Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής απαίτησαν νεολαία, σωματεία και φορείς

Μήνυ­μα κατα­δί­κης της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Χρυ­σή Αυγή, αλλά και όλων αυτών που προ­σπα­θούν να τους προ­στα­τέ­ψουν, όπως η εισαγ­γε­λέ­ας με τη πρό­τα­σή της στη δίκη της, έδω­σε η μαζι­κή παρου­σία του εργα­τό­κο­σμου του Πει­ραιά, με τον πρώ­το λόγο να έχει με την έντο­νη παρου­σία της η νέα βάρ­δια της εργα­τι­κής τάξης (φοι­τη­τές, σπου­δα­στές, μαθη­τές) στη συγκέ­ντρω­ση — συναυ­λία που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο ΔΑΚ «Πλά­των», στη Νίκαια και την οποία διορ­γά­νω­σαν Σωμα­τεία, Συν­δι­κά­τα και μαζι­κοί φορείς.

 

Το στίγ­μα της εκδή­λω­σης έδω­σε το μεγά­λο πανό που είχε αναρ­τη­θεί πίσω από την εξέ­δρα: «Τον φασι­σμό δεν βαθιά κατά­λα­βε τον δεν θα πεθά­νει μόνος, τσά­κι­σέ τον», αλλά και το σύν­θη­μα που ακού­στη­κε στον χώρο: «Είστε η σαπί­λα όλου του ντου­νιά, τσα­κί­στε τους φασί­στες σε κάθε γειτονιά»

Η εκδή­λω­ση ξεκί­νη­σε με ενός λεπτού σιγή, για όλα τα θύμα­τα του φασισμού.

Πρώ­τος στο βήμα ανέ­βη­κε ο πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Μετάλ­λου Αττι­κής και ναυ­πη­γι­κής βιο­μη­χα­νί­ας Σωτή­ρης Που­λι­κό­γιαν­νης, ο οποί­ος ανέ­φε­ρε ότι η συναυ­λία αυτή είναι συνέ­χεια της μαζι­κής, ταξι­κής πάλης σε κάθε γει­το­νιά, από το εργα­τι­κό λαϊ­κό κίνη­μα, τα ταξι­κά σωμα­τεία, για την μαζι­κή κατα­δί­κη της Χρυ­σής Αυγής, αλλά και της απα­ρά­δε­κτης εισαγ­γε­λι­κής πρό­τα­σης, που δεί­χνει ότι το σύστη­μα προ­σπα­θεί να προ­στα­τεύ­σει την ναζι­στι­κή εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση της Χρυ­σής Αυγής.

Πρό­σθε­σε: «Και πως να μην θέλουν μια τέτοια εφε­δρεία, όταν το σύστη­μα σκο­πεύ­ει να στεί­λει κρέ­ας για τα κανό­νια των ιμπε­ρια­λι­στών, που μας μειώ­νει τους μισθούς εδώ και δέκα χρό­νια, που ιδιω­τι­κο­ποιεί την κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση και βαφτί­ζει το κρέ­ας ψάρι, προ­κα­λώ­ντας την κοι­νή λογι­κή μιλώ­ντας για αυξή­σεις στις συντά­ξεις, που επι­διώ­κει να περιο­ρί­σει το απερ­για­κό δικαί­ω­μά μας και τις συγκε­ντρώ­σεις, δήθεν για το δημό­σιο καλό, που θέλει να συνη­θί­σου­με στο δόγ­μα “νόμος και τάξη”.

Θέλει να έχει εφε­δρεία και το φασι­στι­κό τέρας για σκιά­χτρο και φόβη­τρο. Δεν λογα­ριά­ζουν όμως καλά. Το ταξι­κό κίνη­μα δεν σκύ­βει το κεφά­λι, πιο έτοι­μοι από ποτέ, πιο απο­φα­σι­σμέ­νοι από ποτέ, δεν θα αφή­σου­με το φασι­στι­κό δηλη­τή­ριο να δηλη­τη­ριά­σει τους χώρους δου­λειάς, τις εργα­τι­κές γειτονιές. 

Οι εργά­τες είμα­στε ένα με τους μετα­νά­στες, με τα ταξι­κά αδέλ­φια μας, που μαζί λιώ­νου­με για να βγά­λου­με ένα κομ­μά­τι ψωμί για τις οικο­γέ­νειές μας». Όλοι μαζί, τόνι­σε, με την οργα­νω­μέ­νη πάλη, «θα αγω­νι­στού­με ενά­ντια στον φασι­σμό και το σάπιο σύστη­μα που τον γεν­νά». (δεί­τε πάνω βίντεο με την ομι­λία του)

Εκ μέρους των δικη­γό­ρων της πολι­τι­κής αγω­γής, ο Πανα­γιώ­της Σαπουν­τζά­κης, χαρα­κτή­ρι­σε προ­κλη­τι­κή την εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση και παρέ­θε­σε συγκε­κρι­μέ­να στοι­χεία που απο­δει­κνύ­ουν ότι η ναζι­στι­κή Χρυ­σή Αυγή, είναι εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση. Στοι­χεία που όπως ανέ­φε­ρε δεν «είδε» η εισαγ­γε­λέ­ας. «Σε όλα αυτά τα πέντε χρό­νια, απο­κα­λύ­φθη­κε ότι η ΧΑ είναι μια εγκλη­μα­τι­κή ναζι­στι­κή οργά­νω­ση και διέ­πρα­ξε φρι­κτά εγκλή­μα­τα και το γεγο­νός ότι εδώ στη Νίκαια, γίνε­ται η συναυ­λία, δεν είναι τυχαίο, για­τί εδώ στην Νίκαια, δρού­σε το πιο εγκλη­μα­τι­κό τάγ­μα εφό­δου της ΧΑ και από εδώ ξεκί­νη­σαν οι ποίο εγκλη­μα­τι­κές επι­θέ­σεις της εγκλη­μα­τι­κής ναζι­στι­κής οργά­νω­σης στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Πει­ραιά και σε όλη την Ελλά­δα».

«Μπο­ρεί να δολο­φό­νη­σαν τον Παύ­λο Φύσ­σα, αλλά η ψυχή του, οι ιδέ­ες του έχουν θεριεύ­σει και θα τους πνί­ξουν. Μπο­ρεί να προ­σπά­θη­σαν να δολο­φο­νή­σουν τους συν­δι­κα­λι­στές του συν­δι­κά­του μετάλ­λου, αλλά απέ­τυ­χαν οικτρά και οι αγω­νι­στές αυτοί είναι ανά­με­σά μας. Η νίκη θα είναι δική μας μέσα στο δικα­στή­ριο και κυρί­ως στο στί­βο των κοι­νω­νι­κών ταξι­κών αγώ­νων», τόνι­σε. (Δεί­τε στο βίντεο κάτω τον χαι­ρε­τι­σμό του Π. Σαπουντζάκη)

 

Τη χαρά και την τιμή να συμ­με­τέ­χουν σε μια τέτοια σπου­δαία πρω­το­βου­λία εξέ­φρα­σαν οι καλ­λι­τέ­χνες που ο ένας μετά τον άλλο ανέ­βη­καν στη σκη­νή: Η Ανθή Γου­ρου­ντή, o Βενια­μίν Χατζη­κου­μπά­ρο­γλου, ο Κώστας Τρια­ντα­φυλ­λί­δης, η Έρση Φτού­λη και οι «Υπε­ρα­στι­κοί», οι οποί­οι αφιέ­ρω­σαν το τρα­γού­δι «προ­λε­τά­ριοι» στον αγώ­να των εργα­τών της ΛΑΡΚΟ και στον συνά­δελ­φο τους που έχα­σε προ­χτές τη ζωή του στα μεταλ­λεία της Εύβοιας. (Δεί­τε στο βίντεο κάτω το πρώ­το μέρος της συναυ­λί­ας)

 

Ακο­λού­θη­σε hip hop live με τους: Urban Pulse, Dason, Ghetto Rock, Boem, Ένα Δύο, Rebellion Connexion. (Δεί­τε στο βίντεο κάτω εκτε­νές από­σπα­σμα από το δεύ­τε­ρο μέρος της συναυ­λί­ας)

 

Στη συγκέ­ντρω­ση — συναυ­λία παρα­βρέ­θη­κε πολυ­με­λής αντι­προ­σω­πεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τα μέλη του ΠΓ Λουί­ζα Ράζου και Γιάν­νη Πρω­τού­λη και οι βου­λευ­τές του Κόμ­μα­τος Δια­μά­ντω Μανω­λά­κου και Χρή­στος Κατσώ­της. Επί­σης ο Γραμ­μα­τέ­ας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπα­τιέ­λος. Παρα­βρέ­θη­κε επί­σης αντι­προ­σω­πεία της Ένω­σης Από­στρα­των Αστυνομικών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο