Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καταγγελία φοιτητών: Πλημμύρισαν εγκαταστάσεις στο ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας!

Μια ισχυ­ρή νερο­πο­ντή ήταν αρκε­τή για να μετα­τρέ­ψει σε… λιμνο­θά­λασ­σες τις εγκα­τα­στά­σεις του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης και του Πανε­πι­στη­μί­ου Μακε­δο­νί­ας! Όπως καταγ­γέλ­λουν οι εκλεγ­μέ­νοι με την «Παν­σπου­δα­στι­κή ΚΣ» στα ΔΣ Φοι­τη­τι­κών Συλ­λό­γων της πόλης η έλλει­ψη μέτρων αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας, η υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση, η πολι­τι­κή των εργο­λα­βιών για την (υπο­τι­θέ­με­νη) συντή­ρη­ση των κτι­ρια­κών εγκα­τα­στά­σε­ων είχε ως απο­τέ­λε­σμα να πλημ­μυ­ρί­σουν αίθου­σες, φοι­τη­τι­κές εστί­ες, ακό­μη και το κτί­ριο διοί­κη­σης του μεγα­λύ­τε­ρου πανε­πι­στη­μί­ου της Βόρειας Ελλάδας.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να οι εκλεγ­μέ­νοι με την «Παν­σπου­δα­στι­κή ΚΣ» στα ΔΣ Φοι­τη­τι­κών Συλ­λό­γων με ανα­κοί­νω­ση τους επι­ση­μαί­νουν τα εξής:

«Σήμε­ρα 10/5, στις σχο­λές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ γίνα­με μάρ­τυ­ρες ενός ακό­μα επει­σο­δί­ου για το τι σημαί­νει “δίκαιη ανά­πτυ­ξη” και “σύγ­χρο­νο ευρω­παϊ­κό πανε­πι­στή­μιο”. Συγκε­κρι­μέ­να, μετά από μία νερο­πο­ντή που έπλη­ξε την πόλη της Θεσ­σα­λο­νί­κης, οι φοι­τη­τές όλων των σχο­λών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, του ΑΤΕΙΘ και των εστιών βρέ­θη­καν μπρο­στά στο θέα­μα πλημ­μυ­ρι­σμέ­νων σχο­λών, ταβα­νιών να στά­ζουν, σωλή­νες να διαρ­ρέ­ουν, πλημ­μύ­ρι­σαν ολό­κλη­ρες αίθου­σες με εργα­στη­ρια­κό εξο­πλι­σμό, ενώ πλημ­μύ­ρι­σε και το κτί­ριο διοί­κη­σης του ΑΠΘ.

Αυτές οι εικό­νες δεν είναι επι­στη­μο­νι­κή φαντα­σία, αλλά μία απλή απο­τύ­πω­ση για το τι σημαί­νει υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση, τι σημαί­νει εργο­λα­βί­ες να λυμαί­νο­νται τη συντή­ρη­ση των κτι­ρια­κών εγκα­τα­στά­σε­ων, τι σημαί­νει εν γένει πανε­πι­στή­μιο της αγο­ράς. Αυτό ακρι­βώς σημαί­νει: Εν έτη 2018, οι φοι­τη­τές να αγω­νιούν μήπως και πέσουν τα ντου­βά­ρια στο κεφά­λι τους, να αγω­νιούν μην γίνει το αμφι­θέ­α­τρό τους πισίνα!

Η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ έχει τερά­στιες ευθύ­νες, καθώς συνε­χί­ζει την πολι­τι­κή υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης στην Παι­δεία, που παρέ­λα­βε από τις κυβερ­νή­σεις ΝΔ — ΠΑΣΟΚ, είναι επί­ση­μη πολι­τι­κή της ΕΕ και ως άμε­σο απο­τέ­λε­σμα έχει οι σχο­λές, οι κτι­ρια­κές εγκα­τα­στά­σεις να μην αντα­πο­κρί­νο­νται στις δυνα­τό­τη­τες που προ­σφέ­ρει η επο­χή μας, με βάση την εξέ­λι­ξη της τεχνο­λο­γί­ας και της επι­στή­μης, τις δυνα­τό­τη­τες σήμε­ρα να λύνο­νται με επι­στη­μο­νι­κό τρό­πο τα πλημ­μυ­ρι­κά προ­βλή­μα­τα. Η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ έχει πολύ καλή “τεχνο­γνω­σία” στο να φορ­τώ­νει στις πλά­τες των φοι­τη­τών τις πανε­πι­στη­μια­κές δαπά­νες, όπως έχει απο­δεί­ξει με την επι­βο­λή διδά­κτρων στα μετα­πτυ­χια­κά, με την αντι­με­τώ­πι­ση των φοι­τη­τών ως πελά­τες. Αντι­θέ­τως, ακρι­βώς επει­δή είναι ταγ­μέ­νη στο να υπη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου, δεν παίρ­νει μέτρα ούτε για τα στοι­χειώ­δη, δηλα­δή το δικαί­ω­μά μας να μαθαί­νου­με το αντι­κεί­με­νό μας σε ασφα­λείς και σύγ­χρο­νες αίθου­σες και κτι­ρια­κές εγκα­τα­στά­σεις. Όλα αυτά αντι­με­τω­πί­ζο­νται ως κόστος!

Διεκ­δι­κού­με:

  • Άμε­ση άντλη­ση των υδά­των από όλες τις σχο­λές που πλημμύρισαν.
  • Άμε­ση απο­κα­τά­στα­ση εργα­στη­ρια­κού εξο­πλι­σμού, κτι­ρια­κών εγκα­τα­στά­σε­ων, αιθου­σών και κυλι­κεί­ων των σχο­λών, με ευθύ­νη του κράτους.
  • Γεν­ναία αύξη­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης για την Παιδεία.
  • Άμε­ση απο­κα­τά­στα­ση ζημιών στις εστί­ες και άμε­ση απο­κα­τά­στα­ση των δωμα­τί­ων συνα­δέλ­φων μας που έχουν ζημιές, με ευθύ­νη του κράτους.
  • Μέτρα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας σε όλες τις σχο­λές, με ευθύ­νη του κράτους».
Φωτό από την Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.

Φωτό από την Φιλο­σο­φι­κή Σχο­λή του ΑΠΘ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο