μέρες με πλή­ρη και απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη της ηγε­σί­ας του Πανελ­λή­νιου Ιατρι­κού Συλ­λό­γου. Συγκε­κρι­μέ­να, ενώ ο Πανελ­λή­νιος Ιατρι­κός Σύλ­λο­γος είχε γνω­στο­ποι­ή­σει επί­ση­μα στις 28/7/20 πως οι νέοι πτυ­χιού­χοι που θα υπέ­βα­λαν αίτη­ση για βεβαί­ω­ση άδειας άσκη­σης επαγ­γέλ­μα­τος από 5/8/20 θα λάμ­βα­ναν τη σχε­τι­κή βεβαί­ω­ση από 14/8/20 και ώρα 3μμ ώστε ισό­τι­μα να μπο­ρούν από Δευ­τέ­ρα 17/8/20 να κατα­θέ­τουν αιτή­σεις για έναρ­ξη ειδι­κό­τη­τας, παρα­βί­α­σε την ίδια του την ανα­κοί­νω­ση και έστει­λε επι­λε­κτι­κά σε συγκε­κρι­μέ­νους αιτού­ντες βεβαιώ­σεις στις 5 & 6/8/20 προ­φα­νώς αδι­κώ­ντας όλους τους υπόλοιπους.

Εκτός από την αυτο­νό­η­τη καταγ­γε­λία για την αδι­κία σε βάρος των νέων για­τρών, είναι σαφές και αυτο­νό­η­το πως η διόρ­θω­ση της αδι­κί­ας αυτής είναι πλέ­ον καθα­ρή ευθύ­νη της πολι­τι­κής ηγε­σί­ας του Υπουρ­γεί­ου Υγείας:

- Πρέ­πει να φρο­ντί­σει να ακυ­ρω­θούν οι αιτή­σεις έναρ­ξης ειδι­κό­τη­τας από νέους πτυ­χιού­χους Ιατρι­κής από 5/8 και μετά και αυτές οι αιτή­σεις να αρχί­σουν να γίνο­νται δεκτές από Δευ­τέ­ρα 17/8 όπως προ­βλέ­πε­ται από την ίδια την σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση του ΠΙΣ.

Επιστολή ΙΣΑ στον ΠΙΣ

Επι­στο­λή απέ­στει­λε ο Ιατρι­κός Σύλ­λο­γος Αθη­νών στον Πανελ­λή­νιο Ιατρι­κό Σύλ­λο­γο σχε­τι­κά με το θέμα.

Ειδι­κό­τε­ρα, ο ΙΣΑ ανα­φέ­ρει στην επι­στο­λή του ότι πρό­σφα­τα αναρ­τή­θη­κε στην ιστο­σε­λί­δα του ΠΙΣ ανα­κοί­νω­ση σύμ­φω­να με την οποία «λόγω της μαζι­κής χορή­γη­σης Βεβαιώ­σε­ων Περά­τω­σης Σπου­δών στους πτυ­χιού­χους των Ιατρι­κών Σχο­λών της χώρας για τη θερι­νή περί­ο­δο του 2020 όσοι υπο­βάλ­λουν αίτη­ση για λήψη Βεβαί­ω­σης Άδειας Άσκη­σης Επαγ­γέλ­μα­τος από τις 5 Αυγού­στου 2020, θα λάβουν τη σχε­τι­κή βεβαί­ω­ση υπο­βο­λής αίτη­σης στην οποία θα ανα­γρά­φε­ται ο Αριθ­μός Πρω­το­κόλ­λου, μαζι­κά την Παρα­σκευή 14 Αυγού­στου 2020 προ­κει­μέ­νου να την κατα­θέ­σουν στις αντί­στοι­χες Περι­φέ­ρειες για να μπουν στη σει­ρά ανα­μο­νής για ειδικότητα».

Ωστό­σο επι­ση­μαί­νει ο Σύλ­λο­γος, ότι «λόγω τεχνι­κού σφάλ­μα­τος που ατυ­χώς εμφι­λο­χώ­ρη­σε, αιφ­νί­δια χθες, κάποιοι, έλα­βαν ηλε­κτρο­νι­κά τη σχε­τι­κή βεβαί­ω­ση υπο­βο­λής αίτη­σης ώστε να είναι σε θέση, μόνοι αυτοί και πριν τους λοι­πούς συνα­δέλ­φους και συνα­πο­φοί­τους τους, να την κατα­θέ­σουν στις αντί­στοι­χες Περι­φέ­ρειες, λαμ­βά­νο­ντας έτσι σημα­ντι­κή προ­τε­ραιό­τη­τα στη σει­ρά ανα­μο­νής για ειδικότητα».

«Πρό­κει­ται ασφα­λώς για ένα λάθος που πρέ­πει άμε­σα να διορ­θω­θεί στο πνεύ­μα της αρχι­κής από­φα­σής σας», επι­ση­μαί­νει ο ΙΣΑ και ζητά την άμε­ση ανά­κλη­ση όσων αδειών ή βεβαιώ­σε­ων χορη­γή­θη­καν σύμ­φω­να με τη παρα­πά­νω δια­δι­κα­σία εκ παρα­δρο­μής ή εκ τεχνι­κού σφάλ­μα­τος καθώς και την έκδο­ση νέων με την αρχι­κά ορι­σθεί­σα ημεροχρονολογία.

«Τού­το φρο­νού­με απαι­τεί η νομι­μό­τη­τα, η ισό­τη­τα και η αρχής της χρη­στής διοί­κη­σης», κατα­λή­γει ο Ιατρι­κός Σύλ­λο­γος Αθηνών.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 2020 ΤΟΥ ΑΠΘ 

Εμείς οι Από­φοι­τοι της Ιατρι­κής Σχο­λής του ΑΠΘ βρε­θή­κα­με στην ανά­γκη να απευ­θυν­θού­με σε κάθε αρμό­διο φορέα, να ενη­με­ρώ­σου­με και να ζητή­σου­με να «διορ­θω­θεί» η παρα­τυ­πία και η άδι­κη – έως μερο­λη­πτι­κή – αντι­με­τώ­πι­σή μας από τον Πανελ­λή­νιο Ιατρι­κό Σύλ­λο­γο (ΠΙΣ).

Συγκε­κρι­μέ­να, ο ΠΙΣ είχε γνω­στο­ποι­ή­σει στην ανα­κοί­νω­σή του «Ενη­μέ­ρω­ση για τις Άδειες Ασκή­σε­ως Επαγ­γέλ­μα­τος» στις 28/07/2020 ότι «… όσοι πτυ­χιού­χοι υπο­βάλ­λουν αίτη­ση για λήψη Βεβαί­ω­σης Άδειας Άσκη­σης Επαγ­γέλ­μα­τος από τις 5 Αυγού­στου 2020, θα λάβουν τη σχε­τι­κή βεβαί­ω­ση υπο­βο­λής αίτη­σης στην οποία θα ανα­γρά­φε­ται ο Αριθ­μός Πρω­το­κόλ­λου, μαζι­κά την Παρα­σκευή 14 Αυγού­στου 2020 μετά τις 15:00, προ­κει­μέ­νου να την κατα­θέ­σουν στις αντί­στοι­χες Περι­φέ­ρειες για να μπουν στη σει­ρά ανα­μο­νής για ειδικότητα.»

Όμως, αντί­θε­τα με κάθε λογι­κή δικαιο­σύ­νης και συνέ­πειας δια­πι­στώ­σα­με ότι ο ίδιος ο ΠΙΣ χορή­γη­σε τις «σχε­τι­κές Βεβαιώ­σεις…» σε ορι­σμέ­νους συμ­φοι­τη­τές μας, απο­φοί­τους, ήδη από χθες (!) 05/08/2020 και σήμε­ρα (!) 06/08/2020. Αυτό, θεω­ρού­με πως απο­τε­λεί κατά­φω­ρη παρα­βί­α­ση ισο­νο­μί­ας, αξιο­κρα­τί­ας και δια­φά­νειας. Εξάλ­λου, μάς προ­κα­λεί μεγά­λη έκπλη­ξη και αλγει­νή εντύ­πω­ση που ο ίδιος ο ΠΙΣ παρα­βιά­ζει τις δικές του αποφάσεις/επιλογές οι οποί­ες δια­σφά­λι­ζαν, αρχι­κά, μία αντικειμενικότητα.

Επει­δή δεν θέλου­με να ξεκι­νή­σου­με την επαγ­γελ­μα­τι­κή μας ζωή ως Ιατροί με μια τέτοια αρνη­τι­κή εμπει­ρία, κατά­φω­ρα αλλο­τριω­μέ­νη, ζητά­με ο ΠΙΣ να επα­νορ­θώ­σει την αδι­κία και να ανα­κοι­νώ­σει άμε­σα και ξεκά­θα­ρα ότι:

α) ισχύ­ει η ανα­κοί­νω­σή του [«Ενη­μέ­ρω­ση για τις Άδειες Ασκή­σε­ως Επαγ­γέλ­μα­τος» στις 28/07/2020] και πως θα τηρη­θούν οι εξαγ­γελ­θεί­σες ημερομηνίες
και
β) να ακυ­ρώ­σει όσες αιτή­σεις έγι­ναν δεκτές και πήραν σει­ρά προ­τε­ραιό­τη­τας (!) για ανα­μο­νή Ειδι­κό­τη­τας στις Υ.ΠΕ. της χώρας ήδη από χθες (05/08/2020) και σήμε­ρα (06/08/2020), με ημε­ρο­μη­νία Βεβαί­ω­σης Άδειας Ασκή­σε­ως Επαγ­γέλ­μα­τος απο 05/08/2020 και έπειτα.

Εμείς οι Από­φοι­τοι της Ιατρι­κής Σχο­λής και αυρια­νοί για­τροί, που θα δώσου­με με επί­γνω­ση τον όρκο του Ιππο­κρά­τη, παρα­κα­λού­με να μην υιο­θε­τη­θούν τέτοιες συμπε­ρι­φο­ρές που δεν αρμό­ζουν σε συλ­λό­γους με πανελ­λή­νια εμβέλεια.

Θεσ­σα­λο­νί­κη 06/08/2020

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο