Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καταγγελίες για βασανισμούς και βιασμούς παιδιών στην ΜΚΟ «Κιβωτός του κόσμου»

Σοκα­ρι­στι­κές καταγ­γε­λί­ες για τρεις περι­πτώ­σεις σεξουα­λι­κής κακο­ποί­η­σης (δύο ενή­λι­κων και ενός ανή­λι­κου αγο­ριού) σε δομές της ΜΚΟ «Κιβω­τός του Κόσμου», στις οποί­ες μάλι­στα εμπλέ­κε­ται ιδιαί­τε­ρα προ­βε­βλη­μέ­νο μέλος της μη κερ­δο­σκο­πι­κής οργά­νω­σης, ερευ­νούν οι αστυ­νο­μι­κές αρχές. Τη διε­νέρ­γεια προ­κα­ταρ­κτι­κής εξέ­τα­σης διέ­τα­ξε η Εισαγ­γε­λία της Αθή­νας έπει­τα από καταγ­γε­λία που δια­βι­βά­στη­κε από τον Συνή­γο­ρο του Πολί­τη. Το περιε­χό­με­νό της αξιο­λο­γή­θη­κε ως ιδιαί­τε­ρα σοβα­ρό με απο­τέ­λε­σμα να δια­τα­χθεί προ­κα­ταρ­κτι­κή εξέ­τα­ση, η οποία ανε­τέ­θη στην Υπο­διεύ­θυν­ση Προ­στα­σί­ας Ανηλίκων.

Την αρχή έκα­νε ένας 19χρονος, ο οποί­ος πήγε την Τετάρ­τη στην Υπο­διεύ­θυν­ση Προ­στα­σί­ας Ανη­λί­κων και κατέ­θε­σε πως πρό­σω­πο το οποίο υπη­ρε­τεί στην Κιβω­τό ασελ­γού­σε σε βάρος του από τον Σεπτέμ­βριο του 2020 μέχρι τον Ιανουά­ριο του 2022, του συμπε­ρι­φε­ρό­ταν με υπο­τι­μη­τι­κό και εξευ­τε­λι­στι­κό τρό­πο, τον υπο­χρέ­ω­σε να στα­μα­τή­σει το σχο­λείο, να εργά­ζε­ται και στην ουσία, όπως ανέ­φε­ρε, τον εκβί­α­ζε να μην μιλή­σει ώστε να τον έχει πάντα κοντά του.

Δια­φο­ρε­τι­κά, τον απει­λού­σε πως θα έκο­βε το επί­δο­μα της ανή­μπο­ρης μητέ­ρας του και θα έχα­νε τη δου­λειά του ο μεγα­λύ­τε­ρος αδερ­φός του.

Ο ίδιος απο­κά­λυ­ψε στην κατά­θε­σή του πως και άλλα παι­διά της δομής κλει­δώ­νο­νται στα δωμά­τια τους και τιμω­ρού­νται με άγριους ξυλοδαρμούς.

Συγκε­κρι­μέ­να, ανέ­φε­ρε πως ένας φίλος του εκμυ­στη­ρεύ­θη­κε ότι δύο άτο­μα που κατο­νό­μα­σε τον χτυ­πού­σαν με ένα σίδε­ρο στα καλά­μια των ποδιών του μέχρι που μάτωσε.

Όπως απο­κά­λυ­ψε ο 19χρονος, το άτο­μο που έδι­νε τις εντο­λές για τους ξυλο­δαρ­μούς είναι ο άνδρας που φέρε­ται να ασέλ­γη­σε σε βάρος του.

Τόσο το συγκε­κρι­μέ­νο παι­δί όσο και τέσ­σε­ρα ακό­μη άτο­μα που φιλο­ξε­νού­νταν στη δομή ανα­μέ­νε­ται να κλη­θούν για κατά­θε­ση τις επό­με­νες ημέρες.

Πρό­κει­ται για παι­διά τα οποία φέρε­ται, σύμ­φω­να με την καταγ­γε­λία του 19χρονου, να μετα­φέρ­θη­καν από τη δομή της Καλα­μά­τας στην Αθή­να και για ένα μήνα να τους είχαν κλει­δω­μέ­νους σε δωμά­τια και να τους χτυ­πού­σαν καθη­με­ρι­νά, παρου­σία του στε­λέ­χους που καταγγέλλεται.

Πλη­ρο­φο­ρί­ες από το υπουρ­γείο Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη ανα­φέ­ρουν ακό­μα ότι εις βάρος του ίδιου προ­σώ­που έχει υπο­βλη­θεί μία ακό­μα καταγ­γε­λία για περι­στα­τι­κό που φέρε­ται να έχει λάβει χώρα, και αυτό το 2021, σε δομή της «Κιβω­τού» στη Χίο. Το περι­στα­τι­κό έγι­νε γνω­στό χάρη σε μαρ­τυ­ρία ατό­μου που φιλο­ξε­νεί­το εκεί. Μπαί­νο­ντας σε δωμά­τιο είχε εντο­πί­σει άθε­λά του το καταγ­γελ­λό­με­νο στέ­λε­χος της ΜΚΟ να επι­δί­δε­ται σε σεξουα­λι­κές πρά­ξεις με νεα­ρό αγό­ρι. Για το περι­στα­τι­κό ενη­με­ρώ­θη­κε η αστυ­νο­μία. Οταν ωστό­σο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. απευ­θύν­θη­καν στο θύμα, εκεί­νο αρνή­θη­κε να κατα­θέ­σει όσα φέρε­ται να είχε βιώ­σει. Το συμ­βάν θεω­ρεί­ται βέβαιο ότι θα επα­νε­ξε­τα­στεί στο πλαί­σιο της προ­κα­ταρ­κτι­κής εξέτασης.

Όλα ξεκί­νη­σαν μετά από ανα­φο­ρά του «Συνη­γό­ρου του Πολί­τη» στην Εισαγ­γε­λία Πρω­το­δι­κών Αθη­νών όπου δια­βι­βά­στη­καν οι σχε­τι­κές καταγγελίες.

«Είμα­στε ανε­ξάρ­τη­τη αρχή και δεν τοπο­θε­τού­μα­στε δημό­σια για υπό­θε­σεις που έχουν ήδη επι­λη­φθεί οι αρμό­διες αρχές. Η υπό­θε­ση είναι στα χέρια της Δικαιο­σύ­νης», είναι η επί­ση­μη απά­ντη­ση της Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής την ώρα που οι πλη­ρο­φο­ρί­ες κάνουν λόγο για περισ­σό­τε­ρες από μία σχε­τι­κές καταγγελίες.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, στα γρα­φεία του Συνή­γο­ρου του Πολί­τη έχουν φτά­σει ανα­φο­ρές από αρκε­τά άτο­μα τα οποία καταγ­γέλ­λουν ότι έχουν πέσει θύμα­τα δια­φό­ρων, παρα­νό­μων συμπε­ρι­φο­ρών οι οποί­ες δεν έχουν να κάνουν με το ίδιο αδίκημα.

Οι καταγ­γέλ­λο­ντες έχουν δώσει κατα­θέ­σεις και το ζήτη­μα αξιο­λο­γή­θη­κε ως πολύ σοβα­ρό με απο­τέ­λε­σμα να ειδο­ποι­η­θεί η Εισαγγελία.

Η ίδια πάντως η «Κιβω­τός του Κόσμου» σε ανα­κοί­νω­σή της δήλω­σε άγνοια για τα παρα­πά­νω και ότι είναι πρό­θυ­μη να παρά­σχει όσα στοι­χεία απαι­τού­νται για τη δια­λεύ­καν­ση της υπό­θε­σης. «Η Κιβω­τός δεν έχει γνώ­ση των καταγ­γελ­λό­με­νων περι­στα­τι­κών, ούτε των γεγο­νό­των ούτε των προ­σώ­πων που ανα­φέ­ρο­νται στα δημο­σιεύ­μα­τα αυτά. Συνε­πώς, επί του παρό­ντος, δεν μπο­ρεί να λάβει θέση», ανα­φέ­ρε­ται μετα­ξύ άλλων στη σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση. Ταυ­τό­χρο­να με τα παρα­πά­νω το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι απο­σύ­ρει διά­τα­ξη δυνά­μει της οποί­ας επρό­κει­το να παρα­χω­ρη­θεί στην «Κιβω­τό του Κόσμου» κτί­ριο που είχε υπό την ιδιο­κτη­σία του ο ΕΦΚΑ. Σημειώ­νε­ται ότι το προη­γού­με­νο διά­στη­μα το φως της δημο­σιό­τη­τας είχαν δει πλη­ρο­φο­ρί­ες για ξυλο­δαρ­μό αγο­ριού που φιλο­ξε­νεί­το σε δομή της «Κιβω­τού» στον Βόλο, ενώ σοβα­ρές καταγ­γε­λί­ες για τη λει­τουρ­γία της δομής στη Χίο είχαν φιλο­ξε­νη­θεί στον τοπι­κό Τύπο.

Ο Μαρξ και η αισθη­τι­κή, του Μιχα­ήλ Λίφσιτς

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο