Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καταστροφικές φωτιές: Μέτρα κατώτερα των περιστάσεων ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Εμφα­νώς κατώ­τε­ρα τους μεγέ­θους της κατα­στρο­φής είναι τα μέτρα για τις πυρό­πλη­κτες περιο­χές που ανα­κοί­νω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης στο υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο που συνε­δριά­ζει για τις πυρ­κα­γιές. Αμέ­σως μετά, στις 17.00, ανα­μέ­νο­νται οι ειδι­κεύ­σεις των μέτρων από τον υπουρ­γό Οικο­νο­μι­κών Χρή­στο Σταϊ­κού­ρα και τον υπουρ­γό Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέργειας.

Για τα καμέ­να σπί­τια, στην εισή­γη­ση του ο Κ. Μητσο­τά­κης ανέ­φε­ρε ότι η στε­γα­στι­κή συν­δρο­μή στους πυρό­πλη­κτους θα είναι έως 150.000 ευρώ με άμε­ση προ­κα­τα­βο­λή 20.000 ή 12.000 ή 5.000 ανά­λο­γα με το βαθ­μό φθο­ράς του σπι­τιού. Ανέ­φε­ρε ότι τα ποσά θα εκτα­μιεύ­ο­νται με μια απλή αίτη­ση από τις 18 Αυγού­στου. Τα χρή­μα­τα δεν επαρ­κούν για την πλή­ρη απο­κα­τά­στα­ση ενός σπι­τιού που έχει καεί ολοσχερώς.

Για τις επι­χει­ρή­σεις, θα υπάρ­ξει κάλυ­ψη έως το 70% των απω­λειών με 20.000 προ­κα­τα­βο­λή και για όσες δια­θέ­τουν ακί­νη­τα με φθο­ρά η προ­κα­τα­βο­λή θα είναι 22.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ ανά­λο­γα με τη ζημιά. Του­λά­χι­στον κατά 30% μέσα θα βρε­θούν επαγ­γελ­μα­τί­ες αφού δεν θα λάβουν πάνω από το 70% της ζημιάς.

Για τις αγρο­τι­κές και κτη­νο­τρο­φι­κές εκμε­ταλ­λεύ­σεις με κτί­ρια οι προ­κα­τα­βο­λές θα είναι 22.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ ανά­λο­γα με τη φθο­ρά. Θα δοθεί ενί­σχυ­ση έως 4.000 ευρώ ανά­λο­γη με την έκτα­ση της καλ­λιέρ­γειας πέρα από τις απο­ζη­μιώ­σεις για την παρα­γω­γή που θα δώσει ο ΕΛΓΑ. Τα ποσά δεν επαρ­κούν για την ανα­νέ­ω­ση του ζωι­κού και φυτι­κού κεφα­λαί­ου που έχουν καεί, όπως π.χ. οι ελιές, με απο­τέ­λε­σμα οι αγρό­τες να απει­λού­νται με απώ­λεια εισο­δή­μα­τος για χρό­νια και υπό αυτό το κρι­τή­ριο πρέ­πει να αποζημιωθούν.

Ανα­στο­λή οφει­λών και φορο­λο­γι­κών υπο­χρε­ώ­σε­ων θα υπάρ­ξει για τους πυρό­πλη­κτους και ειδι­κά για την Εύβοια θα ισχύ­σει για όλους του κατοί­κους των περιο­χών που κάη­καν ανε­ξάρ­τη­τα αν έχουν πλη­γεί ή όχι. Επί­σης ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι θα υπάρ­ξει απαλ­λα­γή από τον ΕΝΦΙΑ και πάγω­μα των πλει­στη­ρια­σμών, ενώ θα δοθεί επι­δό­τη­ση ενοι­κί­ου έως 500 ευρώ μέχρι την απο­κα­τά­στα­ση του σπιτιού.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός υπο­στή­ρι­ξε ότι θα προ­χω­ρή­σουν έγκαι­ρα τα αντι­δια­βρω­τι­κά και τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα και ανέ­φε­ρε ότι θα εμπλα­κούν και ιδιώ­τες (ιδρύ­μα­τα, επι­χει­ρή­σεις κτλ) που ως ανά­δο­χοι θα ανα­λαμ­βά­νουν με δικά τους έξο­δα έργα αποκατάστασης.

Επι­πλέ­ον γνω­στο­ποί­η­σε ότι συγκρο­τεί­ται μια ειδι­κή επι­τρο­πή ανα­συ­γκρό­τη­σης της Εύβοιας υπό τον πρώ­ην υπουρ­γό του ΠΑΣΟΚ Σταύ­ρο Μπέ­νο. Εμφα­νί­στη­κε συναι­νε­τι­κός ως προς τις προ­τά­σεις του ΣΥΡΙΖΑ λέγο­ντας πως είναι δύσκο­λο να δια­φω­νή­σει με αυτές και ότι γίνο­νται ήδη πρά­ξη. Κάλε­σε μάλι­στα το ΣΥΡΙΖΑ να πάρει μέρος σε όλες τις πρω­το­βου­λί­ες της κυβέρ­νη­σης την επό­με­νη μέρα των πυρκαγιών.

Πηγή: 902.gr

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο