Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καταδίωξη στο Πέραμα: 20χρονος ο νεκρός — Ερωτηματικά για το χειρισμό του επεισοδίου από τους αστυνομικούς

Ενας νεκρός και 8 τραυ­μα­τί­ες, εκ των οποί­ων οι 7 αστυ­νο­μι­κοί της ΔΙΑΣ, είναι ο απο­λο­γι­σμός της ένο­πλης συμπλο­κής που σημειώ­θη­κε τα ξημε­ρώ­μα­τα, στο Πέρα­μα. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από πηγές της ΕΛΑΣ, αστυ­νο­μι­κοί έκα­ναν νόη­μα στον οδη­γό ενός αυτο­κι­νή­του, στο οποίο επέ­βαι­ναν άλλα δύο άτο­μα, να στα­μα­τή­σει για έλεγχο.

Ο οδη­γός, όμως, δεν συμ­μορ­φώ­θη­κε και ανέ­πτυ­ξε ταχύ­τη­τα με απο­τέ­λε­σμα να ξεκι­νή­σει κατα­δί­ω­ξη, που κατέ­λη­ξε στην οδό Ελπί­δος, στο Πέρα­μα. Στο σημείο εκεί­νο ο οδη­γός του οχή­μα­τος εμβό­λι­σε τις μηχα­νές της ΔΙΑΣ και τότε αστυ­νο­μι­κοί πυρο­βό­λη­σαν. Ενα από τα τρία άτο­μα που επέ­βαι­ναν τραυ­μα­τί­στη­κε θανά­σι­μα, ένα ελα­φρά, ενώ τραυ­μα­τί­στη­καν και 7 αστυ­νο­μι­κοί. Οσον αφο­ρά το τρί­το άτο­μο που επέ­βαι­νε στο όχη­μα κατά­φε­ρε να δια­φύ­γει και αναζητείται.

Σύμ­φω­να με νεό­τε­ρη ανα­κοί­νω­ση της ΕΛΑΣ, ο νεκρός ήταν 20 ετών και σεση­μα­σμέ­νος για κλο­πές. Αρχι­κά ανα­φε­ρό­ταν ως 16χρονος ο οδη­γός του οχή­μα­τος που έπε­σε νεκρός, ενώ την ίδια ηλι­κία έχει και ο συνο­δη­γός που δέχτη­κε τη βολί­δα στο χέρι, σύμ­φω­να με το MEGA. Ο επι­βά­της που κατά­φε­ρε να δια­φύ­γει είναι 15 ετών.

Οι επτά αστυ­νο­μι­κοί που βρί­σκο­νταν εκεί­νη την ώρα στο σημείο είναι κατη­γο­ρού­με­νοι. Στους δύο αστυ­νο­μι­κούς που τραυ­μα­τί­στη­καν δόθη­καν οι πρώ­τες βοή­θειες, ενώ οι υπό­λοι­ποι πέντε κρα­τού­νται και σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες θα οδη­γη­θούν στον εισαγγελέα.

Πάντως, σύμ­φω­να με τον αστυ­νο­μι­κό συντά­κτη των εφη­με­ρί­δων «ΒΗΜΑ» και «ΝΕΑ», Βασί­λη Λαμπρό­που­λο, από την αρχι­κή διε­ρεύ­νη­ση του περι­στα­τι­κού, φαί­νε­ται να εγεί­ρο­νται ερω­τη­μα­τι­κά για τις ενέρ­γειες των αστυ­νο­μι­κών στην αιμα­τη­ρή καταδίωξη.

Κι αυτό για­τί από τα πρώ­τα δεδο­μέ­να ανα­κύ­πτει ότι οι τρείς επι­βά­τες του ΙΧ που επι­χεί­ρη­σαν να εμβο­λί­σουν και να χτυ­πή­σουν τους τέσ­σε­ρις μοτο­σι­κλε­τι­στές της ομά­δας ΔΙΑΣ (σ.σ επέ­βαι­ναν σε δύο δίτρο­χα) δεν είχαν όπλα.

Οι αστυ­νο­μι­κοί φέρε­ται να τους πυρο­βό­λη­σαν χωρίς να έχουν δεχθεί πυρ και μόνο λόγω των επι­κίν­δυ­νων ελιγ­μών τους και της προ­σπά­θειας να τους χτυ­πή­σουν με το όχη­μα τους.

Τι αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή της

Ανα­κοί­νω­ση σχε­τι­κά με όσα συνέ­βη­σαν στην κατα­δί­ω­ξη με πυρο­βο­λι­σμούς στο Πέρα­μα, εξέ­δω­σε, πριν από λίγο, η Γενι­κή Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση Αττικής

Ανα­λυ­τι­κά, η ανα­κοί­νω­ση ανα­φέ­ρει τα εξής:

“Βρα­δι­νές ώρες της Παρα­σκευ­ής 22 Οκτω­βρί­ου 2021 στην περιο­χή Αγ. Ι. Ρέντη, εντο­πί­στη­κε από Ομά­δα ΔΙ.ΑΣ. όχη­μα, στο οποίο επέ­βαι­ναν τρία άτο­μα και έφε­ρε σπα­σμέ­νο φινι­στρί­νι (εικό­να που παρα­πέ­μπει σε διάρ­ρη­ξη), λόγος για τον οποίο κρί­θη­κε ύπο­πτο και απο­φα­σί­στη­κε η διε­νέρ­γεια αστυ­νο­μι­κού ελέγχου.

Στο σημείο, με εντο­λή του Κέντρου Άμε­σης Δρά­σης, προ­σέ­τρε­ξαν και άλλες ενι­σχυ­τι­κές δυνά­μεις για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση του ελέγ­χου, πλην όμως το όχη­μα στη θέα των αστυ­νο­μι­κών ανέ­πτυ­ξε ταχύ­τη­τα και διέφυγε.

Στο πλαί­σιο ανα­ζη­τή­σε­ων το αυτο­κί­νη­το εντο­πί­στη­κε εκ νέου στην περιο­χή του Αιγά­λεω και οι αστυ­νο­μι­κοί το ακο­λού­θη­σαν μέχρι την περιο­χή του Περά­μα­τος, όπου ακι­νη­το­ποι­ή­θη­κε από αντί­θε­τα κινού­με­νο όχη­μα (λεω­φο­ρείο).

Στην προ­σπά­θειά τους να δια­φύ­γουν, οι δρά­στες πραγ­μα­το­ποί­η­σαν κίνη­ση όπι­σθεν και εμβό­λι­σαν πέντε δίκυ­κλα Ομά­δων ΔΙ.ΑΣ. τραυ­μα­τί­ζο­ντας συνο­λι­κά εφτά αστυνομικούς.

Οι αστυ­νο­μι­κοί έκα­ναν χρή­ση όπλου επι­χει­ρώ­ντας να ακι­νη­το­ποι­ή­σουν το όχη­μα, με απο­τέ­λε­σμα το θανά­σι­μο τραυ­μα­τι­σμό του οδη­γού και τον τραυ­μα­τι­σμό ενός εκ των επι­βαι­νό­ντων, ο οποί­ος διε­κο­μί­σθη σε νοσο­κο­μείο και νοση­λεύ­ε­ται εκτός κινδύνου.

Το τρί­το άτο­μο που επέ­βαι­νε στο όχη­μα διέ­φυ­γε και αναζητείται.

Στο σημείο κλή­θη­κε ιατρο­δι­κα­στής και κλι­μά­κιο της Διεύ­θυν­σης Εγκλη­μα­το­λο­γι­κών Ερευνών.

Όπως προ­έ­κυ­ψε το όχη­μα είχε κλα­πεί λίγο νωρί­τε­ρα από την περιο­χή του Αγ. Ι. Ρέντη.

Προ­α­νά­κρι­ση διε­νερ­γεί­ται από το Τμή­μα Εγκλη­μά­των Κατά Ζωής και Προ­σω­πι­κής Ελευ­θε­ρί­ας της Διεύ­θυν­σης Ασφά­λειας Αττι­κής, παρου­σία αρμο­δί­ου εισαγγελέα”.

Βίντεο από την καταδίωξη

Βίντεο στο οποίο κατα­γρά­φο­νται οι πυρο­βο­λι­σμοί στο πλαί­σιο της κατα­δί­ω­ξης στο Πέρα­μα δημο­σί­ευ­σε το kathimerini.gr. Στο βίντεο ακού­γο­νται οι ήχοι από τα πυρά των αστυ­νο­μι­κών κατά του οδη­γού αυτο­κι­νή­του, ο οποί­ος αγνό­η­σε σήμα τους και δεν στα­μά­τη­σε σε έλεγχο.

 

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο