Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κατέβασαν θέμα με δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη που αναφέρονταν σε ρώσικη ανάμειξη (;) στις ελληνικές εκλογές

Για από­πει­ρα ρωσι­κής ανά­μει­ξης σε ελλη­νι­κά ζητή­μα­τα φέρε­ται να κάνει λόγο ο Αμε­ρι­κα­νός πρέ­σβης, Τζέ­φρι Πάιατ, προ­σπα­θώ­ντας να «προ­στα­τέ­ψει» τον στρα­τη­γι­κό σύμ­μα­χο στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά τους συμ­φέ­ρο­ντα από τον βασι­κό τους αντα­γω­νι­στή στην περιο­χή, τη Ρωσία. Άλλω­στε, σε αρκε­τές ευρω­παϊ­κές χώρες ενερ­γο­ποιού­νται ρωσο­φο­βι­κά αντανακλαστικά. 

Με τίτλο «καταγ­γε­λία σοκ του αμε­ρι­κα­νού πρέ­σβη. Από­πει­ρα ρωσι­κής ανά­μι­ξης (sic) στις ελλη­νι­κές εκλο­γές», το δελ­τίο ειδή­σε­ων του ΑΝΤ1 φιλο­ξέ­νη­σε δηλώ­σεις του πρέ­σβη ο οποί­ος, στο περι­θώ­ριο της εκδή­λω­σης disinfo week η οποία εντάσ­σε­ται στο πλαί­σιο της εκστρα­τεί­ας των ΗΠΑ κατά της παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση, τόνισε:

«Έχου­με δει απο­δεί­ξεις αυτού του είδους χει­ρα­γώ­γη­σης των πλη­ρο­φο­ριών. Για παρά­δειγ­μα, τις ρωσι­κές προ­σπά­θειες περί την Ορθό­δο­ξη Εκκλη­σία, τις προ­σπά­θειες να υπο­σκά­ψουν τον ρόλο του Οικου­με­νι­κού Πατριάρχη.

Δε μπο­ρώ να σας πω τώρα ότι έχω δει απο­δεί­ξεις προ­σπά­θειας ανά­μει­ξης στις επερ­χό­με­νες εκλο­γές της Ελλάδας».

Τι εννο­εί άρα­γε ο πρέ­σβης με τη διφο­ρού­με­νη δήλω­ση του και για­τί το ρεπορ­τάζ του ΑΝΤ1 έκα­νε λόγο για «καταγ­γε­λία σοκ» περί «ρωσι­κής ανάμειξης»;

Βέβαια, είναι δια­φο­ρε­τι­κό το χτε­σι­νό ρεπορ­τάζ του Νικό­λα Βαφειά­δη στο δελ­τίο ειδή­σε­ων, όπως τον ακού­με και στο βίντεο να μιλά για καταγ­γε­λία, από το κεί­με­νο που ανέ­βα­σε σήμε­ρα η ιστο­σε­λί­δα antennanews.gr όπου η καταγ­γε­λία έγι­νε προειδοποίηση:

«Μιλώ­ντας απο­κλει­στι­κά στον ΑΝΤ1 και τον Νικό­λα Βαφειά­δη, ο Τζέ­φρι Πάιατ προει­δο­ποιεί για το ενδε­χό­με­νο από­πει­ρας ανά­μει­ξης και στις ελλη­νι­κές εκλο­γές. Όπως λέει «έχου­με δει απο­δεί­ξεις αυτού του είδους περί χει­ρα­γώ­γη­σης των πλη­ρο­φο­ριών. Για παρά­δειγ­μα, τις ρωσι­κές προ­σπά­θειες περί την Ορθό­δο­ξη Εκκλη­σία, τις προ­σπά­θειες να υπο­σκά­ψουν τον ρόλο του Οικου­με­νι­κού Πατριάρ­χη», σημειώ­νο­ντας πάντως ότι δεν μπο­ρεί να ισχυ­ρι­στεί ότι έχει δει απο­δεί­ξεις προ­σπά­θειας ανά­μι­ξης στις επερ­χό­με­νες εκλο­γές της Ελλάδας».

Στη συνέ­χεια το σχε­τι­κό θέμα «εξα­φα­νί­στη­κε» από ιστο­σε­λί­δες όπου είχε ανέ­βει: Πρώ­το Θέμα, Καθημερινή:

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο