Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κατώτατος μισθός: Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη φροντίζει βιομήχανοι και επιχειρηματίες να έχουν φθηνούς εργάτες

Πενή­ντα δύο λεπτά αύξη­ση την ημέ­ρα (δηλα­δή 13 ευρώ προ φόρων το μήνα) ανα­κοί­νω­σε με τυμπα­νο­κρου­σί­ες ο κ. Μητσο­τά­κης τη στιγ­μή που οι εργα­ζό­με­νοι και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα δυστυ­χούν και υπο­φέ­ρουν τα τελευ­ταία χρό­νια από τις συνε­χείς μειώ­σεις μισθών και το κεφά­λαιο ενι­σχύ­ε­ται με ζεστό χρή­μα. Η αύξη­ση της παρω­δία της κυβέρ­νη­σης από τα 650 στα 663 ευρώ (μει­κτά) θα ισχύ­σει από 1η Ιανουα­ρί­ου 2022.

Είναι τόσο προ­φα­νής ο εμπαιγ­μός και οι ανα­ντι­στοι­χία με τις ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων για μια αξιο­πρε­πή ζωή που ακό­μα και ο Κ. Μητσο­τά­κης ομο­λό­γη­σε ότι «η αύξη­ση την οποία απο­φα­σί­ζου­με σήμε­ρα προ­φα­νώς και δεν καλύ­πτει τις ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων» και επα­νέ­λα­βε τα περί «γιγα­ντιαί­ου προ­γράμ­μα­τος στή­ρι­ξης» που ξεπέ­ρα­σε τα 40 δισ. ευρώ επί 18 μήνες. Μόνο που η μερί­δα του λέο­ντος αυτών των δισ. κατευ­θύν­θη­κε στην ενί­σχυ­ση και διά­σω­ση επι­χει­ρή­σε­ων, βιο­μη­χα­νιών, μεγα­λε­μπό­ρων και μεγα­λοϊ­διο­κτη­τών ακι­νή­των.  Ψίχου­λα για τους εργαζόμενους.

Και με αυτή την αύξη­ση — παρω­δία ο κ. Μητσο­τά­κης φρο­ντί­ζει οι μεγα­λο­βιο­μή­χα­νοι (που έχουν μεγά­λο αριθ­μό χαμη­λό­μι­σθων) να έχουν εργά­τες όσο πιο φθη­νούς γίνεται.

Το σχόλιο του ΚΚΕ

Σε σχό­λιό του, για την αύξη­ση-παρω­δία του κατώ­τα­του μισθού που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ ανα­φέ­ρει τα εξής:

«Η αύξη­ση-παρω­δία του κατώ­τα­του μισθού απο­τε­λεί “πάγω­μα” ‑για έναν ακό­μη χρό­νο- στα άθλια επί­πε­δα, που τον κατέ­βα­σαν με κυβερ­νη­τι­κή από­φα­ση εδώ και μία δεκα­ε­τία, καταρ­γώ­ντας την Εθνι­κή Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας. Η ανα­κοί­νω­ση της κυβέρ­νη­σης συνι­στά πρό­κλη­ση προς τους εργα­ζό­με­νους, αφού και αυτά τα ψίχου­λα έχουν εξα­νε­μι­στεί και με το παρα­πά­νω από την ακρί­βεια και τις ανα­τι­μή­σεις σε είδη λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης, αλλά και από τον πρό­σφα­το αντερ­γα­τι­κό νόμο της κυβέρ­νη­σης, που κάνει τους εργα­ζό­με­νους ακό­μα πιο “φτη­νούς” και “ευέ­λι­κτους”.

Με ευθύ­νη των κυβερ­νή­σε­ων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ο κατώ­τα­τος μισθός δεν καθο­ρί­ζε­ται από τις συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις των εργα­ζο­μέ­νων, αλλά από τον εκά­στο­τε υπουρ­γό Εργα­σί­ας, με βάση τις λεγό­με­νες αντο­χές της οικο­νο­μί­ας, δηλα­δή την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα και την κερ­δο­φο­ρία του κεφα­λαί­ου και με στη­μέ­νους “κοι­νω­νι­κούς διαλόγους”.

Εδώ και τώρα να επα­να­φέ­ρουν τον κατώ­τε­ρο μισθό στο ύψος από το οποίο τον “κού­ρε­ψαν”, στα 751 ευρώ ως βάση για αυξή­σεις. Να καταρ­γή­σουν τον νόμο Βρού­τση — Αχτσιό­γλου, τον οποίο ψήφι­σαν και εφάρ­μο­σαν από κοι­νού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και καταρ­γεί τις συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για τον βασι­κό μισθό και τις Κλα­δι­κές Συμ­βά­σεις Εργασίας».

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο